Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

Ech, coś drgęło... Jak tak trochę pogrzebałem w panelu sterowania i Tidal, to daje się wyciągać gęste flacki. Do 192. Przez usb. Np. AMused to death R. Watersa chodzi jako 192, a już jego redux to 96. Przy ifi już niema litości... jakośc max, wysoka i niska. Max puszcza często mqa. Czyli po usb z kompka daje radę, ale już poprzez ifi z kompka nie daje rady...

Wykonałem fabryczny reset, przy pomocy szpilki z tyłu obudowy. Po restarcie streamer sie zawiesza. Tzn odtwarza muzyke, ale po okolo 2 minutach staje sie nieresponsywny. Co mam z tym zrobic? Ktos mial podobnie?

7 minut temu, wojtek_o napisał:

Wykonałem fabryczny reset, przy pomocy szpilki z tyłu obudowy. Po restarcie streamer sie zawiesza. Tzn odtwarza muzyke, ale po okolo 2 minutach staje sie nieresponsywny. Co mam z tym zrobic? Ktos mial podobnie?

Ale zaktualizowałeś po resecie soft?

6 minut temu, maciek1 napisał:

Ale zaktualizowałeś po resecie soft?

Probowalem, ale streamer zawiesza sie w dwie minuty po starcie i update nie zdazy sie zainstalowac...

20 minut temu, wojtek_o napisał:

Probowalem, ale streamer zawiesza sie w dwie minuty po starcie i update nie zdazy sie zainstalowac...

Dobra, chyba sobie poradziłem. Update w końcu przeszedł i teraz jakby działa z powrotem stabilnie. Ale cel resetu fabrycznego nie został osiągnięty. Tzn w tidal connect po wybraniu ifi i wlaczeniu pierwszego utworu nadal gra od srodka, czasem od konca utworu... ale nigdy pierwszy utwor nie jest odtearzany od poczatku. Mala rzecz a wkurza i psuje ogolne wrazenie. Czy to bug tidal connecta? Czy ifi zen streama?

14 minut temu, wojtek_o napisał:

Dobra, chyba sobie poradziłem. Update w końcu przeszedł i teraz jakby działa z powrotem stabilnie. Ale cel resetu fabrycznego nie został osiągnięty. Tzn w tidal connect po wybraniu ifi i wlaczeniu pierwszego utworu nadal gra od srodka, czasem od konca utworu... ale nigdy pierwszy utwor nie jest odtearzany od poczatku. Mala rzecz a wkurza i psuje ogolne wrazenie. Czy to bug tidal connecta? Czy ifi zen streama?

U mnie nie było takich zjawisk, ale najpierw resetowałem systemowo i nic to nie dawało, zawieszało się właśnie. Potem zrobiłem "z palca" czyli otworek z tyłu i poszło. Sprawdziłem systemowo aplikację (była jakaś chyba z 2020 czy 22go) i updejtowałem. Poszło sprawnie. Kolejne sprawdzenie czy aby na pewno się zaktualizował i to była ostatnia z apek. Wcześnie z systemowego resetu niby aktualizował, ale jednak zostawała stara apka. Sprawdziłeś czy masz aktualną na pokładzie? A... zrobiłeś jeszcze first config wizard? Masz to w General setting (tam gdzie aktualizacje apki).

Edytowane przez maciek1
3 minuty temu, wojtek_o napisał:

2.32.9

OK. General settings zrobiony najpierw? Save przyciskasz ?

Edytowane przez maciek1
3 minuty temu, maciek1 napisał:

OK. General settings zrobiony najpierw? Save przyciskasz ?

General settings? Co konkretnie masz na mysli? Temat update-u z glowy i wyglada, ze juz dziala stabilnie. Ale to pierwsze odtwarzanie w polowie nadal wystepuje. Ktoras opcja to powoduje?

W ustawieniach masz na poczatku opcje General settins tam masz run firs tconfig wizzard, full setting itd. Klikałem save. Po upgreadzie softu też klikałem save. To chyba też ma znaczenie:) Przy okazji... Wrzuciłem pytanie do Tidala kiedy będzie hires flac na ifi. Zobaczę co mają do powiedzenia:)

Edytowane przez maciek1
2 godziny temu, wojtek_o napisał:

Aktualizacje.

2 godziny temu, wojtek_o napisał:

To zrób jeszcze jeden reset. Coś się źle wgralo. To u niego normalne. 

1 godzinę temu, wojtek_o napisał:

Inni tak nie mają. Pytałem na poprzedniej stronie, stronach.

Godzinę temu, maciek1 napisał:

W ustawieniach masz na poczatku opcje General settins tam masz run firs tconfig wizzard, full setting itd. Klikałem save. Po upgreadzie softu też klikałem save. To chyba też ma znaczenie:) Przy okazji... Wrzuciłem pytanie do Tidala kiedy będzie hires flac na ifi. Zobaczę co mają do powiedzenia:)

Będą zdziwieni

"To ktoś z tego jescze korzysta?" 

Przepraszam 😛

Podobno między 7 a 10 listopada ma być aktualizacja tidala po współpracy ich z Volumio umożliwiająca wysyłanie flac przez tidal connect. Może jakimś przypadkiem zahaczy ona o ifi;)

Odpaliłem ponownie testowego darmowego ROONa. IFI ZEN STREAM sprawuje się rewelacyjnie, gram oczywiście z Tidal i plików z dysku. Nie zrywa, nie przerywa, ROON widzi IFI, komfort użytkowania. O dziwo Tidal bezpośrednio z IFI też zrobił się stabilniejszy, ale apka gubi co jakiś czas IFI. Także kierunek jest jeden 🙂

Edytowane przez Leszek_52381

nie dla mnie bo nie będę komputera stawiał specjalnie pod roona. poza tym od dłuższego czasu ogólnie działa ifi. dziś cały dzień leci jakaś playlista spotify i ZERO ISSUES. swoją drogą polecam bo to nowe brzmienia, super fresh staff 😉 chce nadrobić aktualne tematy młodzieżowe  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

leci a ja gotuję i sprzątam 

Ukryta Zawartość

????

Hej, przyznam, że mój ifi od jakiegoś czasu działa na 100%.

Ale mam pytanie, czy można jakoś wymusić, aby urządzenie samo włączało się po włożeniu zasilacza do gniazda zasilania?

W dniu 20.10.2023 o 12:17, aldi18 napisał:

Podobno między 7 a 10 listopada ma być aktualizacja tidala po współpracy ich z Volumio umożliwiająca wysyłanie flac przez tidal connect. Może jakimś przypadkiem zahaczy ona o ifi;)

Chyba nie.

Tam volumio jest tak zmienione że to by musiało wyjść od ifi.

18 godzin temu, StachMuszel napisał:

Ale mam pytanie, czy można jakoś wymusić, aby urządzenie samo włączało się po włożeniu zasilacza do gniazda zasilania?

Nie. To kwestia softu.

Tak samo jak nie włączysz go z apki

Czy jako użytkownicy IFI po ostatnich zmianach na Tidal wybierając poprzez Tidal Connect możecie zmieniać jakość między mqa a flac hq?

Edit: w miedzyczasie znalazłem info pare postów wyżej na ten temat

Edytowane przez Paweł Wieczorek

A ja zmieniłem sobie na próbę na pakiet średni HIFI (44,1/16bit), co by zobaczyć czy słyszę różnicę. I dziwię się, bo też mam czasami mqa. Mając pakiet Master zauważyłem, że 80-85% mojego repertuaru jest podawana jako 44,1/16b. Więc po co przepłacać 🙂

nie wiem, czy są to flaki, czy nie, ale mi często pokazuje wyświetlacz na heglu 96k wiec nie narzekam na tidal connect zasadniczo 🙂

????

Witam Szanownych Kolegów.
Generalnie skupiam się na muzyce, faktem jest że sprzęt pomaga lepiej i więcej słyszeć.

Patrząc z perspektywy czasu, stawiam tezę że IFI ZEN Stream ma problem w komunikacji z/poprzez TIDAL Connect. Postawiłem ROON ROCK na NUC i nie ma problemu. Ponadto odnoszę wrażenie że ROON Core na ROON Rock bardziej wpływa na aspekty dźwięku jak na kompie z Windows. Ale może mi się wydawać.

Z gęstymi plikami MQA z TIDAL na IFI STREAM. Przy tym utworze IFI pokazuje najwyższą jakość, a ROON czyta to trochę inaczej. Generalnie brzmi to zacnie. 

Radości ze słuchania życzę 🙂

Screenshot_2023-10-28-15-09-18-813.thumb.jpeg.4d6b2187f348ffd57bf3bebd30792aa4.jpg.c50a8dfd44dfa3cd09eda7eef0752613.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ustaw sobie ciemny widok na Roon zdecydowanie mniej męczy wzrok 😉 potwierzam dziek brzmi zacnie z roon na ifi jako transport i na singxers su-6 także z lekką przewagą na mostek jednak singxera 😉

Sterujesz z apki na windowsie czy tablet ?

1 minutę temu, freju napisał:

Ustaw sobie ciemny widok na Roon zdecydowanie mniej męczy wzrok 😉 potwierzam dziek brzmi zacnie z roon na ifi jako transport i na singxers su-6 także z lekką przewagą na mostek jednak singxera 😉

Sterujesz z apki na windowsie czy tablet ?

Hej! Tablet z android

• 2 tygodnie później...

Podrzucam nowości ze świata iFi. Ocenę pozostawiam wam 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No w sumie jest z tym trochę pomysłu.

Przyjmuje to wyjaśnienie jako sensowne.

Swoją drogą szkoda że nie mamy już własnego polskiego reprezentanta ifi

16 minut temu, dekoracja napisał:

tym bardziej dalej nie rozumiem, dlaczego lumin się chwali, że jako jedyny odtwarza tidal hires po tidal connect...

Też tego nie rozumiem i zadałem im dużo więcej pytań i będę czekał na odpowiedzi

• Pokaż nowe odpowiedzi