Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, Lutek napisał:

Przeciez nie chodzi o chwalenie sie bledami, ale takie informacje o nich moga innych powstrzymac od popelnienia podobnych.

Planujesz sobie wyglad kolumny i wg niego zlecasz konstruktorowi zrobienie kolumn dla siebie i to on "meczy się" próbujac uzyskac zadowalające brzmienie z danego ukladu

mysle ,że więcej bys zyskał dajac koledze , ktory dla Ciebie konstruuje , wolna reke przy dopasowaniu rozmiarów i kształtu odgrody do przetwornika podziału i filtracji

Problem w tym ,że odgrody to najtrudniejsza obudowa dla uzyskania optymalnych efektów i wiele zalezy od doswiadczenia oraz prob , w tym probnych konstrukcji

Sama decyzja wejscia w otwarte obudowy jest chyba najlepsza dla zaawansowanego audiofila , ktory potrafi docenic ich sposób prezentacji

ale na pewno nie uda sie stworzyć dobrej konstrukcji bez pewnej drogi i dopasowania do konkretnego pomieszczenia , a Twoje nie jest łatwym z kilku wzgledow, choc wg mnie jesli chodzi o bas to odgrody powinny zabrzmiec najlepiej

tylko musialbys zwrocic więcej uwagi na ten zakres i zwiekszyć jego potencjal

11 minut temu, ASURA napisał:

Stare Sony MDR-R10, 3,5Watowy wzmacniacz słuchawkowy Passa i temat zamknięty

to wyrzuć tonsile i aktualne d'appolito monobloki w d-klasie do kosza lub kominka i wracaj do zaproponowanego ukladu ....przecież to proste 🙂

11 minut temu, Lutek napisał:

Ale ja nigdzie nie napisalem, ze mam juz cos skonczone, czy zamkniete, a o ile pamietam tylko stwierdzilem, ze raczej nie wroce do kolumn o tradycyjnej konstrukcji, lecz wlasnie odgrody sa obiektem mojego zainteresowania po ich posluchaniu i porownaniu do roznych typowych kolumn, ktorych sluchalem, a byly wsrod nich bardzo drogie rowniez.

Ekspresja Twoich kolejnych  odkryć i fascynacji jest mocno medialna stąd taki a nie inny odbiór Twojego przekazu.

Jako gospodarz jesteś super i to też to widać i tak trzymać!

Pozdrawiam serdecznie

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

5 minut temu, slawek.xm napisał:

Planujesz sobie wyglad kolumny i wg niego zlecasz konstruktorowi zrobienie kolumn dla siebie i to on "meczy się" próbujac uzyskac zadowalające brzmienie z danego ukladu

Jest w tym troche prawdy, ale co do tego drugiego projektu konstrukcji, to co do pewnych kwestii radzilem sie juz konstruktora, a on powiedzial, ze byc moze i tak jeszcze wprowadzi pewne zmiany w samej konstrukcji.

12 minut temu, slawek.xm napisał:

to wyrzuć tonsile i aktualne d'appolito monobloki w d-klasie do kosza lub kominka i wracaj do zaproponowanego ukladu ....przecież to proste 🙂

Nie mogę wyrzucić czegoś co jest na czas testów z nowymi kolumnami pożyczone od moich dzieci. Poza tym stracił bym układ odniesienia bez którego już bym zrobił parę baboli

No i na koniec jak czegoś nie spróbujesz to nie będziesz wiedział

15 minut temu, slawek.xm napisał:

Problem w tym ,że odgrody to najtrudniejsza obudowa dla uzyskania optymalnych efektów i wiele zalezy od doswiadczenia oraz prob , w tym probnych konstrukcji

Sama decyzja wejscia w otwarte obudowy jest chyba najlepsza dla zaawansowanego audiofila , ktory potrafi docenic ich sposób prezentacji

ale na pewno nie uda sie stworzyć dobrej konstrukcji bez pewnej drogi i dopasowania do konkretnego pomieszczenia , a Twoje nie jest łatwym z kilku wzgledow, choc wg mnie jesli chodzi o bas to odgrody powinny zabrzmiec najlepiej

tylko musialbys zwrocic więcej uwagi na ten zakres i zwiekszyć jego potencjal

Ja wlasnie doceniam Twoja wiedze i doswiadczenie w tym zakresie i dlatego chcialem, abys wpadl do mnie i nie po to aby chwalic, a wprost przeciwnie, dostrzec i wyciagnac bledy i minusy jakie sa Twoim zadaniem w brzmieniu, zwrocic na nie moja uwage, usilowac mi je uswiadomic - jeli ja ich nie dostrzegam -  i przede wszystkim doradzic, co by ewentualnie mozna zmienic, aby jeszcze poprawic jakosc brzmienia. 

27 minut temu, ASURA napisał:

Ekspresja Twoich kolejnych  odkryć i fascynacji jest mocno medialna stąd taki a nie inny odbiór Twojego przekazu.

Jako gospodarz jesteś super i to też to widać i tak trzymać!

Zgadza sie... Nie bez powodu nawiedza mnie od czasu do czasu depresja lekowa 🙂

No i dzieki za mile slowa co do gospodarza.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Lutek napisał:

Ja wlasnie doceniam Twoja wiedze i doswiadczenie w tym zakresie i dlatego chcialem, abys wpadl do mnie i nie po to aby chwalic, a wprost przeciwnie, dostrzec i wyciagnac bledy i minusy jakie sa Twoim zadaniem w brzmieniu, zwrocic na nie moja uwage, usilowac mi je uswiadomic - jeli ja ich nie dostrzegam -  i przede wszystkim doradzic, co by ewentualnie mozna zmienic, aby jeszcze poprawic jakosc brzmienia. 

Tylko , że podnoszenie poprzeczki wiąże się z kosztami , a jeśli dźwięk Twojego systemu jest dla Ciebie zadowalający to jakie mam prawo burzyć to dobre samopoczucie lub narażać Cię na koszty ,które mogą być niewspółmierne do oczekiwanych przez Ciebie efektów?

Sposób w jaki udoskonalasz swój system nie jest zły, kolejne inkarnacje kolumn na pewno wprowadzają zmiany i słyszysz w jakim kierunku one idą więc wraz ze swoim konstruktorem możesz znaleźć układ, który na tyle Cię zadowoli ,że już nie będziesz szukał zmian

a o to właśnie chodzi

18 minut temu, Lutek napisał:

No i dzieki za mile slowa co do gospodarza

Nie dziękuj, zapracowałeś uczciwie na to👍

• 1 miesiąc później...

A gdyby zaokrąglić narożniki, nabrałyby lekkości. Albo coś w stylu ESA. Nie wiem tylko czy nie zmieniłoby się dźwiękowo.

16 minut temu, TomekL3 napisał:

A gdyby zaokrąglić narożniki

Co do drobnych zmian w samej konstrukcji, to juz dokona ich glowny konstruktor - jesli uzna, ze ze wzgledow akustycznych tak bedzie lepiej.

Edytowane przez Lutek
Gość

(Konto usunięte)
15 godzin temu, Lutek napisał:

O !!!..., nawet Slawkowi sie podoba 🙂

podoba mi się , że zostawiasz pole manewru konstruktorowi wg mnie to będzie procentować

najgorsze co może być to autorytaryzm estetyczny użytkownika który sobie wymysla wzór a potem trza się pogodzić z tym , że ...gra jak gra 🙂

20 minut temu, slawek.xm napisał:

podoba mi się , że zostawiasz pole manewru konstruktorowi wg mnie to będzie procentować

najgorsze co może być to autorytaryzm estetyczny użytkownika który sobie wymysla wzór a potem trza się pogodzić z tym , że ...gra jak gra 🙂

No i tak rodzą się kolumny nie monstra ale kolumny potwory które praw fizyki też nie dają rady przeskoczyć 😉 

9 godzin temu, ASURA napisał:

No i tak rodzą się kolumny nie monstra ale kolumny potwory które praw fizyki też nie dają rady przeskoczyć 😉 

Tak, ale gdyby pierwsze (odgrody) takie nie byly, to gdzie by spala i sluchala moja "Miśka" ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

9 minut temu, Lutek napisał:

Tak, ale gdyby pierwsze (odgrody) takie nie byly, to gdzie by spala i sluchala moja "Miśka" ?

Ukryta Zawartość

U mnie Miśka musiała by w kadrze trenować 🤭na razie moje straszące pudełka mają ponad 1,7 metra wysokości z ”pułapką” na koty na górze

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, ASURA napisał:

na razie moje straszące pudełka mają ponad 1,7 metra wysokości z ”pułapką” na koty na górze

To na jakiej wysokosci masz wysokotonowe, lub szerokopasmowe (jesli wysokich nie ma) przy wysokosci obudow 1,7 m ? Moje maja 1,3 m i wysokotonowe sa za wysoko, gdyz na 1,1 m, wiec z tylu wstawilem kliny, aby je troche pochylic do przodu.

Mam pytanie do Was, czy ktorys z kolegow kupowal moze kiedys glosniki niskotonowe Dipole firmy AEacoustic ?      Zupelnie nie jest dla mnie jasne co do ostatecznej kwoty do zaplaty, poniewaz na ich stronie duzo pisza o kosztach wysylki, cle i podatkach, ale jak sprawdzilem i probnie dalem do koszyka przykladowe dwa glosniki Dipole15 przy cenie jednej szt. 459 USD, to wstepna cena do zaplaty wyskoczyla x 2, czyli 918 USD, a jak podalem kraj wysylki i adres, to ostateczna cena do zaplaty rowniez jest taka sama. O co wiec tu chodzi ? Czyzby po jakims czasie doliczano dopiero dodatkowa  - nie wiadomo jaka - kwote do doplaty, w zwiazku z tymi kosztami przesylki, clem i Vat-em ?

29 minutes ago, Lutek said:

O co wiec tu chodzi ? Czyzby po jakims czasie doliczano dopiero dodatkowa  - nie wiadomo jaka - kwote do doplaty, w zwiazku z tymi kosztami przesylki, clem i Vat-em ?

Bardzo często tak to jest robione. Nie mam pojęcia czy tu też ale życie uczy że nikt nie chowa zmiennego składnika typu cło, VAT i przesyłka w cenie produktu. 

Godzinę temu, Lutek napisał:

Mam pytanie do Was, czy ktorys z kolegow kupowal moze kiedys glosniki niskotonowe Dipole firmy AEacoustic ?      Zupelnie nie jest dla mnie jasne co do ostatecznej kwoty do zaplaty, poniewaz na ich stronie duzo pisza o kosztach wysylki, cle i podatkach, ale jak sprawdzilem i probnie dalem do koszyka przykladowe dwa glosniki Dipole15 przy cenie jednej szt. 459 USD, to wstepna cena do zaplaty wyskoczyla x 2, czyli 918 USD, a jak podalem kraj wysylki i adres, to ostateczna cena do zaplaty rowniez jest taka sama. O co wiec tu chodzi ? Czyzby po jakims czasie doliczano dopiero dodatkowa  - nie wiadomo jaka - kwote do doplaty, w zwiazku z tymi kosztami przesylki, clem i Vat-em ?

Jak jak robie kalkulacje dla AE to do ceny na stronie doliczam europejski VAT +12% custom do EU + oczywiscie ewentualna przesylka.
Sly je kupowal do swoich kolumn.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 minuty temu, rafa napisał:

jak jak robie kalkulacje dla AE to do ceny na stronie doliczam europejski VAT +12%

A jestes w stanie ( lub ktos z kolegow) mi to wyliczyc dla jakiejs przykladowej ceny za glosniki - np. dla 1000 USD ?

No i oprocz VAT, jakie bedzie clo i koszt przesylki ?  Nie wiem na ile w przyblizeniu da sie to wyliczyc, aby pozniej nie byc zbyt zaskoczonym wielkoscia doplaty - oprocz kwoty juz wczesniej zaplaconej za glosniki, jaka wyjdzie na ich stronie  

kalkulacja opłaty: (koszt głośników + przesyłka)*1,23 + koszt agenta celnego (100-300zł)?

Z tego co widzę nie ma cła na głośniki, więc tylko VAT liczony od ceny z przesyłką

import w USD robi się drogi ostatnio ze względu na rekordowy kurs dolara...

44 minutes ago, Lutek said:

No i oprocz VAT, jakie bedzie clo i koszt przesylki ?  Nie wiem na ile w przyblizeniu da sie to wyliczyc, aby pozniej nie byc zbyt zaskoczonym wielkoscia doplaty - oprocz kwoty juz wczesniej zaplaconej za glosniki, jaka wyjdzie na ich stronie  

Jest jeszcze opcja że znajdziesz kogoś w PL kto z nimi handluje. Wtedy cena może być taka sama lub nawet niższa. Jednostkowa przysyła jest droga a i stały odbiorca ma upusty których ty nie dostaniesz. 

Problem zdaje sie jest taki ze nikt w Europie nimi nie handluje tylko sprzedaz bezposrednia od producenta.

5 minut temu, rafa napisał:

Problem zdaje sie jest taki ze nikt w Europie nimi nie handluje tylko sprzedaz bezposrednia od producenta.

Chyba tak, a tym bardziej w Polsce raczej nie ma dystrybutora. 

59 minut temu, ciszyn11 napisał:

kalkulacja opłaty: (koszt głośników + przesyłka)*1,23 + koszt agenta celnego (100-300zł)?

Z tego co widzę nie ma cła na głośniki, więc tylko VAT liczony od ceny z przesyłką

import w USD robi się drogi ostatnio ze względu na rekordowy kurs dolara...

Zgadza sie, wedlug TARIC nie ma cla na glosniki, wzmacniacze z US

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) image.thumb.png.52f1af9dc8d3557e6bd4e0a9d1dab52b.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ze nie ma cla, to juz cos :-)

Obecne odgrody graja wg mnie ( i tych co sluchali ) wyjatkowo dobrze, jak nic, co do tej pory mialem, ale wiecie jak to z naszym hobby jest... Jak sie natknalem na te glosniki z aespeakers specjalnie przeznaczone do OB i majace opinie, jakoby najlepsze..., czy jedne z najlepszych glosnikow, to juz mnie meczy jak by je mozna kupic, aby zastosowac do nastepnych odgrod, ktore niebawem beda sie budowac. Problem tylko taki, ze z gory nie da sie przewidziec, na ile bas bedzie lepszej jakosci i w jakich aspektach, w stosunku do tego jaki jest w tej chwili - szczegolnie zwazywszy na cene i ogolne koszty zakupu tych niskotonowcow Dipole z AE.

Edytowane przez Lutek
17 godzin temu, Lutek napisał:

Ze nie ma cla, to juz cos 🙂

Obecne odgrody graja wg mnie ( i tych co sluchali ) wyjatkowo dobrze, jak nic, co do tej pory mialem, ale wiecie jak to z naszym hobby jest... Jak sie natknalem na te glosniki z aespeakers specjalnie przeznaczone do OB i majace opinie, jakoby najlepsze..., czy jedne z najlepszych glosnikow, to juz mnie meczy jak by je mozna kupic, aby zastosowac do nastepnych odgrod, ktore niebawem beda sie budowac. Problem tylko taki, ze z gory nie da sie przewidziec, na ile bas bedzie lepszej jakosci i w jakich aspektach, w stosunku do tego jaki jest w tej chwili - szczegolnie zwazywszy na cene i ogolne koszty zakupu tych niskotonowcow Dipole z AE.

nie lepiej 18" 🙂 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

obiektywnie o audio

35 minut temu, S0nic napisał:

nie lepiej 18" 🙂 ?

Niestety nie mam tak fachowej wiedzy jak wielu wypowiadajacych sie tutaj kolegow (przynajmniej z ich wypowiedzi tak sadze) i co do doboru tych glosnikow - 15, czy 18 cali - musze sie zdac na mojego konstruktora. A moze tez Wy byscie cos doradzili w tym zakresie ? Gdybym zdecydowal sie na 15-ki, to odgrody bylyby estetycznie bardziej do przelkniecia w pokoju dziennym, bo troche mniejsze. Poza tym, patrzac na ich parametry i porownujac ze soba wydaje mi sie, ze 15-ki w zupelnosci by wystarczyly w moich warunkach (pokoj ma 30 m kw). Bo 15-ki  maja np.        Fs - 21,7 Hz i Qts - 0,94, a niby lepsze 18-ki te parametry maja ciut gorsze, bo Fs - 22,9 i Qts - 0,81, choc oczywiscie nadal  bardzo dobre.  Natomiasc juz ze skutecznoscia jest odwrotnie, nieco gorzej dla 15-tek, bo maja 94,2 dB, a 18-ki  96,47 dB. Nie znam sie na tyle, aby na podstawie parametrow tych glosnikow zdecydowanie wskazac , ktory nalezaloby wybrac i taki wybor technicznie uzasadnic.  Jak napisalem, wolalbym 15-ki, nawet gdyby az tak bardzo nisko nie schodzily jak obecne moje tanie 18-ki (choc lubie niskie zejscie), a np. bas mialby odrobine lepsza odpowiedz impulsowa - bylby szybszy. Co koledzy o tym sadzicie ? Pewnie i inne parametry glosnikow maja rowniez znaczenie, ale sam tego nie ustale 

• Pokaż nowe odpowiedzi