Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Kw202

(Konto usunięte)
20 minut temu, mik_ napisał:

Też lubię puszczać z laptopa.  Zwracasz czy sprzedajesz? 

Mogę Ci sprzedać o 50 zeta taniej jak dałem. Ma dopiero kilka dni, jak ci nie podpasuje to go oddasz 

2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Myślę,  że temat izolacji w przypadku naszego przedmiotowego urządzenia  można zamknąć. Topping może się sprawdzać w pewnych konfiguracjach.

Izolacja w iFi Zen Stream nie jest izolacją galwaniczną. Izolacja galwaniczna pozwala uniknąć inwestycji w lepszy zasilacz niż firmowy jeśli korzystamy tylko z USB. Przeczytaj mój test iFi Zen Stream.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

8 godzin temu, Piopio napisał:

Izolacja galwaniczna pozwala uniknąć inwestycji w lepszy zasilacz niż firmowy jeśli korzystamy tylko z USB.

nie pozwala,sprawdzone

53 minuty temu, folab napisał:

nie pozwala,sprawdzone

Gówno prawda. Przestań być totalnym ignorantem !  CZY TY WIESZ JAK DZIAŁA IZOLACJA GALWANICZNA USB ? ILEŻ MOŻNA ZAPRZECZAĆ LOGICE ???

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Gówno prawda. Przestań być totalnym ignorantem !  CZY TY WIESZ JAK DZIAŁA IZOLACJA GALWANICZNA USB ? ILEŻ MOŻNA ZAPRZECZAĆ LOGICE ???

Odnoszę wrażenie, że gość kogoś lobbuje 😃😃.

18 minut temu, NRK napisał:

Odnoszę wrażenie, że gość kogoś lobbuje 😃😃.

Że niby ja ?

36 minut temu, Piopio napisał:

Pisze jak jest a ty jak powinno być ....

2 minuty temu, folab napisał:

Pisze jak jest a ty jak powinno być ....

Ty piszesz, że ziemia jest płaska. 

6 minut temu, folab napisał:

Ty ślepo ufasz ,ja sprawdzam.

Samochód też sprawdzasz ? Czy ufasz inżynierom ?

Godzinę temu, Piopio napisał:

Żenada, że takie zachowanie jak powyżej jest akceptowane na tym forum... 

Jest chociaż jedna osoba zadowolona z tego czegoś?

Nie mówię o lobbyście 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ja go dodałem do zbanowanych i mam prawie spokój (oprócz momentów, kiedy go cytujecie) i nie korci mnie do odpowiadania na "jedynie słuszną prawdę".

54 minuty temu, folab napisał:

Ty ślepo ufasz ,ja sprawdzam.

Wytłumaczę Ci jak przedszkolakowi. Kolejny raz.

Sygnał to A w postaci umownych 0 i 1, zakłócenia to B. Podczas transmisji USB przesyłana jest suma A+B. Zakłócenia B wpływają na działanie kości DAC. Zastosowanie dobrego zasilania i niskoszumowego interfejsu USB powodują, że zakłóceń B jest mniej. Co oczywiście poprawia pracę kości DAC. 

I teraz włączamy w to izolację galwaniczną USB. Co ona robi ? Odczytuje sygnał A i odtwarza go po drugiej stronie zapory. Zatrzymuje całkowicie B. Przechodzi sam sygnał. Nie ma połączenia elektrycznego.

Czy coś może zmienić sygnał cyfrowy w transmisji USB ? NIE. Tak jak w przypadku sieci ethernet. Nic nie może wpłynąć na zawartość pakietów. 

Czy rozumiesz już, że zasilanie nie ma żadnego znaczenia w przypadku zastosowania izolacji galwanicznej USB ?

20 minut temu, payong napisał:

"jedynie słuszną prawdę".

To po prostu technika i fizyka. Zabawne, że audiofile je ignorują. Wolą "słyszeć" to co niemożliwe do usłyszenia. 

3 minuty temu, Piopio napisał:

Wytłumaczę Ci jak przedszkolakowi. Kolejny raz.

Sygnał to A w postaci umownych 0 i 1, zakłócenia to B. Podczas transmisji USB przesyłana jest suma A+B. Zakłócenia B wpływają na działanie kości DAC. Zastosowanie dobrego zasilania i niskoszumowego interfejsu USB powodują, że zakłóceń B jest mniej. Co oczywiście poprawia pracę kości DAC. 

I teraz włączamy w to izolację galwaniczną USB. Co ona robi ? Odczytuje sygnał A i odtwarza go po drugiej stronie zapory. Zatrzymuje całkowicie B. Przechodzi sam sygnał. Nie ma połączenia elektrycznego.

Czy coś może zmienić sygnał cyfrowy w transmisji USB ? NIE. Tak jak w przypadku sieci ethernet. Nic nie może wpłynąć na zawartość pakietów. 

Czy rozumiesz już, że zasilanie nie ma żadnego znaczenia w przypadku zastosowania izolacji galwanicznej USB ?

To po prostu technika i fizyka. Zabawne, że audiofile je ignorują. Wolą "słyszeć" to co niemożliwe do usłyszenia. 

Daruj sobie, ja piszę co  bardzo wyraźnie słyszę, mam gdzieś  teorię. 

1 minutę temu, folab napisał:

To nie teoria. To technika. Jak można być tak zaślepionym swoją ignorancją techniczną ? 

Panowie spokojnie😉

Nie to żebym się spieral, to tylko ciekawość: w jaki sposób izolator interpretuje sygnały, tzn. że sygnał użyteczny to sygnał użyteczny, a zakłócenie to zakłócenie?

Patrząc na oscyloskop, te sygnały będą prawdopodobnie bardzo podobne.

Edytowane przez StachMuszel
9 godzin temu, folab napisał:

Teoria jest taka że transfer Usb audio jest inny niż transfer danych, (real time, brak korekcji danych) ale i tak będzie wciskał ludziom izolację i wyzywał od ignorantów technicznych. Izolacja według testów daje coś mierzalnego jeśli w systemie jest pętla masy. W pozostałych przypadkach jeżeli nie ma oddzielnego zasilania (co też wprowadza kolejne źródło zakłóceń) może tylko wpłynąć na osłabienie sygnału i możliwość pojawienia się dodatkowych błędów. Coś jak wydłużenie kabla USB. Czyli izolacja może pomóc jeśli są zakłócenia których nie odfiltruje dac, a nie musi, wszystko zależy od indywidualnego przypadku.

4 godziny temu, StachMuszel napisał:

Panowie spokojnie😉

Nie to żebym się spieral, to tylko ciekawość: w jaki sposób izolator interpretuje sygnały, tzn. że sygnał użyteczny to sygnał użyteczny, a zakłócenie to zakłócenie?

Patrząc na oscyloskop, te sygnały będą prawdopodobnie bardzo podobne.

Tak samo jak odbiornik USB w urządzeniu docelowym 😉 Określone napięcie lub jego brak.

8 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Teoria jest taka że transfer Usb audio jest inny niż transfer danych, (real time, brak korekcji danych) ale i tak będzie wciskał ludziom izolację i wyzywał od ignorantów technicznych. Izolacja według testów daje coś mierzalnego jeśli w systemie jest pętla masy. W pozostałych przypadkach jeżeli nie ma oddzielnego zasilania (co też wprowadza kolejne źródło zakłóceń) może tylko wpłynąć na osłabienie sygnału i możliwość pojawienia się dodatkowych błędów. Coś jak wydłużenie kabla USB. Czyli izolacja może pomóc jeśli są zakłócenia których nie odfiltruje dac, a nie musi, wszystko zależy od indywidualnego przypadku.

Ja słyszę pozytywny wpływ izolacji ,nie  zgadzam się jedynie że rozwiązuje problem zasilania i że  jest remedium na wszystkie problemy 

55 minut temu, folab napisał:

Ja słyszę pozytywny wpływ izolacji ,nie  zgadzam się jedynie że rozwiązuje problem zasilania i że  jest remedium na wszystkie problemy 

Technika jest nieubłagana. W tym przypadku nie ma miejsca na własną interpretację. Wszystko jest wyjaśnione od A do Z. A kolega marcinmarcin to znany fantasta. 

11 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Wszedłem do wątku i co? 

Izolacja.

Będzie mi się dzisiaj śniła. Chyba że jakoś odizoluje te sny....

Żałosny komentarz jak na "fachowca" 😉 

14 minut temu, Piopio napisał:

Żałosny komentarz jak na "fachowca" 😉 

Ale ile razy cię już prosiłem i to nie tylko ja?

Wstaję rano izolacja kładę się spać izolacja.

Twój co drugi post jest oparty o izolację albo smsl.

I kto tu kogo nazywa "fachowcem".

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Technika jest nieubłagana. W tym przypadku nie ma miejsca na własną interpretację. Wszystko jest wyjaśnione od A do Z. A kolega marcinmarcin to znany fantasta. 

Co mam powiedzieć o Tobie? Fantasta? Izolator? Naganiacz? Lobbysta? 

Wiedza pseudotechniczna to nie nieubłagana technika. Każdy racjonalny argument, nie pasujący do twoich wizji odrzucasz 

Edytowane przez marcinmarcin

16 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Jak w czasach pandemii:))))

17 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Polecam to co jest DOBRE ! To co kosztuje stosunkowo niewiele a brzmi lub wpływa na system bardzo pozytywnie. 

Izolacja pozwala uniknąć inwestycji w kosztowny streamer zasilany liniowo. 

SMSL VMV A2 za 4,490 zastępuje nam combo wzmacniacz i DAC za około 12.000. Jak nie więcej.

I gwarantuję, że to co proponuję spełni wszelkie oczekiwania. Bo sam to wypróbowałem. 

Nie wypowiadam się w tematach o których nie mam pojęcia. Ty za to tak. 

• Moderatorzy

Panowie,

Zaczyna się robić niemiło.

Bardzo proszę o pisanie w temacie wątku i bez wycieczek personalnych. W przeciwnym razie będę zmuszony do rozdania kilku blokad na wątek.

Miłego wieczoru.

4 minuty temu, Marcinus napisał:

Zaczyna się robić niemiło.

Ja widzę jedną osobę od pseudo porad, siania fermentu, oraz wyzywania wszystkich co nie podzielają fascynacji izolacją Toppinga od ignorantów... 

• Pokaż nowe odpowiedzi