Skocz do zawartości
IGNORED

Ifi Zen Stream

Rekomendowane odpowiedzi

No, udało mi się kupić secondhandowy Zen i wracam do niego po okresie "zdrady" z Arcamem SA30 który ma swój streamer, skądinąd bardzo niezły (SA30 szuka nowego domu w okazyjnej cenie, BTW). Na szczęście wszystko, co mnie interesuje, działa bardzo dobrze tidal connect śmiga po wifi, UPNP też. 

Zrobiłem mój ulubiony eksperyment z kontrolą pojemności bufora (tu chyba nie można go dowolnie definiować jak np. w malinie i systemie moode?). Włączyłem ścieżkę 44/16 i brutalnie wyłączyłem router z prądu. Bez jakiegokolwiek kontaktu z siecią ścieżka grała dwie minuty i się skończyła. Więc co najmniej tyle mieści bufor urządzenia. Arcam grał około 15 sekund. To pokazuje, jak mało sensowne jest podłączanie streamerów bardzo drogimi kablami Ethernet. One (w moim przypadku WiFi) tylko i wyłącznie pompują bufor pakietami. Wszystko, co słyszymy, gra już z bufora, a podróż kablem Ethernet ma już baaaardzo dawno za sobą. Trudno więc wyobrazić sobie scenariusz że dobry kabel jakoś "ulepsza" te pakiety, zanim wylądują w buforze i tam zgodnie z protokołem posprawdzają sobie wszystkie sumy kontrolne itp. Nie trzeba mi tłumaczyć że transfery cyfrowe są podatne na różne zakłócenia, ale akurat w przypadku asynchronicznego streamingu buforowanego kabel Ethernet czy "audiofilski switch" nie mają najmniejszego znaczenia. Wydaje mi się nawet że w tym przypadku WiFi jest bezpieczniejsze gdyż całkowicie galwanicznie izoluje potencjalnie siejący elektrycznymi zakłóceniami router od streamera. 

42 minuty temu, MacP napisał:

Zrobiłem mój ulubiony eksperyment z kontrolą pojemności bufora (tu chyba nie można go dowolnie definiować jak np. w malinie i systemie moode?).

Można, domyślny jest bardzo duży - stąd też długie ładowanie radiu internetowych w porównaniu do volumio na malinie

akurat w przypadku asynchronicznego streamingu buforowanego kabel Ethernet czy "audiofilski switch" nie mają najmniejszego znaczenia

Mają bardzo duże, nie ze względu na zmiany w plikach a zakłócenia z sieci. Bardzo wyraźnie słychać to było u mnie jak wpinalem i odpinalem kabel sieciowy. (grając oczywiście z cache w tym czasie) 

Wydaje mi się nawet że w tym przypadku WiFi jest bezpieczniejsze gdyż całkowicie galwanicznie izoluje potencjalnie siejący elektrycznymi zakłóceniami router od streamera. 

Nie ma róży bez kolców 😁 ja grałem z zen stream po kablu sieciowym i wyłączenie wifi to było chyba jedyne z jego ustawień które poprawiało zauważalnie jakość dźwięku. Sam moduł WiFi też ma prawo siać 😉

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mają bardzo duże, nie ze względu na zmiany w plikach a zakłócenia z sieci.

Nie chciałbym rozpoczynać kolejnej gigantycznej dyskusji o kablach, które słychać lub nie. 🙂 Nie jestem kablosceptyczny, w przypadku kabli analogowych wydaje mi się że słyszę pewne zauważalne różnice. Nie bagatelizuję też kabli cyfrowych, zwłaszcza SPDIF, bo słyszałem takie które wyraźnie psują dźwięk. Tym  niemniej nawet niesamowicie drogi kabel Ethernet składa się z drutów i izolacji. Znacząco tańszy "zwykły" kabel, jeśli spełnia wysokie, przecież wyśrubowane, kontrolowane parametry, na przykład cat 7, cat 8 to powinien zapewniać całkowicie bezstratną transmisję sygnału na dziesiątki metrów. W dodatku jego parametry jeśli chodzi o przepustowość są setki razy bardziej redundantne wobec potrzeb audio.  W takim kablu indywidualne przewody są ekranowane. A potem dodatkowo ekranowana jest ich wiązka. W zastosowaniach audio używamy często  odcinka 0.5-1 m. Szczerze mówiąc nie jestem w stanie uwierzyć, że inżyniersko poprawny patchcord na przykład cat 8 może w sposób zauważalny słuchem przenosić jakieś zakłócenia w porównaniu z kablem "audiofilskim". Ale tak, mam za sobą również eksperymenty odsłuchowe z kablami sieciowymi. Bo nie należę do tych, którzy wymądrzają się nie słuchając. Po tych eksperymentach sprzedałem audiofilskie kable Ethernet (w tym przypadku Wireworld) na OLX, niektóre nawet z pewnym zyskiem 😁 oczywiście zawsze można przyjąć że jestem głuchy. Chociaż słuch mam muzycznie kształcony i badany.

Co do WiFi, to ten protokół również potrafi bardzo skutecznie eliminować błędy transmisji i do bufora trafiają zweryfikowane dane. Ewentualne zakłócenia elektryczne nie mają najmniejszego wpływu na pakiety zer i jedynek.

Zaś co do fal elektromagnetycznych w ogóle, to - mój Boże!...- przecież w eterze krzyżują się ich pierdyliardy na wszystkich częstotliwościach! Komórki, cały broadcasting, satelity, Dżejmsy Bondy, kosmici... Wszystko to gdzieś się indukuje, każdy przewodnik jest anteną. Gdybyśmy chcieli przejmować się "sianiem" z tych wszystkich źródeł, to należałoby budować pokoje odsłuchowe w klatkach Faradaya. Kto wie, wcale się nie zdziwię, jeśli istnieją audiofile którzy tak właśnie postępują 😁

W dniu 12.11.2022 o 12:04, marek.pap napisał:

Czy w ustawieniach zdalnego sterowania masz włączoną opcję zdalnego sterowania urządzeniami UPnP/DLNA?

Nie widzę tego w opcjach? Gdzie to można znaleźć?

2 godziny temu, MacP napisał:

Nie trzeba mi tłumaczyć że transfery cyfrowe są podatne na różne zakłócenia, ale akurat w przypadku asynchronicznego streamingu buforowanego kabel Ethernet czy "audiofilski switch" nie mają najmniejszego znaczenia. Wydaje mi się nawet że w tym przypadku WiFi jest bezpieczniejsze gdyż całkowicie galwanicznie izoluje potencjalnie siejący elektrycznymi zakłóceniami router od streamera. 

Dokładnie tak.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, MacP napisał:

Po tych eksperymentach sprzedałem audiofilskie kable Ethernet (

Nie mam ani jednego audiofilskiego kabla sieciowego Rj45 ani Usb.

Zaś co do fal elektromagnetycznych w ogóle, to - mój Boże!...-

😁 zupełnie nie rozumiesz o czym ja piszę. Piszę o zakłóceniach z zasilania urządzeń sieciowych i pracy samych urządzeń.

U mnie temat rozwiązał tani switch (ale zasilany liniowo) pomiędzy router a streamer. 

Ewentualne zakłócenia elektryczne nie mają najmniejszego wpływu na pakiety zer i jedynek.

Ale na jakość dźwięku już tak

Kto wie, wcale się nie zdziwię, jeśli istnieją audiofile którzy tak właśnie postępują 😁

Sam  kupowałeś audiofilskie kable sieciowe 😋

Szanowni użytkownicy IfI Zen stream.

Czy ktoś z Was zakupił zasilacz na Ali zamiast Tomanka czy Nostromo?

Jeśli ktoś może podzielić się doświadczeniami to poproszę.

Przewaliłem wywrotkę zasilaczy z ali i firmowych i spokojnie mogę stwierdzic że od powyższych te z ali prawie za każdym razem były lepsze ,kupuj te z trafem talema , osobiście skończyłem na zasilaczach sigma11 zbudowane na kondach mundorfa , audio note casei , i auricap z dobrym filtrowanie emi -rfi wypadają najlepiej ,a  mam nawet kilka szt na sprzedaż  breze na kondach nichicona trafo breve 500pln szt  ,tomanka tez mam koledze sprzedaje ulps mini 5v/2A biały 300pln , hd plex 300W taki kombajn na kilka napieć też mam do oddania w dobre ręce , teradak 280W ,Lucarto 2x12v na mundkach tez do oddania ;)) jak coś na priv pisać;)

A ifi zen miałem nowy nie wygrzany na 2tyg z tym zasilaczem firmowym 15V za 1,5tys chyba i sigma zagrała lepiej bardziej analagowo ,ale to jak mówię sprzęt był świeży grany z tydzień

11 godzin temu, ttttttt3433434 napisał:

Nie widzę tego w opcjach? Gdzie to można znaleźć?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, marek.pap napisał:

Ukryta Zawartość

Dzięki wielkie działa 🙂 A masz możliwość sterowania głośnością z telefonu?

Ukryta Zawartość

Tak, jest suwak głośnosci.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

8 minut temu, marek.pap napisał:

Tak, jest suwak głośnosci.

Ukryta Zawartość

Tak wiem, tylko u mnie w przypadku gdy strumieniuje nie mogę sterować głośnością. Zaznaczyłem w opcjach vlink i też nie działa ;/ Przy okazji możesz polecić jakieś inne programy obsługujące Ifi Zen Stream?

Ukryta Zawartość

Nie posiadam Zen Streama, ja mam KEF LS50 Wireless. U mnie działa regulacja głośności przy przesyłaniu strumienia z VRadio. Trudno mi konkretnie coś doradzić do Zena. Ale dobrym programem z renderowaniem odtwarzania jest BubbleUPnP.

Panowie, z troszkę innej beczki, przepraszam, ale nie wiem gdzie zapytać.

Czy Topping E30 II może być zasilany tylko jednym kablem USB? Czyli dane i zasilanie w jednym kablu, tak jak E10s. Bez zasilania w gniazdo +/-5V.

55 minut temu, StachMuszel napisał:

Czy Topping E30 II może być zasilany tylko jednym kablem USB? Czyli dane i zasilanie w jednym kablu, tak jak E10s. Bez zasilania w gniazdo +/-5V.

Kiedyś Smsl 10mk2 był testowany i przy zasilaniu z USB miał dużo szumów. Przy zasilaniu nawet ładowarka telefoniczna ponad 20dB mniej. Sprawdzone na żywo - wpięty tylko do kompa szumiał. Jak zasilasz zewnętrznie oddzielasz linie sygnału od zasilania. 

7 godzin temu, StachMuszel napisał:

Najlepiej pytać @Audiomagic.pl Oni są dystrybutorem. 

Chciałbym podpytać jak u Was ostatnio chodzi Tidal Connect? Nadal macie problemy o których wspominaliście, czy już jest lepiej? 

9 minut temu, iFi Audio napisał:

Najlepiej pytać @Audiomagic.pl Oni są dystrybutorem. 

Chciałbym podpytać jak u Was ostatnio chodzi Tidal Connect? Nadal macie problemy o których wspominaliście, czy już jest lepiej? 

U mnie jest tak, że często muszę dwa razy włączyć zasilanie Ifi Zena, aby w apce Tidal się pojawił. Później już działa OK, ale trochę to denerwujące. Czasami (bardzo rzadko) gra i nagle bach....cisza. Okazuje się, że apka zgubiła Zena. 

8 godzin temu, StachMuszel napisał:

Dzień dobry,

E30 II ma osobno sekcje zasilania i osobno sekcje USB DATA. 

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

7 minut temu, Audiomagic.pl napisał:

Dzień dobry,

E30 II ma osobno sekcje zasilania i osobno sekcje USB DATA. 

Czyli musi być kabel USB i osobno zasilanie.  Dziękuję za informację. 

Pozdrawiam. 

2 minuty temu, StachMuszel napisał:

Czyli musi być kabel USB i osobno zasilanie.  Dziękuję za informację. 

Pozdrawiam. 

W razie pytań zapraszam do kontaktu.

www.Audiomagic.pl - sklep prowadzony przez pasjonatów dźwięku.

Zapraszamy na odsłuchy do salonu w Warszawie!

W dniu 14.11.2022 o 06:38, freju napisał:

Przewaliłem wywrotkę zasilaczy z ali i firmowych i spokojnie mogę stwierdzic że od powyższych te z ali prawie za każdym razem były lepsze

U mnie zasilacze z Ali zagrały zdecydowanie gorzej od Muzg Audio I trochę gorzej od IFI ELITE 

36 minut temu, iFi Audio napisał:

Co kilka dni muszę przełączyć pokrętło z opcji Tidal na ogólny ,restart Ifi  i conect chodzi, słucham na ustawieniu Tidal

29 minut temu, StachMuszel napisał:

U mnie jest tak, że często muszę dwa razy włączyć zasilanie Ifi Zena, aby w apce Tidal się pojawił. Później już działa OK, ale trochę to denerwujące. Czasami (bardzo rzadko) gra i nagle bach....cisza. Okazuje się, że apka zgubiła Zena. 

Dzięki za informację. Przykro, mi że te problemy jeszcze się pojawiają. 

7 minut temu, folab napisał:

Co kilka dni muszę przełączyć pokrętło z opcji Tidal na ogólny ,restart Ifi  i conect chodzi, słucham na ustawieniu Tidal

Dzięki za info.

1 godzinę temu, folab napisał:

U mnie zasilacze z Ali zagrały zdecydowanie gorzej od Muzg Audio I trochę gorzej od IFI ELITE 

2 godziny temu, iFi Audio napisał:

Tak o zasilaczach Muzga tam nie było wspominane 😉 A ifi to taka raczej impulsówka ale ja już nie mówię ża każdy impulsowy jest do bani , po tym jak zaadaptowano to do toppinga d90se i pomiary wykazały wyższość od nie jednych dac na trafach ,także wiem że można to zrobić w owych czasach bardzo dobrze i bez wielkiej szkody dla dzwięku , a nie podpieram się tylko tym co wyczytałem bo mam ten dac obok hegla hd30 i wiem co mówię 😉

Edytowane przez freju
1 godzinę temu, freju napisał:

Tak o zasilaczach Muzga tam nie było wspominane 😉 A ifi to taka raczej impulsówka ale ja już nie mówię ża każdy impulsowy jest do bani , po tym jak zaadaptowano to do toppinga d90se i pomiary wykazały wyższość od nie jednych dac na trafach ,także wiem że można to zrobić w owych czasach bardzo dobrze i bez wielkiej szkody dla dzwięku , a nie podpieram się tylko tym co wyczytałem bo mam ten dac obok hegla hd30 i wiem co mówię 😉

Impulsówki mają taką zaletę, że ich pole magnetyczne i poziom zakłóceń są mniejsze pod względem amplitudy, za to mają wysoką częstotliwość. Trzeba to po prostu inaczej ugryźć. Dobrze zrobiona przetwornica może być równie dobra, jak najlepszy zasilacz liniowy.

W dniu 13.11.2022 o 23:34, Leszek_52381 napisał:

Szanowni użytkownicy IfI Zen stream.

Czy ktoś z Was zakupił zasilacz na Ali zamiast Tomanka czy Nostromo?

Jeśli ktoś może podzielić się doświadczeniami to poproszę.

Tak jak frej  - poleciałem w sigme 11. Nie wierzyłem, że to coś zmieni, ale jednak wypełnienie i selektywność wysokich i precyzja się poprawiły i nie brzmi to tak sztucznie jak z tej "kostki" z zestawu (wstyd aby coś takiego dać w zestawie) . Prawdopodobnie wynika to, iż sam projekt ma już niski szum (10µV at 30VDC output )u mnie ustawiony na 9V. U "my freindów" kupisz PCB za 25zł, tylko tam jest opis elementów różny z tym co zaleca AMB (np wartości rezystorów lub IRF zamiast IRL). Ogólnie Mundorf w połączeniu z Panasonic FR  i audyn MKT dały najlepszy efekt. Na standardowych Panasach FC jest mniej precyzyjnie i bardziej basowo (na granicy percepcji), Nichicon mi nie podszedł. Lpeiej też nie przesadzić z ESR na kondensatorach bo robi się krzykliwie (na samych FR). Co do sigmy zostało mi trochę gratów (kilka sztuk kondensatorów FR,bzx55c12, E202 i E562 (te dwa ostatnie ciężko było mi trafić w PL w normalnej cenie). Nawet na trafo halogenowym grało ok, jednak kultura pracy trafa nie najlepsza (szczególnie na jałowym).

24 minuty temu, Flisia4 napisał:

Tak jak frej  - poleciałem w sigme 11. Nie wierzyłem, że to coś zmieni, ale jednak wypełnienie i selektywność wysokich i precyzja się poprawiły i nie brzmi to tak sztucznie jak z tej "kostki" z zestawu (wstyd aby coś takiego dać w zestawie) . Prawdopodobnie wynika to, iż sam projekt ma już niski szum (10µV at 30VDC output )u mnie ustawiony na 9V. U "my freindów" kupisz PCB za 25zł, tylko tam jest opis elementów różny z tym co zaleca AMB (np wartości rezystorów lub IRF zamiast IRL). Ogólnie Mundorf w połączeniu z Panasonic FR  i audyn MKT dały najlepszy efekt. Na standardowych Panasach FC jest mniej precyzyjnie i bardziej basowo (na granicy percepcji), Nichicon mi nie podszedł. Lpeiej też nie przesadzić z ESR na kondensatorach bo robi się krzykliwie (na samych FR). Co do sigmy zostało mi trochę gratów (kilka sztuk kondensatorów FR,bzx55c12, E202 i E562 (te dwa ostatnie ciężko było mi trafić w PL w normalnej cenie). Nawet na trafo halogenowym grało ok, jednak kultura pracy trafa nie najlepsza (szczególnie na jałowym).

Skoro jesteś elektronikiem to co powiesz na izolację galwaniczną USB ? Czyż to rozwiązanie nie czyni zbędnym zabawy w lepsze zasilanie ? Oczywiście o ile korzysta się tylko z wyjścia USB.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W załączniku moje AMATORSKIE wrażenia (nie aspiruję do miana recenzenta) z odsłuchów znanego wszystkim zestawu: DAC iFi ZEN One Signature plus iFi Audio ZEN Stream. Moje zdanie na temat słuchania i tego co to dla każdego z nas znaczy, już wcześniej wyraziłem. Gdyby ktoś miał ochotę przeczytać (ostrzegam - jest tego sporo...), to serdecznie zapraszam. Pozdrowienia! 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, freju napisał:

i pomiary wykazały wyższość od nie jednych dac na trafach

Pomiary nie grajo, podobnie jak Toppingi 🙃

• Pokaż nowe odpowiedzi