Skocz do zawartości
IGNORED

Taryfa G12 opłacalność ?

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś z szanownych forumowicz wie ile procentowo minimalnie trzeba zużyć prądu w tańszych godzinach przy taryfie G12 tak , aby taryfa ta była opłacalniejsza od G11 ?
Wiem , są kalkulatory dystrybutorów , ale nie bardzo im więżę gdyż podejrzewam , że nie uwzględniają w sposób uczciwy różnorakich droższych opłat w G12 . 
Przy okazji powiem , bo może nie wszyscy wiedzą : w PGE okręg Białystok , a może i w całym PGE tańsze okienko dzienne w okresie letnim jest od 15- stej  do 17 - stej , a zimowym od 13 - stej do 15 - stej .  

https://www.audiostereo.pl/topic/155917-taryfa-g12-op%C5%82acalno%C5%9B%C4%87/

Ja świadek ze słyszenia /marny/ - jeden mój znajomy ogrzewa prądem mieszkanie dynamicznymi piecami akumulacyjnymi - i "ładuje" je w nocnej taryfie - i chyba to jedyny przypadek że się "opłaca" -  bo on naprawdę dużo tego prądu zużywa 🙉

Od 11.10.2020 do 01.06.2021 zużyłem 45% w tańszej . 
Mam pompę ciepła powietrzną , c.o. i c.w.u . zaprogramowane na tańsze godziny , a i tak c.o. " dogrzewa " w droższej , żeby utrzymać komfort cieplny . Natomiast c.w.u . grzeje bezwzględnie w tańszej . Pomyślałem  , żeby przejść na G11 , niech PC grzeje w dzień , będzie skuteczniejsza , bo na dworze cieplej , a tym samym mniej prądu weźmie . 
Ogólnie ile wychodzi za kilowat to można podzielić ile zapłaciło się przez rok na ilość kilowatów pobranych przez tenże rok , ale jednak te rachunki co przychodzą to prognoza . 

43 minuty temu, TomekL3 napisał:

To moje zużycie za czerwiec.

Jak Ty to robisz , że masz tak dużo procentowo zużywasz prądu w tańszej ? Ja nie potrafię dobić do 50% ( mam na myśli okres kilkumiesięczny , który podałem w poprzednim poście ? 
Kto jest twoim operatorem , PGE itd. ? 
Ile miesięcznie płacisz za prąd ( zakładam , że co miesiąc masz mniej więcej takie samo zużycie ) ?  

Ok 300zł na 2mce., ale gdy gram na głównym systemie to dobiję do 400zł.

W drugiej strefie piorę czy używam zmywarki. Tv plazmowe. Słucham najczęściej późnym wieczorem czy nocą.

Operator Energa.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.