Skocz do zawartości
IGNORED

BLUESOUND NODE 3

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Piopio napisał:

iFi Zen Stream + Topping HS01 -> USB. Lepiej się nie da.

Chyba była już o tym rozmowa

Laptop, malina + topping i masz to samo tak 🙂 nawet wygodniej 🙂

i taniej. Na dobrą szkocka zostaje.

Piotr 

1 hour ago, Jargier said:

ogólnie z dysku NAS - DAC grało to trochę lepiej niż przez BSN, nie mówiąc już o dobrze zrealizowanych płytach nagranych w formacie DSD. Robi się przestrzeń, powietrze i trójwymiarowość. Tego BSN jako transportu brakuje.

Ciekawe dla mnie spostrzeżenie. Też miałem takie wrażenie ale doszedłem do wniosku, że musi mi się wydawać bo przecież NAS jako transport to chyba niezbyt słuszny pomysł w porównaniu do streamera wzbogaconego jeszcze w lepsze zasilanie. A tu proszę ... Szkoda tylko, że synology zablokowało wyjście USB. 

7 godzin temu, Lesheck napisał:

Ciekawe dla mnie spostrzeżenie. Też miałem takie wrażenie ale doszedłem do wniosku, że musi mi się wydawać bo przecież NAS jako transport to chyba niezbyt słuszny pomysł w porównaniu do streamera wzbogaconego jeszcze w lepsze zasilanie. A tu proszę ... Szkoda tylko, że synology zablokowało wyjście USB. 

Od źródła wszystko się zaczyna. A gdyby tak nisko-szumowy zasilacz do NAS?, wpiąć do routera/modemu jakiś switch np. Tp-Link, też z dobrym zasilaczem? Dobre kable RJ45 i USB? Zainstalować na NAS-ie  abonamentowy player Roon Core czy Audirvane ( tą trudniej )? I wiele innych wymyślnych urządzeń/rozwiązań....  Hi-End? - Drogo?! 😉 
Synology ! - Jak żyć ? 😡

4 godziny temu, Jargier napisał:

Od źródła wszystko się zaczyna. A gdyby tak nisko-szumowy zasilacz do NAS?, wpiąć do routera/modemu jakiś switch np. Tp-Link, też z dobrym zasilaczem? Dobre kable RJ45 i USB? Zainstalować na NAS-ie  abonamentowy player Roon Core czy Audirvane ( tą trudniej )? I wiele innych wymyślnych urządzeń/rozwiązań....  Hi-End? - Drogo?! 😉 
Synology ! - Jak żyć ? 😡

Tylko po co? NAS ma inne funkcje niż bycie źródłem dla DAC które już wystarczająco obciążają jego procesor. A reszta toru cyfrowego powinna być porządnie wykonana. Jeśli nie mieszka się w pobliżu stacji przekształtnikowej PKP Energetyka, warsztatu spawalniczego lub podobnego zakłócacza to WiFi w zupełności wystarczy. Równie dobrze a taniej i wygodniej. 

Koledzy, pytanie z innej beczki, czy ktoś tutaj zauważył poprawę jakości dźwięku grając muzykę przez Roon na BS Node vs bezpośrednio poprzez BluOS na BS Node (Tidal)?

Czasem gram na przemiennie (zależy kiedy włączę serwer Roon), i od jakiegoś czasu zauważyłem że raz sprzęt w salonie raz gra trochę lepiej, raz trochę gorzej, ale nie zwracałem większej uwagi bo nigdy nie wsłuchiwałem się. Kilka tygodni temu na forum Roon ktoś podzielił się podobnymi wrażeniami i dopiero skojarzyłem 'fakty', niby nie powinno być różnicy bo wszystko idzie przez to samo urządzenie, ale ktoś napisał że jest to możliwe gdyż Roon strumieniuje (np. Tidal) poprzez swój autorski protokół RAAT (Roon Advanced Audio Transport) vs BluOS który ma inny. 

Czy ktoś odniósł podobne wrażenia? 

4 godziny temu, pawlardo napisał:

niby nie powinno być różnicy bo wszystko idzie przez to samo urządzenie, ale ktoś napisał że jest to możliwe gdyż Roon strumieniuje (np. Tidal) poprzez swój autorski protokół RAAT (Roon Advanced Audio Transport) vs BluOS który ma inny. 

Ja mam przy innym urządzeniu (usbridge signature). Różne programy dają różna sygnaturę dźwięku, a najlepiej gra Qobuz natywny... 

Ale forumowe szpece od zer i jedynek zaraz Cie zakrzyczą o bit perfect i bardziej jedynkowatych jedynkach 🤪

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 godziny temu, pawlardo napisał:

Koledzy, pytanie z innej beczki, czy ktoś tutaj zauważył poprawę jakości dźwięku grając muzykę przez Roon na BS Node vs bezpośrednio poprzez BluOS na BS Node (Tidal)?

Czasem gram na przemiennie (zależy kiedy włączę serwer Roon), i od jakiegoś czasu zauważyłem że raz sprzęt w salonie raz gra trochę lepiej, raz trochę gorzej, ale nie zwracałem większej uwagi bo nigdy nie wsłuchiwałem się. Kilka tygodni temu na forum Roon ktoś podzielił się podobnymi wrażeniami i dopiero skojarzyłem 'fakty', niby nie powinno być różnicy bo wszystko idzie przez to samo urządzenie, ale ktoś napisał że jest to możliwe gdyż Roon strumieniuje (np. Tidal) poprzez swój autorski protokół RAAT (Roon Advanced Audio Transport) vs BluOS który ma inny. 

Może Roon delikatnie podbija głośność za pomocą DSP ? 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

21 minutes ago, marcinmarcin said:

Ja mam przy innym urządzeniu (usbridge signature). Różne programy dają różna sygnaturę dźwięku, a najlepiej gra Qobuz natywny... 

Ale forumowe szpece od zer i jedynek zaraz Cie zakrzyczą o bit perfect i bardziej jedynkowatych jedynkach 🤪

Ja się o tym przekonałem kilka miesięcy temu na laptopie porównując appkę Tidal vs Roon, przy Roon jest kolosalny przeskok na+ i ewidentnie słyszalny, więc jestem w stanie uwierzyć że protokół odtwarzania może robić różnicę. 

15 minutes ago, Piopio said:

Może Roon delikatnie podbija głośność za pomocą DSP ? 😉 

Mam DSP wyłączone. Ale nie chodzi o głośność, mam wrażenie że jest trochę więcej precyzji, kontroli. 

25 minut temu, pawlardo napisał:

Mam DSP wyłączone. Ale nie chodzi o głośność, mam wrażenie że jest trochę więcej precyzji, kontroli. 

Robi to poza kontrolą. Ale to tylko teoria. 

Jak jest głośniej to słyszy się, że jest lepiej. Tak to działa. 

Spróbuj pogłośnić minimalnie przy odtwarzaniu poprzez BluOS. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

Robi to poza kontrolą. Ale to tylko teoria. 

Jak jest głośniej to słyszy się, że jest lepiej. Tak to działa. 

Raczej moim zdaniem apka Tidala podbija albo robi coś na kształt V-ki. Jak puszczałem kiedyś to samo z Deezera i Tidala to na Tidal było jakby więcej basu i góry, ale oba pasma czystsze na Deezer. Ogólnie bardxiej mi się podobał Deezer nawet jak leciał mp3... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Nie wiem czy jest różnica na sofcie przy BS bo nie sprawdzałem ale skoro na innych też jest to why not.

Z drugiej strony twoje samopoczucie może mieć na to wpływ. Masz czasem wrażenie że chcesz posłuchać ale siadasz i coś nie gra. 

Ja wtedy przełączam się na kino i jestem zadowolony. 

Wracam następnego dnia do stereo 

Piotr.             

No bywa tak u mnie też. Jedni mówią że tą jakość prądu :) a mi się wydaje że nie mam nastroju i już

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

W dniu 11.08.2022 o 14:48, Piopio napisał:

iFi Zen Stream + Topping HS01 -> USB. Lepiej się nie da.

Mam i da się lepiej , dobry kabel coax i jest lepiej, pierwszy Auralic Aries i jeszcze lepiej .

5 minut temu, folab napisał:

Mam i da się lepiej , dobry kabel coax i jest lepiej, pierwszy Auralic Aries i jeszcze lepiej .

W bajkach wszystko jest możliwe. Technicznie już nie.

Zainteresuj się wreszcie techniką. Przestaniesz wierzyć w bajki. 

11 minut temu, folab napisał:

Zrób sobie taki kabel domofonowy na bazie YTDY 0,5 no i dołóż lepszy kabel zasilający i znowu usłyszysz zmiany. 

11 minut temu, Piopio napisał:

W bajkach wszystko jest możliwe. Technicznie już nie.

Zainteresuj się wreszcie techniką. Przestaniesz wierzyć w bajki. 

Ja mówię jak jest ,a ty jak uważasz że powinno być . Ja opieram się na tym co jest faktycznie a ty na wierze .

Edytowane przez folab
3 minuty temu, folab napisał:

Ja mówię jak jest ,a ty jak uważasz że powinno być . Ja opieram się na tym co jest faktycznie a ty na wierze .

Popieram, sam słyszę te zmiany. 

4 minuty temu, Bukaj napisał:

Zrób sobie taki kabel domofonowy na bazie YTDY 0,5 no i dołóż lepszy kabel zasilający i znowu usłyszysz zmiany

Mam coax klasy HI-END i zasilające nie markowe ale odpowiedniki kabli markowych za ponad 5000zł ,chłopaki porównywali, można lepiej bo zawsze można lepiej

10 minut temu, folab napisał:

Ty wierzysz, że słyszysz różnice. Faktycznie ich nie ma.

Edytowane przez Piopio

8 minut temu, Piopio napisał:

Ty wierzysz, że słyszysz różnice. Faktycznie ich nie ma

gdy czegoś doświadczyłeś fizycznie to już nie jest wiara,gdy masz badania teoretyczne to jest jeszcze etap wiary.  Skąd jesteś ? Jak nie daleko od Jelenia Góra to udowodnił bym ci.

Edytowane przez folab
34 minuty temu, folab napisał:

gdy czegoś doświadczyłeś fizycznie to już nie jest wiara,gdy masz badania teoretyczne to jest jeszcze etap wiary.  Skąd jesteś ? Jak nie daleko od Jelenia Góra to udowodnił bym ci.

Z Katowic. Niestety za daleko. 

Doceniam odwagę. Może kiedyś uda się spotkać i zweryfikować nasze postawy.

Godzinę temu, folab napisał:

Szczera prawda. Sam nie wierzyłem a cały czas mimo 20 lat pierniczenia się samemu z audio się uczę, zadziwia jakie zmiany do toru audio wprowadza kawalątek np przewodu, innego rezystora, innej lampy i tak bez końca. 

Trzeba się nauczyć sluchania, a w zasadzie słyszenia! 

2 godziny temu, szy_a napisał:

Szczera prawda. Sam nie wierzyłem a cały czas mimo 20 lat pierniczenia się samemu z audio się uczę, zadziwia jakie zmiany do toru audio wprowadza kawalątek np przewodu, innego rezystora, innej lampy i tak bez końca. 

Trzeba się nauczyć sluchania, a w zasadzie słyszenia! 

Jeśli to się dzieje w domenie analogowej to ok. Zmiany brzmienia są możliwe. W dziedzinie przesyłu danych nie ma możliwości kształtowania brzmienia.

Piopio wiesz że nie za każdym razem wyniki lab, badań, pomiarów idą w parze z oczekiwaniami brzmienia?

Idąc tym tropem nikt nigdy nie powinien wybierać wzmacniaczy lampowych a wszyscy powinniśmy słuchać klasy D.

Piotr 

Kupiłem Node w zeszły poniedziałek. Generalnie urządzenie jest świetne.
Zauważyłem, że podświetlenie górnego panelu dotykowego wzbudza się na około 10 sekund co pewien czas. Dzieje się to nieregularnie. Czasami co 50sekund, czasami po 1,5 minuty. Czy też tak macie lub znacie na to antidotum?

14 minut temu, negatyw napisał:

Kupiłem Node w zeszły poniedziałek. Generalnie urządzenie jest świetne.
Zauważyłem, że podświetlenie górnego panelu dotykowego wzbudza się na około 10 sekund co pewien czas. Dzieje się to nieregularnie. Czasami co 50sekund, czasami po 1,5 minuty. Czy też tak macie lub znacie na to antidotum?

była nawet taka sytuacja, że klient miał Node pod tv i podczas zmiany podświetlenia matrycy podświetlał się panel w Node. Wyłączenie podświetlenia panela załatwiło temat. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Wyłączenie podświetlenia panela załatwiło temat. 

Tylko to trochę leczenie syfilusu pudrem...
Opisana sytuacja ma miejsce po aktualizacji, którą mnie powitał na sanym początku.

Sytuacja u mnie jest taka:
5c9c3d7409b3c99b9f51aec1899e8384.jpg

Wnioskuję, że soft mamy zatem ten sam. Tak więc i u mnie powinno być ok.

A czy ta naklejka ochronna na tym panelu może aż tak mieszać? Ja jej póki co nie zrywałem.

Pytanie zatem co robić?
Reset i aktualizacja od nowa?
Nawet nie kojarzę, jak w node3 robi się ten reset...

• Pokaż nowe odpowiedzi