Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

No i posłuchałem sobie troszkę w różnych konfiguracjach. Chodzi o dostarczenie internetu do ifi zen stream. Na swoim zestawie nie słyszę znaczącej poprawy po przejściu z kabla ethernet na antenkę WiFi. Na razie zostawię na Wifi i poobserwuję, ale większą miałem różnicę jak zamieniłem kabel USB "od drukarki" na WireWorlda Starlight 8, czy nawet przełączenie w trybu z 1 na 3. Dodam że ifi zasilam liniowym ULPSem od Tomanka i wymiana zasilacza również poprawiła przekaz.

W dniu 11.04.2022 o 21:38, Kajo napisał:

wersję beta trzeba odblokować na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . U mnie przy wersji 2.30.7 niestety led od próbkowania zawsze na zielono i przeskakiwanie tidal connect ze streamera na smartfona . Dopiero przy wersji beta to się zmieniło 

I należy się kolejne sprostowanie. Pisałem, że po aktualizacji do wersji 2.30.7 dioda zaczęła pokazywać kolory zgodnie z przyjętą zasadą. Otóż chodziło mi o diodę która jest wyświetlana na DACu, w ifi nic się nie zmieniło.

Natomiast dziś zaktualizowałem do wersji 2.31.7 i od teraz kolor zmienia również prawa dioda w samym ifi podczas grania materiału MQA. Tak że zwracam honor, Kajo miał rację.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Działa jednak, zamieszanie zrobił Roon. Po aktualizacji musiałem zrobić konfigurację nowego urządzenia, teraz jako urządzenie odtwarzające nie Pontus i jego Amanero, ale IFI i dalej Pontus Amanero.

Wysłane z mojego LE2123 przy użyciu Tapatalka

Dobra wiadomość dla wszystkich posiadaczy Zen Stream. Żeby uczcić pełną kompatybilność z Roon oferujemy 2000 60 dniowych okresów testowych. Kto pierwszy ten lepszy! Jedyne czego potrzebujesz to numer seryjny Twojego urządzenia.

Ukryta Zawartość

Roon-1.8-01-Roon-1.8-hero-2-768x576.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i odpaliłem, niby nic trudnego, wszystko ruszyło od jednego strzału. Tidal gra, z NAS a gra, bibliotekę wgrał i trzyma, radio - jest. Trochę przypomina Volumio, ponieważ nie ma tych samych stacji co na Volumio np 357, w Volumio dogram sobie- tu chyba nie można. Reszta śmiga, wszystkie lampki palą się na niebiesko - nie wiem co to znaczy- dobrze- czy źle? Dołączona instrukcja coś pokazuje, że mogą być zielone jakieś światełka- i co to znaczy? Duży plus, że to małe, schowałem i żona nie widzi, że coś nowego zwlokłem do domu:) Co do grania to jeszcze nie wiem czy ma jakieś czarne tło czy co tam jeszcze . Pogram dłużej to coś skrobnę, ponieważ się zobowiązałem. Może mam jedno pytanie co to jest ten Passthrough MQA to ma być włączone czy wyłączone? Gra  na razie z toppingiem d90 mga 

Aaa widzę teraz zielona diodę czyli to jakieś próbkowanie- bo gram z radia.

Ja tymczasem podłączyłem IFI po Wifi i faktycznie jest lepiej. Ogólnie powiem tak że ten Topping HS01 faktycznie poprawia jakość brzmienia + wifi i szczerze powiem że bardzo sceptycznie podchodziłem do zmian, ale faktycznie dają radę.

5 godzin temu, kaliman2 napisał:

Passthrough MQA to ma być włączone czy wyłączone?

Ma być włączone by DAC dekodował a nie transport.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

16 minut temu, venom200 napisał:

A jak DAC nie dekoduje MQA

To naturalnie wyłączone. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

14 minut temu, maciek1 napisał:

Ifi dekoduje MQA przed podaniem do dac?

Tak jeśli DAC nie dekoduje MQA.

@Piopio pytałem już wcześniej o TOPPING HS01. Dla jasności, jesli będzie wpięty do laptopa na baterii, to też nie jest potrzebne dodatkowe zasilanie, bo zasila go DAC?

7 minut temu, AiM-TV napisał:

@Piopio pytałem już wcześniej o TOPPING HS01. Dla jasności, jesli będzie wpięty do laptopa na baterii, to też nie jest potrzebne dodatkowe zasilanie, bo zasila go DAC?

Nie jest potrzebne. Jest potrzebne tylko gdy DAC jest zasilany z USB.

Panowie, ktoś pomoże - mam problem z połączeniem Wifi w Streamie. Znajduje Streama, łączę się z nim, wchodzę na jego domenę zgodnie z instrukcją, wybieram połączenie ze swoją siecią Wifi, dioda zaświeca się na biało, czyli jest podłączony do sieci. Jednak po tym znika mi połączenie komputer via Stream nie mogę wchodzić do ustawień, nie ma Streama w otoczeniu sieciowym.  Przytrzymuję prawy przycisk Stream jest znowu widoczny, łączę się z nim ale znika połączeniu Streama z moją siecią Wifi i dioda zaświeca się na czerwono. I tak w kółko, ktoś to może przerabiał?

14 minut temu, AiM-TV napisał:

Panowie, ktoś pomoże - mam problem z połączeniem Wifi w Streamie. Znajduje Streama, łączę się z nim, wchodzę na jego domenę zgodnie z instrukcją, wybieram połączenie ze swoją siecią Wifi, dioda zaświeca się na biało, czyli jest podłączony do sieci. Jednak po tym znika mi połączenie komputer via Stream nie mogę wchodzić do ustawień, nie ma Streama w otoczeniu sieciowym.  Przytrzymuję prawy przycisk Stream jest znowu widoczny, łączę się z nim ale znika połączeniu Streama z moją siecią Wifi i dioda zaświeca się na czerwono. I tak w kółko, ktoś to może przerabiał?

A śrubkę z tyłu masz ustawioną na 1 ?

To proste po wyciągnięciu z pudełka streamer ma swój adres tak aby przez Wifi Direct podłączyć urządzenie do pracy. Jak już podłączysz to otrzymuje adres z routera. Wtedy musisz się przelogować na adres jaki streamer otrzymał z routera. Najlepiej wejść na router i zobaczyć jaki adres został przyznany przez DHCP.
Lub jeżeli ktoś ustawił prędzej stały adres IP to musisz zmienić na DHCP pod twój router
Ps ja proponuję najpierw reset wykonać, tam z tyłu urządzenia jakąś szpilka wykonać

Zresetowałem i nic. To jest urządzenie raczej dla laików, robię wszystko z instrukcją - wykrywam Ifi w sieci, wchodze na ifi.local, ustawienia, łączę z dedykowaną siecią i ma działać a nie działa. Nie powinno być tutaj miejsca na stosowanie sztuczek z DHCP, itp na których się nie znam.

2 godziny temu, lemo napisał:

U mnie poszło wszystko przez apke ifi i to tą wczesniejsza ,trochę trwalo bo bylem w gorącej wodzie 

no u mnie pierwsza konfiguracją był z przebojami ale podłączyłem z router przez ethernet i z apki ifi stream na androida poustawiałem całą konfigurację i ruszyło więc trzeba go trochę zrozumieć i dac mu chwilę czasu na reakcję . zacznij od aktualizacji na wersję beta 2.31.7 i u mnie działa bardziej płynnie bez opóźnień czasowych 

jaką masz odległość od routera do stream bo ja musiałem kupić dodatkowo wzmacniacz wifi bo mi zrywało połączenie a teraz hula aż miło .wszystko się ustabilizowało 

Zresetowałem i nic. To jest urządzenie raczej dla laików, robię wszystko z instrukcją - wykrywam Ifi w sieci, wchodze na ifi.local, ustawienia, łączę z dedykowaną siecią i ma działać a nie działa. Nie powinno być tutaj miejsca na stosowanie sztuczek z DHCP, itp na których się nie znam.
Ale to nie wina urządzenia to " wina" twojego routera bo to on przyznaje adresy IP. Ja też miałem to samo. To podstawa jakiegokolwiek informatycznej podstawy.

Czyli w ustawieniach IFI wprowadzić ręcznie IP (pokazane wcześniej na rotuerze) zamiast w trybie auto?

Chce mu dać szanse, bo nawet na apce IFI z plików USB jest poprawa w brzmieniu, pokrywa się opisami kolegów, jest czyściej, bardziej rozdzielczo i przestrzennie. 

Ale przez to Wifi nie mogę wyjść na Tidal i inne.

Edytowane przez AiM-TV
9 minut temu, AiM-TV napisał:

Czyli w ustawieniach IFI wprowadzić ręcznie IP (pokazane wcześniej na rotuerze) zamiast w trybie auto?

Chce mu dać szanse, bo nawet na apce IFI z plików USB jest poprawa w brzmieniu, pokrywa się opisami kolegów, jest czyściej, bardziej rozdzielczo i przestrzennie. 

Ale przez to Wifi nie mogę wyjść na Tidal i inne.

Najprościej zrób to tak:

1. połącz się z iFi po kablu

2. wejdź na ifi.local na PC

3. wejdź do konfiguracji sieci i znajdź własną sieć WiFi i się zaloguj

4. odepnij kabel ethernet

Możesz już korzystać z WiFi. strona iFi.local przestaje jednak działać. apka ifi działa.

Powodzenia

3 minuty temu, Piopio napisał:

Możesz już korzystać z WiFi. strona iFi.local przestaje jednak działać. apka ifi działa.

No właśnie to mnie męczy, po zalogowaniu do swojej sieci wywala mnie z iFi.local. Mam diodę na biało, czyli połączenie z siecią jest. Sprawdzę jutro jaki będzie efekt poprzez apkę, ale czy Tidal będzie działał?

1 minutę temu, AiM-TV napisał:

No właśnie to mnie męczy, po zalogowaniu do swojej sieci wywala mnie z iFi.local. Mam diodę na biało, czyli połączenie z siecią jest. Sprawdzę jutro jaki będzie efekt poprzez apkę, ale czy Tidal będzie działał?

Tak Tidal Connect działa. Apka też działa.

Ja ustawiłem przełącznik na 1. Wpiąłem kabel od internetu. Włączyłem ifi. Poleciałem do laptopa. Wpisałem adres IP ifi(znalazłem go w komórce) wyskoczył panel ifi poustawiałem co i jak i gra na razie nic nie zrywa. Jednego tylko MQA nie może porządnie odtworzyć jakieś 2l. Przełączam coś tam wtedy i gra dalej ok. Wyskakuje na dacu coś 352  i zamiast MQA, qfs czy jakoś tak. Zbytnio mi to nie przeszkadza. Gram więcej z NASa niż tidala. 

jakimś cudem połączyłem sie przez apkę IFI, szkoda że nie można już się logować z laptopa przez iFi.local, bardziej czytelnie było na większym ekranie.

Tidal gra u mnie tylko przy ustawionym pokrętle z tyłu na 3, tak jest prawidłowo? Przy ustawieniu na 1 Tidal łączy sie z iFi ale muzyki nie słuchać.

Edytowane przez AiM-TV

Nie masz przypadkiem włączonego hot spota w Streamie. Wyłącz go po konfiguracji. Musisz mieć laptopa i streama w jednej tej samej sieci i nie ma bata aby się nie połączył po ifi,local.  przy ustawieniu streama na 1 koniecznie. 

Zresetuj streama i po kolei jak na instrukcji obrazkowej, nic na skróty i cierpliwie pomiędzy etapami bo to komputer i potrzebuje czasami paru minut aby się zrestartować po save. I bedzie działać. No chyba że masz jakąś nietypową poblokowaną sieć domowa

Edytowane przez Robi68
  • Pokaż nowe odpowiedzi