Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

W kwestii odtwarzania z dysku.

Kiedy odtwarzam muzykę z dysku USB wybieram w aplikacji iFi Streamer folder, artystę albo album. Stream tworzy wtedy kolejkę odtwarzania z tego zasobu i leci po kolei utwory (w Opcjach Odtwarzania mam ustawiony Tryb Odtwarzania - Ciągły). Dzieje się tak dopóki smartfon lub tablet (korzystam na zmianę z obu urządzeń do sterowania Streamem) "świeci". Kiedy ekran zgaśnie, wtedy Stream dogra aktualny utwór, ale nie przeskoczy do kolejnego. Odtwarzanie zatrzymuje się po dograniu aktualnego utworu do końca.

Wygląda jakby apka przy zgaszonym smartfonie nie podtrzymywała kontaktu z urządzeniem Stream. Dlatego kiedy kończy się utwór Stream nie otrzymuje od apki komendy do odtworzenia kolejnego utworu z kolejki. Tak tylko przypuszczam, nie wiem czy taki jest mechanizm sterowania kolejką odtwarzania.

Aplikację ifi Streamer mam zainstalowaną na smartfonie i tablecie. Są to urządzenia na Androidzie różnych producentów. W obu mam ustawioną w zużyciu baterii dla apki ifi opcję "Może zużywać energię w tle". W samej apce ifi w zakładce Tryb uśpienia przycisk Aktywne mam na Off, a Wstępnie ustawione czasy - Wyłączone.

Pisałem o tym do Audiomagic i otrzymałem następującą odpowiedź:

"zgłosiłem to wczoraj do iFi i z następnym updatem ma być wyeliminowany ten bug. A teraz to można przez przeglądarkę i to jeśli nie mam na niej włączone oszczędzanie energii to powinno być OK."

Czyli do czasu aktualizacji softu (o ile naprawią) warto mieć na uwadze tę upierdliwość jeśli się chce odtwarzać z dysku.

Godzinę temu, spokojnie napisał:

W kwestii odtwarzania z dysku.

Kiedy odtwarzam muzykę z dysku USB wybieram w aplikacji iFi Streamer folder, artystę albo album. Stream tworzy wtedy kolejkę odtwarzania z tego zasobu i leci po kolei utwory (w Opcjach Odtwarzania mam ustawiony Tryb Odtwarzania - Ciągły). Dzieje się tak dopóki smartfon lub tablet (korzystam na zmianę z obu urządzeń do sterowania Streamem) "świeci". Kiedy ekran zgaśnie, wtedy Stream dogra aktualny utwór, ale nie przeskoczy do kolejnego. Odtwarzanie zatrzymuje się po dograniu aktualnego utworu do końca.

Wygląda jakby apka przy zgaszonym smartfonie nie podtrzymywała kontaktu z urządzeniem Stream. Dlatego kiedy kończy się utwór Stream nie otrzymuje od apki komendy do odtworzenia kolejnego utworu z kolejki. Tak tylko przypuszczam, nie wiem czy taki jest mechanizm sterowania kolejką odtwarzania.

Aplikację ifi Streamer mam zainstalowaną na smartfonie i tablecie. Są to urządzenia na Androidzie różnych producentów. W obu mam ustawioną w zużyciu baterii dla apki ifi opcję "Może zużywać energię w tle". W samej apce ifi w zakładce Tryb uśpienia przycisk Aktywne mam na Off, a Wstępnie ustawione czasy - Wyłączone.

Pisałem o tym do Audiomagic i otrzymałem następującą odpowiedź:

"zgłosiłem to wczoraj do iFi i z następnym updatem ma być wyeliminowany ten bug. A teraz to można przez przeglądarkę i to jeśli nie mam na niej włączone oszczędzanie energii to powinno być OK."

Czyli do czasu aktualizacji softu (o ile naprawią) warto mieć na uwadze tę upierdliwość jeśli się chce odtwarzać z dysku.

A jaką masz wersję softu ? ta najnowsza beta czy 2.30.7 ? jutro sprawdzę ale wydaje mi się że u mnie to chodzi normalnie czyli włączam sobie album z apki na smartfonie i odkładam tel i on automatycznie się wygasza a muza nadal gra ale jutro sprawdzę jeszcze raz. 

13 godzin temu, spokojnie napisał:

Soft Streama 2.30.7, wersja apki 3.0.

Byłbym wdzięczny za sprawdzenie. 

No jestem po próbach i u mnie to wygląda tak czyli chyba normalnie tak jak powinno być . Wybrany album w katalogu odtwarza utwór po utworze nawet jak dam do kolejki odtwarzania kilka albumów to odtwarza w ciągu czyli skończy jeden i przeskoczy na następny i odtworzy i to nie ruszałem tel czyli chodził na wyłączonym ekranie . Co więcej zrobiłem próbę i po zadaniu kolejki odtwarzania i jak odtwarzał wyłączyłem tel na którym mam aplikacje więc streamer stracił z nią kontakt więc nie potrzebuje stałego połączenia z aplikacją tylko realizuje to co my mu zadamy do odtwarzania . No nie wiem co tam u ciebie się stało że on gubi ustawienia przy wygaszaniu ekranu ? U mnie nie ma wpływu na odtwarzanie ani wygaszony ekran ani nawet połączenie aplikacji z streamerem . Pliki mam na pendrive Sandisca ale to chyba nie w tym problem . 

Może warto podjechać do dystrybutora i zrobić próby na innej sztuce . 

Niestety po tym drastycznym zabiegu zerwania połączenia z aplikacją zgubił połączenie i ponownie trzeba było go wyłączyć i włączyć ale do momentu wyłączenia odtwarzał żądaną wcześniej kolejkę 

5 godzin temu, Kajo napisał:

Niestety po tym drastycznym zabiegu zerwania połączenia z aplikacją zgubił połączenie i ponownie trzeba było go wyłączyć i włączyć ale do momentu wyłączenia odtwarzał żądaną wcześniej kolejkę 

Zarzucimy ten temat do iFi, zobaczymy co powiedzą :)

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Dzięki za sprawdzenie i reakcję.

Nie wiem co jest źle, ale jeśli u Ciebie nawet po zerwaniu połączenia kolejka jest nadal odtwarzana to znaczy że u mnie jest jakiś kłopot z komunikacją apka/Stream albo coś robię nie tak.

Powiedz mi jeszcze czy wchodzisz i zaczynasz odtwarzanie z poziomu folderu, artysty czy albumu? Czy dodajesz przed odtwarzaniem ten folder/album do kolejki odtwarzania, czy po prostu klikasz jakiś utwór, a Stream sam robi z tego utworu oraz pozostałych kolejkę i leci je po kolei?

Edytowane przez spokojnie
47 minut temu, spokojnie napisał:

Dzięki za sprawdzenie i reakcję.

Nie wiem co jest źle, ale jeśli u Ciebie nawet po zerwaniu połączenia kolejka jest nadal odtwarzana to znaczy że u mnie jest jakiś kłopot z komunikacją apka/Stream albo coś robię nie tak.

Powiedz mi jeszcze czy wchodzisz i zaczynasz odtwarzanie z poziomu folderu, artysty czy albumu? Czy dodajesz przed odtwarzaniem ten folder/album do kolejki odtwarzania, czy po prostu klikasz jakiś utwór, a Stream sam robi z tego utworu oraz pozostałych kolejkę i leci je po kolei?

no tak głęboko nie wchodziłem w porównania z pojedynczymi utworami ale wchodziłem w bibliotekę i tam w podkatalogach z albumami wchodziłem w te trzy pionowe kropki i tam była jedna z opcji dodaj do kolejki . pierwszy album normalnie dalem do odtwarzania a następne albumy dodawałem do kolejki i stream sobie odtwarzał tą zaznaczoną przeze mnie kolejkę utworów w albumach . nie wiem czy dobrze wytłumaczyłem ? 

Rozumiem jak to robisz. 

Ja zazwyczaj wybieram jakiś utwór z folderu, odtwarzam go, wtedy Stream sam robi z pozostałych w tym folderze kolejkę. Spodziewałem się, że jeśli wybiorę na przykład utwór nr 3, to po jego odtworzeniu puści nr 4 i kolejne, ale nie.

Nie dodaję ręcznie przed odtworzeniem danego folderu do kolejki. Spróbuję po południu z ręcznym, może to coś rozwiąże.

12 minut temu, PanSławomir napisał:

Tak czytam ten temat i coraz mniej mi sie podoba ten ifi zen stream pod kątem prostoty obsługi... i jeszcze wersja oprogramowania jest BETA ? hmm

Cały czas powstrzymuje mnie przed wejściem w ifi (po wstępnym zachwycie) to niedopracowanie programowe sprzętu. Rozumiem, że to open source, ale start powinien być chyba z pełni sprawnym klockiem, a potem tylko doskonalić? Fora zachodnie (i nie tylko) są pełne dyskusji o problemach. Mam nadzieję, że niebawem powstanie wersja w pełni stabilna, może wtedy zakupię? Na razie, przepraszam za off, zostaję przy Daphile (też open source, co jakiś czas doskonalony, w pełni działający, obsługa intuicyjna, dyski hulają itp.). Cena z osobnym dac znacznie niższa (w sumie zależy tylko od nas i naszej fantazji co chcemy zakupić, na czym zainstalować, jaki dac podpiąć), a jakość dźwięku co najmniej bardzo dobra. Jednak mam nadzieję, że to tylko etap i wejdę wreszcie w to ifi.

2 godziny temu, PanSławomir napisał:

Tak czytam ten temat i coraz mniej mi sie podoba ten ifi zen stream pod kątem prostoty obsługi... i jeszcze wersja oprogramowania jest BETA ? hmm

Jeśli chodzi o prostotę obsługi to na pewno nie jest plug and play. Trzeba poświęcić nieco czasu na wstępne skonfigurowanie sieci, ustawień odtwarzania itp. Potem jest prościej, ale też nie idealnie, zdarzają się niespodzianki. Do tego podstawowy, nie pozwalający pokazać możliwości urządzenia zasilacz w zestawie. Do tego rebrandowane Volumio, które kaprysi.

Można by powiedzieć, że więcej minusów niż plusów, ale jak się przyjrzeć konkurencji, to Stream nie stoi na przegranej pozycji. W styczniu rozglądałem się za transportem i po dłuższym czasie poszukiwań świadomie zdecydowałem się na Zen-a. Nie było to urządzenie pierwszego wyboru. Wziąłem pod uwagę kilka sprzętów - z tego co pamiętam NODE, Cambridge, Pioneer, Primare, Pro-Ject, no i Malina. Wybór polegał na eliminacji sprzętów, które albo czegoś nie miały (złącza), albo miały za dużo (własny DAC w transporcie jest mi niepotrzebny, mam oddzielny, więc po co za to płacić), albo kosztowały za dużo (5-6 tysi za transport to dla mnie przesada), albo grały jak od sąsiada zza ściany. Na placu ostatecznie zostały ZEN i Pro-Ject Stream Box S2 Ultra i między nimi był ostateczny wybór. Do Zen-a przekonała mnie cena, niemal kompletny zestaw złączy, możliwości odtwarzania i odpowiadający mi dźwięk.

O słabym zasilaczu i apce przekonałem się po zakupie, co potwierdziło że opinie w necie nie kłamały. Problem, który mam z odtwarzaniem z zewnętrznego dysku USB może wynikać z czegoś w mojej konfiguracji (zachowanie Streama u kolegi Kajo zdaje się na to wskazywać) i z tym powalczę. Zasilacz zmieniłem, na apkę nie mam wpływu.

Oczywiście był to mój wybór i moje kryteria, a te każdy ma własne i niech się nimi kieruje. Nie namawiam, nie zniechęcam, nie bronię Zen-a, bo go akurat mam.

Soft mam 2.30.7, to chyba nie wersja beta.

Moi drodzy, 

Zgodnie z zapowiedzią tour z Zen Stream:

Zapraszam do udziału wszystkich, szczególnie osoby obawiające się oprogramowania tego urządzenia. Owszem, nie działa ono idealnie, ale jest aktualizowane regularnie i jestem pewien, że niedługo wszelkie problemy zostaną rozwiązane. Nawet na obecną chwilę uważam, że chodzi to zupełnie fajnie. Często sami używamy go w naszym sklepie bez większych problemów.

Sprawdźcie sami!

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

Godzinę temu, maciek1 napisał:

Nie mam Maliny, ale czytałem dużo dobrego... Co Cię powstrzymało od zakupu Maliny?

Powstrzymało mnie głównie to, że jest to opcja nie dla laików. Jak popatrzyłem w necie co trzeba robić żeby ją skonfigurować, to odpuściłem. Co prawda znajomy miał malinę na Moode i twierdził, że nie jest to tak skomplikowane jak mogłoby się zdawać, jednak nie zdecydowałem się sprawdzać.

Czytam tą dyskusję i nie w ogóle rozumiem na czym mają polegać problemy z konfiguracją. Ja swój podłączyłem kablem ethernet do rutera domowego i reszta jest na obrazkowej instrukcji dołączonej do urządzenia. Dalej łączymy się albo za pomocą komputera albo telefonu (wpisując adres IP który dostał IFI) i ustawiamy swoje preferencje sprzętowe i tyle. Wszystko działa, nic się nie wiesza, nic nie kuleje. Co prawda w 90% używam do Tidala i obecnie mam przełączony na Ekscusive Titadl i wtedy działa to jak zwykła aplikacja Tidal Conect, IFI jest tylko urządzeniem docelowym. Tyle samo trzeba było zrobić w Luminie, czy każdym innym napędzie plików który miałem.

Konfigurowałem go też przez wifi i też wszystko poszło tak jak na obrazkowej instrukcji.

Zauważyłem tylko 2 niedogodności które dla mnie są znikome.

1. IFI nie rozróżnia czy plik MQA jest sygnowany przez studio (powinna świecić dioda niebieska) czy MQA zwykły (powinna świecić dioda zielona). U mnie zawsze świeci zielona a DAC jak widzi plik MQA zaświeca diodę fioletową. Ale częstotliwość próbkowania odczytuje prawidłowo więc podejrzewam że jest to jakiś błąd oprogramowania.

2. Jeśli dużo żongluję utworami czyli słucham po 15 sekund i kolejny i kolejny, to czasem (raz na 10 minut) przestanie być słychać muzykę z kolumn i trzeba ponownie zmienić docelowe urządzenie z telefonu na IFI. 

Marcin_59666, nie rozumiesz, bo jeśli nie używasz Streama do odtwarzania z dysku, to nie masz problemów z odtwarzaniem z dysku. Do obsługi Tidala też nie mam żadnych istotnych zastrzeżeń. 

Ja walczę dalej i coraz bardziej skłaniam się do tego, że przyczyną jest apka.

Zbudowanie streamera, nawet bazując w pewnym stopniu na istniejącym rozwiązaniu (rdzeń, wtyczki pod funkcjonalności są pisane przez nas na nowo) jest ogromnym przedsięwzięciem. Podjęliśmy to wyzwanie, bo wiemy, że takie produkty jak Zen Stream są potrzebne na rynku (swoją drogą, wcale ich tak dużo nie ma, co też coś mówi). O tym, jak rozbudowanym urządzeniem on jest świadczy rozmowa powyżej, gdzie dwóch użytkowników ma dwa, zupełnie odmienne doświadczenia z tym samym urządzeniem. Jest tak, ponieważ korzystają z różnych funkcjonalności. 

Zdajemy sobie sprawę, że iFi Zen Stream nie działa idealnie, ale cały czas pracujemy nad jego oprogramowaniem. Wasze uwagi tutaj i na innych forach trafiają do nas, a później do naszego działu RnD. Chłopaki w UK starają się na bieżąco reagować na problemy, które zgłaszacie. 

To konto, jak i moja funkcja powstały nie tylko w celu promowania marki, ale również po to, żeby wspierać i pomagać naszym klientom. Dla mnie są to zadania równie ważne.

Edytowane przez iFi Audio

Streamer - gotowiec dla nie majacych pojecia
Pro: nie musisz kombinowac, naciskasz guzik i leci
Kontra: nie mozesz kombinowac, system zamkniety

PC - platforma dla majacych pojecie
Pro: mozesz kombinowac, system otwarty na wszelkie kombinacje i indywidualne wymagania
Kontra: musisz kombinowac

2 godziny temu, xajas napisał:

Streamer - gotowiec dla nie majacych pojecia
Pro: nie musisz kombinowac, naciskasz guzik i leci
Kontra: nie mozesz kombinowac, system zamkniety

PC - platforma dla majacych pojecie
Pro: mozesz kombinowac, system otwarty na wszelkie kombinacje i indywidualne wymagania
Kontra: musisz kombinowac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przepraszam, ale ja nie mam zbyt dużego pojęcia o PC. Kupiłem z zaimplementowanym programem Daphile, za ułamek ceny dostępnych streamerów, w estetycznej obudowie. Podłączyłem i gram... Kilka razy z pomocą naszego forum udoskonaliłem oprogramowanie i spokój... Włączam i gram. Mam dostęp swobodny i darmowy do ewentualnego upgreadu. Co do "nie musisz kombinować" w przypadku ifi, to po lekturze tylko tego forum, mam spore wątpliwości... 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
12 minut temu, maciek1 napisał:

Przepraszam, ale ja nie mam zbyt dużego pojęcia o PC. Kupiłem z zaimplementowanym programem Daphile, za ułamek ceny dostępnych streamerów, w estetycznej obudowie. Podłączyłem i gram... Kilka razy z pomocą naszego forum udoskonaliłem oprogramowanie i spokój... Włączam i gram. Mam dostęp swobodny i darmowy do ewentualnego upgreadu. Co do "nie musisz kombinować" w przypadku ifi, to po lekturze tylko tego forum, mam spore wątpliwości... 

Za to funkcjonalność systemów opartych na Daphile jest kiepska. Nie z każdym DAC Daphile gra. Nie ma Tidal Connect. Co jest moim zdaniem nieodzowne. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Co do funkcjonalności systemów i braku współpracy z dac nic nie mogę powiedzieć. Mam dwa dac'i i z oboma pracuje. A brak Tidal Connect? Nie widzę dużej różnicy w obsłudze Tidal w Daphile a w Tidal Connect (ten mam na innym sprzęciku, z którego nie korzystam, bo nie mam potrzeby). 

2 minuty temu, lemo napisał:

Poza tym jakość dźwięku, z ifi jest bardzo dobra.

Z Daphile nie mam żadnych zastrzeżeń co do jakości dżwięku. Ale i tak korzystam z zewnętrznych dac'ów. 

Stałem się chyba najszczęśliwszym  posiadaczem Ifi Zen Stream. Urządzenie zamówiłem w sklepie Audiomagic. Zamówiłem kurierem za pobraniem. Jakie było moje zdziwienie gdy kurier nie chciał wziąć pieniędzy za przesyłkę. Szybkie podłączenie, konfiguracja - działa ! W kategorii cena/jakość jest nie do pobicia!! 

Poczekam, potestuje,jak nie będę miał zastrzeżeń to będę musiał sam do nich zadzwonić w powyższej sprawie.

12 minut temu, jacek99 napisał:

Stałem się chyba najszczęśliwszym  posiadaczem Ifi Zen Stream. Urządzenie zamówiłem w sklepie Audiomagic. Zamówiłem kurierem za pobraniem. Jakie było moje zdziwienie gdy kurier nie chciał wziąć pieniędzy za przesyłkę. Szybkie podłączenie, konfiguracja - działa ! W kategorii cena/jakość jest nie do pobicia!! 

Poczekam, potestuje,jak nie będę miał zastrzeżeń to będę musiał sam do nich zadzwonić w powyższej sprawie.

A przypadkowo nie uczestniczysz w testach zen stream ? 

1 godzinę temu, jacek99 napisał:

Jaki zasilacz dostałeś w zestawie ifi ipower ?

• Pokaż nowe odpowiedzi