Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, m4tech napisał:

Urządzenie pełne kontrastów, ale jeśli ktoś chce tylko Tidala z Audirvana lub Rooon to w zasadzie bezproblemowy, co do jakości brzmienia nie będę więcej piał z zachwytu, bo już za dużo razy to robiłem.

Dla tych, którzy myślą o zmianie dac przy okazji, być może istnieją lepsze rozwiązania w postaci streamujących dac

Jako osobny streamer USB konkurencją jest chyba tylko Allo USBridge Sig i SMS200 Neo, każdy z nich ma wady i zalety, wg mnie trochę słabsze brzmieniowo

Chciałem używać przez Tidal Connect, nie mam Roon i nie planuję posiadać. Więc odkładam zakup do czasu stabilizacji oprogramowania. 

9 godzin temu, m4tech napisał:

I to jest konkret, ja wolę usb na IFI, Curious USB vs AQ Cinnamon Coax różnica ala 3D vs. 2,5D

który Curious? Ja mam teraz AQ Cinnamona, może to on mi "obniża loty"...

????

20 godzin temu, folab napisał:

zen tak nie gra ,raczej lekko z dobrym basem ,brakuje mu trochę wypełnienia na średnicy ,tak gra dobrej klasy przejrzystym  sprzęcie

musisz miec trochę zmulony system że tak ci gra

Jeśli tak to jak by u Ciebie zagrał u2 mini, który jest precyzyjny i blisko pełnej neutralności... A już boję się pomyśleć o takim streamerze wbudowanym w minidsp shd studio. Jest takim suchotnikiem, że w Twoim systemie nie dałoby się go słuchać.

Na tle powyższych, nie wiem jak inne komponenty iFi, ale streamer i zasilacze mk2 to ta sama sygnatura brzmienia idąca w kierunku potężnego, wyższego basu a średnica nie jest tą z najlżejszych i najprzejrzystszych.

Z którymi streamerami miałeś możliwość porównać Zena?

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

8 minut temu, skyrobin napisał:

w Twoim systemie nie dałoby się go słuchać.

Zacznijmy od tego, że on nie posiada żadnego systemu (słuchawki się nie liczą).

35 minut temu, skyrobin napisał:

ale streamer i zasilacze mk2 to ta sama sygnatura brzmienia idąca w kierunku potężnego, wyższego basu a średnica nie jest tą z najlżejszych i najprzejrzystszych.

Lanie wody i bzdur ciąg dalszy

1 godzinę temu, NRK napisał:

Zacznijmy od tego, że on nie posiada żadnego systemu (słuchawki się nie liczą).

System oparty na słuchawkach to niby co to jest ?      Głośniki mam B&W CM1 ,wzmacniacz Cyrus One ,ten nowy.  

1 godzinę temu, skyrobin napisał:

Z którymi streamerami miałeś możliwość porównać Zena?

Z Auralic ,ten sary ,takie UFO jak zen

eśli tak to jak by u Ciebie zagrał u2 mini, który jest precyzyjny i blisko pełnej neutralności..

Mój Cpoland DAC 215 z wyjscia słuchawkowego na lampach  jest lekko docieplony ,kable USB Audioqest Forest to gęsto grające kable ,słuchawek ma cztery różne pary,oceniam mój system na neutralny z lekkim zagęszczeniem średnicy .

ale streamer i zasilacze mk2 to ta sama sygnatura brzmienia idąca w kierunku potężnego,

Miałem w domu zasilacz IFI elite ,żadnego zagęszczenia czy potęgi ,dokadny precyzyjny dosyć suchy ,kupiłem liniowy od Muzg Audio bo był lepszy i trochę tańszy

16 godzin temu, Piopio napisał:

I to wszystko po USB ? 😉 

I po USB I po COAX ,nie potrafię się zdecydować które lepsze

16 godzin temu, maciek1 napisał:

Są gdzieś publikowane wyniki?

Najbardziej wiarygodny dla mnie to ten z Audio Video

21 minut temu, folab napisał:

Najbardziej wiarygodny dla mnie to ten z Audio Video

To ta recenzja? Co najmniej bardzo pozytywna. Dzięki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ale streamer i zasilacze mk2 to ta sama sygnatura brzmienia idąca w kierunku potężnego, wyższego basu a średnica nie jest tą z najlżejszych i najprzejrzystszych.

1 godzinę temu, m4tech napisał:

Lanie wody i bzdur ciąg dalszy

Porównanie Zena z lepszymi streamerami odkrywa, że różnica pomiędzy nimi a Zenem jest duża. IFi jest efekciarski i generalnie łatwo się go słucha, bo gra bardziej gęsto i potężniej od większości streamerów, ale z pewnością nie jest tak, że ten produkt bije wszystko w o wiele większych cenach (oczywiście sprawa dyskusyjna i umowna co to znaczy "w o wiele większych"). Jego najmocniejszym punktem są właśnie wokale, małe składy i delikatny jazz.

Jeszcze jedno o czym się nie mówi albo nie zauważyłem to jakość muzyki z podpiętego dysku po usb. Zen w takim przypadku gra bardzo, bardzo chudo, tak jakby ktoś odfiltrował cały bas. W innych streamerach nie zauważyłem takiego cudu. Granie dobre jest tylko z NAS-a jeśli już.

Edytowane przez skyrobin

minidsp SHD Studio; Nordost Thor; DAC Musetec MH-DA005; Octave V80; Dynaudio C1; 2xREL.

7 minut temu, maciek1 napisał:

To ta recenzja? Co najmniej bardzo pozytywna. Dzięki.

Ukryta Zawartość

Ich recenzje są dla mnie bardzo wiarygodne 

Ukryta Zawartość

10 minut temu, skyrobin napisał:

Porównanie Zena z lepszymi streamerami

Właśnie wkleiłem porównanie do czterokrotnie droższego... Droższy okazał się lepszy... Chyba należało się tego spodziewać?  Ale nie we wszystkich aspektach i nie diametralnie. Już samo porównywanie z czterokrotnie droższymi sprzętami to najlepsza opinia.

A tak z innej beczki... Właśnie otrzymałem reklamę LAN iSilencer... Ciekawe kto to ma?

Edytowane przez maciek1
3 minuty temu, skyrobin napisał:

bo gra bardziej gęsto i potężniej od większości streamerów

chyba wszystkie recenzje mówią o dużej czystości ,dokładności ,przejrzystości ,świetnym basie ,bardzo dużej przestrzeni ,bardzo dobrej stereofoni i lekkim braku nasycenia . Ja kąbinuję jak się da aby zagęścić jego barwę i w dużym stopniu udało się . Taki Auralic jest wyraźnie gęstszy po całości . Jakim kablem lączysz go z resztą systemu ,jest bardzo czuły na zasilanie i wyraźnie pokazuje różnice  kablach cyfrowych,jest również wrażliwy na rodzaj podłoza na którym stoi

36 minut temu, skyrobin napisał:

Porównanie Zena z lepszymi streamerami odkrywa, że różnica pomiędzy nimi a Zenem jest duża. IFi jest efekciarski i generalnie łatwo się go słucha, bo gra bardziej gęsto i potężniej od większości streamerów, ale z pewnością nie jest tak, że ten produkt bije wszystko w o wiele większych cenach (oczywiście sprawa dyskusyjna i umowna co to znaczy "w o wiele większych"). Jego najmocniejszym punktem są właśnie wokale, małe składy i delikatny jazz.

Jeszcze jedno o czym się nie mówi albo nie zauważyłem to jakość muzyki z podpiętego dysku po usb. Zen w takim przypadku gra bardzo, bardzo chudo, tak jakby ktoś odfiltrował cały bas. W innych streamerach nie zauważyłem takiego cudu. Granie dobre jest tylko z NAS-a jeśli już.

Ale bzdury. Weź zainteresuj się aspektami technicznymi. To rozjaśni Ci umysł. Transport tylko przesyła dane cyfrowe, ZAWSZE takie same. Jedyne co wpływa na "brzmienie" to zakłócenia elektryczne. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, folab napisał:

chyba wszystkie recenzje mówią o dużej czystości ,dokładności ,przejrzystości ,świetnym basie ,bardzo dużej przestrzeni ,bardzo dobrej stereofoni i lekkim braku nasycenia . Ja kąbinuję jak się da aby zagęścić jego barwę i w dużym stopniu udało się . Taki Auralic jest wyraźnie gęstszy po całości . Jakim kablem lączysz go z resztą systemu ,jest bardzo czuły na zasilanie i wyraźnie pokazuje różnice  kablach cyfrowych,jest również wrażliwy na rodzaj podłoza na którym stoi

Wysokim IC Coax audioquest i sieciówką Nordost Valhalla do liniowego zasilacza. U mnie to nie jest kwestia "ciepłego" czy "mulącego" setupu. Ponadto używam korekcji pomieszczenia Dirac Live w minidsp shd studio. Jest praktycznie liniowo na basie do 150 Hz w miejscu odsłuchu po weryfikacji i pomiarach REW-em.

Kiedyś myślałem, że Zen jest taki super, bo wyraźnie, bo przestrzennie (choć scena duża to nieprecyzyjna z wielkimi źródłami pozornymi, więc mało miejsca dla bardziej skomplikowanych aranżacji). Okazało się, że brzmienie jest mało różnicujące wszystko nie jest takie cud miód jak w recenzjach czasopism branżowych. Trzeba tutaj umieć czytać między wierszami i nie we wszystko wierzyć, bo tam zwykle to piękna gra słów, przemilczeń, które kształtują nasze wyobrażenia o brzmieniu.

Szacun dla Twojej wyobraźni 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

Szacun dla Twojej wyobraźni 😉 

A wystarczy nie zostawiać uszu w przedpokoju i mieć możliwość porównania tu i teraz. Wiem, że niektórym to nawet nie chce się z wiekiem podłączyć przez rok nowo zakupionego okablowania, choć uznają, że słyszą 🙂

5 minut temu, skyrobin napisał:

Wysokim IC Coax audioquest i sieciówką Nordost Valhalla do liniowego zasilacza. U mnie to nie jest kwestia "ciepłego" czy "mulącego" setupu. Ponadto używam korekcji pomieszczenia Dirac Live w minidsp shd studio. Jest praktycznie liniowo na basie do 150 Hz w miejscu odsłuchu po weryfikacji i pomiarach REW-em.

Kiedyś myślałem, że Zen jest taki super, bo wyraźnie, bo przestrzennie (choć scena duża to nieprecyzyjna z wielkimi źródłami pozornymi, więc mało miejsca dla bardziej skomplikowanych aranżacji). Okazało się, że brzmienie jest mało różnicujące wszystko nie jest takie cud miód jak w recenzjach czasopism branżowych. Trzeba tutaj umieć czytać między wierszami i nie we wszystko wierzyć, bo tam zwykle to piękna gra słów, przemilczeń, które kształtują nasze wyobrażenia o brzmieniu.

Jak by nie było za lepszy trzeba dużo więcej zapłacić . Ja zastosowałem podwójnie Swith  DLink z zasilniem liniowym ,poprawa zdumiewająco duża ,wtedy zaczyna się róznicowanie dźwięku, Dlink to taki wstęp,poczekam aż Muzg zrobi taki zestaw oparty na innym przez niego zmodyfikowanym Swithu ,bo ten co ma aktualnie jest dla mnie za drogi.  Nie ma jakości bez Switha .

Teraz, folab napisał:

Ja zastosowałem podwójnie Swith  DLink z zasilniem liniowym

Sygnalizowałem przed chwilką nowość LAN iSilencer od ifi. Ktoś coś?

3 minuty temu, folab napisał:

Jak by nie było za lepszy trzeba dużo więcej zapłacić . Ja zastosowałem podwójnie Swith  DLink z zasilniem liniowym ,poprawa zdumiewająco duża ,wtedy zaczyna się róznicowanie dźwięku, Dlink to taki wstęp,poczekam aż Muzg zrobi taki zestaw oparty na innym przez niego zmodyfikowanym Swithu ,bo ten co ma aktualnie jest dla mnie za drogi.  Nie ma jakości bez Switha .

Zgadza się. Używasz tego w oznaczeniu bodajże 108? To bardzo dobry switch. 2 przed routerem i 2 przed źródłem i będzie jeszcze lepiej. Netgear też są fantastyczne.

Edytowane przez skyrobin

12 minut temu, skyrobin napisał:

A wystarczy nie zostawiać uszu w przedpokoju i mieć możliwość porównania tu i teraz. Wiem, że niektórym to nawet nie chce się z wiekiem podłączyć przez rok nowo zakupionego okablowania, choć uznają, że słyszą

To może wyduś z siebie w końcu z czym ten IFI Stream tak łeb w łeb porównywałeś u siebie (nie w recenzjach) jeśli w ogóle takie porównanie miało miejsce i na co się przesiadłeś i co dzięki temu zyskałeś. Ciężko od Ciebie uzyskać jakieś konkrety. Wszystko takie enigmatyczne, niemalaże żywcem od red. Pacuły zaczerpnięte.

Nawet na proste pytanie z jakim zasilaczem to grało udzieliłeś takiej odpowiedzi, że i tak nadal chyba nikt nic nie wie....

I nie pisz kolejny raz że gra słabiej od lepszych urządzeń, bo to naprawdę nikomu nic nie daje!!!

Ja też mogę wstawić tabelkę i wymienić je wszystkie, że od tych streamerów IFI gra słabej,
(tylko proszę zwrócić uwagę na ceny tych urządzeń)

image.png.0bf8723aa7e27360755025e00dcc68ef.png

Edytowane przez m4tech
5 minut temu, m4tech napisał:

To może wyduś z siebie w końcu z czym ten IFI Stream tak łeb w łeb porównywałeś u siebie (nie w recenzjach) jeśli w ogóle takie porównanie miało miejsce i na co się przesiadłeś i co dzięki temu zyskałeś. Ciężko od Ciebie uzyskać jakieś konkrety. Wszystko takie enigmatyczne, niemalaże żywcem od red. Pacuły zaczerpnięte.

Nawet na proste pytanie z jakim zasilaczem to grało udzieliłeś takiej odpowiedzi, że i tak nadal chyba nikt nic nie wie....

I nie pisz kolejny raz że gra słabiej od lepszych urządzeń, bo to naprawdę nikomu nic nie daje!!!

Ja też mogę wstawić tabelkę i wymienić je wszystkie, że od tych streamerów IFI gra słabej,
(tylko proszę zwrócić uwagę na ceny tych urządzeń)

Ukryta Zawartość

Pierwsze porównanie to z Auralic Aries G2.1. To bardzo dobry streamer i zastanawiałem się nad nim. Ale jak każdy zwracam uwagę na zasoby i go nie nabyłem. Chciałem posłuchać coś jeszcze i posłuchałem Lumina u2 mini, który przy znacznie niższej cenie okazał się prawie tak dobry brzmieniowo jak Auralic. W tym samym czasie i miejscu Zena porównywałem z Luminem i streamerem w minidsp. Przy takim porównaniu różnice stają się oczywiste i bardzo duże. W czasie porównań Lumin korzystał z zasilania własnego, wewnętrznego, impulsowego. Na marginesie, te zasilacze w luminach są bardzo dobre a przynajmniej wystarczająco dobre żeby docenić brzmienie ich urządzeń. A jakie usłyszałem różnice to pisałem w postach powyżej.

Zena zasilałem zasilaczem najpierw Teddy Pardo a potem Zero Zone 12V. Obecnie, Lumina zasilam tym ostatnim. Teddy Pardo z racji, że jest bardziej suchy i o wiele bardziej dynamiczny od innych zasilaczy to sprawdził się bardzo dobrze z iFi Zen Stream. I właśnie Zen wypadł z nim najlepiej a najsłabiej z iFi mk2 12V z tymi technologiami militarnymi.

Zasilacze liniowe bardzo różnią się na plus w każdym aspekcie w stosunku do impulsowych i warto je wykorzystywać. Najlepszym przykładem jest różnica in plus w stosunku do zasilaczy iFi (tych z niższej półki).

A te tabelki to należy traktować jak wskazówkę i to nawet nie jestem pewien czy są godne na takie traktowanie. Przecież to są czyjeś wydumki mniej lub bardziej powiązanych kapuścianych interesów. Trzeba słuchać i to chyba tyle albo aż tyle.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, skyrobin napisał:

Zgadza się. Używasz tego w oznaczeniu bodajże 108? To bardzo dobry switch. 2 przed routerem i 2 przed źródłem i będzie jeszcze lepiej. Netgear też są fantastyczne.

mam dwa przed źródłem , ale musisz wiedzieć że  108 wprowadza bardzo duże zagęszczenie dźwięku ,za duże ,powstają problemy z basem ,konrad określił to w ten sposób że dźwięk robi się oleisty,lepki,  lepsze switch mają inny wpłw i kiedyś kupię coś od Muzga

8 minut temu, folab napisał:

mam dwa przed źródłem , ale musisz wiedzieć że  108 wprowadza bardzo duże zagęszczenie dźwięku ,za duże ,powstają problemy z basem ,konrad określił to w ten sposób że dźwięk robi się oleisty,lepki,  lepsze switch mają inny wpłw i kiedyś kupię coś od Muzga

Ja wiem, moje switche nie są takie same, ponadto testy Zena robiłem kiedy miałem tylko jeden switch i do tego grający szczuplej to Netgear.

15 minut temu, skyrobin napisał:

tylko jeden switch

jeden daje właśnie taki efekt o którym pisałem ,dwa już robią lepszą robotę

Edytowane przez folab
3 godziny temu, Piopio napisał:

Ale bzdury. Weź zainteresuj się aspektami technicznymi. To rozjaśni Ci umysł. Transport tylko przesyła dane cyfrowe, ZAWSZE takie same. Jedyne co wpływa na "brzmienie" to zakłócenia elektryczne. 

Przestań sadzić te kocopały wszędzie. Pitolisz bez pojęcia jak kataryna. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Może załapię się jeszcze na post na stronie nr 100!!!? Właśnie sprawdziłem jak z PC sygnał via USB jest odtwarzany w formacie MQA. Zdziwienie... DAC sprawuje się poprawnie, gapeless... Czyli to coś ze streamerem. 

53 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Przestań sadzić te kocopały wszędzie. Pitolisz bez pojęcia jak kataryna. 

Tak ? Udowodnij ,że nie mam racji.

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Tak ? Udowodnij ,że nie mam racji.

Przeczytaj choćby zrozumieniem post wyżej, poczytaj sobie co to jest headroom, posłuchaj na malinie czym się różnią tryby volume software, hardware i bez regulacji, posłuchaj jak działa upsampling, spróbuj ustawić headroom pod kilka różnych dac. Jak to zrobisz i zdasz sobie sprawę ile rzeczy wpływa na dźwięk (na które zazwyczaj nie nasz wpływu na streamerze) to przestaniesz pisać o 0 i 1, bo 0 i 1 to są w pliku, ale jak to jest obrabiane i co z tym robione dalej to nie masz, zielonego pojęcia. Kolejna sprawa to jakość i poprawność zasilania urządzenia, odizolowanie zakłóceń itp i nic na to nie pomoże żadna pseudo izolacja za parę stówek

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

53 minuty temu, marcinmarcin napisał:

nic na to nie pomoże żadna pseudo izolacja za parę stówek

Jak najbardziej rozwiązuje problem. Jakim trzeba być betonem by to ignorować ...

To chyba oczywiste, że w steamerze wyłączamy volume control i nie stosujemy upsamplingu. Ma być bit-perfect. Czyste dane. Wtedy streamery po zastosowaniu izolacji galwanicznej USB tak samo przesyłają DANE. 

Edytowane przez Piopio

• Pokaż nowe odpowiedzi