Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Revolution 8xt vs Fyne Audio F502

Rekomendowane odpowiedzi

Powiem krótko. Tannoye żeby dobrze zagrały potrzebują minimum 100 godz grania. Tak, aż tyle. To jedne z lepszych kolumn jakie słyszałem i dlatego je mam. Jeśli masz okazje je kupić niezastanawiaj się. Odwdzięczą się muzyką

Fyne nie mialem ale mialem te Tannoye i to bylo fantastyczne granie w tej cenie. Jak zawsze w audio w systemie musi byc synergia. Jak sie stawia sprzet od czapy z przypadku to potem powstaja nieprawdziwe opinie o sprzecie. Czasem sa gnioty na rynku ale najczesniej sa zle dobrane konfiguracje systemu... XT8F moga pieknie grac.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

5 minut temu, rafa napisał:

Fyne nie mialem ale mialem te Tannoye i to bylo fantastyczne granie w tej cenie. Jak zawsze w audio w systemie musi byc synergia. Jak sie stawia sprzet od czapy z przypadku to potem powstaja nieprawdziwe opinie o sprzecie. Czasem sa gnioty na rynku ale najczesniej sa zle dobrane konfiguracje systemu... XT8F moga pieknie grac.

Bardzo dobrze powiedziane 👍

• 2 miesiące później...
W dniu 2.09.2021 o 18:57, KatarzynaDzban napisał:

Dobra, proszę bardzo, przedział cenowy taki jaki mają internetowo fyne audio 502 i tannoy xt8f, ich konkurenci, tylko teraz nie wmawiajcie że wszystkie będą gorsze, bo będziecie w żywe oczy kłamcami, cenowo tak jak one od 3100 do 3600 za sztukę, niektóre są tańsze, a niektóre droższe o 200zl, większość cenowo taka sama, ich konkurenci do przesłuchania, gdzie okaże się że minimum połowa zagra lepiej niż te fyne i tannoy - heco Aurora 700 i 1000,monitor audio bronze 6, monitor audio 6G silver 500, dali oberon 7 i 9, dynaudio emit 30, elac debut reference f5,focal chora 826 , kef Q 750 i 950, klipsch RP 8000f, magnat signature 507, monitor audio silver 200 i 300, paradigm premier 700f, polk audio reserve 500 i 600, pylon audio Ruby 30,Q acoustic concept 30, sonus faber lumina 3, system audio saxo 60, wharfedale Evo 4.3 I 4.4, xavian jolly,  to są propozycje, a nie zaklamane w kółko to samo, bardzo proszę w jakich ilościach można wybrać, a przecież to nie wszystko i można cieszyć się piękniejszym dźwiękiem i muzyką 

Naprawdę Dzban wszystko przesłuchała, 26 kolumn ? I Toż to wypożyczenie tych kolumn do siebie, a potem zwrot to ok. 1 m-c na kolumny. 

Pachnie mi tu z daleka ściemą. 

Jeżeli w poście porównuje się obie kolumny, które Dzbanowi się nie podobają to po cholerę czyta ten wątek. Misja jakaś poobrażać ludzi ? Obrzydzić im kolumny ? Zawiedziony pracownik którego z dealerów importerów Tannoy i Fyne ? To chyba najbardziej prawdopodobne.

• 10 miesięcy później...
  • 6 miesięcy później...
W dniu 2.09.2021 o 18:57, KatarzynaDzban napisał:

Dobra, proszę bardzo, przedział cenowy taki jaki mają internetowo fyne audio 502 i tannoy xt8f, ich konkurenci, tylko teraz nie wmawiajcie że wszystkie będą gorsze, bo będziecie w żywe oczy kłamcami, cenowo tak jak one od 3100 do 3600 za sztukę, niektóre są tańsze, a niektóre droższe o 200zl, większość cenowo taka sama, ich konkurenci do przesłuchania, gdzie okaże się że minimum połowa zagra lepiej niż te fyne i tannoy - heco Aurora 700 i 1000,monitor audio bronze 6, monitor audio 6G silver 500, dali oberon 7 i 9, dynaudio emit 30, elac debut reference f5,focal chora 826 , kef Q 750 i 950, klipsch RP 8000f, magnat signature 507, monitor audio silver 200 i 300, paradigm premier 700f, polk audio reserve 500 i 600, pylon audio Ruby 30,Q acoustic concept 30, sonus faber lumina 3, system audio saxo 60, wharfedale Evo 4.3 I 4.4, xavian jolly,  to są propozycje, a nie zaklamane w kółko to samo, bardzo proszę w jakich ilościach można wybrać, a przecież to nie wszystko i można cieszyć się piękniejszym dźwiękiem i muzyką 

W dniu 25.11.2021 o 23:20, hlary napisał:

Naprawdę Dzban wszystko przesłuchała, 26 kolumn ? I Toż to wypożyczenie tych kolumn do siebie, a potem zwrot to ok. 1 m-c na kolumny. 

Pachnie mi tu z daleka ściemą. 

Jeżeli w poście porównuje się obie kolumny, które Dzbanowi się nie podobają to po cholerę czyta ten wątek. Misja jakaś poobrażać ludzi ? Obrzydzić im kolumny ? Zawiedziony pracownik którego z dealerów importerów Tannoy i Fyne ? To chyba najbardziej prawdopodobne.

Cztałem wypociny NIEJAKIEGO DZBANA KTÓREMU CHYBA UCHO OD SŁUCHANIA SIĘ URWAŁO I W DODATKU REKLAMUJE KOLUMNY OBITE PAPIEREM I DYKTĄ JAK HECO IINNE TO NAPRAWE NIE LICHY - DZBAN -

W dniu 28.09.2022 o 12:14, Szkice napisał:

j..ć naganiaczy szubienica dla nich przy utworze Nirvany

I strucle z 67’ w cenie samochodu.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

W dniu 8.04.2023 o 23:50, Bogusław Pilewski napisał:

Cztałem wypociny NIEJAKIEGO DZBANA KTÓREMU CHYBA UCHO OD SŁUCHANIA SIĘ URWAŁO I W DODATKU REKLAMUJE KOLUMNY OBITE PAPIEREM I DYKTĄ JAK HECO IINNE TO NAPRAWE NIE LICHY - DZBAN -

I po to się zarejestrowałeś?

• 1 rok później...

Trochę stary temat ale odgrzeje kotleta 😛
Szybkie pytanie: nowe F502 czy używane XT8F? 
Cena ta sama, wzmacniacz Marantz PM7000N, muza w zasadzie każda, salon ok. 45m2.

36 minut temu, Mar_Wal napisał:

Trochę stary temat ale odgrzeje kotleta 😛
Szybkie pytanie: nowe F502 czy używane XT8F? 
Cena ta sama, wzmacniacz Marantz PM7000N, muza w zasadzie każda, salon ok. 45m2.

Do Marantza raczej wybrał bym Fyne bo z Tannoy mogło by być za jasno a Fyne ma gęstsze brzmienie i lepszy bas co w 45m będzie kluczowe.

Dzięki kolego za odp.
Fyne jestem w stanie posłuchać przed zakupem, Tannoyki trochę daleko więc ew. zakup w ciemno. Wobec takiej Twojej sugestii jest to dobra wiadomość 😉

Miałem niższy model Tannoy Revolution XT6F i patrzę kosztują ponad 6 kafli za parę. W życiu bym tyle nie dał jakbym miał kupować jeszcze raz. Powiem więcej powinny kosztowac 2 tys za parę porównując je do moich mini podstawek od cyrusa. Ale to tylko moja opinia.

Już bardziej miło wspominam klipsche pomimo, że na forum jest opinia, że efekciarskie...

Nadal jestem zdania nie iść w popularność na forum bo można się przejechać tylko pójść i posłuchać.

Edytowane przez MusicManiacX
W dniu 25.11.2024 o 14:16, bartoszek32 napisał:

Do Marantza raczej wybrał bym Fyne bo z Tannoy mogło by być za jasno a Fyne ma gęstsze brzmienie i lepszy bas co w 45m będzie kluczowe.

Nie znam tego wzmacniacza ale miałem ampli marantza. Jeśli grają podobnie to raczej jaśniejsze kolumny bo może wyjść klucha. Do ampli marantza miałem klipsche i bardzo dobrze wspominam to połączenie. Tylko każdy moze mieć inne wymagania.

Oba zestawy kolumnowe bardzo pasują pod twój wzmacniacz i Marantz od lat temu bardzo dobry kompan dla tannoy i fyne.

Różnica jest taka że tannoy gra nieco jaśniej ale nie ostro. Żywiej. I ma szybszy basik.

Fyne są cieplejsze, z nieco miększym basem. Obie mają świetna średnicę.

Różnią się wyglądem jeśli to klucz. 

Bardziej skłaniam się do nowych F502 z racji opcji posłuchania, więc jak padnie decyzja to na pewno nie w ciemno. Będzie odsłuch, z wypożyczeniem do domu jak podejdą w sklepie. 😉

Edytowane przez Mar_Wal

Moim zdaniem warto. Mają teraz świetne wyprzedawane ceny. Zmienił się dystrybutor na lepszej okazji nie będzie

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Moim zdaniem warto. Mają teraz świetne wyprzedawane ceny. Zmienił się dystrybutor na lepszej okazji nie będzie

Ja właśnie miesiąc temu nabyłem prosto od dystrybutora F502, z poziomu reklamy na górnej listwie forum. Przyjechały na palecie, nowiutkie, oryginalnie zapakowane, nie tykane. Fortepianowy czarny lakier robi wrażenie. Waga też. Jedynie co mogę dodać, to że dobrze jest mieć wydajny prądowo wzmacniacz, tak aby trzymał "za mordę" basik. Bo ten ze słabowitym wzmacniaczem, może wymykać się spod kontroli.

16 godzin temu, MusicManiacX napisał:

Już bardziej miło wspominam klipsche pomimo, że na forum jest opinia, że efekciarskie.

Bo sa. Sa tak zaprojektowane (celowo niepoprawnie) i sa nawet obiektywne pomiary to potwierdzajace w tym przypadku.

Nawet w necie sa oferty nowych zwrotnic naprawiajace aberacje dzwieku.

Ale jakis czas moga cieszyc dynamika, wysoka skutecznoscia i efekciarstwem - szczegolnie w kinie domowym. Za to o wyrafinowanym dzwieku mozna zapomniec. Niemal kazdego z czasem zmecza..

Tannoy to polka wyzej, szczegolnie XT8F. Swietnie sie odwdzieczaja podlaczone do duzo drozszej elektroniki gdzie przy Klipsch to strata czasu i kasy.

Dla jednego są dla innego nie. Miałem, słuchałem i w kinie rewelacja. Wokale bardzo otwarte i czyste. Słuchałem z amplitunerem marantza najniższej wersji numeru już nie pamiętam chyba 5xxx klipsch tez była najtańsza wersja woofery 16 gdybym postawił te z 20cm wooferami "pewnie wywaliło" by mi szyby w 16m2 😊 dlatego miło je wspominam. No i te wokale.

Ludzie często wydają po kilkdziesiąt tysięcy aby mieć frajdę bo im pomiary lepsze wyszły .. dla mnie najlepszym pomiarem są własne uszy i emocje podczas słuchania.

Co mogę powiedzieć o tych klipschach są bardzo skuteczne przy nocnym słuchaniu i lekkim podkręceniu amplitunera nigdy później nie słyszałem takiego basu rozchodzącego się w pokoju przy tak niewielkiej głośności. Fakt efektowne na prawdę są...

To była wer. jakas stara bo ponad 10 lat temu i teraz, są pewnie poprawione sle się nie wypowiadam. Przepraszam, że tak post pod postem myślałem że się połączą.

2 godziny temu, StachMuszel napisał:

Ja właśnie miesiąc temu nabyłem prosto od dystrybutora F502, z poziomu reklamy na górnej listwie forum. Przyjechały na palecie, nowiutkie, oryginalnie zapakowane, nie tykane. Fortepianowy czarny lakier robi wrażenie. Waga też. Jedynie co mogę dodać, to że dobrze jest mieć wydajny prądowo wzmacniacz, tak aby trzymał "za mordę" basik. Bo ten ze słabowitym wzmacniaczem, może wymykać się spod kontroli.

To otwieranie nowych kolumn z pudełka. Zapach nowości. Brak rys 🙂

No i fortepianowy lakier wygląda na nich zacnie.

Godzinę temu, MusicManiacX napisał:

Dla jednego są dla innego nie. Miałem, słuchałem i w kinie rewelacja. Wokale bardzo otwarte i czyste. Słuchałem z amplitunerem marantza najniższej wersji numeru już nie pamiętam chyba 5xxx klipsch tez była najtańsza wersja woofery 16 gdybym postawił te z 20cm wooferami "pewnie wywaliło" by mi szyby w 16m2 😊 dlatego miło je wspominam. No i te wokale.

Ludzie często wydają po kilkdziesiąt tysięcy aby mieć frajdę bo im pomiary lepsze wyszły .. dla mnie najlepszym pomiarem są własne uszy i emocje podczas słuchania.

Jak w klipschu sa wokale , to co jest w Fyne? Albo Tannoy? 

ja uswiadczylem raczej bardzo wycofanego wokalu w klipschach , bo tak sa skonstruowane inodpowiednio przygotowane pod kino..

On ma inny wokal, schowany o stosunkowo suchy. Taki miał być bo kolumny miały być efektywne. 

Tannoy i fyne nie dość że mają go bardziej do przodu to jest jest lepiej nasycony. 

Teraz, Piotr Sonido napisał:

On ma inny wokal, schowany o stosunkowo suchy. Taki miał być bo kolumny miały być efektywne. 

Tannoy i fyne nie dość że mają go bardziej do przodu to jest jest lepiej nasycony. 

Ja wiem , ale jego odbior jest totalnie inny i tam niema czym sie zachwycac.

W dniu 1.09.2021 o 18:14, KatarzynaDzban napisał:

zero trójwymiarowości, zero powietrza, zero dynamiki,

To akurat prawda - tego szukamy. Słynne audiofilskie powietrze, oddech, obrazowanie 3D, natychmiastowe impulsy - tak z ręką na sercu: ile kolumn to proponuje?

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 8.04.2023 o 22:50, Bogusław Pilewski napisał:

KOLUMNY OBITE PAPIEREM I DYKTĄ JAK HECO

Ja wiem...?  Mój analogowy wujek ma podłogówki Heco i gra to nawet przyjemnie. Nic wybitnego ale i nic nie odrzuca. Taki średniak.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 godziny temu, il Dottore napisał:

To akurat prawda - tego szukamy. Słynne audiofilskie powietrze, oddech, obrazowanie 3D, natychmiastowe impulsy - tak z ręką na sercu: ile kolumn to proponuje?

Mysle ze bardzo duzo.

Tylko wiekszosc przecietnych uzytkownikow ma niepoprawnie ustawione kolumny, wcisniete w sciany i/lub mebloscianki, ustawione pod wyglad a nie efekt dzwiekowy do tego w totalnie fatalnym akustycznie pokoju..

A co do natychmiastowego impulsu, to najpierw trzeba miec wysokiej klasy elektronike rzeby ocenic kolumny pod tym wzgledem. Na pewno podstawowe wersje amplitunerow nie sa tu wzorcem..gdzie nawet topowe modele czesto slabo graja w stereo..

22 godziny temu, Audiolubny napisał:

Ja wiem , ale jego odbior jest totalnie inny i tam niema czym sie zachwycac.

Osobiście też tak uważam ale wiem kto wybiera te kolumny i za co się nimi zachwyca 🙂

To nie są kolumny ani dla mnie ani dla ciebie 

5 godzin temu, il Dottore napisał:

Ja wiem...?  Mój analogowy wujek ma podłogówki Heco i gra to nawet przyjemnie. Nic wybitnego ale i nic nie odrzuca. Taki średniak.

Ja z kolei bardzo lubię praktycznie każdy ich produkt 

• Pokaż nowe odpowiedzi