Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacje źródeł TDA1541, lampowe analogówki.

Rekomendowane odpowiedzi

A inne pytanie. Ktoś używał AD1865 wrzuconego w miejsce TDA1541?

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

Nikt nie używał, mówię Ci, to zacofany dział 😉 (głupi żart, gdyby tak było to bym nie czytał)

Też chciałbym wiedzieć to o co pytasz. Zamów proszę np. ten replacement "stolik" z AD1865 z Ali i zdaj relację, a że to będziesz Ty, to będzie wiarygodna.

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

3 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

Zamów

No właśnie pytam bo ma przyjść za parę dni. Było do wybory 1864 i 1865. Wziąłem 65 bo niby lepszy 🙂

Oczywiście zdam relacje ale myślałem że już coś ktoś kiedyś gdzieś. 

Martin Logan CLS, Ayon Triton 8 x KT150, DAC STAX (2xPCM63K na 6414/ECC81), Rotel RCD (TDA1541 na 6N9S) ,Yamaha PX3 z Yamaha MC5 (Shibata na boronie) z pre na 6N9S/6S2S, Volumio pod R Pi.

• 2 tygodnie później...

Trochę offtop. Ostatnio wpadł mi w ręce SMSL SU-1. Koszt około 300 zł. I powiem, że ten mały i tani przetworniczek zaskoczył mnie. Zbudowany jest na AKM AK4493S. Z tego samego źródła co zasilany jest 4xTDA1541 po coaxialu z Xing AF200, gra identycznie 🙂 To USB-C w nim wykorzystałem do zasilania z zasilacza liniowego.

Nie mam na wyjściu lamp ale 4x MUSES03 (I/V) + LME49710HA (LPF) + 2x Staccato (bufor). W TDA1541 wymontowane SAA7220 i w to miejsce włożone bułgarskie NOS (po jednym na każde 2 szt. TDA1541). Źródło to PC z Audirvana. Upsampling w Audirvana do 96kHz, chociaż czasami gram bez niego.

To  maleństwo ma identyczna ciepła sygnaturę, bez wyolbrzymiania wysokich rejestrów jak to ma w zwyczaju ESS Sabre. Wszystko bez sztuczności typowej dla dźwięku ESS, natarczywości itd. Jak ktoś ma pare stówek na zbyciu warto spróbować. Nie wiem jak gra po USB ale wtedy wypadałoby poszukać rozwiązania umożliwiającego równoczesne zasilenie z zasilacza liniowego.

W dniu 1.03.2024 o 17:19, eMCZe napisał:

A inne pytanie. Ktoś używał AD1865 wrzuconego w miejsce TDA1541?

Ja używanem w miejsce PCM63.

Edytowane przez Delirium77
Godzinę temu, Delirium77 napisał:

Ja używanem w miejsce PCM63.

Tylko 1541 a 63 to dwa końce kija. Rozumiem, że nie ujęło ??

39 minut temu, eMCZe napisał:

Tylko 1541 a 63 to dwa końce kija. Rozumiem, że nie ujęło ??

Testowałem różne dostępne konfiguracje w miejsce PCM63. Od AD1865 po PCM56, PCM58 i AD1860. Najbardziej obiecujące było PCM1701, które grało o klasę wyżej od AD1865. Najmniej AD1860. 

Obawiam się, ze w konfiguracji 4xPCM63 następuje wygładzenie charakterystyki dźwięku, czyli odpadaja wszelkie niedoskonałości jednego układu. Mi się AD1865 podobało, to pierwszy układ, który zagrał bardzo dobrze na "podmiankę".

Poza tym nie wiem o której wersji PCM63 piszesz. Ja mam akurat wymontowane ze sprzętu studyjnego PCM63-Y, one grają trochę inaczej niż P i K. 

Tak czy inaczej w moim odczuciu taki SMSL SU-1 gra tak samo jak taki dać na 4 szt. TDA1541 i dac na 4 szt. PCM-63Y. Pomiędzy soba TDA1541 ma więcej dolnych rejestrów i bardziej wroznia z tła kobiece wokale. PCM-63 jest trochę bardziej techniczny. Mowie o graniu w NOS, bo wiadomo, ze filtry narzucają swój charakter, i taki SAA7220 czy DF1704/1706 dodają takiego technicznego i sztucznego charakteru do dźwięku, co za bardzo mi się nie podoba. Dlatego wole je pominąć i grac ze źródła na ile pozwala układ.

Edit: trochę się zagalopowałem, bo testy robiłem jakiś czas temu ale doprecyzuje:

- PCM63P - techniczne granie, PCM63Y - gładszy, bardziej przyjemny, dokładniejszy. Nie wiem jaka różnica pomiędzy K i Y, ponieważ nie mialem PCM63-K,

- AD1865 - akurat wersja P, nie wiem czym się różni od N i N-K. To taki dziwny wypust na zamowienie ale łatwo dostępny. Dzwiek dociążony, przyjemny. Nie wiem czy wokale tak wypchnięte jak TDA1541, musiałbym posłuchać. Trochę słabo jeśli chodzi o pomiary.

- PCM58 - trochę mało dociążony dol, takie ładnie granie, przyjemne ale nie do każdego rodzaju muzyki. Mi brakowało właśnie dolnych rejestrów.

- PCM1701 - ma wszystko. Taki mało doceniony układ od BB a potrafi zdziałać cuda. PCM63 jest trochę lepszy technicznie, być może bardziej rozbudowany, dociążony w dole. Mam takie zdanie, również potwierdzone przez inne osoby, ze linia PCM1701-PCM1702-PCM1704 to takie mniej dociążone układy, grające bardziej technicznie nie "stara" linia. Potwierdził mi to jeden z kolegów z którym rozmawiałem, a który mial na sprzedaż trochę sztuk PCM1704. Twierdził, ze są to układy, grające jaśniej, bardziej tecznicznie niż PCM63.

To jeszcze o TDA1541 i TDA1540:

- TDA1541 - wypchnięte wokale ponad tło. Pewnie wynika z jego budowy. Nie jestem ekspertem, wiec się nie wymądrzam. Lepsza podstawa basowa w porównaniu do PCM63.

- TDA1540 - I tutaj mam problem. Mi się bardzo podoba. Pisze również w kontekście pomiarów bo również jestem zdania, ze pomiary dakow idą po części w ich graniu. Tzn. jak cos jest skopane to od razu widać. TDA1540 jest slaby w NOS ale akurat z SAA7030 zagrał całkiem dobrze. Wersja P z pomiarów wychodzi razem z SAA7030, ze potrafi osiągnąć 104dB THD i 97dB dynamiki przy 48kHz. O wiele gorzej wypada wersja D. U mnie nie zagrało, choć to może kwestia płytki i samego zasilania i2s. Na pomiarach dla wersji D wyszło 78db dynamiki dla lewego kanału. I nie ważne co robiłem, to zawsze lewy kanał był o wiele gorszy. Mam 3 parki TDA1540D, wiec to nie kwestia wersji a być może samej płytki DAC, bo ponoć zawsze D był lepszy od P.

Czyli delta-sigma (albo na odwrót) może zagrać tak jak R2R? Powiem szczerze i subtelnie - powątpiewam, a wręcz nie chce mi się wierzyć.

7 minut temu, (nie)przecietniak napisał:

Czyli delta-sigma (albo na odwrót) może zagrać tak jak R2R? Powiem szczerze i subtelnie - powątpiewam, a wręcz nie chce mi się wierzyć.

Tez nie wierzyłem. Spróbowałem tego SMSL SU-1 bo był tani. Fakt, wymaga wygrzania. Na początku słabo, później "wow". Tez nienawidzę grania ESS, sztuczne, wypchnięta góra, nieposkładane sztuczne granie. Tutaj o dziwo jest wszystko ok. Taki dopieszczony R2R do którego się moim zdaniem dąży. Grający gładko, z ładna ale nie narzucająca się góra. Dociążony dol. Wokale kobiece ładnie oddane. Nawet gdzieś widziałem na YT, ze ktoś pdorowynywal AK4493S do AK4499EX i ten pierwszy lepiej oddaje wokale kobiece.

No coz. Koszt nie duży. Wiadomo, lampy nie zainstalujesz tutaj, może jakiś bufor lampowy ale w środku nawet dali LME7920. Ja zachęcam do sprobowania. 🙂

PCM63Y - gładszy, bardziej przyjemny, dokładniejszy. Nie wiem jaka różnica pomiędzy K i Y, ponieważ nie mialem PCM63-K,

Mam K jak i Y wylutowane z procesora Yamahy. Słucham jednak K, w wolnym czasie będę robił kanapki K/Y o co pytałem w siostrzanym wątku.

1 godzinę temu, Delirium77 napisał:

Na początku słabo, później "wow".

A jak u niego z "atakiem" perkusji oraz ogólnie tzw. wykopem? Radzi sobie z tym na luzie? Jakieś wady dostrzegasz?

2 godziny temu, Delirium77 napisał:

Nawet gdzieś widziałem na YT, ze ktoś pdorowynywal AK4493S do AK4499EX i ten pierwszy lepiej oddaje wokale kobiece.

Jesli zrobił na Tobie takie wrażenie ak4493 to poszukaj ak4495 najlepiej z buforem lampowym. ON jest już bardzo dokladny. Ma te same cechy co ak4493 jednak jego można zasilic nie tylko 5V wtedy gra dosyć normalnie (muzykalnie podobnie do *93, ale jest bardzej precyzyjny) jednak jak ma podane 7V ,zdziwiony bylbys jego średnicą i dynamiką ma to coś. Nastepnie ak4497 i ak4499 to coraz bardziej zblizone granie do typowego Sabre.

Edytowane przez Mariusz03
2 godziny temu, Mariusz03 napisał:

To przy okazji czy ktoś robił kanapkę tda1541a? Jesli tak to proszę o opinię. 

Wszystkie DAC teraz robię na podwójnym, równoległym TDA1541. 

Po pierwsze spada mi rezystor konwersji do około 22 / 26 R co już wpływa pozytywnie. Po drugie spada THD. Ogólnie różnica w brzmieniu na analogu lampowym słyszalna. 

I jeszcze jedno. W pudełku z TDA1541 leżą już dobrane w pary. TDA1541 do TDA1541 a A do A. Dodatkowo staram się zachować serie. Mam na przykład w pudełku sparowane TDA1541 5Y z 86 roku a obok leży para z 87 roku. Lubię te wczesne roczniki jeszcze bez loga Philips i taka dziwną czcionka pisane najbardziej. 

Nie mieszam A z nie-A. Mam teraz jakieś 5 par a niesparowane leżą i czekają na drugą połówkę. 

W tym parę wygląda jak z chińskich podróbek bo ze starych sprzętów wyciągane gdzie byly ori w podstawach więc zero śladu lutu. Kiedyś się przykładali potem zaczęli oszczędności groszowe na podstawkach. 

Fajnie to widać jak masz ten sam sprzęt z epoki. Mialem 5 sztuk Musical Fidelity Digilog. Pierwsze numery seryjne wszystko na podstawach, kondy jakość, PCB jakość. Późniejsze już bez podstawek ale ciągle jakość. Ostanie laminat na PCB jak papier, kondy brandowane MF kiepskie w brzmieniu... a to niby ciągle ten sam sprzęt. 

7 minut temu, eMCZe napisał:

I jeszcze jedno. W pudełku z TDA1541 leżą już dobrane w pary. TDA1541 do TDA1541 a A do A. Dodatkowo staram się zachować serie. Mam na przykład w pudełku sparowane TDA1541 5Y z 86 roku a obok leży para z 87 roku. Lubię te wczesne roczniki jeszcze bez loga Philips i taka dziwną czcionka pisane najbardziej. 

Nie mieszam A z nie-A. Mam teraz jakieś 5 par a niesparowane leżą i czekają na drugą połówkę. 

I jakbyś porównał ich granie? Od osoby, od której kupowałem PCM63-Y usłyszałem opinie, że nowe 9743 grają lepiej niż taki S1 z seri 88.

I jakbyś porównał ich granie?

Dla mnie mistrzami są te pierwsze jednak. Tą parę mam dla siebie, ten z brzegu z jakiegoś wysokiego Marantz'a jest dla mnie the best a miałem i korony. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a w czwartek przyjdą jeszcze dwa CD z tamtych lat do pozyskania TDA. W zasadzie wiele CD kończy u mnie swój żywot 🙂. CDMy to już wyrzucam bo nie mam gdzie trzymać, obudowy jak ładne to do ponownego użycia, OPA jak sensowne też, PCB po wylucie do elektrośmieci ( no chyba że do Konrada 🙂 )

Jak bym to porównał: mam wrażenie, że te stare to właśnie to co w TDA najlepsze, późniejsze coraz bardziej przypominają PCMy. Te 86 dają poczucie wielkości dźwięku bardziej niż inne. 

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, eMCZe napisał:

🙂. CDMy to już wyrzucam bo nie mam gdzie trzymać

hej, gdybyś chciał kiedyś wyrzucić CDMa 0 lub 1 to odezwij się, może jak dobrze się zamachniesz to doleci do mnie 🙂..... taśmę potrzebuję...

mam w upie

Ładna parka tych tda1541, a czy zamiennie można wstawić tda1541 za tda1541a?

Mam trzy sztuki dwie z lat 96, 98. Trzecie kupiona na aliexp najnowsza gra najlepiej. 

4 minuty temu, Mariusz03 napisał:

a czy zamiennie można wstawić tda1541 za tda1541a?

śmiało.

7 godzin temu, eMCZe napisał:

śmiało.

Nie do końca- proszę dokładnie sprawdzić różnice pomiędzy wersjami.

11 minut temu, jurek napisał:

Dokładnie. W wersji A musi być zewnętrzny kondensator na pinach 16/17 aby uruchomić wewnętrzny zegar układu. Wersja bez A ma te piny nie podłączone a kondensator jest wbudowany. Więc wersję bez "A" zadziała bez zewnętrznego kondensatora w tym miejscu, a wersja A" musi mieć zainstalowany zewnętrzny kondensator.

23 minuty temu, Delirium77 napisał:

Więc wersję bez "A" zadziała bez zewnętrznego kondensatora w tym miejscu, a wersja A" musi mieć zainstalowany zewnętrzny kondensator

Wg datasheet to prawda. Wg stanu rzeczywistego działa zamiennie bez najmniejszego problemu. 

Sprawdzone. 

18 minut temu, dominikurbanski napisał:

Wg datasheet to prawda. Wg stanu rzeczywistego działa zamiennie bez najmniejszego problemu. 

Sprawdzone. 

Ja też nie trafiłem na aplikację, która miała by z tym problemy. 

56 minut temu, jurek napisał:

Różnice w datasheet były mi znanae zanim TDA1541 poznałem w praktyce.

Dokładnie. W wersji A musi być zewnętrzny kondensator na pinach 16/17 aby uruchomić wewnętrzny zegar układu. Wersja bez A ma te piny nie podłączone a kondensator jest wbudowany. Więc wersję bez "A" zadziała bez zewnętrznego kondensatora w tym miejscu, a wersja A" musi mieć zainstalowany zewnętrzny kondensator.

Nie znalazłem aplikacji, która na PCB nie miała by wbudowanego kondensatora oscylatora.

tak więc:

9 godzin temu, Mariusz03 napisał:

czy zamiennie można wstawić tda1541 za tda1541a?

jeszcze raz: śmiało !

10 minut temu, eMCZe napisał:

Ja też nie trafiłem na aplikację, która miała by z tym problemy. 

Różnice w datasheet były mi znanae zanim TDA1541 poznałem w praktyce.

Nie znalazłem aplikacji, która na PCB nie miała by wbudowanego kondensatora oscylatora.

tak więc:

jeszcze raz: śmiało !

Czyli potwierdzasz, że wszystko zależy od tego czy na pcb jest umieszczony kondensator w tym miejscu. 😉

A jeszcze jedno jak już trzymamy się różnic. Miałem kiedyś kilka sztuk TDA na których przyklejone były miedziane blaszki ( w śród nich znalazła się po ściągnięciu "radiatora" i korona ). I mierząc aby rozdzielić je na A i nie-A trafiłem na inną regułę. Regułę, bo nie spotkałam inaczej a sprawdzałem z ciekawości na wszystkich.

W starych nie-A pomiędzy pinem 14 czyli digital ground a wszystkimi pinami decoupling jest brak przejścia, zero. Sprawdzając na wersjach A jest rezystancja pomiędzy 2 a 3 mega. To niby nie przejście ale różnica mierzalna.

Po pierwsze, stwierdziłem, że @Mariusz03może zastosować A i nie-A zamiennie.

Po drugie, że może stosować śmiało bo liczy się aplikacja a nie spotkałem takiej która by tego nie uwzględniała.

Po trzecie, NIE POTWIERDZAM, że:

37 minut temu, Delirium77 napisał:

Czyli potwierdzasz, że wszystko zależy od tego czy na pcb jest umieszczony kondensator w tym miejscu. 😉

Po prostu teorie i statystyki ni jak mają się do praktyki. 

Jak to się mówi: "potrzymaj mi piwo" zaraz wracam.

Oddaj piwo, mam nadzieję, że nie podpijałeś 😉 

Trochę to zajęło bo musiałem wyciągnąć PCB z pudełka, podłączyć trafa na szybko i nagrać filmy uwzględniając pomiędzy wylut kondensatora oscylatora pomiędzy pin 16 i 17. 

@Delirium77i @jurek tutaj potwierdzenie empiryczne mojej "wiedzy", że można je zastąpić bez oglądania się na datasheet.

Czyli mamy TDA1541 nie-A, który ma wbudowany kondensator i wrzucamy do PCB z zewnętrznym kondensatorem i wciskamy play:

gra.

Teraz TDA1541 nie-A na tej samej PCB z wylutowanym kondensatorem 470P

gra !

A teraz TDA1541 A na tej samej PCB z wlutowanym kondensatorem oscylatora:

gra !

A teraz to samo TDA1541 A z wylutowanym zewnętrznym kondensatorem oscylatora 

i też gra !!

ojej....

Ogólnie powiem tak. 

Gdy @Mariusz03 chciał wrzucić TDA1541 nie-A w miejsce A to teoretycznie i tak miał tam kondensator na PCB skoro A grało więc nie rozumiem uwag na temat różnic.

Teoretycznie problem był by gdyby do płyty z TDA1541 nie-A chciał wrzucić TDA1541A bo przecież nie ma on kondensatora oscylatora wbudowanego a płyta pod nie-A wcale go nie potrzebuje... ale jednak zewnętrzny kondensator nie ma wpływu na lot rakiety co było do udowodnienia.

To  nie jest prosta zależność: kondensator jest/ nie ma go.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, jurek napisał:

To  nie jest prosta zależność: kondensator jest/ nie ma go.

Tą teorię też znam. Doświadczenie mówi, że można je zamieniać bez utraty jakości dźwięku. Wszystkie konstrukcje jakie w domu działały z niezauważalną różnicą pomiędzy A i nie-A. Różnice większe zachodziły pomiędzy TDA w grupie A albo w grupie nie-A.

Może jestem dziwny ale te elaboraty do mnie nie trafiają bo ludzie kupują gotowy DAC uchem. Wskaż mi słyszalną różnicę, powtarzalną przy każdej zmianie A na nie-A albo w drugą stronę. Czyli reguła. 

Dla mnie DAC na TDA to pasja, to że już ich ulepionych przeze mnie nie zliczę ile gra po całym świecie znaczy, że brzmią. Bardziej nad teorię przykładam to co słyszę za przykład niech świadczy @dominikurbanski , używa analogu, który według teorii nie powinien nawet powstać bo szkoda czasu i uszu a... efekt końcowy okazał się wyśmienity. Kolejna sprawa to i2soverusb. Próbowałem dwa razy już i nie wydam 75 USD na coś co nie brzmi lepiej niż to co mam teraz. 

Według teorii każda delta-sigma na papierku czy sprzęcie pomiarowym skreśla sensowność używania starych R2R a jednak....

to nie ja, to życie napisało ten scenariusz 🙂 

• Pokaż nowe odpowiedzi