Skocz do zawartości
IGNORED

Dyskusje na luzie o wszystkim i niczym | Bez audio | Bez polityka

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, MV2 napisał:

Niusia za 4 dni wychodzi. W nocy mu podrzucę szlugi i czekoladki , bo tylko ja się przecisnę przez te kraty.

Coś przekazać ?

pozdrów koniecznie. Niusia spokojny mi się wydawał ale każdy czasem może mieć nerw.

Zniszczony podczas II wojny światowej, dziś badany przez archeologów. Są już pierwsze efekty prac naukowców na terenie cmentarza żydowskiego na warszawskim Bródnie. Badaczom udało się odnaleźć miejsce pochówku założyciela cmentarza Szmula Zbytkowera. W trakcie prac upamiętniono też grób wybitnego wynalazcy Abrahama Sterna.

W piątek zaprezentowano efekty pierwszego etapu prac archeologów. - Stan tego cmentarza pokazuje wieloletnie, i trzeba to powiedzieć celowe, zaniedbanie. Po pierwsze celowe niszczenie kultury żydowskiej przez Niemców podczas II wojny światowej, a później także przez władze PRL - powiedział pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów ds. ochrony miejsc pamięci minister Wojciech Labuda. Jak dodał, teren zostanie odpowiednio upamiętniony i zagospodarowany.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- Udało się zlokalizować miejsce pochówku założyciela tego cmentarza w XVIII wieku Szmula Zbytkowera. Upamiętniono także miejsce pochówku Abrahama Sterna. W imieniu premiera i rządu możemy oddać hołd tej wyjątkowej postaci. Można go nazwać prekursorem współczesnej cybernetyki i informatyki - wskazał.

Ukryta Zawartość

Zaczyna się...

"Naukowcy dbający o realizację ambitnych celów klimatycznych chcą, by ograniczyć spożycie mięsa o 75 procent. Redukcja ilości spożywanego mięsa staje się kluczowa w dążeniu do założeń wyznaczonych przez klimatystów."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 godziny temu, kostropaty napisał:

to będzie podziemna hodowla świń i kurczaków...czarny rynek mięsa 🙂 

W związku z tym powstać musi Policja Wiepszowo- Drobiowa oraz Ministerstwo d/s Zwalczania Terroryzmu Wołowego. 😁

W dniu 16.06.2023 o 18:28, toptwenty napisał:

Zniszczony podczas II wojny światowej, dziś badany przez archeologów. Są już pierwsze efekty prac naukowców na terenie cmentarza żydowskiego na warszawskim Bródnie. Badaczom udało się odnaleźć miejsce pochówku założyciela cmentarza Szmula Zbytkowera. W trakcie prac upamiętniono też grób wybitnego wynalazcy Abrahama Sterna.

W piątek zaprezentowano efekty pierwszego etapu prac archeologów.

Ale w Jedwabnym to "nie dobra było" rozkopywać mogiły. Zakłamanie i hipokryzja.

31 minut temu, Adi777 napisał:

@szymon1977 Jakie, mniej więcej, to są te jedne z "niższych zarobków w UK"?

Rzecz względna, zależy kto, po co i dlaczego pyta. W sumie to powinieneś zapytać autora tego określenia a nie mnie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Rzecz względna, zależy kto, po co i dlaczego pyta. W sumie to powinieneś zapytać autora tego określenia a nie mnie.

Pytam, bom ciekawy. Mieszkasz w UK zapewne już jakiś czas, więc się orientujesz. 

Zakładając 35godzin tygodniowo po £10/godzinę:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Zakładając 35godzin tygodniowo po £10/godzinę:

Okej, czyli £10 to takie "niskie stany niskie"? W sumie podobnie, jak w Holandii.

£10/godz. to coś około minimalnej, bez zawodu (język, wykształcenie, doświadczenie, uprawnienia - wszystko angielskue) trudno wyskoczyć ponad £12/godz. (nie liczę "dorabiania się" na nockach i w niedzielę). Z punktu widzenia Polaczka pierdzącego w fotel w kraju, £16.400/rok po zusach i pitach wydaje się być dużo, ale trzeba uwzględnić koszty mieszkania (przy dobrym układzie £7500) i jedzenia, które są sporo wyższe, podobnie z opłatami za samochód. Sama travelka na tutejsze mpk to £720/rok.

No i taka gierka słów, w UK dom ma np 3m szerokości, dwie sypialnie (z czego jedna2x1,5m), a ogród to kawałek betonu wbrogu, na którym jak postawisz rower to nie zmieścisz grilla (za kilka dni zmieścisz, bo rower Ci zaj.bią).

27 minut temu, Adi777 napisał:

W sumie podobnie, jak w Holandii.

Mieszkasz w Hiszpanii? Zamieniam się w ciemno!

Edytowane przez szymon1977

23 minuty temu, soundchaser napisał:

Emigrujesz?

Ja już na od jakiegoś czasu 😉

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Z punktu widzenia Polaczka pierdzącego w fotel w kraju, £16.400/rok po zusach i pitach wydaje się być dużo, ale trzeba uwzględnić koszty mieszkania (przy dobrym układzie £7500) i jedzenia, które są sporo wyższe, podobnie z opłatami za samochód. Sama travelka na tutejsze mpk to £720/rok.

Czyli bez szału. Takie zarobki, pracując przez agencje?

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Mieszkasz w Hiszpanii? Zamieniam się w ciemno!

Dla mnie by było raczej za gorąco 😉

Edytowane przez Adi777
14 minut temu, Adi777 napisał:

Dla mnie by było raczej za gorąco 😉

To jedź do Norwegii. Chłodno, pięknie i bogato. 😉

22 minuty temu, soundchaser napisał:

To jedź do Norwegii. Chłodno, pięknie i bogato. 😉

Chyba aż za chłodno 😉 W Holandii jest spoko, choć mogłoby być troszkę cieplej 🤣 Nie dogodzisz 😄

Ale bardzo chętnie się wybiorę na wakacje do Norwegii.

Edytowane przez Adi777
11 godzin temu, szymon1977 napisał:

Z punktu widzenia Polaczka pierdzącego w fotel w kraju,

Tak naprawdę, jeśli ten Polaczek zamiast pierdzieć w fotel poszukałby przyzwoicie płatnej pracy w Polsce, to dużo mniej by nie zarobił.

Sporo osób pracuje w Holandii za około 10-11 Euro na godzinę, po 40h tygodniowo, czasami nawet trochę mniej. Biuro weźmie od tego za mieszkanie, ubezpieczenie, i jak będzie chciało, to jeszcze za nic. Sporo było sutuacji, jak jeszcze pracowałem przez agencję, że ludzie wykłócali się o pieniądze, często wypłaty się nie zgadzały. Niektóre biorą za dojazd do pracy. Jak dodasz do tego możliwość mieszkania z patologią, której w głowie tylko imprezki, alko, zioło i coś do nosa, to może być średnio.

Edytowane przez Adi777

Jak będziesz chciał uniknąć tego ostatniego, to cena x3 - raczej takie mininum, za własne mieszkanie. Agencja zabierała mi około 350 Euro za pokój. Teraz jest pewnie trochę więcej. 

Edytowane przez Adi777
10 godzin temu, Adi777 napisał:

Tak naprawdę, jeśli ten Polaczek zamiast pierdzieć w fotel poszukałby przyzwoicie płatnej pracy w Polsce, to dużo mniej by nie zarobił.

Dokładnie tak. Czasy, gdy za godzinę w UK dostawało się £6, kurs był 7zł, i w 3godz. na zmywaku można było odłożyć 126zł czyli na tygodniowe zakupy dla rodziny w Biedronce minęły. Sytuacja się wyrównuje, a tłum nadal myśli, że na zachodzie wszyscy są bogaci... i my też wszyscy będziemy bogaci jak tylko wygra ten drugi. 

4 minuty temu, szymon1977 napisał:

Dokładnie tak. Czasy, gdy za godzinę w UK dostawało się £6, kurs był 7zł, i w 3godz. na zmywaku można było odłożyć 126zł czyli na tygodniowe zakupy dla rodziny w Biedronce minęły. Sytuacja się wyrównuje, a tłum nadal myśli, że na zachodzie wszyscy są bogaci... i my też wszyscy będziemy bogaci jak tylko wygra ten drugi. 

Nie wiem, czy się wyrównuje, ale w wielu przypadkach nie jest aż tak różowo, jak się niektórym wydaje.

11 minut temu, Adi777 napisał:

Nie wiem, czy się wyrównuje...

A ja wiem 🙂

@szymon1977 To zależy od konkretnego przypadku. Ja akurat bym w życiu nie zarobił tych pieniędzy w Polsce, nie ma opcji. 

Edytowane przez Adi777

Nie robimy analizy konkretnego przypadku - rozmawiamy ogólnie. 

33 minuty temu, Adi777 napisał:

Okej, niby tak, ale każdy patrzy na siebie 😉

Staram się tego nie robić, choć historia jak skończyłem "na zmywaku" jest fascynująca 😉 i wywraca do góry nogami wyobrażenie o świecie bocznicowej elity intelektualnej 😉  cytując jednego ziderów forumowych rankingów "chcę być miły".

7 minut temu, szymon1977 napisał:

historia jak skończyłem "na zmywaku" jest fascynująca 😉

A tak serio, jaka branża? Jeśli to nie tajemnica oczywiście.

6 minut temu, Adi777 napisał:

A tak serio, jaka branża?

Branża turystyczna, pracownik  niewykwalifikowany. Osiągnąłem coś, czego istnienia niektórzy nawet nie są świadomi: stać mnie na to co potrzeba, a praca zabiera mi z pozostałego życia nie więcej niż 20-25godz tygodniowo. Szanowani obywatele mojego małego miasteczka mówią mi sir.

53 minuty temu, Adi777 napisał:

Czyli jesteś szlachcicem? 😁

Tak dużo ten "ser" nie znaczy, ale gdy ktoś kto Cię zna nie mówi oer 'Ty" jest w UK rzadkością.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.