Skocz do zawartości
IGNORED

Wasz ostatni best buy jezeli chodzi o muzyke

tomecz

Rekomendowane odpowiedzi

pavbaranov, 20 Lis 2006, 23:32

> Do chwili obecnej pozostaje ona bowiem jedną z najgorszych płyt w mojej

>kolekcji, którą omijam od dłuższego czasu szerokim łukiem.

Dokładnie taka jest ta płyta. Mocno kontrowersyjna. Ostro nagrana. Uderzająca mocno i wwiercająca się w umysł. Nikt nie będzie obojętny - albo uzna, że jest bardzo dobra albo będzie omijał szerokim łukiem. Zupełnie nie nadaje się na płytę relaksacyjną. Czasami nie da się jej słuchać a czasami naprawdę zaskakuje. Dlatego ją poleciłem. No i moim zdaniem jest ciekawa z punktu widzenia warsztatowo - muzycznego. Szczególnie dla perkusistów. Ja nie mam innej płyty brzmiącej podobnie więc jak chcę posłuchać czegoś zupełnie odmiennego puszczam sobie właśnie tą.

A propos - ja zacząłem kupować płyty do przegrania a potem do odsprzedaży. Kumpel tak przerobił sporo płyt. Czasem straci sie kilka zł ale w sumie to uzbiera sie sporo nagrań bez specjalnych inwestycji. Też tak kombinujecie?

miszak>

Nie zrozumieliśmy się. Mój post nie dotyczył broń boże Twojego gustu. Tobie (jak i wielu) płyta ta może się podobać. Natomiast osobiście jej nie lubię, albowiem dla mnie jest po prostu nudna. To płyta, która nie powinna wyjść poza warsztaty muzyczne, a i tam chyba jest w stanie zrobić dużo złego, albowiem może zachęcić do marnotrawienia swojego talentu i pokazania, jak wyśmienici muzycy mogą zagrać niewiele mającą w sobie muzykę. To jednak moje, osobiste, zdanie. Płytka leży i się kurzy. Przypomniałeś o niej, więc stwierdziłem, że mogę się z nią rozstać bez problemu, ku chwale uszu innych osób, którym - tak jak np. Tobie - może się spodobać.

A jeśli chodzi o przegrywanie płyt: ja nie przegrywam, bo dla mnie to kradzież (mówiąc kolokwialnym, a nie prawniczym językiem), tym bardziej wredna, że okradałbym w ten sposób wielu spośród tych, których cenię, którzy dostarczają mi niezapomnianych chwil i którym po prostu należy się ta sprzedaż, jak psu kość.

pavbaranov, 22 Lis 2006, 12:00

>miszak>

>Nie zrozumieliśmy się. Mój post nie dotyczył broń boże Twojego gustu.

SIĘ ZROZUMIELIŚMY :)

Ja nie odniosłem Twojej wypowiedzi do swojego gustu chyba, że Ty moją do swojego ale ja takiego zamiaru nie miałem.

Ja się zgadzam z wieloma twoimi zdaniami na temat tej płyty:

To

>płyta, która nie powinna wyjść poza warsztaty muzyczne, a i tam chyba jest w stanie zrobić dużo

>złego, albowiem może zachęcić do marnotrawienia swojego talentu i pokazania, jak wyśmienici muzycy

>mogą zagrać niewiele mającą w sobie muzykę.

Ale z drugiej strony pokazuje jak można grać. Szczególnie na perkusji chociaż nie tylko. Po prostu nie ma w niej tego co jest na innych płytach ale jest wyjątkowa bo na innych płytach nie ma tego co jest na tej. Warto posłuchać. Kochać nie trzeba :)

miszak>

No to się zrozumieliśmy dokładnie.

>Ale z drugiej strony pokazuje jak można grać. Szczególnie na perkusji chociaż nie tylko. Po prostu

>nie ma w niej tego co jest na innych płytach ale jest wyjątkowa bo na innych płytach nie ma tego co

>jest na tej. Warto posłuchać. Kochać nie trzeba :)

Właśnie w tym sęk, że nie bardzo wiem, czy ta płyta pokazuje jak można grać (oczywiście, jeśli Ci chodzi o pozytywną stronę takiego stwierdzenia). IMO - raczej pokazuje jak można marnować zdolności. Jeśli chodzi o samą technikę - ok, jest nieźle, może nawet dobrze, ale ta muzyka - wg mnie - pozbawiona jest tego wszystkiego, co o muzyką jest. Dla mnie ta płyta, to jedynie zespół dźwięków, grany przez wirtuozów - znów podkreślę, dla mnie, to za mało. Jeśli mam ochotę posłuchać wirtuoza perkusji mogę wziąć jakąkolwiek płytę Lucasa Niggli, Paala Nilssena-Love, Tony Oxleya czy kogokolwiek, kto technikę ma imponującą, ale jednocześnie w ich muzyce jest więcej muzyki;) ("żądamy więcej kilogramów w kilogramie mąki!";)). Podobnie z każdym instrumentalistą, który zagrał na MIKSie. Nie wiem, co znalazłeś na tej płycie, ale jeśli chodzi Ci o np. technikę gry, to sporo jest płyt, na których jest ona rewelacyjna, a nadto płyta oprócz wirtuozerii prezentuje kunszt kompozytorski, improwizacyjny i po prostu, przemawia samą muzyką.

A na marginesie, rozmowa między nami w tym miejscu powinna już chyba zapoczątkować inny wątek;)

"Azure" Tommy Smith,Kenny Wheeler,Lars Danielsson

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Płytka Snowy White & The White Flames - świetna (dostałem cynk od kolegoi zildjiana, pobieglem do sklepu coś 22zł) świetna muzyka i bardzo dobrze nagrane.

Ta przepiękna solowa, pochodząca z 73-go roku, płyta Ralpha Townera wreszcie moja własna.

Na naszym polskim wspaniałym (!) rynku chyba zupełnie niestety niedostępna. Musiała przylecieć do mnie zza oceanu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ł.A. Woman

pavbaranov, 23 Lis 2006, 17:23

>miszak>

>No to się zrozumieliśmy dokładnie.

>

No właśnie:)

Juz nie kopiuję tego co pisałeś chociaz się z tym zgadzam. Udział muzyki rozumianej jako harmonia dźwięków z dołożoną wkładką uczuć jest rzeczywiście znikomy. Ja z innej beczki. Dźwięki eksperymentalne, typowo warsztatowe, inne niz gdzie indziej. A poza tym graja nasi rodzimi wykonawcy.

>A na marginesie, rozmowa między nami w tym miejscu powinna już chyba zapoczątkować inny wątek;)

ano własnie - za tydzien złapię chwilkę to coś może założę

Też słuchałem w Kawie i Herbacie, i zaraz pojechałem do sklepu nie dla idiotów, cena 44.99 PLN. Znakomita płyta plus jakość nagrania super. Taka polska Katie Melua, troszeczke może? Polecam.

Do swoich ostatnich badań nad życiem i twórczością niejakiego Ralph T.

dodałam między innymi ciekawą pozycję muzyczną z roku 1976, płytę Sargasso Sea, Johna Abercrombie we współpracy z wyżej wymienionym Ralphem T.

Wprawdzie największy znany mi miłośnik muzyki Abercrombiego powiedział , że dla niego za dużo jest w tej płycie Townera ale mi akurat przecież o to chodzi ;)

Pozdr.

Ł.A. Woman

Muszę sie pochwalić moim ostatnim zakupem w Ebayu niemieckim - za 35 Euro udało mi się wylicytować 1 z 1200 specjalnie wydanych białych albumów z kompletem Symfonii Beethovena pod dyrekcją oczywiście mojego idola (rok wydania 1977) osobiście sygnowany przez Maestra. Nie wiem, czy jego właściciel w ogóle się domyślał, co sprzedawał (cena wywoławcza 1 Euro)

Przesyłka prosto od Eremite:

Die Like a Dog Quartet: From Valley to Valley

Eneidi/Parker/Robinson - Cherry Box

w sumie 99zl z wysyłką - Die Like a Dog przewidywalnie świetne, ale Eneidi to już ogromne, bardzo pozytywne zaskoczenie.

Trudno powiedziec best buy, maly prezencik dla zony. Pozwolilem sobie przesluchac dwa razy i jednek rozczarowanie, plyta wtorna w stosunku do bardzo dobrego debiutu. Ponadto, brzmi duzo gorzej od nr 1, dzwiek jakby przykryty lekkim woalem, mimo ze naklady na promocje i realizacje byly z pewnoscia duzo wieksze. Ale moze taki egzemplarz sie trafil...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hmmm..na temat tej plyty mam odmienne zdanie.. dzwiek moim zdaniem nie jest lepszy, ale nie powiedzialbym ze gorszy, napewno rekompensuje to odmiennosc (w stosunku do poprzedniej plyty) użytych instrumentów. A co do treści..hmm moim zdaniem jest lepiej, jest ambitniej ... Ania wyrabia swoj klimat, jest bardziej sobą a nie "machina do hitów"... ale to moje zdanie..pozdrawiam i zycze milego sluchania

Ostatni dość udany zakup ( jeśli wziąść pod uwagę cenę całości );

1. Joe Lovano Nonet - On This Day At The Vanguard - Blue Note 2002

2. Bob Belden - Black Dahlia - Blue Note 2001

3. John Scofield Quartet - What We Do - Blue Note 1993

4. Kasper Villaume Quartet - #2 - Stunt Records 2003

5. James Carter - JC On The Set - DIW Japan 1993

6. Mateusz Smozyński - Inspiration - Tokarnia 2006

7. Brad Mehldau - Solo Piano Live In Tokyo - Nonesuch 2005

Wyszło średno 22zł za płytę , źródło różne Mareno , Allegro , Gigant

mc iek

Eremite zareagował bardzo pozytywnie na mje zamównienie - mimo ostrzeżeń lokalnego dystrybutora, że nie odpowiadają na maile. Najbardziej zależało mi na płycie Anderson/Jordan/Paker/Drake - 2 Days In April i wiem, że nowa edycja pojawi się w nowym roku. Przysłali mi płyty po cenie katalogowej nie zajaknąwszy sie nawet o kosztach wysyłki. Jeśli masz kartę kredytową zamawiaj w ciemno, ale ogranicz się do 3 płyt - większa szansa, że nie dowalą cła.

• 2 tygodnie później...

Te dwie płyty znalazłem pod choinką.

...cóż więcej mógłbym napisać: mniam!

Ukryta Zawartość

post-6514-100000973 1170307961_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hej Hej!

W internetowym Empolu rzucili warte polecenia SACD z Fletowymi Mozarta (BIS+katalog) po 17,99 (przesyłka gratis jeśli odbiór w empiku)!!

Dodam, że przed chwilą wróciłem z MM - tam cena ok. 50 zł...

namiar:

Ukryta Zawartość

post-7219-100000904 1170308050_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=>pafcio0, 30 Gru 2006, 13:50

zobacz co kupili klienci kupujący tą płytę,fajna jest pozycja 1:D najlepiej słuchać obie razem.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

nie best buy ale od dawna mi tej płyty brakowało

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.