Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

A twoje wpisy o subwooferach porozstawianych po kątach, czy o komputerowej walce z akustyką, nie mają nic wspólnego z tym tematem.

A moze maja, bo rozwazaja jeszcze jeden dodatkowy aspekt, jak jeszcze bardziej zoptymalizowac i wykorzystac taki modularny koncept zestawu OB. Przeciez nie mowimy o kawalku deski z dwoma glosnikami, tylko o kilku niezaleznych modulach OB, ktore umozliwiaja wlasnie takie dopasowane do potrzeb ustawienie.
Czasami aby zrobic jeszcze jeden, dalszy krok do przodu, warto popatrzec poza krawedz wlasnego talerza i opuscic konwencjonale sciezki, powielajace utarte rozwiazania.

Slawek, ja mysle ze Sylwester jest na tyle dorosly, ze jest w stanie samemu odpowiadac na takie zapytania i nie potrzebuje zadnego adwokata i slugusa, ktory za kazdym razem probuje za niego reagowac.

Pomiarow kierunkowych OB nie mam, wiec niema co pokazywac
Mialem dla OZ i te ci pokazalem

PS.

Nie rozumiem twojego komentarza.

Nic nie „zadalem“ tylko pytalem, i nie ciebie tylko Sylwestra, wiec nie kapuje dlaczego ty czujesz sie powolany do upubliczniania tych informacji
8 minut temu, xajas napisał:

Czasami aby zrobic jeszcze jeden, dalszy krok do przodu, warto popatrzec poza krawedz wlasnego talerza i opuscic konwencjonale sciezki, powielajace utarte rozwiazania.

To dlaczego tego nie robisz i idziesz po najmniejszej linii oporu, wybierając najprostsze i tylko najtańsze rozwiązania, czyli byle co, byle jak, byle przepuścić to przez tanie DSP i nagle mamy ósmy cud świata… :-). Tematy do których można i warto się przyłożyć jak akustyka, jakość obudów, jakość driverów, dobór brzmieniowy driverów itd, masz w dupie, bo każde gówno można przepuścić przez DSP za 30$ i jakoś to zagra. No pewnie, że można i że jakoś to zagra, ale akurat ja wiem jak i mam swoje zadanie na ten temat. Wiem, że jest wiele różnych opcji, ale dla ciebie jest tylko ta jedna. Zacznij stosować się do swoich porad. 

Edytowane przez sly30

Czyli…

To standard, wszystko czego sam nie kapuje i sam nie uzywam nie moze byc dobre

Zapomniales jeszcze wskazac na moje Technicsy

I jak zwykle, jedynym „pomiarem“, ktory rozumiesz, uznajesz i przytaczasz to $$$$$

Pokaz te inne „pomiary“ to zobaczymy efekt tego przykladania sie do wyboru driverow

To sa ogolnie uznane parametry (w mojej branzy cos takiego nazywa sie KPI czyli Key Performance Indicator), decydujace/pozwalajace objektywnie ocenic efekt koncowy konstrukcji zestawu glosnikowego, czyli JAKOSCI REPRODUKCJI
O cenie uzytych elementow, kolorze obudowy albo nazwie producenta przetwornikow nie pisza ani slowa

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

31 minut temu, xajas napisał:

jak zwykle, jedynym „pomiarem“, ktory rozumiesz, uznajesz i przytaczasz to $$$$$

Nie chodzi o kasę tylko o jakość. Twoje opcje, to żadna jakość. To byle jakoś.

24 minuty temu, xajas napisał:

Patrz powyzej, tak sie mierzy „jakosc“

Ukryta Zawartość

To samo było na innym forum na którym zamęczałeś ludzi tym samym. Finał był taki, że ludzie mieli tego dosyć i wnioskowali o usunięcie ciebie z forum. I jeszcze mnie się oberwało, że zaprosiłem oszołoma od pomiarów. Tu widzę jest to samo, ale ludzi najwyraźniej nie interesuje taka droga w audio. To są tematy Pro i raczej do innych zastosowań. 99% ludzi nie zna się na pomiarach i nie jest tym zainteresowana, a gdy potrzebują to zamawiają fachowca. Załóż sobie swój temat pomiarowy w zakładce Akustyka i wtedy to może mieć sens. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sly30
To samo było na innym forum na którym zamęczałeś ludzi tym samym. Finał był taki, że ludzie mieli tego dosyć i wnioskowali o usunięcie ciebie z forum. I jeszcze mnie się oberwało, że zaprosiłem oszołoma od pomiarów.

Zgadza sie, to byl klub wzajemnej adoracji, ktory nie trawil niewygodnych pytan ktore zadawalem. Jedyne co trawia, to wzajemne poklepywanie po plecach

To są tematy Pro i raczej do innych zastosowań. 99% ludzi nie zna się na pomiarach i nie jest tym zainteresowana, a gdy potrzebują to zamawiają fachowca.

To nie sa tematy pro. Kazdy solidny kolorowy magazyn, kazda solidna strona internetowa zajmujaca sie tematyka Audio i High-End przytacza w swoich recenzjach wyniki pomiarow. Nawet szmatlawe kolorowe reklamowe foldery publikuja takie informacje.
Malo tego, te pozadne nawet podaja/opisuja metody jak ich dokonac i jak je interpretowac.
Wiec nie opowiadaj ze to tylko dla pro i ze to nikogo nie interesuje.
To takie wymowki tych, ktorzy tych pomiarow nie kapuja, unikaja i dlatego probuja je zdyskredytowac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_9220.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, xajas napisał:

Zgadza sie, to byl klub wzajemnej adoracji, ktory nie trawil niewygodnych pytan ktore zadawalem. Jedyne co trawia, to wzajemne poklepywanie po plecach

To nieprawda. Tam są bardzo różne nurty, gusta i podejścia do audio. Są też spory, a nawet kłótnie. Ale trucie dupy non stop o to samo spowodowało, że ludzie mieli tego dosyć. 

7 minut temu, xajas napisał:

Kazdy solidny kolorowy magazyn, kazda solidna strona internetowa zajmujaca sie tematyka

Owszem ale robią to zawodowcy, a nie finalni konsumenci. Audiofile nie są zainteresowani by co chwile latać po pokoju z mikrofonem i wiecznie coś regulować. A ci którzy są zainteresowani, to powinni pisać w odpowiednim wątku. 

Edytowane przez sly30

Ukryta Zawartość

Owszem ale robią to zawodowcy, a nie finalni konsumenci.
IMG_9222.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pisz sobie tu sam. Znikam stąd, temat pomiarów zostawiam specjalistom. Zresztą inni też widzę opuścili temat. Wiem, że pomiary są ważne ale mnie nie muszą interesować. Tak samo do użytkowania samochodu z V8 nie potrzebuje być ekspertem od regulacji parametrów pracy silnika czy skrzyni biegów. 

Edytowane przez sly30

Troche odplynelismy z tematu, wiec zarzuce linkiem, ktory pewnie spodoba sie Xajasowi.

Ale tak naprawde, to polecam kazdemu zobaczyc filmik, mimo ze to temat o OB.

29 minut temu, sly30 napisał:

... Audiofile nie są zainteresowani by co chwile latać po pokoju z mikrofonem i wiecznie coś regulować. A ci którzy są zainteresowani, to powinni pisać w odpowiednim wątku. 

A dlaczego niby trzeba przy DSP co chwilę latać po pokoju i wiecznie coś regulować? Nie rozumiem. To jest etap dostrajania systemu. Po nim nic nie trzeba ciągle regulować.  

Audiofile wolą latać i wymieniać kabelki, podstawki po kable, platformy antywibracyjne, czy przestawiać kwiatki. Czasem muszą jakieś dywany wieszać do odsłuchu...

Czy przy dostrajaniu pasywnych kolumn nie trzeba robić żadnych pomiarów? Mało kto klonuje 100% wiernie jakieś projekty, które zostały dopracowane właśnie dzięki pomiarom.  Oczywiście można zrobić podobną zwrotkę jak Łukasz F. i przyzwyczaić ucho, wmawiając sobie że tak jest super - mimo że mamy inną obudowę, inne głośniki i inny pokój.. Można też mieć wiaderko elementów i na ucho sobie wymieniać w zwrotnicy (podziwiam takie podejście).

To jest trochę jak szukanie basu z małych głośników - szczególnie w OB - wiadomo że się nie da ale cała masa ludzi szuka świętego grala.

Pozdrawiam wszystkich bez względu na przekonania i poglądy audio.

7 minut temu, Yotomeczek napisał:

A dlaczego niby trzeba przy DSP co chwilę latać po pokoju i wiecznie coś regulować? Nie rozumiem.

Ci którzy się w tym lubują, to tak robią. Wystarczy minimalnie zmienić rozstaw czy dogięcie kolumn, albo wprowadzić do pokoju nowy mebel, a już trzeba bawić się w to od nowa. 

9 minut temu, Yotomeczek napisał:

szukanie basu z małych głośników - szczególnie w OB - wiadomo że się nie da

To prawda. 

10 minut temu, Yotomeczek napisał:

przyzwyczaić ucho, wmawiając sobie że tak jest super

To działa w każdej opcji, tak samo przy DSP. 

10 minut temu, Yotomeczek napisał:

Audiofile wolą latać i wymieniać kabelki, podstawki po kable, platformy antywibracyjne, czy przestawiać kwiatki. Czasem muszą jakieś dywany wieszać do odsłuchu...

Tak, bo to mogą zrobić sami i mogą mieć nad tym kontrole, a zaawansowane pomiary akustyki i konfiguracje kolumn z dobrym DSP to w Polsce potrafi zrobić ledwie kilka osób i nie robią tego za darmo. 

Gość

(Konto usunięte)

Panowie , mimo, że wątek ma 40 stron  zawartośc to tylko 10 % tego co chciałem w nim zamieścić

Jednak z przyczyn trudności jakie napotykam  postanowiłem zrezygnować z dalszego prowadzenia   tego wątku i nie napiszę tu już nic

Bardzo dziękuję wszystkim dyskutującym oraz @Espectro za to , że utwierdził mnie w przekonaniu , że nie warto zakładać wątków na tym forum

13 minut temu, Yotomeczek napisał:

To jest trochę jak szukanie basu z małych głośników - szczególnie w OB - wiadomo że się nie da ale cała masa ludzi szuka świętego grala.

Wiadomo, ze się da, tylko trzeba odpowiednich, w odpowiedniej ilosci 🙂

9 minut temu, meloV8 napisał:

Wiadomo, ze się da, tylko trzeba odpowiednich, w odpowiedniej ilosci 🙂

Zgadza się - tylko wtedy decha i tak musi być duża, co jest wykluczone u szukających dużego WAF :)

Pytanie 1: czy da się określić minimalną powierzchnię membran żeby uzyskać satysfakcjonujący poziom basu w OB (to nie znaczy taki jaki powinien być). Obstawiam że te 1200 cm2 musi być. Czyli przykładowo 1x18", 2x15", 3x12", 4x10", 6x8", 9x7" ? Kiedyś był na jakimś forum wałkowany temat "materacy" - OB z masą niedużych wooferów, ale do eksperymentów chyba nie doszło...

Pytanie 2: która kombinacja głośników na bas do OB wymaga więcej miejsca (w m2 odgrody)?

Pytanie 3: czy zastosowanie większej liczby małych basowców nie powoduje komplikacji czasowych (chyba że bas tniemy naprawdę nisko)?

13 minut temu, slawek.xm napisał:

Panowie , mimo, że wątek ma 40 stron  zawartośc to tylko 10 % tego co chciałem w nim zamieścić

Jednak z przyczyn trudności jakie napotykam  postanowiłem zrezygnować z dalszego prowadzenia   tego wątku i nie napiszę tu już nic

Bardzo dziękuję wszystkim dyskutującym oraz @Espectro za to , że utwierdził mnie w przekonaniu , że nie warto zakładać wątków na tym forum

Szkoda, dawno nie było tak ciekawego tematu 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

2 minuty temu, Yotomeczek napisał:

Zgadza się - tylko wtedy decha i tak musi być duża, co jest wykluczone u szukających dużego WAF 🙂

Niekoniecznie. Mozna ladnie pozaginac takie warianty, cos na ksztalt dipola W.

2 minuty temu, Yotomeczek napisał:

Pytanie 1: czy da się określić minimalną powierzchnię membran żeby uzyskać satysfakcjonujący poziom basu w OB (to nie znaczy taki jaki powinien być). Obstawiam że te 1200 cm2 musi być. Czyli przykładowo 1x18", 2x15", 3x12", 4x10", 6x8", 9x7" ? Kiedyś był na jakimś forum wałkowany temat "materacy" - OB z masą niedużych wooferów, ale do eksperymentów chyba nie doszło...

Musielibysmy najpierw okreslic poziom SPL, jaki chcemy uzyskac z danego rozwiazania, oraz okreslic f3 basu. Do tego trzeba dobrac wlasciwe przetworniki i ich ilosc.

3 minuty temu, Yotomeczek napisał:

Pytanie 2: która kombinacja głośników na bas do OB wymaga więcej miejsca (w m2 odgrody)?

Glosniki z wysokim Qts i niskim Fs wymagaja mniejszej odgrody. Glosniki z niskim Qts potrzebuja szerokiej dechy i zwykle przydalaby sie tez equalizacja dolu.

4 minuty temu, Yotomeczek napisał:

Pytanie 3: czy zastosowanie większej liczby małych basowców nie powoduje komplikacji czasowych (chyba że bas tniemy naprawdę nisko)?

Raczej nie, poniewaz zwykle stosuje sie podzialy w okolicach 100-200Hz w przypadku glebokich U/H/W frame. Na prostej desce typu wspomniany "materac" mozna by pocisnac wyzej.

15 minut temu, meloV8 napisał:

Glosniki z wysokim Qts i niskim Fs wymagaja mniejszej odgrody.

Bardzo cenna informacja dla poszukujących. I wiele mówi. Sprawdziłem tak z ciekawości. 32cm basówki SS mają qts=0.33, a 30cm AE LO12 ma qts=0.66. To jednak jest zasadnicza różnica. Nawet 15 calowy Ellipticor ma niski qts, czyli słabo nadaje się do odgrody. Dla przykładu AE Dipol 18 ma qts=0.81

• Administratorzy
Godzinę temu, slawek.xm napisał:

O a co ja miałem w tym wspólnego ? Czy napisanie z prośbą o pobanowanie userów z tematu bez podstaw to powód do zrobienia tego ? Poprosiłem moderację o podjęcie decyzji. 

Jeżeli takowy fakt zauważa Pan od dłużeszego czasu to prośba była aby to zgłosić wcześniej a nie teraz wymagać aby ktoś usiadł i czytał 40 stron do tyłu.  Wpis szukający rozgłosu a nie rozwiązania problemu.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

11 minut temu, meloV8 napisał:

Tylko trzeba zaznaczyć, ze dotyczy to odgrody pasywnej, bez korekcji.

Ok, ale to nadal ważne info, bo pozwoli np zmniejszyć podbicie basu przy ewentualnej korekcji. Nie można sobie tak bezkarnie podbijać drivera np o 20dB, czy więcej. 

Edytowane przez sly30
  • Administratorzy
Godzinę temu, slawek.xm napisał:

Czy to wina osób tu znajdujących się ? Zakładając temat fajnie aby wpis autora miał choć fajne rozpoczęcie i tematykę do poruszania w kolejnych wpisach / stronach tematu.

https://www.audiostereo.pl/subskrypcja/

1 godzinę temu, meloV8 napisał:

Troche odplynelismy z tematu, wiec zarzuce linkiem, ktory pewnie spodoba sie Xajasowi.

Dobre, gosc chyba czytal na naszym forum moje tematy na temat tego, jak zbudowac kompleksowy aktywny system 🙂

Edytowane przez xajas
42 minuty temu, sly30 napisał:

Ok, ale to nadal ważne info, bo pozwoli np zmniejszyć podbicie basu przy ewentualnej korekcji. Nie można sobie tak bezkarnie podbijać drivera np o 20dB, czy więcej. 

Mysle ze czesc towarzystwa ciagle jeszcze nie pojela, ze przy ewentualnej aktywnej korekcji nie podbija sie sie basu tylko obniza te partie basu, ktore sa za glosne.

A aby dopasowac poziomowo w ten sposob zlinearyzowany przetwornik do reszty przetwornikow, dopasowujemy stopien wzmocnienia koncowki mocy napedzajacej ten przetwornik ( i to na pewno nie o 20db).

A to dopasowanie stopnia wzmocnienia koncowki moocy to nic innego jak uzycie pokretla glosnoaci w najnormalnieszym na swiecie wzmacniaczu zintegrowanym. I to tak samo bezkarnie.

Ja uzywam pokretla glosnosci, i jeszcze nikt mnie za to nie ukaral 😉

Ta ciagle dywagacje o "podbiciu driverow" sa bez sensu  

PS. Jesli ktos sie zaprze i lubi przesterowania, moze tez "podbijac"

Edytowane przez xajas
4 minuty temu, xajas napisał:

Mysle ze czesc towarzystwa ciagle jeszcze nie pojela, ze przy ewentualnej aktywnej korekcji nie podbija sie sie basu tylko obniza te partie basu, ktore sa za glosne.

Wiec po co ta aktywna korekcja, jak dokladnie to samo robi filtrowanie w pasywnych odgrodach?

To co piszesz jest zupelnym przeciwienstwem projektow aktywnych Linkwitza i Kreskovskiego.

Przeciez problematyka aktywnej korekcji nie jest specyficzna dla OB. Ten sam problem masz z wszystkimi typami obudow i z wszystkimi przetwornikami

Na chlopski rozum

Na obrazku A mamy typowa sytuacje: spadek charakterystyki basu o te domniemane 20dB. Ale my tego nie lubimy, bo chcemy poziomy pruebieg jak na B.
Wiec musimy to jakos „zlinearyzowac“
Mamy na to dwa sposoby

C) PODBIC lewa strone

D) OBNIZYC prawa strone

Aby osiagnac C mozna by uzyc filtra Low Shelf (albo podobne) walnac +20dB i „szafa gra“. Ale jak gra, to pomijam Mysle ze nikt w powaznych rozwiazaniach takich trickow nie stosuje (przynajmniej nie w korekcji cyfrowej -> patrz poziom sygnalu / przesterowanie DAC)

Dlatego raczej siegamy do rozwiazania D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To moze skupmy sie na fajnym temacie Open Baffle i dajmy spokoj aktywnym rozwiazaniom ktore moga byc prowadzone w innym temacie.

Nie wiem czy ktos poza xajas jest zainteresowany budowaniem aktywnych OB. Np ja nie 

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi