Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

25 minut temu, maciek1 napisał:

Czyli według Ciebie niczego to nie zmieni? Router wystarczy?

Najlepiej jest się łączyć po WiFi. Z sieci LAN faktycznie mogą iść zakłócenia. Aby się przed tym chronić trzeba korzystać z WiFi albo ... izolacji galwanicznej USB. Stosowanie zasilanych liniowo audiofilskich switchy to przerost formy nad treścią. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Piopio napisał:

Stosowanie zasilanych liniowo audiofilskich switchy to przerost formy nad treścią.

Nie pisz takich bzdur. Jedna z większych różnic, przynajmniej u mnie. 

20 minut temu, maciek1 napisał:

Czyli według Ciebie niczego to nie zmieni? Router wystarczy?

Router to zazwyczaj modem, router i switch w jednym, zasilany impulsiakiem. Ja kupiłem internetowo z możliwością zwrotu kilka switchy w okolicy 100pln, po testach 2 oddałem. Nie ma opcji powrotu z wpieciem streamera do switcha. Różnice głuchy by zobaczył, nawet jakby nie słyszał 😂

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie pisz takich bzdur. Jedna z większych różnic, przynajmniej u mnie. 

Router to zazwyczaj modem, router i switch w jednym, zasilany impulsiakiem. Ja kupiłem internetowo z możliwością zwrotu kilka switchy w okolicy 100pln, po testach 2 oddałem. Nie ma opcji powrotu z wpieciem streamera do switcha. Różnice głuchy by zobaczył, nawet jakby nie słyszał 😂

No tak to? Stream do routera? Switch przed routerem? "Nie ma opcji powrotu z wpieciem streamera do switcha". Gdzie ten switch i jak to połączyć?

Już wiem trochę więcej... Od gniazda dostarczającego net, najpierw router potem switch. Switch nie jest przecież wzmacniaczem, tylko rozdziela sygnał na kolejne gniazda. Dlaczego tak wydłużać drogę sygnału, skoro można od razu ze streamera? Wiem, że przy cyfrze taka liniowa logika nie działa zawsze, ale tak mi się wydaje.

Godzinę temu, Piopio napisał:

np. warto spróbować izolacji galwanicznej USB

🤮

Godzinę temu, maciek1 napisał:

Czyli według Ciebie niczego to nie zmieni? Router wystarczy

Sprawdzone działanie u kilku osób to wpiecie zasilacza liniowego na router i jest dużo lepiej 😉

16 minut temu, maciek1 napisał:

Już wiem trochę więcej... Od gniazda dostarczającego net, najpierw router potem switch. Switch nie jest przecież wzmacniaczem, tylko rozdziela sygnał na kolejne gniazda. Dlaczego tak wydłużać drogę sygnału, skoro można od razu ze streamera? Wiem, że przy cyfrze taka liniowa logika nie działa zawsze, ale tak mi się wydaje

Spróbuj najpierw zasilić router zasilaczem liniowym. U mnie największe WOW.

Switch od routera zasilany też liniowo zrobił roznice, ale mniejsza. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, maciek1 napisał:

No tak to? Stream do routera? Switch przed routerem? "Nie ma opcji powrotu z wpieciem streamera do switcha". Gdzie ten switch i jak to połączyć?

Literówka, na szybko pisane. 

U mnie droga wygląda tak że router zasilany impulsiakiem, potem switch zasilany 5V liniowo, potem usbridge signature. 

Najprostszy test na sianie po sieci RJ45 to poprosić kogoś o wypiecie kabla ze streamera i pozostawienie aby gral z samego cache'a. U mnie aktualnie różnica jest na poziomie prawie niezauważalnym. 

Dodatkowy switch nic nie zepsuje bo i tak masz kilometry kabli i tysiące urządzeń po drodze, a może pomóc odciąć szumy po drodze. 

Ja mam router kablowy, więc z założenia łapie syf z koncentryka, przy routerze po optyku może zasilanie liniowe faktycznie wystarczyć w zupełności. 

Testy polecam, bo można się zaskoczyć, mi od kilku tygodni banan nie schodzi, odkrywam mnóstwo rzeczy na nowo. 

27 minut temu, maciek1 napisał:

Dlaczego tak wydłużać drogę sygnału, skoro można od razu ze streamera?

Tu akurat krótko nie ma i nie będzie 🙂

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Nie ma opcji powrotu z wpieciem streamera do switcha.

Oczywiście nie ma opcji powrotu do systemu bez switcha i wpinaniem streamera prosto do routera, różnica zbyt duża na plus 👍

Edytowane przez marcinmarcin

46 minut temu, Mikelas76 napisał:

Sprawdzone działanie u kilku osób to wpiecie zasilacza liniowego na router i jest dużo lepiej 😉

Jeśli korzystasz z połączenia COAX pomiędzy transportem a DAC albo masz all-in-one streamer i nie możesz się łączyć po WiFi. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

24 minuty temu, Piopio napisał:

Jeśli korzystasz z połączenia COAX pomiędzy transportem a DAC albo masz all-in-one streamer i nie możesz się łączyć po WiFi. 

zasilanie liniowe zawsze poprawia 

22 minuty temu, maciek1 napisał:

Walcz Stachu, nie pękaj:)))) To dopiero początek:)))

Piopio ma swoją wizję i nie bierze jeńców. Ja nie jestem tak wytrwały żeby tyle pisać. Musicie sami spróbować. Ja polecam napewno zasilacz liniowy do routera, łączność po kablu a nie po wifi. Każdy zrobi jak chce. 

Przyjemnej zabawy

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

15 minut temu, Mikelas76 napisał:

zasilanie liniowe zawsze poprawia 

Redukuje szumy zasilania. To fakt. Ale jak łączysz się po WiFi  ... sam rozumiesz. Tudzież korzystasz z izolacji galwanicznej USB 😜 

Edytowane przez Piopio

Ja już doszedłem w swoim systemie do takiego momentu, że cokolwiek lepszego teoretycznie dołożę w okablowaniu to już nie słyszę różnicy na plus ... a może to wiek nie pozwala już usłyszeć?

Przestałem gonić króliczka i słucham muzyki. Czasami mnie podkusi i zamienię Daphile na Roona lub Volumio.

5 godzin temu, maciek1 napisał:

Czyli zwykłe, solidne kabelki wystarczą, dobrze rozumiem? Zarówno usb jak i LAN?

nie wystarczą,dadzą przeciętny dźwięk

5 minut temu, aldi18 napisał:

Czy airplay jest przesyłaniem stratnym czy przesyła flac tylko ze w ograniczeniu 44 16. ?

Przesyła flac 44 16 który pobierasz na dysk i odtwarzasz z dysku,na dzień dzisiejszy nikt lepszego nic nie zrobił.

15 minut temu, folab napisał:

Przesyła flac 44 16 który pobierasz na dysk i odtwarzasz z dysku,na dzień dzisiejszy nikt lepszego nic nie zrobił.

A po co mam pobierać na dysk skoro mogę puścić np Amazona po airplay na ifi 😉 tylko ze wtedy jakieś kwiatki się wyświetlają które nie mają rąk I nóg dlatego pytam. Potem dam screana co widać.

42 minuty temu, folab napisał:

Wpływ switcha i jego zasilania jest olbrzymi, ale różnicy na kabelkach sieciowych czy Usb (o ile są poprawne) nie słyszę... 🙄

18 minut temu, folab napisał:

w locie nie będziesz miał lepszej jakości niż Tidal

Qobuz też gra w locie (oczywiście mamy też cache) i jednak jest lepiej... 

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Qobuz też gra w locie (oczywiście mamy też cache) i jednak jest lepiej... 

Tidal za bardzo kombinuje 

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

Wpływ switcha i jego zasilania jest olbrzymi, ale różnicy na kabelkach sieciowych czy Usb (o ile są poprawne) nie słyszę... 🙄

N słuchawkach słychać wyraźnie

56 minut temu, folab napisał:

A jakie jest techniczne wytłumaczenie tego fenomenu ?

Ja wam powiem ze juz choruje. Nie wiem czego słuchać na czym słuchać żeby było dobrze. Jak tak słucham tego wszystkiego że tidal nie gra AM gra nie bo qobuz. Kabel ten i tamten to już nie wiem za co się brać:p

Godzinę temu, aldi18 napisał:

to już nie wiem za co się brać:p

Za szydełkowanie 😋

1 godzinę temu, folab napisał:

zapytaj konstruktorów ,ja sie nie znam

Czyli to tylko złudzenie. 

4 minuty temu, Piopio napisał:

Czyli to tylko złudzenie. 

Podważasz wiedzę techniczną ludzi z takich fim jak Audioqest czy wielu innych ? Ludzi mających wykształcenie i doświadczenie w temacie nieporównywalnie większe od twojego ?

1 godzinę temu, aldi18 napisał:

Ja wam powiem ze juz choruje. Nie wiem czego słuchać na czym słuchać żeby było dobrze. Jak tak słucham tego wszystkiego że tidal nie gra AM gra nie bo qobuz. Kabel ten i tamten to już nie wiem za co się brać:p

Włącz i słuchaj,zaczynaj od najprostszych rzeczy ,kabelek USB ? Odepnij od drukarki i słuchaj ,jak będzie ci się podobać to na tym poprzestań ,jak nie to coś zmień,ale jak zaczniesz zmieniać to końca juz nie bedzie...

Jestem po wymianie kabla coax Sonic Link (obecnie Black Rodium) na najtańszy zwykły kabel USB drukarkowy za 6pln. W Szkole Muzycznej profesorowie mówili mi, że podobno mam dobry słuch. Piszę o tym, bo ja różnic ... nie słyszę.

W pierwszej chwili, wydawało mi się, że dźwięk jest lekko "odciążony", ale po dłuższym słuchaniu doszedłem do wniosku,  że to tylko sugestia.

6 minut temu, folab napisał:

Pozazdrościć ,szczerze piszę.

Czytając tajniki asymetrycznej transmisji szeregowej, takiej jaka ma miejsce w kablu USB, na prawdę można wnioskować,  że różnić być nie może. 

Żeby była jasność, nie twierdzę, że ich nie ma, ale mój 57. letni słuch nie jest w stanie tych różnic się doszukać. Przynajmniej na tym poziomie sprzętowym, który posiadam.

Edytowane przez StachMuszel
7 minut temu, StachMuszel napisał:

Jestem po wymianie kabla coax Sonic Link (obecnie Black Rodium) na najtańszy zwykły kabel USB drukarkowy za 6pln. W Szkole Muzycznej profesorowie mówili mi, że podobno mam dobry słuch. Piszę o tym, bo ja różnic ... nie słyszę.

W pierwszej chwili, wydawało mi się, że dźwięk jest lekko "odciążony", ale po dłuższym słuchaniu doszedłem do wniosku,  że to tylko sugestia.

No ja mam odwrotną sytuację.....ostatnio przypadkowo podłączyłem sobie coaxem malinę do hegla, zamiast usb i nie tylko ja słyszę dużą różnice na korzyść coaxiala.....

Ale byłem u znajomego, który streamuje z PC za pomocą usb do dac topping d90 mqa i u niego znacznie lepiej sprawdzą się usb z PC od maliny po coaxialu....

Można zwariować. To nie jest psychoakustyka bo roznice są słyszalne...

17 minut temu, folab napisał:

Pozazdrościć ,szczerze piszę.

Czytając tajniki asymetrycznej transmisji szeregowej, takiej jaka ma miejsce w kablu USB, na prawdę można wnioskować,  że różnić być nie może. 

Żeby była jasność, nie twierdzę, że ich nie ma, ale mój 57. letni słuch nie jest w stanie tych różnic się doszukać. 

W jakimś periodyku testującym napisali, że w przypadku Ifi Zen Streama coax gra lepiej,  niż USB.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez StachMuszel
4 minuty temu, StachMuszel napisał:

W jakimś periodyku testującym napisali, że w przypadku Ifi Zen Streama coax gra lepiej,  niż USB

Testujący wykorzystali bardzo dobry sprzęt towarzyszący więc tak musi być i u mnie tak jest ,ale po USB też jest ciekawie ,dlatego słucham na jednym i drugim.

Edytowane przez folab
  • Pokaż nowe odpowiedzi