Skocz do zawartości
IGNORED

Open baffle na aktualnie dostępnych głosnikach

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
13 minut temu, slawek.xm napisał:

Jak już tak kombinujesz to może od razu w ścianę?

Albo obudowa stratna.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Seyv napisał:

Albo obudowa stratna.

Sam wiesz, że trzeba sporo prob by dopasować wielkość otworu stratnego oraz ilość i gęstość materiału dlatego ten typ aplikacji raczej dla zaawansowanych konstruktorów.

Godzinę temu, Seyv napisał:

Jakieś parametry tej konstrukcji znasz? Na oko punkty podziału to okolo 800 Hz.

Raczej 500-550 Hz

Edytowane przez wally
  • Moderatorzy
7 minut temu, slawek.xm napisał:

Sam wiesz, że trzeba sporo prob by dopasować wielkość otworu stratnego oraz ilość i gęstość materiału dlatego ten typ aplikacji raczej dla zaawansowanych konstruktorów.

To prawda ale warto iść tą drogą.

2 minuty temu, wally napisał:

Raczej 500-550 Hz

To już granica możliwość tych tub sam nie stroję na granicy bo zniekształcenia już tam zaczynają być duże i konstrukcja "wali" tubą.  Ale tak czy inaczej puszczanie tak wysoko dużych głośników do OB nie wróży sukcesów zarówno na górze jak i na dole jeśli chodzi o zejście.

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, Seyv napisał:

To prawda ale warto iść tą drogą.

Mnie bardziej leży zastosowanie takiej obudowy na średnicy ,że wzgledu na znaczne spłaszczenie piku impedancji, co pozwala na high pas 6db/okt bez pułapki na pik a więc upraszcza zwrotkę

Edytowane przez slawek.xm
11 godzin temu, slawek.xm napisał:

Ae18 cali

U mnie sa AE 15 cali

11 godzin temu, J4Z napisał:

czym takie konstrukcje różnią się w brzmieniu od zestawów zamkniętych, czy BR?

Nie posłucha to się nie dowie...

Na pewno sie nie dowie, jak nie poslucha.  Jak chce sie wiec dowiedziec, to niech wpada i sie zorientuje czy dzwiek odpowiada.

Co, jak co, ale gdyby jakosc basu z takich konstrukcji by komus nie odpowiadala, to oznacza, ze nie wie niestety czym charakteryzuje sie tzw. dobry bas.

11 godzin temu, slawek.xm napisał:

Brakiem podbarwień obudowy, szybkością i definicją basu,

Widze, ze Slawek trafnie scharakteryzowal, ale to tylko slowa.  Azeby odczuc to wszystko i ocenich wg swoich kryteriow, to jednak trzeba posluchac.

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, Lutek napisał:

U mnie sa AE 15 cali

no właśnie.... trzeba było opchnąć mu kolumny a zrobić następne na AE 18 i ellipticorach 🙂

Edytowane przez slawek.xm
2 minuty temu, J4Z napisał:

A gdzie trzeba wpaść?

Myslalem podac na PW, ale na forum juz podawalem - zreszta to nie tajemnica:  Krzyz Wielkopolski.

45 minut temu, Lutek napisał:

Myslalem podac na PW, ale na forum juz podawalem - zreszta to nie tajemnica:  Krzyz Wielkopolski.

Daleko, tak daleko, daleko tak, ja niestety Olsztyn warmińsko-mazurskie, ale dziękuję za zaproszenie.

Godzinę temu, Lutek napisał:

dyby jakosc basu z takich konstrukcji by komus nie odpowiadala, to oznacza, ze

Może słuchać innej muzyki lub ma inny słuch/gust. :P

Edytowane przez J4Z

.

4 minuty temu, J4Z napisał:

Olsztyn warmińsko-mazurskie.

Jak kiedys chcialem kota i wyrazilem chec adopcji, to panie az z Suwalk ze schronisk samochodem przywiozla, a co sie nie robi dla muzyki :-)

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

trzeba było opchnąć mu kolumny a zrobić następne na AE 18 i ellipticorach 🙂

Wiesz doskonale, ile czasu musialbym oczekiwac, a stary juz jestem i pomalu trzeba bedzie umierac, a nie myslec znow o nastepnych konstrukcjach, do konca nie wiedzac jak zagraja w stosunku do aktualnych. Caly czas mailem nadzieje - i nadal mam - ze wpadniesz do mnie, posluchasz i z grubsza ocenisz,  czy slyszysz roznice - i na ile - medzy moimi, a swoimi odgrodami - szczegolnie w zakresie srednio-wysokim . Czy lepszosc tych Elipticorow bedzie wyraznie slyszalna, czy tez ocenisz, ze w stosunku do ceny nie ma czym sobie glowy zawracac. Zapewne byloby to rowniez bardzo i przydatne w podjeciu decyzji - co kupic -  dla kolegi KW81. Pamietam, ze kiedys pisales, ze jestes "wredny", co do oceny jakosci dzwieku, ale to bardzo dobrze i takie podejscie jest znacznie lepsze, jak chwalenie gospodarza, bo nie wypada inaczej jak sie jest jego gosciem.  Poza tym, wynajdywanie jakis - zdaniem goscia - mankamentow w dzwieku jest bardzo pouczajace i rozwijajace, gdyz daje sposobnosc sprawdzenia rowniez siebie, czy podobnie jak gosc dostrzegam te mankamenty, a ktorych wczesniej nie slyszalem. Plusem jest rowniez to, ze gosc moze cos zasugerowac, czy ewentualnie daloby sie - wg niego - cos jeszcze poprawic w dzwieku - ot chocby jakies male zmiany w ustawieniu, czy inne rzeczy.                                                                        Ja np. slysze - wszedzie, bez wyjatku u wszyskich - pewne znieksztalcenia polegajace na tym, ze jesli wystpuje duza gestosc i nasilenie dzwieku, przy zwiekszonym jego natezeniu i jest w nim sporo wyzszych czestotliwosci (np. duze sklady orkietrowe, jeszcze  w polaczeniu z churami, czy wokalistka operowa itp.), to slychac znieksztalcenia slyszane i oceniane przeze mnie jako brzeczenie membrany - takie bzzzzzzzzzzz....... Nie mam do konca pewnosci, czy wprowadzaja to glosniki srednio, czy wysokotonowe, ale sadze, ze te drugie. U siebie troche temu zaradzilem, zmniejszajac wielkosc rezystora wpietego rownolegle w l-padzie, co powoduje mniejszy spadek napiecia na nim, a tym samym przez cewke glosnika plynie mniejszy prad i zostaje on troche przycisony. 

59 minut temu, J4Z napisał:

Może słuchać innej muzyki lub ma inny słuch/gust. :P

No oczywicie, ze moze nie sluchac pelniejszych skladow, gdzie jest np. kontrabas, czy gitara basowa, a pojedynczych instrumentow nie grajacych w niskim zakresie czestotliwosci.                Gust muzyczny, a ocena samej jakosci niskich czestotliwosci, to dwie rozne rzeczy.

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 10 godzin temu, KW81 napisał:

No dobra, Lutek się chyba nie obrazi, mam je od niego.

Lutek nigdy na nikogo sie nie obraza :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Lutek
2 godziny temu, slawek.xm napisał:

trzeba było opchnąć mu kolumny a zrobić następne na AE 18

Jak bylbys tak uprzejmy i wyrazil opinie, co do mozliwych spodziewanych roznic w dzwieku, miedzy AE15, a AE18, zwazywsze na roznice w ich pewnych parametrach, bo ja sie nie znam, ale jako laik wydaje mi sie, ze niektore z nich AE15 maja nawet lepsze od 18-ek

Tu, z lewej dla AE15,                                                                                            z prawej dla AE18                                                        Mms - 90g                                                                                                                

Fs - 21,7                                                                                                                Fs - 22,9                                                              Mms - 90 g                                                                                                            Mms - 115g

Qts - 0,94                                                                                                              Qts - 0,81                                                               

Oczywiscie 18ka ma wiekszy Vas, co powinno skutkowac mniejszym wychylaniem , a tym samym mniejszymi znieksztalceniami, ale czy to jest w stanie czlowiek wyslyszec, jesli ja z 15-ka u siebie nie widze zadnych ruchow membrany (zawieszenia) i azeby stwierdzic,ze drga, trzeba dotkac palcem i wowczas czuje sie drgania. Tym bardziej, ze skok jest bardzo malenki i to przy niemalym natezeniu dzwieku.                                                                                                 

Edytowane przez Lutek
  • Moderatorzy
3 godziny temu, Lutek napisał:

Ja np. slysze - wszedzie, bez wyjatku u wszyskich - pewne znieksztalcenia polegajace na tym, ze jesli wystpuje duza gestosc i nasilenie dzwieku, przy zwiekszonym jego natezeniu i jest w nim sporo wyzszych czestotliwosci (np. duze sklady orkietrowe, jeszcze  w polaczeniu z churami, czy wokalistka operowa itp.), to slychac znieksztalcenia slyszane i oceniane przeze mnie jako brzeczenie membrany - takie bzzzzzzzzzzz......

Czasem może wyposażenie pomieszczenia tak brzęczeć.

49 minut temu, Seyv napisał:

Czasem może wyposażenie pomieszczenia tak brzęczeć.

Lub nasz aparat słuchu generuje zniekształcenia przy wyższych poziomach głośności, a często w muzyce chóralnej to zniekształcenia parzyste generowane przez nakładanie się odbić (w mniejszych salach) oraz wyższych harmonicznych głosu. 

15 godzin temu, wally napisał:

1. Sklecić prototypową ramę ( może być drewniana)

2. Kupić/pożyczyć głośnik/głośniki

3. Wyciąć otwory, złożyć to do kupy

4. Skombinować aktywną zwrotnicę i 2 wzmacniacze

5. Ustawić wstępne podziały i słuchać

6. Zmienić podziały i słuchać

Znaleźć złoty środek🙂

1. Dobry pomysł, doczytałem że H rama też się dobrze sprawdza. Wówczas prościej by było zamocować resztę.

2. Pożyczyć głośniki - tego chyba się nie praktykuje, zwłaszcza że to nie są tanie rzeczy. Narazie myślę o Ellipticor 21 we a na górę może też SS z tej serii lub jakąś wstęgę AMT, Mundorf, B&G Neo3, RAAL.

4. Jaką zwrotnice proponujesz, Pass, hypex. Raczej wolał bym odrazu porządną kupić niż kupić tanio i potem wozić się z odsprzedażą. Już teraz jestem lekko obłożony klockami a rynek wtórny jest dość nasycony i żeby coś sprzedać to trzeba używać fantastycznego języka do reklamy produktu a talentu i chęci do wodolejstwa nie mam.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, KW81 napisał:

Jaką zwrotnice proponujesz, Pass

jak masz zacięcie diy możesz sobie polutować aktywną analogową

nphttps://diyaudiostore.com/collections/crossovers-equalizers

14 godzin temu, Seyv napisał:

Nie zbudujesz tuby która zagra od 150 Hz bo musiała by być ogromna. Tak więc nawet z tubą (normalnych rozmiarów) potrzebujesz głośnika średnio tonowego. Kolejna sprawa, tuba to wysoka efektywność i tu jest sens jej stosowania. OB to niska efektywność wg mnie nie ma więc sensu tego łączyć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

40 minut temu, zbuj napisał:

Kolejne próby. Nie ma powrotu do szerokiej dechy.

IMG-20240804-WA0001.jpg

ciekawe paczki, to ellipticory?

Uważasz że szeroka decha to strata czasu?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, KW81 napisał:

Ukryta Zawartość

ciekawe paczki, to ellipticory?

Uważasz że szeroka decha to strata czasu?

Na średnicy jest ellipticor. Wg mojego doświadczenia uważam, że szeroka decha to jak najbardziej strata czasu. Dopóty, dopóki nie zamontowałem ellipticora do wąskiej deski nie mogłem się nadziwić co ludzie "widzą" w tym głośniku, wszędzie ochy i achy a u mnie zagrał gorzej od revelatora. Teraz już wiem co ludzie w nim widzą, przepraszam słyszą. 

PS: Od jakiegoś czasu nie mogę w pełni edytować cytatów, dlatego tak wygląda mój wpis, przepraszam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez zbuj
  • Moderatorzy
13 minut temu, KW81 napisał:
14 godzin temu, Seyv napisał:

Ukryta Zawartość

Znasz parametry tej konstrukcji? Choćby punkt podziału? To, że ktoś coś zbudował nie oznacza, że jest to konstrukcja optymalną lub chociażby poprawna.

Ukryta Zawartość

43 minuty temu, KW81 napisał:

1. Dobry pomysł, doczytałem że H rama też się dobrze sprawdza. Wówczas prościej by było zamocować resztę.

2. Pożyczyć głośniki - tego chyba się nie praktykuje, zwłaszcza że to nie są tanie rzeczy. Narazie myślę o Ellipticor 21 we a na górę może też SS z tej serii lub jakąś wstęgę AMT, Mundorf, B&G Neo3, RAAL.

4. Jaką zwrotnice proponujesz, Pass, hypex. Raczej wolał bym odrazu porządną kupić niż kupić tanio i potem wozić się z odsprzedażą. Już teraz jestem lekko obłożony klockami a rynek wtórny jest dość nasycony i żeby coś sprzedać to trzeba używać fantastycznego języka do reklamy produktu a talentu i chęci do wodolejstwa nie mam.

Pytanie, czy planujesz 2 czy 3 drogi.

Jeśli 2 to mógłby być minidsp. Ale z 3 drogami to musiałby być minidsp flex 8 - a to już sporo grosza.

Ja używam Behringera DCX2496 - nie za drogi, wszelkie ustawienia zwrotnic i wyrównanie czasowe. Ma oprogramowanie na pc, ale wszystko można ustawić z panelu (bez udziału komputera). Przegląd zmian jest natychmiastowy

23 minuty temu, Seyv napisał:

Znasz parametry tej konstrukcji? Choćby punkt podziału? To, że ktoś coś zbudował nie oznacza, że jest to konstrukcja optymalną lub chociażby poprawna.

Godzinę temu, zbuj napisał:

Kolejne próby. Nie ma powrotu do szerokiej dechy.

Ukryta Zawartość

zakłądam, że pisze o dolnym zakresie ? 😉 

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Mikoski napisał:

zakłądam, że pisze o dolnym zakresie ? 😉 

Nie, o module średnio-wysokotonowym. 

6 minut temu, wally napisał:

Pytanie, czy planujesz 2 czy 3 drogi.

Jeśli 2 to mógłby być minidsp. Ale z 3 drogami to musiałby być minidsp flex 8 - a to już sporo grosza.

Ja używam Behringera DCX2496 - nie za drogi, wszelkie ustawienia zwrotnic i wyrównanie czasowe. Ma oprogramowanie na pc, ale wszystko można ustawić z panelu (bez udziału komputera). Przegląd zmian jest natychmiastowy

Myślę, że 3drożne to optymalne minimum  (nie będę stosował osobnych subów).

• Moderatorzy

@KW81 @Ivan Nikitin prezentował na forum swoje konstrukcje, nawet miałem okazję posłuchać ich na żywo (akurat trochę innych niż te na filmie) . One są wspierane na basie subwooferami w OZ.

Jeśli ktoś ma 18 calowy AE i chce je łączyć z tubą to nie da się tego sensownie zrobić. I na dowód tego, że się nie da podajesz przykład z typowym nisko średnio tonowym głośnikiem PA wspieranym na basie subami. 

• Pokaż nowe odpowiedzi