Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje źródeł TDA1541, lampowe analogówki.

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuje serdecznie za poświęcenie czasu i analizę układu.

Edytowane przez elektron18

Pdyn ciekawy wykres, czy ty masz tą książkę w formie fizycznej czy cyfrowej ?. Teraz pytanie. Chciałbym teraz spróbować zastosować kondensator styrofleksowy K71-4 0,68uF/250V w miejsce kondensatora 1 uF MKP w obwodzie bramki mosfeta IRF830. Jest tam rezystor "obciążający" 1Mohm, więc przydałby się kondensator z jak najniższą absorpcją dielektryczną. Styrofleksy pod tym względem są trochę lepsze od MKP. Ciekawi mnie jak to wpłynie na brzmienie. Jakie są wasze opinie ?.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez elektron18

Lepszą separację kanałów jeśli jeden jest na kanał 

to jeśli ktoś jest zwolennikiem wszędzie wkładać dual mono - dla spokoju psychicznego 🤪

Edytowane przez kramyeu
3 godziny temu, Piotr Fąfara napisał:

co dają dwa równoległe TDA 1541

równolegle czy w trybie równoległym ( a raczej równoczesnym ) 

Jeżeli równolegle połączysz dwa to masz niższe THD i dwa razy wyższy prąd na wyjściu, jeżeli masz większy prąd na wyjściu i robisz analog lampowy to potrzebujesz połowę wielkości rezystora konwersji co też pozytywnie wpływa na całość. 

jeżeli w trybie równoczesnym czyli simultaneous mode to wtedy wchodza na TDA1541 osobno sygnały prawego i lewego kanału a nie oba na jedno wejście z przesunięciem jak to na ogół jest rozwiązane.

2 godziny temu, kramyeu napisał:

Lepszą separację kanałów jeśli jeden jest na kanał 

ale to już chyba nie równoległe tylko każdy osobno wtedy.

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Na mojej przejściówce dwa układy dają dwa razy większy prąd na wyjściu, czyli nakładają się na siebie. Dzięki temu jest wyższy odstep od szumu. Gdzies wyczytałem, żeby osiągnąć parametry S1 potrzeba aż 4 takich układów. Z drugiej strony ponoć można trafić na układy bez gradacji S1/S2, które są tak samo dobre jak te z wyższa gradacja.

Wlasnie dostałem układy 1540D do swojego daca. Postaram się pod dłuższym odsłuchu opisać jak różni się 1540 do daca opartego na 1541 (obydwa maja ta sama sekcje analogowa).

Na mojej przejściówce dwa układy dają dwa razy większy prąd na wyjściu, czyli nakładają się na siebie. Dzięki temu jest wyższy odstep od szumu. Gdzies wyczytałem, żeby osiągnąć parametry S1 potrzeba aż 4 takich układów. Z drugiej strony ponoć można trafić na układy bez gradacji S1/S2, które są tak samo dobre jak te z wyższa gradacja.

Wlasnie dostałem układy 1540D do swojego daca. Postaram się pod dłuższym odsłuchu opisać jak różni się 1540 do daca opartego na 1541 (obydwa maja ta sama sekcje analogowa).

Ok dopisze od razu. Po przesłuchaniu 1541 i 1540, odnoszę wrażenie, ze 1540D gra bardziej przyjemniej, bardziej miękko. Jest z niego większe „plumkadelko” w porównaniu do 1541, który gra bardziej „w twarz”. 
Tak na szybko porównałem wersje P i D układów 1540 i wg mnie P ma więcej wyższych rejestrów z basu (czyli około 100-200hz), D jest z kolei nadziej zmiękczony. Nie robiłem pomiarów ale pisze moje wrażenia podczas zamiany wersji plastikowej na ceramiczna.

Porownam jeszcze w tym miejscu Ares II do 1540. Ares II jest bardzo fajnym daciem ale 1540 rozkłada go w kwestii muzykalności. Nie wiem czy wpływ na to ma sekcja analogowa (czyli plytka oparta na elementach dyskretnych, ktora tutaj zapodałem) czy sama kostka dac. Jednak wg mnie Ares II gra w sporo bardzo wycofany w porównaniu do 1540 oraz 1541. 

Edytowane przez Delirium77

Miałem etap fascynajcj ( tu jeszcze bez modyfikacji 😞

file.php?id=98944&mode=view

1540 u mnie "najlepiej" pod względem "wielkości" dzwięku grały w trybie 14bit po wywaleniu SAA w trybie NOS... ale na moje ucho, brak było tam trochę szczegółów u góry. Na sprzęcie, który potrafi oddać górę i nie obcina nic a przy okazji jest neutralny czuć te braki, co niestety mimo ogromu sceny i plastyczności przekazu wpływa u mnie na odczucie niepełnego przekazu.

Sytuacja trochę się poprawiła po zastosowaniu w 1540 reclocka

file.php?id=98826&mode=view

ale dalej porównując 1541 do 1540 na tym samym analogu 1541 ma więcej szczegółów na górze.

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Witam dziękuje za odpowiedz. Zamówiłem płytkę z Ebay TDA1541 Moduł równoległy Goła płyta Bezpośrednia wymiana Monolityczny TDA1541 | eBay . Kupiłem też CD 471 Philips zobaczę co tam zamontowali, mam jeden TDA 1541A  , i dwa z R1.  

eMCZE - warto zrobić reclock do 1540? W tej chwili 1541 gra w nos właśnie z reclock (płytka z ebay w miejsce 7220).

Ja mam wrażenie, ze góry nie brakuje, większa różnica jest w średnicy, której 1541 ma więcej. Oczywiście pewnie wszystko zależy od systemu na którym się słucha i zastosowanych filtrów (1540 gra z 7330 a 1541 z reclockiem NOS).

3 minuty temu, Piotr Fąfara napisał:

Kupiłem też CD 471 Philips zobaczę co tam zamontowali

Na ogół R

Mam ich rozmontowanych w domu jakieś naście sztuk, to najtańsze źródło pozyskiwania TDA1541 w tej chwili. 

5 minut temu, Piotr Fąfara napisał:

TDA1541 Moduł równoległy Goła płyta Bezpośrednia wymiana Monolityczny TDA1541

Leży u mnie nieużywana, miałem problrmy duze z szumem na wyjściu po jej zastosowaniu. Użyłem innej, problem się rozwiązał od razu więc przestałem dociekać co i jak i dlaczego. Poza tym szerokość PCB uniemożliwiła mi jej ponowne użycie. 

4 minuty temu, Delirium77 napisał:

warto zrobić reclock do 1540? W tej chwili 1541 gra w nos właśnie z reclock (płytka z ebay w miejsce 7220).

Moim zdaniem to były dwa przeskoki, jeden przejście w 1540 na NOS/14bit , drugi to reclock. 

U mnie niestety elektrostaty bardzo grają szczegółami i każdy brak przy porównaniu od razu rzuca się w uszy.

U mnie raczej ciemny system tzn HK 980 i Roth Oli 40 na wszystkich kablach miedzianych, wiec w sumie system bez szału n dzień dzisiejszy (do zmiany w najbliższym czasie).

Zrobie reclock 1540 i dam znać.

Bardziej zastanawia mnie ta spora różnica w porównaniu do Ares II. Niby świetny dac ale nie wiem czy nie za bardzo przereklamowany. Pomijając oczywiście możliwość odtwarzania DSD i 92/24 wzwyż.

/Users/pawelnowak/Desktop/IMG_4037.jpeg

eMCZe to może zamiast stosować tą płytkę zlutować dwa scalaki jeden nad drugim i wpiąć taką kanapkę w podstawkę?

11 minut temu, Delirium77 napisał:

Bardziej zastanawia mnie ta spora różnica w porównaniu do Ares II.

Coś kosztem czegoś. W cenie 5 tys zl nawet Chińczyk nie zrobi hiendu nawet gdy produkt tak stara się wyglądać. 

Mnie zaskoczylo ostatnio granie Shangling A3.2. Nie wierzyłem że to Chiny ale... ta Integra kosztuje 18 tys. i czuć to zarówno od strony projektu jak i zastosowanych podzespołów. 

Aaaa, przypomniało mi się, na takim R2R z Ali kolega składał DAC i nie urzekło. 

20 minut temu, Piotr Fąfara napisał:

kanapkę

Można. 

Widzę że obok Aresa jest też Terminator za 5krotna cenę tego pierwszego. Tam pewnie już ograniczeń nie było, nie słyszałem jednego ani drugiego ale zapewne tu będzie różnica w graniu. Wygląda więc że Ares ma po prostu grać.

Godzinę temu, Piotr Fąfara napisał:

jeden nad drugim

Mogę też Ci podaslac płytkę którą ja stosuje, ma już podstawkę i kondy sprzęgające. Lepiej wymienić na takie jakie masz w pierwszym. Ma też "piko czapkę" do oscylatora i tą zostawiasz nie ważne czy A czy nie A. 

Zamawiam zawsze w zestawie z PCB ale nie każdy chce DAC na dwóch TDA więc czasem zostają i jedna leży akurat obok mnie. 

22 minuty temu, eMCZe napisał:

Mogę też Ci podaslac płytkę którą ja stosuje, ma już podstawkę i kondy sprzęgające. Lepiej wymienić na takie jakie masz w pierwszym. Ma też "piko czapkę" do oscylatora i tą zostawiasz nie ważne czy A czy nie A. 

Zamawiam zawsze w zestawie z PCB ale nie każdy chce DAC na dwóch TDA więc czasem zostają i jedna leży akurat obok mnie. 

Gdyby kolega nie był zainteresowany tą płytką to jestem chętny 🙂

40 minut temu, Robsonik napisał:

nie był zainteresowany

Jest ale składam dwa kolejne i czekam na decyzję czy robimy na jednym czy dwóch, więc powinna jakaś zostać. 

16 minut temu, eMCZe napisał:

Jest ale składam dwa kolejne i czekam na decyzję czy robimy na jednym czy dwóch, więc powinna jakaś zostać. 

Więc uzbrajam się w cierpliwość . Dzięki.

3 godziny temu, eMCZe napisał:

Aaaa, przypomniało mi się, na takim R2R z Ali kolega składał DAC i nie urzekło. 

Mówisz o dacu na układzie czy na drabince rezystorowej?

Mam taki na drabince, gra znośnie ale strasznie cicho. Jak już się uporam z TDA1540 i AD1865 (przyszedł gotowiec ale ma JRC5532 i 5534 na wyjściu - planuje mu wrzucić coś z zakresu LME49990, OPA2134 lub OPA1611 na wyjście) to pogrzebie w tym R2R. Albo dodatkowy opamp na wyjściu albo całkowicie nowa sekcje analogowa zrobię. 

56 minut temu, Delirium77 napisał:

Mam taki na drabince, gra znośnie ale strasznie cicho. Jak już się uporam z TDA1540 i AD1865 (przyszedł gotowiec ale ma JRC5532 i 5534 na wyjściu - planuje mu wrzucić coś z zakresu LME49990, OPA2134 lub OPA1611 na wyjście) to pogrzebie w tym R2R. Albo dodatkowy opamp na wyjściu albo całkowicie nowa sekcje analogowa zrobię. 

O, ja też zamówiłem chińczyka na drabince,  ale same moduły bez analogu (czekam da przesyłkę).  I teraz szukam, jak mu wyjście zrobić.  Czy konieczna jest konwersja iv ?, jakie rezystory konwersji , czy może bufor jak w mbl6010, czy skorzystać np. z data dla 1704 i zrobić na opa828 a potem lpf na 1611 ¿.

Godzinę temu, Delirium77 napisał:

Na ukłądzie z drabinki, coś jak te:

Ukryta Zawartość

ale wszystko to kwestia aplikacji więc składaj i opowiadaj.

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, OLES napisał:

Ano

Takie coś 

Ukryta Zawartość

Tutaj nie ma ani IV ani żadnych LPF czy buforu. Fajna płytka tylko musisz poszukać jakiegoś kompletnego ukladu. Musi ktoś mądrzejszy się wypowiedzieć. Z pewnością misi być konwersja IV.

Ukryta Zawartość

20 minut temu, Delirium77 napisał:

Tutaj nie ma ani IV ani żadnych LPF czy buforu

W zasadzie to płyka która zastępuje Ci kość DAC. 

Potrzebujesz więc dowolne PCB z obsługą filtra, który po skonfigurowaniu Ci wypuści sygnał 24/384 i wyjście DOR wrzucasz na jeden R2R a wyjście DOL na drugi R2R, co do poziomów sygnałów wyjścia to pomierzysz jak podłączysz 🙂 

Pewnie mogłbym to wrzucić do mojego Stax'a pod SM5842 na konfigurowalnym adapterze od Konrada... hmmm

A juz mialem nadzieję,  że ten procek robi robotę fc i sobie mnoży i dodaje w zaleznosci od i2s na wejsciu. Trochę kiepsko,  bo mi się marzyło zapuścić na nie nos i2s, a tu znowu trzeba pomnażać etc. Normalnie Delta sigma panie 😁.

Dziś sprawdziłem jak wpłynie wymiana kondensatora od anody do rezystora 1M przy IRF830 w układzie mu-follower 6N8S. Zamiana z 1 uF/250V MKP SCR na radziecki 0,68uF/250V K71-4 styrofleks, polistyren. W testach odsłuchowych lepszy okazał się MKP. Styrofleks w tym miejscu dawał więcej powietrza w dźwięku, lecz pojawiły się sybilanty w wokalach kobiecych np. w utworze Teresy Teng - Shui Lai Ai Wo. Dodatkowo kontur tych wokali się spłycił. Schemat wrzuciłem troszkę wcześniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do płytki odbiornika Spdif oraz do płytki DAC TDA 1541 małymi kroczkami wykonałem docelowy transformator toroidalny. Jako dawca posłużył  60W 220V/11,7V produkcji Indel z 1997 roku. Transformator był dość cichy w oryginale. Uzwojenie wtórne usunięte, i dostałem się bezpośrednio do pierwotnego na którym dołożyłem 60 zwoi drutem DNE 0,45 ( taki miałem, choć pierwotne miało chyba DNE 0,2). Później zalakierowałem pierwotne lakierem Total Diamond do uzwojeń i po wyschnięciu nawinąłem z powrotem zwoje folii zabezpieczającej. Podłączyłem do sieci przez bezpiecznik zwłoczny 400mA i zauważyłem spadek brumu od transformatora o jakieś 30%. Prąd biegu jałowego był bardzo mały rzędu 0,003mA, czyli nie było zwarć. Następnie wykonałem uzwojenia wtórne 4 x 9V 3x 10V i 15,5V drutem DNE 0,45. Na jedne uzwojenie przypadło około 0,15V i długość drutu 6cm. Jako przyrząd do nawijania posłużył mi klucz 10-11 na którym nawinąłem z zapasem pożądaną długość drutu. Szybko przewleka się nim przez środek transformatora. Po zakończeniu nawijania wtórnych, zarobiłem kabelki wyjściowe i ponownie zalakierowałem oraz zabezpieczyłem oryginalną folią po wyschnięciu. Następnie dodatkowo zabezpieczylem taśmą. Podłączyłem zasilanie i pomiar na biegu jałowym -0,003mA. Prąd upływu do uziemienia wyniósł 0,015mA.  Pod obciążeniem trafo nie brzęczy. Po przyłożeniu ucha delikatnie słychać brum. Nie czuć wibracji od trafa.

Ukryta Zawartość

IMG_20230408_162504_copy_1388x1856.jpg

IMG_20230408_172158_copy_1856x1388.jpg

IMG_20230408_083643_copy_1856x1388.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez elektron18
  • Pokaż nowe odpowiedzi