Skocz do zawartości
IGNORED

Prosta listwa sieciowa, czy "gole" gniazda w ścianie?

Rekomendowane odpowiedzi

Gdy potrzebujemy większej liczby gniazd (np. 6), niż dysponujemy w ścianie (np. 2), to sprawa jest jasna - kupujemy tania i przyzwoita listwę sieciowa, np. Wireworld Matrix 2.

A co w sytuacji, gdy w ścianie mamy akurat gniazdek sporo a wiec wstarczajaco? Jest sens kupować wtedy listwę (bez filtracji), jako dodatkowy element toru? Chyba nie ma co liczyć, ze taka listwa "poprawi" cokolwiek względem użycia czystych gniazd "ze sciany"?

Edytowane przez lete
3 minuty temu, lete napisał:

Gdy potrzebujemy większej liczby gniazd (np. 6), niż dysponujemy w ścianie (np. 2), to sprawa jest jasna - kupujemy tania i przyzwoita listwę sieciowa, np. Wireworld Matrix 2.

A co w sytuacji, gdy w ścianie mamy akurat gniazdek sporo a wiec wstarczajaco? Jest sens kupować wtedy listwę (bez filtracji), jako dodatkowy element toru? Chyba nie ma co liczyć, ze taka listwa "poprawi" cokolwiek względem użycia czystych gniazd "ze sciany"?

Podobne do Twojego wątku tematy są już rozpoczęte...

De gustibus non est disputandum

1 godzinę temu, Yankes napisał:

Podobne do Twojego wątku tematy są już rozpoczęte...

Pewnie tak, ale nie jako główny temat, a "zakopane" w innych watkach?

Edytowane przez lete
9 godzin temu, lete napisał:

Pewnie tak, ale nie jako główny temat, a "zakopane" w innych watkach?

Jakiś polityk kiedyś pytał się o jakieś" zakopane pieniądze"

De gustibus non est disputandum

12 godzin temu, lete napisał:

Ja mam wpięte kable zasilające bezpośrednio w gniazda w ścianie. Każdy przewód w osobne gniazdo. Żadnych listew 😈

W moim systemie ,zdecydowanie listwa.Miałem różne:Filtercon,DC Components,PS Audio Dectet.Najlepiej sprawdziła się listwa złożona przez kolegę z komponentów ściągniętych z Chin:aluminiowa obudowa,gniazda,okablowanie wewnętrzne,kable zasilające i wtyki.Nie wyszło wcale tanio,bo jakość kosztuje,u Chińczyka też,ważny jest też miks kabli:listwa ściana i listwa sprzęt.

13 godzin temu, lete napisał:

Jest sens kupować wtedy listwę (bez filtracji), jako dodatkowy element toru?

Nie.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie.

Czy zatem większy wpływ, aniżeli zakup listwy (nawet dobrej) będzie miała wymiana gniazdek w ścianie (obecnie "standard developerski za 4,50 zł / szt. z LeroyMerin) na takie "audiofilskie"? Nie mówię nawet o Furutech, ale coś z dobrej miedzi, rozsądnie cenowo?

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, lete napisał:

Czy zatem większy wpływ, aniżeli zakup listwy (nawet dobrej) będzie miała wymiana gniazdek w ścianie (obecnie "standard developerski za 4,50 zł / szt. z LeroyMerin) na takie "audiofilskie"? Nie mówię nawet o Furutech, ale coś z dobrej miedzi, rozsądnie cenowo?

żeby to wiedzieć, trzeba tego spróbować, ale, jak wchodzisz w ten klimat, zastanów się też nad... ścianą. Elementy budynku wibrują i żadna to tajemnica, więc ten......

6 minut temu, lete napisał:

Czy zatem większy wpływ, aniżeli zakup listwy (nawet dobrej) będzie miała wymiana gniazdek w ścianie (obecnie "standard developerski za 4,50 zł / szt. z LeroyMerin) na takie "audiofilskie"?

Nie.

4 minuty temu, kazik-t napisał:

żeby to wiedzieć, trzeba tego spróbować

Nie zaponij, że "wiedzę" mają tylko Ci, co usłyszeli.

9 minut temu, lete napisał:

Nie mówię nawet o Furutech, ale coś z dobrej miedzi, rozsądnie cenowo?

Zamiast oróbować dokonać cudu, to akustykę ogarnij.

5 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie.

Nie zaponij, że "wiedzę" mają tylko Ci, co usłyszeli.

Zamiast oróbować dokonać cudu, to akustykę ogarnij.

Z akustyką walczyłem i na razie więcej nie zrobię... (są panele akustyczne, dywan, zasłony, itd.). No, ale nic - nie ma chyba co popadać w "nerwicę audio" 😉

2 godziny temu, lete napisał:

...nie ma chyba co popadać w "nerwicę audio" 😉

Nie ma co. Pierwszy raz jest tylko jeden raz, i wymieniając gniazdko w ścianie nie sprawisz, że słysząc Stairway To Heaven przejdą Ci takie same ciarki, jak przeszły Ci 40 lat temu. Trzeba się pogodzić z własnym tetryczeniem. Ja muzyki słucham rzadziej, ale z ogromną przyjemnością.

5 godzin temu, lete napisał:

Nie mówię nawet o Furutech, ale coś z dobrej mied

a sa takie gniazdka z miedzi??? Nie widzialem takich, chyba zostaja ałdiofilskie tylko 😉

5 godzin temu, lete napisał:

Z akustyką walczyłem i na razie więcej nie zrobię... (są panele akustyczne, dywan, zasłony, itd.). No, ale nic - nie ma chyba co popadać w "nerwicę audio" 😉

Mam linie audio gniazda furu i jest dobrze, tu cos poprawilem. A z akustyka tez walcze i jest "k**ewsko ciezko". Pogodzic wystroj salonu z ustrojami akustycznymi to jest mission impossible. Mam gruuuuby dywan, zaslony grubo marszczone, sciana ze sprzetem ma 6m2 welny gr 10cm  z pustka 5cm, skryte to wszystko za lemelami, pomieszczenie symeteyczne i tak jest tylko dobrze bo mam problem z modami.  Z akustyka to mozna niestety przegrac bo to nierowna walka. 

ECH....... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Gość

(Konto usunięte)
58 minut temu, Mikelas76 napisał:

a sa takie gniazdka z miedzi??? Nie widzialem takich, chyba zostaja ałdiofilskie tylko 😉

Mam linie audio gniazda furu i jest dobrze, tu cos poprawilem. A z akustyka tez walcze i jest "k**ewsko ciezko". Pogodzic wystroj salonu z ustrojami akustycznymi to jest mission impossible. Mam gruuuuby dywan, zaslony grubo marszczone, sciana ze sprzetem ma 6m2 welny gr 10cm  z pustka 5cm, skryte to wszystko za lemelami, pomieszczenie symeteyczne i tak jest tylko dobrze bo mam problem z modami.  Z akustyka to mozna niestety przegrac bo to nierowna walka. 

ECH....... 

Jeśli sprzęt gra słabo to....albo masz wygórowane oczekiwania, ale to też zależne od sprzętu. Jak motor dobry to każdą furę pociągnie.

44 minuty temu, kazik-t napisał:

Jeśli sprzęt gra słabo to....albo masz wygórowane oczekiwania, ale to też zależne od sprzętu. Jak motor dobry to każdą furę pociągnie.

Pomijając czy gniazdko wogóle ma wpływ na brzmienie, to nawet jeśli jakiś ma, to jest on zbyt mały, aby mógł popsuć brzmienie do poziomu odbietającego radość słuchania. A dobra muzyka budzi emocje odtwarzana nawet na sounbarze leżącym w kuchni na lodówce, jakość gniazdka ma tu ZEROWE znaczenie.

-----

1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Mam gruuuuby dywan, zaslony grubo marszczone, sciana ze sprzetem ma 6m2 welny gr 10cm  z pustka 5cm, skryte to wszystko za lemelami, pomieszczenie symeteyczne i tak jest tylko dobrze bo mam problem z modami.  Z akustyka to mozna niestety przegrac bo to nierowna walka. 

Masz już sporo... może pora na DSP?

Edytowane przez szymon1977

Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, szymon1977 napisał:

Pomijając czy gniazdko wogóle ma wpływ na brzmienie, to nawet jeśli jakiś ma, to jest on zbyt mały, aby mógł popsuć brzmienie do poziomu odbietającego radość słuchania. A dobra muzyka budzi emocje odtwarzana nawet na sounbarze leżącym w kuchni na lodówce, jakość gniazdka ma tu ZEROWE znaczenie.

zanim się weźmiesz za tłumaczenie mojego wpisu, zrozum o czym pisze Mikelas76 w cytowanym przeze mnie fragmencie jego wypowiedzi i wyłap kontekst.

2 minuty temu, kazik-t napisał:

zanim się weźmiesz za tłumaczenie mojego wpisu...

Za co?

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Masz już sporo... może pora na DSP?

tak powoli o tym mysle, mam jednak gotowy material na dyfuzor drewniany skyline powierzchni okolo 2m2 za plecami, ale. to mi rac, ej nie poradzi na mody. 

2 godziny temu, kazik-t napisał:

sprzet gra dobrze, ale masz racje co do wygorowanych oczekiwan 🤭

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Mikelas76 napisał:

sprzet gra dobrze, ale masz racje co do wygorowanych oczekiwan

oczekiwania mają swoje źródło, punkt odniesienia.

Musiał być kiedyś ten raz, kiedy ucho usłyszało i pamięta.

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

sprzet gra dobrze, ale masz racje co do wygorowanych oczekiwan 🤭

Musisz zdefiniować problem i znaleźć racjonalne rozwiązanie. Oczekiwać, że rozwiązaniem jest wymiana gniazdka w ścianie? Eeee...

-----

25 minut temu, kazik-t napisał:

oczekiwania mają swoje źródło, punkt odniesienia.

Starzejemy się, tetryczejemy, słuchanie muzyki nam się po prostu nudzi i nie wywołuje tyle emocji. Mi jak nie gra, to robię sobie przerwę. Po dwóch tygodniach coś mnie ciągnie do ulubionych płyt. Wycieram audio z kurzu, sprzątam w pokoju, robię drineczka i gra zaje.ście. Nie potrzebuję się stymulować jakimiś kuriozalnymi poczynaniami typu wymiana gniazdka. Polecam!

A z czysto praktycznego aspektu, majac do wyboru 2 podstawowe listwy, co byscie wybrali?

Taga Harmony P-500 lub P-600, czy Matrix Wireworld 2?

Obecnie mam Tomanka Tap4 z filtracja Schaffera, ale "podobno" ta listwa nie jest najszczęśliwszym wyborem i może degradować brzmienie... 

ja kupiłem taga PF-1000 V.2  z porządnym kablem i uzyskałem fajniejsze brzmienie i domniemanie że jest lepiej chroniony sprzęt niż bezpośrednio z gniazdka, jak masz możliwość to pożycz gdzieś tage czy tomanka z takich niedrogich urządzeń

Gość

(Konto usunięte)
6 godzin temu, lete napisał:

Obecnie mam Tomanka Tap4 z filtracja Schaffera, ale "podobno" ta listwa nie jest najszczęśliwszym wyborem i może degradować brzmienie... 

Muminki wiedzą, że każdy dodatkowy element toru wprowadza zmiany. Czy na lepsze czy gorsze, to już zdrowe ucho oceni. U mnie listwa robi za złodziejkę. I to wszystko co w niej "słyszę".

Matrix jest "ładniejsza" ...na twoim miejscu kupiłbym tę, która się podoba i daje poczucie że jest 'lepsza'. Ale, takie życie to męczarnia. Człowiek sam sobie stwarza problemy, za które płaci.

8 godzin temu, lete napisał:

A z czysto praktycznego aspektu, majac do wyboru 2 podstawowe listwy, co byscie wybrali?

Osobiście poszedłbym do najbliższego sklepu komputerowego i powiedział tak: poproszę najtańszą markową.

Godzinę temu, kazik-t napisał:

...takie życie to męczarnia. Człowiek sam sobie stwarza problemy, za które płaci.

Trafiłeś w sedno sprawy.

13 godzin temu, szymon1977 napisał:

Musisz zdefiniować problem i znaleźć racjonalne rozwiązanie. Oczekiwać, że rozwiązaniem jest wymiana gniazdka w ścianie? Eeee...

No wlasnie problemem jest akustyka pomieszczenia na ktora nie mam juz wielkiego wplywu.

A gniazdo furu i linia audio zostaly zrobione przy okazji zakupu domu, tak aby bylo raz a dobrze zrobione i nie zalowac kiedys ze byla okazja a nic nie zrobiłem. Rozumiesz mnie?

13 godzin temu, kazik-t napisał:

Tak, slyszalem kiedys w kolegi ktory ma pomieszczenie typowo do odsluchu. Caly pokoj dookola w regalach z ksiazkami, nawet o dziwo blizej do kwadratu niz do prostokata a gralo to tak swietnie ze nie moge tego zapomniec. No ale ja w salonie nie odtworze i nie zbliża ze sie do takiej konfiguracji. Życie. 

Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, Mikelas76 napisał:

No ale ja w salonie nie odtworze i nie zbliża ze sie do takiej konfiguracji. Życie. 

Książki w salonie....czy może być lepszy wystrój i zarazem ustrój w swoim domu !?

Przy okazji, zamiast gapić się w telewizor, można się zapomnieć i wziąć do ręki książkę, zamiast pilota.

27 minut temu, Mikelas76 napisał:

A gniazdo furu i linia audio zostaly zrobione przy okazji zakupu domu, tak aby bylo raz a dobrze zrobione i nie zalowac kiedys ze byla okazja a nic nie zrobiłem. Rozumiesz mnie?

A czy ja pisałem, żebyś z gniazda Furu i dedykowanej linii audio przepiął do zwykłego? A swoją drogą to czemu niby nie.

34 minuty temu, kazik-t napisał:

Książki w salonie....czy może być lepszy wystrój i zarazem ustrój w swoim domu !?

mam ksiazki w salonie ale na scianie bocznej z tylu i nie w takiej ilosci. Jest jeszcze w domu tzw. Pani Żona ktora tez ma cos do powiedzenia. 

26 minut temu, szymon1977 napisał:

A czy ja pisałem, żebyś z gniazda Furu i dedykowanej linii audio przepiął do zwykłego? A swoją drogą to czemu niby nie.

Mam taki plan aby pod koniec pazdziernika testowo przepiac z linii audio na zwykle gniazdko ktore jest w zbiorczej linii na tv, pc i reszte gniazdek. To bedzie ciekawe doswiadczenie 😉

46 minut temu, Mikelas76 napisał:

Mam taki plan aby pod koniec pazdziernika testowo przepiac z linii audio na zwykle gniazdko ktore jest w zbiorczej linii na tv, pc i reszte gniazdek. To bedzie ciekawe doswiadczenie 😉

Ja Ci mogę już teraz napisać, co się zmieni: otóż wszystko to, co nie jest w docierającej do uszu fali dźwiękowej, a wrażenia, które z drgań błony bębenkowej wytwarza mózg. Antystymulacja sprawi, że nie będą to zmiany pozytywne.

• Pokaż nowe odpowiedzi