Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje źródeł TDA1541, lampowe analogówki.

Rekomendowane odpowiedzi

Tam według specyfikacji powinno być słabe R. Się zdziwiłem że w ogóle jest A. Ale patrzę że mam ich w domu więcej Y1 i Y2

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

ja chce 1Y

brakuje mi 3 szt

nie używam R1

Edytowane przez by-2006

Tak zwana wersja rozwojowa, nie jest to standardowe TDA tylko ze zmianami w środku. Ja specyfikacji nie znam ale jakoś na 7 TDA1541 które mam teraz w domu mam 2 x Y1 , 1 x Y2 i 1 x Y5. Nie jest to chyba więc rzadkość. Może @by-2006podzieli się informacją co w Y1 jest szczególnego 🙂

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

3 godziny temu, eMCZe napisał:

Ale patrzę że mam ich w domu więcej Y1 i Y2

wszystkie korony były 2Y

mi starczy 1Y

mam 2 szt

brakuje mi jeszcze dwie do dac

Edytowane przez by-2006

Czyżby drogą dedukcji można wywnioskować, że to czipsy o podwyższonej jakości jak właśnie później oficjalnie Speszjale ??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

muszę takie coś w końcu skończyć albo sie pozbyć

4 minuty temu, eMCZe napisał:

Czyżby drogą dedukcji można wywnioskować, że to czipsy o podwyższonej jakości jak właśnie później oficjalnie Speszjale ??

nie 1Y są nawet gorsze ale stabilne i powtarzalne nie świszczą po górze

2Y za bardzo widowiskowe i każda gra inaczej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez by-2006

Powiem, tak, tego już nie będę wyciągał bo mam tantale i wimy pod spodem wlutowane i nie bedę miał czasu. Ale następne wylutuję i wrzucę moje TDA1541A a do siebie wrzucę koronę S1 na ten czas. Jakoś ostatnio dużo CD przechodzi przez mój dom w szczególności 1541 więc jest szansa.

5 minut temu, by-2006 napisał:

Ukryta Zawartość

muszę takie coś w końcu skończyć albo sie pozbyć

Ukryta Zawartość

Widzę że u lampizatora stara lampucera z wyprutym CS4397 robi za receiver SPDIF 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, eMCZe napisał:

Powiem, tak, tego już nie będę wyciągał bo mam tantale i wimy pod spodem wlutowane i nie bedę miał czasu

1Y są bardzo rzadkie

ale robienie np w dualu to tylko one

albo bez A

Edytowane przez by-2006
14 minut temu, McGyver napisał:

Widzę że u lampizatora stara lampucera z wyprutym CS4397 robi za receiver SPDIF 😄

wiem kiepski link dałem ale (dla fotos)ten znalazłem z tym DAC-ale można nie czytać- nie polecam

muszę go ogarnąć leży z 8 lat

a mam na razie tylko 2szt 1Y z tego rocznika produkcji i matrycy nr4

W dniu 4.08.2021 o 15:32, McGyver napisał:

Yamaha CDX630E to Sony CDP-950 (na TDA1541A) ze zmienionym frontem.

Właśnie przyszła do mnie CDX630E i na PCB jest napis 207ESD. Porównałem płyty Yamahy i Sony 207ESD i to jest dokładnie to samo. 

Właśnie podłączyłem i powiem, że brzmi bardzo przyjemnie w wersji fabrycznej. Będę wstawiał tam 6N2P, zobaczymy jak gra przy Philips'ie na ECC81 i Musical Fidelity na 6N16B WI 🙃

9 minut temu, McGyver napisał:

Sony CDP207ESD = Sony CDP950

Ale te płyty są całkiem inne. Natomiast CDX630 to odbitka 207ESD 

SONY CDP-710 (ver. 2)   spróbuj jest zajefajny cd

37 minut temu, eMCZe napisał:

Natomiast CDX630E

ma trafo na płycie i to nie jest cdp 950

7 minut temu, by-2006 napisał:

ma trafo na płycie 

Dokładnie tak samo jak 207ESD i ma dokładnie to napisane na płycie głównej

Przy okazji, skończyłem modyfikować Naka, tylko zmiana OPA, tantale, i jakieś drobne korekty w zasilaniu układów. Zmieniłem też czapki na Tonerex'a i... Nakamichi jak brzmiał fajnie ale coś było brak tak teraz brzmi pełniej i równiej niż prosty Filipek na ECC81. Lampa ustępuje Nak'owi tym, że Nak gra równo w całym zakresie, od dołu aż po górę. ECC ma górę troszkę wycofaną co na moich RS odbija się na szczegółowości i wokalach. Oczywiście ECC81 to proste JJ i pewnie Mullard czy inne RCA mógł by to poprawić. Dla mnie jednak to kolejny przykład na to, że dobra aplikacja DAC'a to podstawa, której nawet lampa nie jest w stanie przeskoczyć. W końcu lampka przetworzy to co jej podasz a jak podasz słabo to nieba nie będzie. Przynajmniej doszedłem po raz kolejny do takich wniosków.

To dla mnie najlepiej grające TDA1541 bez stopnia lampowego jakie miałem w domu.

7 minut temu, eMCZe napisał:

Dla mnie jednak to kolejny przykład na to, że dobra aplikacja DAC'a to podstawa, której nawet lampa nie jest w stanie przeskoczyć.

i tu bym dał Ci nobla za odwagę

Mam nadzieję że to sarkazm 🙂

31 minut temu, eMCZe napisał:

sarkazm niestety nie dodaje uroku w wypowiedzi

a masz Nobla

Edytowane przez by-2006
Godzinę temu, eMCZe napisał:

Dla mnie jednak to kolejny przykład na to, że dobra aplikacja DAC'a to podstawa, której nawet lampa nie jest w stanie przeskoczyć.

A co ma piernik do wiatraka? Napisałeś coś w stylu "Dla mnie jednak to kolejny przykład na to, że dobra aplikacja silnika to podstawa, której nawet zawieszenie wielowahaczowe nie jest w stanie przeskoczyć."

30 minut temu, eMCZe napisał:

Patrz wyżej. 

1 minutę temu, McGyver napisał:

A co ma piernik do wiatraka?

A to, że jak z TDA wyjdzie gówno bo jest słabo przygotowany sygnał albo TDA nie ma warunków pracy typu zdupione zasilania to z lampy wyjdzie ładne lampowe ale wciąż gówno.

Oczywiście moje doświadczenie jest level -10 przy Twoim ale chyba nie mijam się z prawdą, że nawet najlepszy układ lampowy nie doda sam z siebie szczegółów których nie dostanie na wejściu. 

Powiedz, że się mylę, niech przestanę żyć w nieświadomości.

Teraz, eMCZe napisał:

A to, że jak z TDA wyjdzie gówno bo jest słabo przygotowany sygnał albo TDA nie ma warunków pracy typu zdupione zasilania to z lampy wyjdzie ładne lampowe ale wciąż gówno.

Tylko że to wtedy nie jest wina lampy. 

1 minutę temu, eMCZe napisał:

Powiedz, że się mylę, niech przestanę żyć w nieświadomości.

Tego nie wiem, bo stosujesz tak karkołomne skróty myślowe że literalnie z nimi zgodzić się nie sposób, a co realnie miałeś na myśli też nie wiadomo. 

Ech liczy się żródło sygnału (philips miał spieprzone)

dam ci przykład DTC-1000 dat i PCM-1000 dwu częściowy

żaden CD tak nie gra!!!!!!! choć ma ten sam TDA1541 bez A

5 minut temu, McGyver napisał:

"Dla mnie jednak to kolejny przykład na to, że dobra aplikacja silnika to podstawa, której nawet zawieszenie wielowahaczowe nie jest w stanie przeskoczyć."

A na tym znam się bardziej:

W moim daily car'ze mam silnik V8. Mam też kompletny wydech z ze stanów ściągnięty MagnaFlow. Brzmi i jeździ fajnie. Ale gdy założę mu standard dolot zamiast K&N i wywalę sterownik PowerChipsa to ten wydech nic mi nie da. Wszystko jest połączone, jak nie przygotuję tego co wchodzi do silnika i jak wchodzi do silnika to wydech nie pomoże. Wahaczy bym w to nie mieszał bo połączone z silnikiem nie są, chyba, że przez ramę. 

1 minutę temu, eMCZe napisał:

W moim daily car'ze mam silnik V8. Mam też kompletny wydech z ze stanów ściągnięty MagnaFlow. Brzmi i jeździ fajnie. Ale gdy założę mu standard dolot zamiast K&N i wywalę sterownik PowerChipsa to ten wydech nic mi nie da. Wszystko jest połączone, jak nie przygotuję tego co wchodzi do silnika i jak wchodzi do silnika to wydech nie pomoże.

Tylko że to nadal nie jest wina wydechu.

3 minuty temu, McGyver napisał:

Tylko że to wtedy nie jest wina lampy. 

Ale ja nie napisałem, że to wina lampy tylko:

Godzinę temu, eMCZe napisał:

że dobra aplikacja DAC'a to podstawa

czyli, zasilania i cały tor cyfrowy i myślę że @by-2006to zrozumiał:

2 minuty temu, by-2006 napisał:

Ech liczy się żródło sygnału (philips miał spieprzone)

3 minuty temu, McGyver napisał:

Tego nie wiem, bo stosujesz tak karkołomne skróty myślowe że literalnie z nimi zgodzić się nie sposób, a co realnie miałeś na myśli też nie wiadomo. 

ech daj mu się nacieszyć lizakiem!!!!!!!! to extasis!!!!😃

cyt

extasis  f ( dopełniacz extasis lub extaseōs lub extasios ); trzecia deklinacja

zachwyt , ekstaza , trans

przerażenie , zdumienie

• Pokaż nowe odpowiedzi