Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz CD lub Transport

Rekomendowane odpowiedzi

Myślę że tak słabo zrealizowana płyta jak Master o Pappets nie powinna decydować o poszukiwaniu odtwarzacza CD, bo skończy się tym, że pograsz z tego CD parę razy, a później będzie leżał odłogiem i się kurzył. Niestety wygoda grania z plików .... 🙂 

Wówczas prawdopodobnie zaczniesz kombinować co zrobić, żeby to samo uzyskać z toru plikowego z takich czy innych komputerów, ja porównywałem tor plikowy do transportu Audiolab 6000CDT i jakiś większych różnic nie stwierdziłem.

Odtwarzacze CD to już inna bajka, ale podobnie można modelować sobie brzmienie w torze plikowym, np. poprzez upsamplingi do DSD itd..

3 godziny temu, m4tech napisał:

można modelować sobie brzmienie w torze plikowym, np. poprzez upsamplingi do DSD

I to ma niby uczynić cudeńko z kiepskiego remastera?

13 minut temu, g88 napisał:

3 płyty Metallica i 2 The Cult

jeśli chodzi o Metallicę to od flac japan SHM  wolę remastery 96/24  (Qobuz), może inaczej patrzymy na dźwięk 😉 

4 godziny temu, McGyver napisał:

I to ma niby uczynić cudeńko z kiepskiego remastera?

Napisałem, że to modelowanie brzmienia, a nie cudowne lekarstwo. Każdy kto się bawił w upsampling DSD powinien słyszeć tę "modyfikację brzmienia" polegającą w wielu systemach na poprawieniu barwy niestety zawsze kosztem dynamiki. Dlatego osobiście upsampling traktuję jako dodatek, ciekawostkę, ale wiem, że niektórym służy permanentnie. 

Edytowane przez m4tech
36 minut temu, m4tech napisał:

Napisałem, że to modelowanie brzmienia, a nie cudowne lekarstwo. Każdy kto się bawił w upsampling DSD powinien słyszeć tę "modyfikację brzmienia" polegającą w wielu systemach na poprawieniu barwy niestety zawsze kosztem dynamiki. Dlatego osobiście upsampling traktuję jako dodatek, ciekawostkę, ale wiem, że niektórym służy permanentnie. 

Mnie ten upsampling po prostu mulił dźwięk.

O co chodzi z tym upsamplingiem ? 

13 godzin temu, m4tech napisał:

jeśli chodzi o Metallicę to od flac japan SHM  wolę remastery 96/24  (Qobuz), może inaczej patrzymy na dźwięk

Nie mam Qobuza i nie wiem jakie konkretnie wydania są tam dostępne. We Flacach mam 24/96 wydane 10/2020 - jakoś nie mogę znaleźć odpowiednika na CD, więc nie wiem co to za wersja. 

21 godzin temu, m4tech napisał:

Myślę że tak słabo zrealizowana płyta jak Master o Pappets nie powinna decydować o poszukiwaniu odtwarzacza CD

Aż tak słabo nie jest zrealizowana. Mam wersje: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  
I jest dość dobrze zrealizowana, czego nie można powiedzieć o no name dostępnym na Tidalu. 

Ukryta Zawartość

Panowie czego wy oczekujecie od  realizacji rockowych, idealnego brzmienia samplerów z Audioshow ?
Fan rocka powinien wiedzieć, że znakomita większość nagrań rockowych nawet tych zacnych jest po prostu słaba.

Wracając do Metty, to Master największy fun robiłi z kasety poprzez Radmora (bas na full i wysokie na full) i dwie kolumienki Tonsila bez zwrotnicy 😁
To se ne wrati.

Edytowane przez xniwax

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

12 godzin temu, g88 napisał:

Aż tak słabo nie jest zrealizowana. Mam wersje: 

Ukryta Zawartość

I jest dość dobrze zrealizowana, czego nie można powiedzieć o no name dostępnym na Tidalu. 

IMG_E0476.thumb.JPG.24fc383452a41c9861b17fc8529ca536.JPG

Posłuchaj tego. Dla TAKICH płyt warto kupić porządny odtwarzacz

59 minut temu, xniwax napisał:

Panowie czego wy oczekujecie od  realizacji rockowych, idealnego brzmienia samplerów z Audioshow ?

Nie wrzucajmy wszystkiego do jednego worka. Neil Young, Roger Waters - pierwsi z brzegu wykonawcy, którzy dbają o odpowiedni poziom realizacji. Jeszcze kilku by się znalazło

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

oger Waters - pierwsi z brzegu wykonawcy, którzy dbają o odpowiedni poziom realizacji.

Naprawdę 😉

Radio KAOS raczej bym wykluczył, brzmieniowe drewno.
Muzyka inna niż wszystkie jego, ale mi się podoba.

2 minuty temu, xniwax napisał:

Radio KAOS raczej bym wykluczył,

To faktycznie dupy nie urywa. Pozostałe bardzo fajnie nagrane. 

TESTAMENT , kolejny typ

Nick Cave

i wielu, wielu innych

3 minuty temu, piotrek7 napisał:

Pozostałe bardzo fajnie nagrane. 

Miałbym pewne wątpliwości co do "Atostopowiczki" gdyby nie to, że lubię tę płytę i Claptona 😉

Teraz, xniwax napisał:

Miałbym pewne wątpliwości co do "Atostopowiczki" gdyby nie to, że lubię tę płytę i Claptona 😉

Ale tylko pewne.

Kolejna świetna płyta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Środkowe płyty Motorhead - muza świetna, brzmienie słabe.
Thin Lizzy z przełomu 70/80 muza świetna , a i brzmienie dobre.
Polecam Bad Reputation, szczególnie z płyty analogowej.

R-16077087-1603025724-3648.jpeg.jpg.439d0467e96936ebfbefccc07b8865df.jpg

9 minut temu, McGyver napisał:

Amused to death jest nagrane słabo, tyle że efekciarsko.

Cichoooooosza, przecież dawno, dawno temu w galaktyce na audioshow płyta podstawowa i święta.
Wersja na złotym CD brzmi znacząco lepiej.

Z klasyków rockowych uwielbiam brzmienie The Number ... Iron Maiden, czy choćby Sabbsów "Mob Rules" i "Heaven and Hell".

Edytowane przez xniwax

19 minut temu, xniwax napisał:

Z klasyków rockowych uwielbiam brzmienie

Erica Burdona z Winds Of Change. Koniecznie wersja mono

A z kolei ta płyta brzmi kapitalnie nawet z Tidala. Dlatego warto inwestować we wszystkie źródła dźwięku 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, piotrek7 napisał:

Posłuchaj tego. Dla TAKICH płyt warto kupić porządny odtwarzacz

Z którego roku to jest wydanie ? 

11 godzin temu, xniwax napisał:

Fan rocka powinien wiedzieć, że znakomita większość nagrań rockowych nawet tych zacnych jest po prostu słaba.

Wracając do Metty, to Master największy fun robiłi z kasety poprzez Radmora (bas na full i wysokie na full) i dwie kolumienki Tonsila bez zwrotnicy 😁
To se ne wrati.

Generalizujesz, mogę Ci z głowy podać pierwsze 20 płyt, które są dobrze zrealizowane. 
Co do Master of Puppets, to wrzuciłem wyżej dobrą realizację na Vinylu, do której Altusów wcale nie trzeba podpinać 😛

Napisałem, że znakomita większość nagrań rockowych nawet tych zacnych jest po prostu słaba.
Nie napisałem wszystkie. Mam kilka tysięcy płyt z okresu 1966-2021 na różnych nośnikach, stąd moje wnioski.
Nie generalizuję, piszę jak jest, moim zdaniem.

Wcale mi to nie przeszkadza słuchać każdej płyty...nawet bootlegów 🙃

5 godzin temu, g88 napisał:

Z którego roku to jest wydanie ? 

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, g88 napisał:

A co sądzicie o wersjach SHM-CD ? Warto się nimi zainteresować ?

To co wkleiłem, to właśnie SHM. Jeśli nie byłoby warto, nie wklejałbym 

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
W dniu 13.04.2021 o 14:51, BanalnyX napisał:

W roli transportu sprawdzi się równie dobrze DOWOLNY odtwarzacz CD/DVD/Bluray, niezależnie od ceny. Ważne, żeby był sprawny.

Cytat ze strony Cyrusa : "

Już na wstępie odrzucono pomysł wykorzystania platformy DVD-ROM, która umożliwia szybkie czytanie i przetaktowanie danych, ale jest to jednak obarczone "grzechem" dziedzicznym - zegary taktujące są w niej optymalizowane pod kątem sygnału wizyjnego, a zegar dla CD trzeba generować w pętlach PLL, dlatego napęd w odtwarzaczu CD Xt SE jest dedykowany wyłącznie do CD.

Inaczej jest z optyką - wózek z czytnikiem zapożyczono z napędu DVD, korzystając z tego, że są one znacznie dokładniejsze niż w CD (w DVD pity i landy są wielokrotnie mniejsze)."

• Pokaż nowe odpowiedzi