Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Ja "przypuszczam" ze nie ma szans

Zwroc uwage, ze na tych zalinkowanych stronach sa podane tylko przebiegi charakterystyk czestotliwosciowych, a te nie sa wystarczajace by ocenic „spojnosc“ w sensie poprawnego zgrania czasowego
16 minut temu, xajas napisał:

Nie traktuj tego jako krytyki -> mysle ze nigdy stosowales takiego systemu/rozwiazania i nie bardzo rozumiesz jak to sie odbywa. Zarowno „filtracja“ jak i „korekcja“ to jeden i ten sam typ obrobki sygnalu, albo w domenie amplitudowej, albo czasowej, i taki procesor nie rozpoznaje czy dana obrobka jest wynikiem filtracji czy korekcji. I nie ma tez najpierw filtracja a dopiero potem korekcja, to wszystko jeden i ten sam krok/operacja:-)

Tylko, że jak masz wstępnie zestrojone zwrotnicami głośniki, (czy to aktywnie, czy pasywnie) to Twój system dsp nie musi korygować "śmieci" które produkują puszczone na żywioł głośniki oraz nierówności charakterystyki wynikającej z nakładania się zakresów pracy różnych głośników, do tego dochodzą jeszcze interferencje i harmoniczne, które wtedy powstają.

Edytowane przez jamelo
Heh. Codziennie używam takiego oprogramowania do systemow aktywnych, oraz korekcji akustyki i tak jak piszesz, filtracja i korekcja w domenie cyfrowej to w zasadzie ten sam algorytm. Ja celowo oddzielilem system pasywny, od systemu aktywnego analogowego i aktywnego cyfrowego.
Dla mnie to są trzy, zupełnie rożne byty.

Heh, no to jak to sie dzieje ze to osobne systemy pracujace „sekwencyjnie“ i w jednym aplikujesz filtracje a w drugim korekcje. Czym roznia sie te algorytmy i jak to jest rozwiazane.
2 minuty temu, xajas napisał:

Heh, no to jak to sie dzieje ze to osobne systemy pracujace „sekwencyjnie“ i w jednym aplikujesz filtracje a w drugim korekcje. Czym roznia sie te algorytmy i jak to jest rozwiazane

Teraz już z grubsza rozumiem jak, to działa.

Tylko, że jak masz wstępnie zestrojone zwrotnicami głośniki, (czy to aktywnie, czy pasywnie) to Twój system dsp nie musi korygować "śmieci" które produkują puszczone na żywioł głośniki oraz nierówności charakterystyki wynikającej z nakładania się zakresów pracy różnych głośników, do tego dochodzą jeszcze interferencje i harmoniczne, które wtedy powstają.

Czy boisz sie, ze przez to dodatkowe korygowanie „smieci“ ten DSP bedzie przepracowany?
Malo tego, a moze ten DSP radzi sobie z tymi „smieciami“ znacznie lepiej niz te wstepnie zestrojone zwrotnice i oferuje mozliwosci, o ktorych wstepnie zestrojone zwrotnice moga tylko pomarzyc?
Mam wrażenie, że czytasz nie to co napisałem, a to co chcesz żeby było napisane

Nie nie, na opak, czytam to co napisales a nie to o co pytalem

Czyli jeszcze raz.
Rozumiem ta roznice miedzy system pasywny, aktywny analogowy i aktywny cyfrowy.

Jedyna z twoich dotychczasowych opisow pasowna kombinacja to aktywna analogowa filtracja plus aktywna cyfrowa korekcja.
Ok, mozliwe, ale ja osobiscie nie widze glebokiego sensu takiego rozwiazania -> gdzie jest zaleta mieszania tych dwoch systemow? I jak wyglada taki kombinowany system (schemat blokowy / elementy)

BTW. Nie rozumiem, dlaczego piszesz, ze aktywna korekcja przy zrodlach analogowych nie ma sensu.

Czy myslisz, ze jakosc tych analogowych zrodel jest tak dupiata, ze nawet korekcja nie pomoze

Gość

(Konto usunięte)

Czy myslisz, ze ich jakosc jest tak dupiata, ze nawet korekcja nie pomoze

prosiłbym byś inaczej formułował mysli jesli chcesz dalej w tym watku dyskutować

bo taki tekst jest dla mnie bardzo obraźliwy zresztą myslę,że dla większości tych , ktorzy maja radochę ze słuchania kolumn ze zwrotnicami analogowymi

Nie wiem, co w tym jest obrazliwe. Ja tez mam kolumny z zwrotnicami analogowymi (nawet duzo takich kolumn) i jakos nie czuje sie obrazony

Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem, co w tym jest obrazliwe. Ja tez mam kolumny z zwrotnicami analogowymi (nawet duzo takich kolumn) i jakos nie czuje sie obrazony emoji3.png

nie interesuje mnie Twoje tlumaczenie, i mam nadzieję ,że powstrzymasz się od glupich komentarzy drugiego ostrzeżenia nie bedzie

35 minut temu, xajas napisał:

Jedyna z twoich dotychczasowych opisow pasowna kombinacja to aktywna analogowa filtracja plus aktywna cyfrowa korekcja.
Ok, mozliwe, ale ja osobiscie nie widze glebokiego sensu takiego rozwiazania -> gdzie jest zaleta mieszania tych dwoch systemow? I jak wyglada taki kombinowany system (schemat blokowy / elementy)

Takim przypadkiem moze byc system, ktory sklada sie z dipoli Linkwitza, ktore posiadaja aktywna analogowa filtracje i w docelowym pomieszczeniu uzycie cyfrowej korekcji moze dac nam korzysci.

Oczywiscie mozna by bylo zbudowac taki system w oparciu o wylacznie tor cyfrowy, lecz to sie wiaze z rozbudowa przetwornikow, oraz niejako przyklejenia glosnikow do danego systemu.

18 minut temu, xajas napisał:

Czy myslisz, ze jakosc tych analogowych zrodel jest tak dupiata, ze nawet korekcja nie pomoze

13 minut temu, slawek.xm napisał:
18 minut temu, xajas napisał:

Czy myslisz, ze ich jakosc jest tak dupiata, ze nawet korekcja nie pomoze

A edycji posta nie widzę. O co tu chodzi? 

42 minuty temu, xajas napisał:

gdzie jest zaleta mieszania tych dwoch systemow?

Korekcja wtedy jest na sygnale stereo i nie potrzeba wielowyjsciowych przetworników - przynajmniej tyle, tak myślę. 

nagrywamy.com

nie interesuje mnie Twoje tlumaczenie, i mam nadzieję ,że powstrzymasz się od glupich komentarzy drugiego ostrzeżenia nie bedzie

Co to jest za ostrzezenie? Co to za dziecinada?
Takim przypadkiem moze byc system, ktory sklada sie z dipoli Linkwitza, ktore posiadaja aktywna analogowa filtracje i w docelowym pomieszczeniu uzycie cyfrowej korekcji moze dac nam korzysci.
Oczywiscie mozna by bylo zbudowac taki system w oparciu o wylacznie tor cyfrowy, lecz to sie wiaze z rozbudowa przetwornikow, oraz niejako przyklejenia glosnikow do danego systemu.

Nie kapuje. Taka „skrzynka“ z zewnetrzna analogowa filtracja wyglada tak samo jak skrzynka z cyfrowa filtracja (patrz Speaker Management Systemy a’la Behringer, dbx itd) i moze byc tak samo dowolnie umieszczona, albo moze byc zabudowana bezposrednio w aktywny zestaw glosnikowy (patrz Kee Three vs. Gaithain).

To samo dotyczy procesorow DSP.

Malo tego, takze kolejnosc tych ustrojstw wcale nie jest wymuszona. Moge najpierw przepuscic sygnal stereo przez korygujacy procesor cyfrowy, ktory pozniej zasila aktywne zestawy glosnikowe filtrowane analogowo.

Wiec nadal nie rozumiem tej argumentacji i zaleznosci opartych o „rozmieszczenie“ tych systemow i koniecznosci rozbudowy przetwornikow (co tam ma byc rozbudowane) i przyklejenia glosnikow do systemu.
Jesli uzyje analogowego Speaker Management Systemu, tez musze przykleic glosniki do danego systemu

Jest wielu audiofilow, ktorzy latami budowali swoj system analogowy i za zadne skarby nie wpuszcza w tor zadnego ukladu cyfrowego. Miedzy innymi dlatego uwazam, ze nie zawsze korekcja aktywna ma sens.

Ludzie potrafia wydac kolosalne pieniadze na dac stereo, ktory oferuje im takie brzmienie jakiego oczekuja. Wpiecie nizszej klasy przetwornikow plus grzebanie w domenie cyfrowej nie dla kazdego jest akceptowalne.

9 minut temu, xajas napisał:

Moge najpierw przepuscic sygnal stereo przez korygujacy procesor cyfrowy, ktory pozniej zasila aktywne zestawy filtrowane analogowo.

Alez pisalem o tym na samym poczatku, tylko jak widac czytales miedzy wierszami.

Bierz pod uwage fakt, ze brzmienie Twojego systemu, moze byc dla kogos czyms absolutnie nie do zaakceptowania. Nawet jesli obiektywnie mowiac, bedzie to system poprawnie zbudowany i chocbys sie nakrecil filtrami i skorygowal kazdy niuans, to nie bedzie gral tak, jak ktos by sobie tego zyczyl.

Czyli…
W dalszym ciagu nie wykluczam sensu uzycia cyfrowej korekcji sygnalu pochodzacego z analogowych zrodel.

Natomiast jest dla mnie watpliwe, jaki to ma sens swiadomie koncypowac system tak, ze filtracja jest analogowa a korekcja cyfrowa.
Podany przyklad z Linkwitzami nie jest pasowny, bo to nie jest swiadomy wybor takiej koncepcj -> nie masz wyboru

Melo, ja w peni rozumiem twoj wywod na temat „wielbicieli“ techniki analogowej tudziez lampkowej i w pelni respektuje ich „purystyczne“, ortodoksyjne nastawienie. I sam zawsze pisze „dozwolone jest, co sie lubi“, Ale czego ja nie rozumiem i jestem czesto bardzo upierdliwy, jesli ktos probuje wytlumaczyc i usprawiedliwic to nastawienie technicznymi aspektami, ktore moim zdaniem sa bezpodstawne. Wtedy probuje zglebic te aspekty.

Jesli ktos mowi „ja wole lampe od tranzystora“ to ja mowie OK
Jesli ktos mowi „subwoofery nie nadaja sie do stereo“ to ja sie budze i pytam „dlaczego?“

Rozumiesz ta roznice?

Patrzysz pod katem rozwiazan absolutnych i tutaj wlasciwie sie zgadzamy.

Wracajac do systemu aktywnego, analogowego Linkwitza, to jesli ktos juz go ma i jest z niego zadowolony, a chcialby jedynie wprowadzic drobna korekcje pomieszczenia, to moze to zrobic bardzo prosto, szczegolnie jesli zrodlem dzwieku bedzie komputer. Nie trzeba od razu przechodzic w ekstremum. Podobny przyklad moze dotyczyc aktywnych  analogowych monitorow studyjnych, ktore w domowych czy wiekszych studiach czesto poprawia sie korekcja. Oczywiscie teraz coraz wiecej jest monitorow DSP, bo technologia jest coraz lepsza i tansza, ale pokazuje Ci przyklady, ktorych hybrydowe, a nie absolutne podejscie bedzie dawalo niezle korzysci.

Na tej same zasadzie ktos grajacy z kompa, moze poprawic swoje pasywne glosniki, bo kazdy z nas wie, ze nie ma takiej akustyki i takich glosnikow, ktorych nie daloby sie choc troche poprawic za pomoca korekcji.

Tam, gdzie nie widze zadnej korekcji, to wlasnie systemy  w 100% analogowe, gdzie zrodlem jest tor analogowy, a do tego wzmocnienie operuje na lampach. Oczywiscie da sie tam rowniez zastosowac korekcje przed wejsciem do wzmocnienia, ale ja bym tego nie zrobil.

Gość

(Konto usunięte)
33 minuty temu, xajas napisał:

Jesli ktos mowi „subwoofery nie nadaja sie do stereo“ to ja sie budze i pytam „dlaczego?“

taki pogląd jest wynikiem braku dostatecznej wiedzy jak taki system skonfigurować na wysokim poziomie

poza tym jeśli da się zrobić kolumnę zintegrowaną schodzącą tak nisko jak sub to mnożenie bytów i przy okazji problemów nie ma sensu

.. jeśli da się zrobić kolumnę zintegrowaną schodzącą tak nisko jak sub to mnożenie bytów i przy okazji problemów nie ma sensu

Czasami ma sens
Czasami mnozenie bytow nie mnozy, tylko rozwiazuje problemy. Pomysl o optymalnym ustawieniu subwoferow specyficznym dla okreslonego pomieszczenia (pod sciana, w kacie, z przodu, z tylu, jeden, dwa, cztery, DBA, SBA,…) ktore po czesci eliminuje problemy (modow) a nie mnozy ich. A takie rozwiazanie nie jest mozliwe przy uzyciu „zintegrowanej kolumny“

To jest jeden z glownych powodow, dla ktorego swiadomie „odseparowalem“ subwoofer od glownego zestawu glosnikowego, mimo ze w poprzedniej wersji byl zintegrowany.
Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, xajas napisał:

Czasami ma sens emoji3.png
Czasami mnozenie bytow nie mnozy, tylko rozwiazuje problemy. Pomysl o optymalnym ustawieniu subwoferow specyficznym dla okreslonego pomieszczenia (pod sciana, w kacie, z przodu, z tylu, jeden, dwa, cztery, DBA, SBA,…) ktore po czesci eliminuje problemy (modow) a nie jest mozliwe przy uzyciu „zintegrowanej kolumny“

tak jest to wyjście , ale konfiguracja jest jeszcze trudniejsza niż zintegrowanie jednego suba z monitorami

a z tym , patrząc po ilości pytań na ten temat, ludzie wciąż mają problemy

i to od startu po hi-end

dlatego nie przewiduję , mimo Twojej misji wprowadzenia dba pod strzechy jakiejś wielkiej popularności takiego systemu

tak jest to wyjście , ale konfiguracja jest jeszcze trudniejsza niż zintegrowanie jednego suba z monitorami
a z tym , patrząc po ilości pytań na ten temat, ludzie wciąż mają problemy
i to od startu po hi-end
dlatego nie przewiduję , mimo Twojej misji wprowadzenia dba pod strzechy jakiejś wielkiej popularności takiego systemu

Zdecydowanie, ale jak juz wczesniej pisales jestem przeciwny zwalaniu braku umiejetnosci i doswiadczenia w obchodzeniu sie z okreslonym systemem na generalne braki i wady takiego systemu. I to nie tylko subwooferow, wystarczy spojzec do watku o mitach i legendach. To standard, wszystko czego sam nie kapuje i sam nie uzywam nie moze byc dobre
28 minut temu, sly30 napisał:

Co to ma wspólnego z odgrodami? 

odgradzamy sie od mitow i legend

Edytowane przez xajas
3 godziny temu, xajas napisał:

odgradzamy sie od mitow i legend

Załóż swój temat i tam wałkuj swoje teorie. Tu robisz tylko śmietnik. 

Ktore teorie?

Jak chcesz wyczyscic i ponownie ozywic wstepny temat, przejdz do konkretow. Koniec z ars poetika, czas na „czarno na bialym“.
Jak wyglada efekt koncowy takiego ultymatywnego projektu? Zarowno z punktu widzenia samego zestawu glosnikowego jak i integracji w pomieszczeniu (adaptacja w pomieszczeniu).

Long speech short. Jesli to nie tajemnica, to jak wyglada
- frequency response
- impulse response
- group delay
- EDC
- RT60
- …

Jestem pewny, ze nie jestem jedyny, ktore jest nimi zainteresowany i jest przynajmniej po czesci w stanie je zinterpretowac. A dla reszty to jednorazowa okazja wlasnie sie z czyms takim zapoznac i rozpoznac korelacje pomiedzy takim konstrukcyjnie wyjatkoweym rozwiazaniem i efektem dzwiekowym uchwyconym w formie uznanych i powszechnie uznanych pomiarow

Gość

(Konto usunięte)

ale na tak "wyrażoną" prośbę co najwyżej poprawiłbym okulary środkowym palcem 🙂

może masz swoje lata ale należysz niestety do pokolenia roszczeniowego

Co to jest pokolenie roszczeniowe?
Jesli mnie ktos o cos pyta, a mam o tym pojecie, to rzeczywiscie poprawiam okulary i odpowiadam o co chodzi.
A jak nie mam pojecia, to sie poddaje.
Niezaleznie od pokolenia pytajacego.
Ale kazdy widzi to inaczej

Zamieściłem o co prosił Sławek. Pomiary są własnością firmy, która robiła kolumny. Poza tym było ich wiele na każdym etapie. Mnie to specjalnie nie interesuje. Chodzi mi po głowie kolejny drobny tuning i znów będą pomiary i jeśli będę mógł zamieścić jakiś pomiar to zrobię to. A twoje wpisy o subwooferach porozstawianych po kątach, czy o komputerowej walce z akustyką, nie mają nic wspólnego z tym tematem. Załóż swój i tam się produkuj. Na pewno będą zainteresowani. 

Gość

(Konto usunięte)

xajas

trzeba zrozumieć , że pokazuje się to co się chce lub to co można

gdyby sly30 miał możliwość prezentacji pomiarow to by to zrobił

przy tak obszernej relacji razem z calą historią powstawania kolumn ... to jest dla mnie jasne

Nie rozumiesz też , że gdyby nie obietnica Sylwestra wobec mnie nikt by na tym otwartym forum nie zobaczył tej konstrukcji

poza tym sam prosilem o to byś pokazał charakterystyki kierunkowe swoich u-frame

a olałeś mnie natychmiastowo 🙂

Dlatego nie licz na to , że cokolwiek upublicznię na Twoje żądanie

Edytowane przez slawek.xm
  • Pokaż nowe odpowiedzi