Skocz do zawartości
IGNORED

Malutkie monitorki - jakie ?

Przemo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam mały pokoj - nie dość ze 8 metrow kwadratowych, to jeszcze do tego długi i waski jak tramwaj. Ustawienie jakichkolwiek większych kolumn nie wchodzi w grę, ale muzyki jednak posłuchać chcę...

W związku z tym pozostaje kupno jakiś małych monitorków, najlepiej z bass-reflex z przodu, lub bez, bo muszą stać przytulone do ściany.

Słucham rocka progresywnego, jazzu, bluesa. Zależy mi na dynamice i nienajgorszym basie. Wzmaczniacz to 2x70 WAT / 8 ohm.

Proszę o pomoc - jakieś sugestie, co warto kupić ? Może warto dokupić do nich subwoofer, czy bass przytłumi resztę ?

Mogę wydać nieco ponad 1000 pln, w grę wchodzą używane. A może sprzedać wzmacniacz/cd i kupić Yamaha pianocraft (sugestia kolegi - sluchalem pianocrafta w sklepie i jestem zawiedziony).

https://www.audiostereo.pl/topic/1557-malutkie-monitorki-jakie/

Znajomy posiada też małogabarytowy pokój i nagłośnia go NHT Super One,są to co prawda zespoły typu zamkniętego ale z basem śmiało wyrabiają:) Kupił je z drugej ręki za ok.1100zł,nowe kosztują ponad 2000zł.Poszukaj,popytaj może je znadziesz.Pozdrawiam i polecam:)

Nigdy nie udało mi się posłuchać NHT ale z tego, co słyszałem - sam byłbym nimi zainteresowany na Twoim miejscu.

* * *

Ja polecę Ci z II ręki Paradigm Monitor 3- wyróżnienie HiFi i M z'98r. Posłuchaj koniecznie, bo dynamika i bas są Twoim priorytetem.

Masz o nich na str. 63, pisma Sat/Audio/Video, wrzesień '99.

Zapoznaj się chociaż z tą recenzją !

Popatrz też, co polecają w HiFi i M oraz AUDIO czy AUDIO Video na ostatnich stronach.

Bierz pod uwagę pozycje 4 i 5 gwiazdkowe - możesz zrobic wstępny odsiew w interesującym Cięzakresie cenowym, potem dotrzeć do opisów i posłuchac samemu.

Zorientuj się co masz w swojej okolicy do wyboru i koniecznie posłuchaj zanim kupisz.

Powodzenia.

Pewnie większość się ze mną nie zgodzi, ale ja bym na Twoim miejscu zainwestował 900zł w monitorki Excellence EX 1S firmy Tonsil. Nie mam ich, ale słucham ich często u kumpla i na prawdę robią wrażenie. Przyznaje, że moja opinia może byłaby inna gdybym znał dobrze inne kolumny, ale w temacie audio jestem od niedawna...

• Redaktorzy

NHT to niezly pomysl, calkiem wysokiej klasy sprzet. Wspomniane jedynki, ew. 1.3 albo 1.5. Obudowy zamkniete, podstawkowce, wykonczenie w lakierze fortepianowym. Subwoofer w tej wielkosci pokoju to zupelna pomylka.

Z nowych kolumn można wymienić nowe Eposy(nie pamiętam symbolu) za ok. 1200. Słyszałem, że to bardzo udany model, ma bass-ref. z tyłu, ale jeśli lubisz bas, to nawet lepiej. Do tego są bardzo ładnie i solidnie wykonane.

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Wlasnie szukam NHT Super One w sieci, ale jak na razie posucha... ale może coś się uda upolować :)

Przyznaje ze na Paradigm Monitor 3 ostrzyłem sobie zeby (zwlaszcza ze na allegro do wczoraj byla wersja druga z bassreflexem z przodu - dla mnie ideał), ale niestety ich rozmiary są nieco zbyt duże. Czy ktoś ma może doświadczenia z paradigm Mini Monitor ? Podobno nie są tak udane, ale sam nigdy ich nie słyszałem.

Pozdrawiam

Gość CASKP do Przemo

(Konto usunięte)

Mam do sprzedania monitorki oparte o głośniki seas'a :

- głośnik niskośredniotonowy T 14 RC/P

- głośnik wysokotonowy 19 TFF 1

Jeśli jesteś zainteresowany - pisz : [email protected]

W Pianocrafcie być może miałeś uczucie niedosytu basu, bo dynamiki również tej małej Yamaszce nie można odmówić, jeśli jednak chcesz mocnego basiska, naprawdę gorą cejdynamiki i preferujesz głośniejszy odsłuch to Paradigmy Monitor 3 z drugiej ręki (był ostatnio na Allegro) musisz umieścić (jak piszą brukowce) na samym szczycie listy swych zakupów!

Gość arcodan->Przemo

(Konto usunięte)

Tak jeszcze raz przeczytałem Twojego posta od poczatku i napisałeś że kolumny mają być przyciśnięte do ściany i nie wiem czy zauważyli to również inni grupowicze ale w takim przypadku głosniki z otworem b.r z tyłu zupełnie odpadają i nie nadają się...wiesz co usłyszysz zamiast basu????....wielki pomruk i....oj lepiej nie mówie dalej.Napewno lepiej sprawdzi się obudowa zamknięta,ewentualnie z b.r z przodu,ale musisz koniecznie zastować kryteria odstępu od ściany min. te 30-40cm bo inaczej brzmienie będzie bardzo nieprzyjemne z podbiciem dolnych i środkowych częstotliwości,no chyba że preferujesz taki typ brzmienia:)Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.