Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny i wzmacniacz do 18m2 - budzet 15-20 tys

Rekomendowane odpowiedzi

Może dlatego, że w tym samym budżecie można kupić lepsze kolumny podstawkowe, niż podłogowe? A skoro pomieszczenie ma tylko 18m, to podstawkowe jak najbardziej się sprawdzą.

W jakim budzecie?
Czy ten budzet uwzglednia tez koszty podstawek? Jesli tak, to budzet na kolumny podlogowe jest wyzszy niz na podstawkowe. Nie Porownuj z
Ja osobiscie wole wsadzac kase w kolumny niz w podstawki

Co ma „sprawdzenie“ z wielkoscia pomieszczenia? Czy w mniejszym pomieszczeniu masz nizsze wymagania co do jakosci niz w wiekszym?
Od lat gram wylacznie na monitorach przy ponad 20 metrach powierzchni i jestem ukontentowany

Sa tacy, ktorzy od lat sluchaja radia kuchennego i tez sa ukontentowani
To wszystko kwestia indywidualnych wymagan/oczekiwan

Sa tacy, ktorzy od lat sluchaja radia kuchennego i tez sa ukontentowani
To wszystko kwestia indywidualnych wymagan/oczekiwan
Skoro kolega napisał, że chce podstawkowe to znaczy, że chce podstawkowe. Nie ma sensu uszczęśliwianie innych na siłę. Tym bardziej, że pdłogówka niczego nie gwarantuje - podobnie jak monitor.

Czy wolno mi zapytac dlaczego?
Może dlatego, że kolega nie pytał czy wybrać monitory czy podłogówki. Mam akurat przykład swojego kumpla, który wymienił monitory(z miniwieży) ma solidne podłogówki i nic to nie dało bo w ogóle nie interesuje go ustawienie kolumn(możliwości też nie ma). Ja mu poradziłem żeby poszedł w monitorki wireless na półce, które kompresują dźwięk - bo przynajmniej muzyka w tle gra przyjemniej ale nie chciał. Słucha tylko Spotify i jest zadowolony z (wg mnie słabego) efektu. Nie widzę sensu żeby go uszczęśliwiać na siłę.

Dla równowagi jeśli kolumny będą stały we względnie wolnej przestrzeni to dopasowane podłogówki mogą być wygodniejsze od strony użytkowej. Brzmienia bym do tego nie mieszał - bo monitor z jednym dobrym głośnikiem na standzie 30 kg nie musi być gorszy od podłogówki z 3 głośnikami ważącej 12 kg. W większym pokoju i budżecie na kolumny powyżej 10 tys. sam kupiłbym podłogówki.
13 godzin temu, plastik1989 napisał:

A nie lepiej kupić takie kolumny, które po prostu dobrze grają, nie kierując się tym czy sa francuskie czy nie?

Oczywiście że tak. Dlatego zaproponowałem kolumny które zagrają dużo lepiej, niż kupione z salonu za te same pieniądze nawet po dużych rabatach. Być może są w innych krajach podobne manufaktury które sprzedają prosto z linii produkcyjnej, ale koszty dojazdu w celach odsłuchowych lub związane z wysyłką towaru powodują, że jest to nieopłacalne. Po drugie powinniśmy wspierać polską myśl techniczną. 

16 minut temu, Krzychu72 napisał:

Oczywiście że tak. Dlatego zaproponowałem kolumny które zagrają dużo lepiej, niż kupione z salonu za te same pieniądze nawet po dużych rabatach. Być może są w innych krajach podobne manufaktury które sprzedają prosto z linii produkcyjnej, ale koszty dojazdu w celach odsłuchowych lub związane z wysyłką towaru powodują, że jest to nieopłacalne. Po drugie powinniśmy wspierać polską myśl techniczną. 

Proponuję zaczekać aż "polska myśl techniczna" zacznie wspierać (a na początek choćby dostrzegać) konsumentów.  

PS. Używam odkurzacza Zelmer i jestem zadowolony. 

18 minut temu, dzarro napisał:

Proponuję zaczekać aż "polska myśl techniczna" zacznie wspierać (a na początek choćby dostrzegać) konsumentów.  

PS. Używam odkurzacza Zelmer i jestem zadowolony. 

Tzn włączyć dystrybucje , która zedrze z konsumenta? Przecież oczywistym jest , ze jeżeli marka jest mało znana to ciężko zeby była naprawdę dobra w każdym aspekcie swojej działalności , dlatego wspierajmy rodzime bardzo dobre produkty , dzieki czemu możemy dostać świetny produkt za dobra cenę i bedzie cieszyć nabywcę świetnym brzmieniem w cenie znacznie niższej niż firm które maja rozbudowana dystrybucje i marketing.

Edytowane przez Audiolubny
51 minut temu, xajas napisał:

W jakim budzecie?
Czy ten budzet uwzglednia tez koszty podstawek? Jesli tak, to budzet na kolumny podlogowe jest wyzszy niz na podstawkowe. Nie Porownuj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) z emoji530.png
Ja osobiscie wole wsadzac kase w kolumny niz w podstawki emoji6.png

Co ma „sprawdzenie“ z wielkoscia pomieszczenia? Czy w mniejszym pomieszczeniu masz nizsze wymagania co do jakosci niz w wiekszym?

W założonym budżecie...

Dla przykładu (z mojego doświaczenia) w tym samym budżecie kupujesz Monitor Audio Gold 100 5G i Monitor Audio Silver 300. I jakoś tak się składa, że Goldy grają lepiej niż te Silvery. Gdybyś chciał kupić podłogowe Goldy, to już płacisz 2x więcej, czyli zdecydowanie ponad założony budżet. Podstawki nie są drogie, więc nawet jak taki monitor wyjdzie TROSZKĘ więcej niż podłogówka, to nadal wychodzi zdecydowanie taniej niż podłogówka tej samej klasy.

Oczywiście to tylko przykład. Wiadomo że można szukać wśród różnych producentów. Problem polega na tym, że wszyscy producenci świetnie nauczyli się pozycjonować produkty. To nie jest tak, że u innego producenta nagle kupisz w tej samej cenie coś, co gra o klasę lepiej, niż u innych.

Pomieszczenie ma znaczenie o tyle, że dochodzi "room gain". Dla przykładu moje MA Gold 100 według producenta schodzą do 40Hz -6dB. W moim pokoju schodzą do 35Hz -3dB, a dodatkowo wspomagając się DSP (DL w moim przypadku) mamy już ok. 28Hz. Oczywiście podłogówki zagrałyby głośniej, ale nie zamierzam robić w domu dyskoteki.

Goldy grają przy tym zdecydowanie lepiej, niż Silvery 300 (czy inne podłogówki w tej samej cenie - sprawdzałem różne).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W założonym budżecie...
Dla przykładu (z mojego doświaczenia) w tym samym budżecie kupujesz Monitor Audio Gold 100 5G i Monitor Audio Silver 300. I jakoś tak się składa, że Goldy grają lepiej niż te Silvery. Gdybyś chciał kupić podłogowe Goldy, to już płacisz 2x więcej, czyli zdecydowanie ponad założony budżet. Podstawki nie są drogie, więc nawet jak taki monitor wyjdzie TROSZKĘ więcej niż podłogówka, to nadal wychodzi zdecydowanie taniej niż podłogówka tej samej klasy.
Oczywiście to tylko przykład. Wiadomo że można szukać wśród różnych producentów. Problem polega na tym, że wszyscy producenci świetnie nauczyli się pozycjonować produkty. To nie jest tak, że u innego producenta nagle kupisz w tej samej cenie coś, co gra o klasę lepiej, niż u innych.
Pomieszczenie ma znaczenie o tyle, że dochodzi "room gain". Dla przykładu moje MA Gold 100 według producenta schodzą do 40Hz -6dB. W moim pokoju schodzą do 35Hz -3dB, a dodatkowo wspomagając się DSP (DL w moim przypadku) mamy już ok. 28Hz. Oczywiście podłogówki zagrałyby głośniej, ale nie zamierzam robić w domu dyskoteki.
Goldy grają przy tym zdecydowanie lepiej, niż Silvery 300 (czy inne podłogówki w tej samej cenie - sprawdzałem różne).
Trochę upraszczasz - w rozrywce powyżej 20 m. te Silvery będą lepsze. W repertuarze akustycznym lepsze będą Goldy. Akurat ostatnio miałem okazję posłuchać obu - Goldów w różnych pokojach. Generalnie rozrywki słucham tylko przy sprzątaniu bo jak siedzę w miejscu to mnie nudzi - ale na tych Silverach z PSA Strata to słuchałem wręcz z przyjemnością. Inna sprawa, że z Goldami i nawet malusim Atomem w kilkunastu metrach to już się robi dużo dźwięku. Podłogówki w takim układzie to aberracja wg mnie. Jak ktoś nie chce albo nie może poprawnie ustawić kolumn to każda kolumna w każdym pokoju zagra do d...

Tutaj porownanie WIELKICH zestawow glosnikowych z malymi, w tym samym, sredniej wielkosci pomieszczeniu, ustawione w tym samym miejscu.
Room Gain maja obydwa, a reszte mozesz samemu ocenic

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 24.08.2021 o 11:00, Karol_Zet napisał:

Chciałbym założyć zestaw z kolumn podstawkowych oraz wzmacniacza stereo z wbudowanym DAC (opcjonalnie może mieć funkcję streamera).
Pokój kwadratowy, około 18m2, budżet 15-20 tyś zł, jeśli będzie niezbędne to budżet do 25 tys.

Kolego jeśli chcesz wydać tyle hajsu, a pokoik masz kwadratowy to zostaw sobie parę złotych na adaptację akustyczną, bo przy takim kształcie pokoju to Ci nic dobrze nie zagra jak się o to nie zatroszczysz.

Przy tej powierzchni moim zdaniem to o ile nie jesteś zadeklarowanym basolubem nie ma co pchać się na siłę w kolumny podłogowe. Kupisz lepsze, łatwiej Ci będzie je dźwigać gdy będziesz wypożyczał do odsłuchów 😉

1 godzinę temu, dzarro napisał:

Trochę upraszczasz - w rozrywce powyżej 20 m. te Silvery będą lepsze.

Być może mamy inne preferencje, albo inaczej definiujemy "rozrywkę" 🙂

Słucham głównie rocka i metalu, czasami czegoś innego. I właśnie na rocku i metalu robiłem odsłuchy porównawcze. MI osobiście zawsze wychodziło, że Goldy są lepsze.

Godzinę temu, xajas napisał:

Tutaj porownanie WIELKICH zestawow glosnikowych z malymi, w tym samym, sredniej wielkosci pomieszczeniu, ustawione w tym samym miejscu.
Room Gain maja obydwa, a reszte mozesz samemu ocenic

Nic nie mogę ocenić, bo zbyt wiele czynników ma wpływ na te wykresy. Nie wiemy co to za głośniki, więc nie wiemy jakie mają charakterystyki w komorze bezechowej. Być może część górek i dołków zaznaczonych na wykresie występuje w tych kolumnach "naturalnie".

Jedyne co mogę mniej więcej ocenić, to że WIELKIE zestawy lepiej sobie "poradziły" z modem na 45Hz. Tylko pytanie na ile to wynika z ich dużych przetworników, a na ile z tego, że tak naprawdę nie są ustawione tak samo jak mniejsze, bo ze względu na swoje gabaryty być nie mogą stać idealnie tak samo. Pytanie też, czy nie zanalazłyby się inne małe zestawy, które "wpasowałyby" sięw to pomieszczenie jeszcze lepiej?

to jest tylko maly wybor „innych“ zestawow wyprobowanych, przemierzonych i optymalnie ustawionych w tym samym pomieszczeniu. Wierz mi, znam roznice miedzy WIELIKI a maly

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_1763.jpg

duzo mniejsze tez mam, duzo wieksze tez

IMG_9638.jpgIMG_7792.jpg

long speech short:
BIG IS BEAUTIFUL

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Spróbuję rozwiać wszelkie wątpliwości... 😉 na moim metrażu miałem dłuższy czas MA Gold 200, testowałem je z kilkoma wzmacniaczami od tranzystora, przez hybrydę do lampy - ostatecznie sprzedałem. Nie jest to mój typ grania, przepraszam jeśli urażę fanów tych kolumn, ale miałem wrażenie że grają głośniki wysokotonowe z subwooferem. Do tego, żeby te kolumny "zagrały" to trzeba było je konkretniej rozkręcić, a jak wspomniałem będę słuchał muzyki raczej cicho oraz na średnim poziomie głośności.  

Aktualnie szukam sprzętu, który będzie grał po prostu przyjemnie! Nie będę rozkładał utworów na czynniki pierwsze - ma grać miało, z detalami które są podparte bassem. Jest to zdecydowanie ciepła strona grania.
Miałem okazję posłuchać Dali Rubicon 2 i dźwięk z nich wydobywający był dla mnie zadowalający. Słuchałem ich z Naimem 5si, niestety nie mogę namierzyć sklepu, żeby połączyć je z Naimem Atomem. W Naimie 5si brakuje mi DACa, a doświadczenia wiem, że trochę zajmie dobrać odpowiedni DAC do zestawu. Dlatego szukam czegoś z wbudowanym DACiem. Miałem połączony do tych kolumn Cambridge Audio 81, ale nie podobało mi się - bas był mocno docięty, przestrzeń grania była mniejsza niż z Naimem, brakowało również wyrazistości.

Jako, że udało mi się opisać mniej więcej, będę wdzięczny za wszelkie propozycje wzmacniaczy dla Rubiconów lub podobnie grających kolumn 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi