Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, venom200 napisał:

Jak dac nie obsługuje to dekodowanie mqa

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Możesz rozwinąć tą wypowiedź, bo przyznam, że nie rozumiem 😉

38 minut temu, StachMuszel napisał:

No i dlaczego Tidal tak mocno pcha się w  MQA

Przecież rezygnuje i wprowadza flac Hi-Res.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

22 minuty temu, Piopio napisał:

To ciekawe, bo ja zaobserwowałem inną tendencję 👍

Repertuar,  którego słucham był najczęściej w 44,1/16. Teraz jest w MQA.

24 minuty temu, Piopio napisał:

Ale kupę kontentu DAC widzi wciąż jako MQA i nie wiadomo kiedy Tidal definitywnie odpuści ten format.

2 minuty temu, spokojnie napisał:

Ale kupę kontentu DAC widzi wciąż jako MQA i nie wiadomo kiedy Tidal definitywnie odpuści ten format.

Dajmy im parę lat 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, dekoracja napisał:

za parę lat może nie być tidal, patrząc na ich popularność na świecie i słabe wyniki finansowe 

Za parę lat to wszystko będzie inne. Technologie, protokoły, formaty, sprzęt, muzyka. Także nie martwmy się, co będzie za parę lat 😉

Ile cierpliwości potrzeba, żeby ten wspaniały wynalazek inżynierów IFI zaktualizować? Dzięki uprzejmości aktualnego dystrybutora dostałem egzemplarz na wymianę (w ramach gwarancji), ale niestety z tą samą wersją firmware z 2021. Próbowałem w 4 różnych otoczeniach sieciowych to coś zaktualizować, za każdym razem się zawieszało. Nie będę wspominał, że Tidal się z tym nie pokochał, a lokalne odtwarzanie plików też kuleje, szczególnie na poziomie aplikacji, wyglądającej, jak wczesny soft na PC, która zalicza regularne zwiechy... co ciekawsze sam streamer ostatnio również zaczął się wieszać w każdym środowisku, gdzie jest dostęp do netu (również ze stałym IP).  Złom do wymiany, czy wg Waszej opinii coś da się z tym zrobić? Bo szczerze mówiąc, aż tak mnie nie zachwycił jakością transportu, aby się borykać z ciągłym zawieszaniem i niestabilnością działania, a wspaniałe IFI nie udostępniło firmware do Streama do pobrania... 

Edytowane przez Mariusz Saganowski

Ja nie rozumiem problemu, może to kwestia zasilania słabego albo nie wiem może to twoja wina. Ja mam jak się tylko pojawił w PL zasilacz Ifi power. Urządzenie włączam i wyłączam po słuchaniu muzyki. Nigdy żadnej zawiechy. Ostatnio też poszła jakaś aktualizacja zrobiłem i działa. Tidal connect z Nas, Spotify też syn próbował. Ostatnio przełączyłem na tryb exclusive roon to gra jeszcze lepiej. Naprawdę nie rozumiem waszych problemów

24 minuty temu, venom200 napisał:

Ja nie rozumiem problemu, może to kwestia zasilania słabego albo nie wiem może to twoja wina. Ja mam jak się tylko pojawił w PL zasilacz Ifi power. Urządzenie włączam i wyłączam po słuchaniu muzyki. Nigdy żadnej zawiechy. Ostatnio też poszła jakaś aktualizacja zrobiłem i działa. Tidal connect z Nas, Spotify też syn próbował. Ostatnio przełączyłem na tryb exclusive roon to gra jeszcze lepiej. Naprawdę nie rozumiem waszych problemów

Zasilacze mam dwa, standardowy oraz IFI Silent Power (nie zauważyłem różnicy poprawiającej stabilność pracy)...podejrzewam, że była partia z wadliwym firmware, które nie daje się zaktualizować.  Tak jak pisałem, ten który dostałem po wymianie ma ten sam firmware, co reklamowany przeze mnie...ale to tylko podejrzenie.... oprócz testów w różnym otoczeniu sieciowym oraz lepszego zasilania (przynajmniej teoretycznie) nie mam wpływu na stabilność działania (inna bajka że 3 inne streamy w moim otoczeniu sieciowym działały bez problemów)...

Edytowane przez Mariusz Saganowski
Godzinę temu, Mariusz Saganowski napisał:

Ile cierpliwości potrzeba, żeby ten wspaniały wynalazek inżynierów IFI zaktualizować? Dzięki uprzejmości aktualnego dystrybutora dostałem egzemplarz na wymianę (w ramach gwarancji), ale niestety z tą samą wersją firmware z 2021. Próbowałem w 4 różnych otoczeniach sieciowych to coś zaktualizować, za każdym razem się zawieszało. Nie będę wspominał, że Tidal się z tym nie pokochał, a lokalne odtwarzanie plików też kuleje, szczególnie na poziomie aplikacji, wyglądającej, jak wczesny soft na PC, która zalicza regularne zwiechy... co ciekawsze sam streamer ostatnio również zaczął się wieszać w każdym środowisku, gdzie jest dostęp do netu (również ze stałym IP).  Złom do wymiany, czy wg Waszej opinii coś da się z tym zrobić? Bo szczerze mówiąc, aż tak mnie nie zachwycił jakością transportu, aby się borykać z ciągłym zawieszaniem i niestabilnością działania, a wspaniałe IFI nie udostępniło firmware do Streama do pobrania... 

Wyślij bilet do ifi. Prześlą Ci mailem zestaw oprogramowania do załatwienia tej sprawy. 

34 minuty temu, maciek1 napisał:

Wyślij bilet do ifi. Prześlą Ci mailem zestaw oprogramowania do załatwienia tej sprawy. 

Dzięki za podpowiedź, już raz robiłem zgłoszenie, ale ani ticketu ani odpowiedzi nie dostałem, wiec może coś poszło nie tak ze zgłoszeniem. Spróbuje jeszcze raz...

Po kolejnym boju i zrobieniu kolejnego setupu sieciowego (oddzielny router i udostępniający połączenie z hot spota) udało mi się zaktualizować soft do najnowszej wersji!!! Paranoja... dziesiątki godzin analiz tematu, aby zrobić podstawową czynność. Wstępnie zaczął działać tidal connect z MQA oraz nie zawiesza się na routerze LTE... dam znać jak się rozwija sytuacja, ale tak jak pisałem wcześniej mam podejrzenie że firmware z 2021 jest obciążony wadami. Inny temat dlaczego takie produkty trafiają na rynek oraz dlaczego nie ma informacji na ten temat ( w sensie jak postępować). Dam znać czy poprawiła się stabilność pracy... na co przede wszystkim liczę ( mam gdzieś to MQA0 ....;)

Mariusz no właśnie o tym jest ten wątek.

Nie jesteś jedyną osobą która ma problemy z tym urządzeniem.

A co ciekawe mimo jak sam widzisz ponad setki podstron dalej problem nie jest do końca wyjaśniony.

Są osoby które kupią ten odtwarzacz i bez problemu będą go użytkować aktualizować i na nim grać.

Oczywiście pomijam tu kwestie wyłączającej i niedziałającej aplikacji na telefon.

Ale z drugiej strony są osoby którym to urządzenie kompletnie nie działa nie aktualizuje się przerywa połączenie z siecią przerywa dźwięk i tak dalej.

Jak słusznie zauważyłeś problem Na pewno jest po stronie ich oprogramowania.

Ingerowali w volumio zbyt mocno I takie są tego konsekwencje.

Po raz kolejny to napisze. Szkoda bo urządzenie gra wyjątkowo dobrze jak na swoją cenę ale czasem bywa po prostu bezużyteczne

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Mariusz no właśnie o tym jest ten wątek.

Nie jesteś jedyną osobą która ma problemy z tym urządzeniem.

A co ciekawe mimo jak sam widzisz ponad setki podstron dalej problem nie jest do końca wyjaśniony.

Są osoby które kupią ten odtwarzacz i bez problemu będą go użytkować aktualizować i na nim grać.

Oczywiście pomijam tu kwestie wyłączającej i niedziałającej aplikacji na telefon.

Ale z drugiej strony są osoby którym to urządzenie kompletnie nie działa nie aktualizuje się przerywa połączenie z siecią przerywa dźwięk i tak dalej.

Jak słusznie zauważyłeś problem Na pewno jest po stronie ich oprogramowania.

Ingerowali w volumio zbyt mocno I takie są tego konsekwencje.

Po raz kolejny to napisze. Szkoda bo urządzenie gra wyjątkowo dobrze jak na swoją cenę ale czasem bywa po prostu bezużyteczne

Tak, doskonały przykład jak chowanie głowy w piasek (udawanie że wszystko jest pięknie), zamiast  wyjścia na przeciw problemom (informacja na stronie z opisem postępowania) może narobić zamieszania wokół  ciekawego projektu. Dla mnie techniczne założenia ....rewelacja (nie płacę za kolejnego DACa, mogę odczytywać pliki lokalnie, możliwość wpięcia się w DAC przez USB), przy bardzo rozsądnej rozdzielczości i jakości sygnału i akceptowalnym poziomie cenowym.  Co zrobić nie pierwszy przykład, jak brak szczerości z użytkownikami (traktowanie ich jak beta testerów bez informowania o tym) pozostawia niesmak...mam nadzieję że chłopaki z Q21 (są 3cim dystrybutorem w ciągu ostatnich kilku lat...hmm to też o czymś świadczy) wyciągną wnioski i przynajmniej na poziomie lokalnego serwisu wyjdą naprzeciw tym problemom w sposób dojrzałym, czego wszystkim użytkownikom, tego notabene ciekawego urządzenia życzę... dam znać za 2 -3 tygodnie czy się ustabilizował, czy się poddaję...

Wiesz co jescze do niedawna był tu na forum przedstawiciel ifi. Teraz dystrybutor zmienił się dwukrotnie i już kolegi nie ma. A szkoda bo wtedy nie było chowania głowy. Co mógł to zgłaszał dalej. Inna sprawa że no to wymaga kompletnie nowego softu a nie ulepszeń obecnego. 

Nie wiem czy nowy dystrybutor jest coś w stanie tu zmienić. Też trzymam kciuki bo audiolaba zreanimowali w nadzwyczajny sposób. 

22 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Wiesz co jescze do niedawna był tu na forum przedstawiciel ifi. Teraz dystrybutor zmienił się dwukrotnie i już kolegi nie ma. A szkoda bo wtedy nie było chowania głowy. Co mógł to zgłaszał dalej. Inna sprawa że no to wymaga kompletnie nowego softu a nie ulepszeń obecnego. 

Nie wiem czy nowy dystrybutor jest coś w stanie tu zmienić. Też trzymam kciuki bo audiolaba zreanimowali w nadzwyczajny sposób. 

A niestety zwykle możliwości lokalnego dystrybutora są wynikową polityki producenta... a tu zdecydowanie jest obszar do poprawy... na forach anglojęzycznych sytuacje nie lepsza, chociaż tam ifi próbuje coś moderować... ale dla mnie "leczenie syfa za pomocą pudru", a co więcej po prostu tego nie rozumiem, jak można utrudniać tak proste operacje, jak dostępność softu do aktualizacji.  Nie spodziewam się też, że szybko zmienią soft...teraz chyba wypuścili nowy streamer neo stream, ale nie mam pojęcia na jakiej platformie pisali soft oraz jak to urządzenie pracuje... cena też jest już odpowiednia...czas pokaże

u mnie jest dalej dosyć stabilnie. najważniejsze, że nie przerywa na tidal już właściwie nigdy. Leci opera za operą (teraz Fidelio pod Bernsteinem :)) i pięknie jest. Raz na jakiś czas zrywa połączenie z telefonem, ale muzyka dalej leci...

????

26 minut temu, dekoracja napisał:

u mnie jest dalej dosyć stabilnie. najważniejsze, że nie przerywa na tidal już właściwie nigdy. Leci opera za operą (teraz Fidelio pod Bernsteinem :)) i pięknie jest. Raz na jakiś czas zrywa połączenie z telefonem, ale muzyka dalej leci...

Na to liczę ...:) Gratuluje... paradoks sytuacji jest taki, że to co powinno być co najmniej standardem, staje się czymś na co liczymy...

Ifi na szczęście dla Zen broni się dźwiękiem. Bo cena/Jakość rewelacja. Ja mam DAC R26 teraz w domu i chciałem usunąć z toru Ifi jednak w szczególności po Coaxialu gra po prostu lepiej niż wbidowany Stream w R26 w opcji LAN z tym że teraz gram roon tryb exclusive. Bo jak chce tidal connect przełączam LAN w Gustard. Ale nie oszukujmy się Tidal connect gra gorzej niż Roon Tidal-Ifi- Coaxial R26. Ciekawi mnie jeszcze ten Eversolo dużo droższy, i nie potrzebnie ma DACa. Nie wiem jak obsługa ale z założenia jakbym sprzedał moje Ifi bezproblemowe i kupił Ever, a ten by grał gorzej to znów zakup Ifi wiązał by się z tym że mógłbym trafić na egzemplarze takie jak Wy. Oczywiście ktoś powie nie sprzedawaj ale żeby dać sobie odpowiedź na wszystkie pytania trzeba czasu, a zamrażanie kasy i trzymać Ifi bez sensu. Bo popadam już w jakąś paranoję trzymać tyle sprzętu aby posłuchać muzyki 2 h w tygodniu

4 minuty temu, venom200 napisał:

Ifi na szczęście dla Zen broni się dźwiękiem. Bo cena/Jakość rewelacja. Ja mam DAC R26 teraz w domu i chciałem usunąć z toru Ifi jednak w szczególności po Coaxialu gra po prostu lepiej niż wbidowany Stream w R26 w opcji LAN z tym że teraz gram roon tryb exclusive. Bo jak chce tidal connect przełączam LAN w Gustard. Ale nie oszukujmy się Tidal connect gra gorzej niż Roon Tidal-Ifi- Coaxial R26. Ciekawi mnie jeszcze ten Eversolo dużo droższy, i nie potrzebnie ma DACa. Nie wiem jak obsługa ale z założenia jakbym sprzedał moje Ifi bezproblemowe i kupił Ever, a ten by grał gorzej to znów zakup Ifi wiązał by się z tym że mógłbym trafić na egzemplarze takie jak Wy. Oczywiście ktoś powie nie sprzedawaj ale żeby dać sobie odpowiedź na wszystkie pytania trzeba czasu, a zamrażanie kasy i trzymać Ifi bez sensu. Bo popadam już w jakąś paranoję trzymać tyle sprzętu aby posłuchać muzyki 2 h w tygodniu

Ciekawa obserwacja (w teorii nie powinno być różnicy a nie jesteś pierwszą osobą zwracającą na to uwagę), muszę przetestować, kiedyś nawet miałem konto na Roon ...z innej beczki porównywałeś może sygnał Ifi coax vs USB?

3 minuty temu, Mariusz Saganowski napisał:

.z innej beczki porównywałeś może sygnał Ifi coax vs USB?

Ja porównywałem na chord qutest. Było lepiej po coax. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

18 minut temu, venom200 napisał:

Ja mam DAC R26 teraz w domu i chciałem usunąć z toru Ifi jednak w szczególności po Coaxialu gra po prostu lepiej niż wbidowany Stream w R26 w opcji LAN z tym że teraz gram roon tryb exclusive.

A masz izolację galwaniczną LAN ? 😉 Albo switch z zasilaniem liniowym ? Albo połączenie SFP ?

10 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ja porównywałem na chord qutest. Było lepiej po coax. 

A u mnie z izolacją galwaniczną USB było lepiej po USB 😉 

Ciekawa obserwacja (w teorii nie powinno być różnicy a nie jesteś pierwszą osobą zwracającą na to uwagę), muszę przetestować, kiedyś nawet miałem konto na Roon ...z innej beczki porównywałeś może sygnał Ifi coax vs USB?
Przecież napisałem że najlepiej po Coaxialu gra , dźwięk lekki analogowy, wybrzemienia lepsze i dłuższe niż po USB.
Nie mam żadnych separatorów miałem tego usb topping to padł dosyć szybko

28 minut temu, Piopio napisał:

A u mnie z izolacją galwaniczną USB było lepiej po USB 😉 

Qutest ma izolację

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi