Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

aha 🙂

zrobiłem sobie dwa róznej konstrukcji kable usb do konwertera usb s/pdif

jeden wg własnego pomysłu drugi wg wskazówek @ASURA

zmiany były małe , moze nie warte włozonej pracy ale zauważalne

rzadko umieszczam takie wpisy by ludzie nie posadzali mnie o autosugestię

lub walka ze sceptykami nie jest warta skali zmian jakie słysze w danym przypadku

róznica konstrukcyjna polegała na potrójnej grugości przewodu masowego w stosunku do drugiej konstrukcji

teraz mozesz strzelac 🙂

No ale jednak to trochę inna transmisja.
USB to transmisja strumieniowa i tu jakość kabla może wpływać.
Streaming np. z Tidala to jednak inna zasada.

10 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

USB to transmisja strumieniowa i tu jakość kabla może wpływać.

Serio ?

Na drukowanie też ? Na połączenia USB urządzeń ? 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 minutę temu, Piopio napisał:

Serio ?

Mam...🤔 nawet nie wiem ile kabli USB, na większości z nich nie słyszę żadnych różnic ale jeden z nich nie przeszedł testu "BitPerfect". 
Na tym kablu po prostu nie da się słuchać bo "trzeszczy".

Serio.

34 minuty temu, RCD napisał:

Nie przejmuj się tym co mówią inni, a najlepiej to nie czytaj forum tylko słuchaj muzyki;)

Spoko, mam trochę pokory, ale kompleksów nie. Ameryki nie odkryłeś :) - przecież my nie słuchamy muzyki tylko sprzętu :). Pokaż mi tu jakiegoś melomana, miłośnika muzyki. Ktoś tu kiedyś podniecał się wejściem perkusji w Enter Sandman czy bardziej jednak wtyczką od patchcordu.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Serio ?

ILEŻ można pierdoły sadzić. Usb audio to inny rodzaj transmisji niż dla danych. Trzeba naprawdę nic nie kumać albo manipulować... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

14 godzin temu, marcinmarcin napisał:

ILEŻ można pierdoły sadzić

On to robi żeby istnieć i być zauważalnym na forum 🤭

A teksty że robi to dla nieświadomych tej wiedzy, czy tych początkujących w świecie audio, albo żeby oszczędzić komuś niepotrzebnych wydatków, można wsadzić między bajki. Po prostu 😉

Na dłuższą metę to męczy, jak namolny komar w lenią noc 🥴

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

W dniu 5.02.2023 o 17:37, RCD napisał:

Digione Signature jest kozakiem bez względu na resztę toru, z dodatkami jakie posiadam, to killer plikograjków

Sorry, ale dla mnie to są opowieści z mchu i paproci. Miałem to u siebie, z Etherregenem, zegarem do niego i co najmniej 5 zasilaczami i wiem jak słabo to grało. O porównaniach tego wynalazku na DACu Reimyo który nie ma wejścia USB, z transportami USB w stylu sotm sms-200 ultra neo w ogóle nie wspominając.

5 minut temu, kaviter napisał:

Sorry, ale dla mnie to są opowieści z mchu i paproci. Miałem to u siebie, z Etherregenem, zegarem do niego i co najmniej 5 zasilaczami i wiem jak słabo to grało. O porównaniach tego wynalazku na DACu Reimyo który nie ma wejścia USB, z transportami USB w stylu sotm sms-200 ultra neo w ogóle nie wspominając.

Nie miałeś bo nawet nie wiesz że Signature nie ma wyjścia USB 

Po za tym gdybyś miał nie pisał byś tych opowieści z mchu...

Nie odpisze nic więcej bo szkoda mojego czasu.

Teraz, RCD napisał:

Nie miałeś bo nawet nie wiesz że Signature nie ma wyjścia USB 

LOL następny, przeczytaj dokładnie co napisałem. 

Chociaż oddaje Ci honor, bo nie napisałeś, że testowałeś Reimyo z SOtMem:

lcc4vxV.png

Masz jednak pełną rację, nic lepiej nie odpisuj, szkoda naszego czasu, dołączam Cię zresztą do kolegów.

Witam kolegow. 

Jak pisalem wcześniej, po zakupie usługi tv magenta zabrakło mi portów w routerze i małym switchu cisco 110d 05. Do tej pory router i switch zasilane liniowo. Żeby nie przeginać z cena kupilem switch netgear gs108e polecany przez panów z alpha audio 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wygląda to teraz tak że router zasilany jest liniowo, dalej jest cisco na impulsówce i na końcu jest netgear zasilany liniowo z którego idzie tylko jeden kabel do streamera. Kolejnej liniowka nie kupię 😆, ale może się kiedyś trafi jakiś używany ifi 12v.

Bylem sceptycznie nastawiony do tego całego przedsięwzięcia, ale i tak potrzebowałem dodatkowy switch, więc.... 

No i musze powiedzieć że to jednak slychac. Wyższe czestotliwosci i górna srednica jest czystsza. Przez to zmienił się cały odbiór, i tak na znanych kawalkach mam odczucie szerszej sceny i wyrównania tonalnego. Jest po prostu rowno, czysto i slysze lepiej te dzwieki które się przebijały. Wybrzmienia są też fajniejsze. 

Czy to zadziałała izolacja galwaniczna na portach switchy, czy coś w tym stylu, nie wiem. Dodam że mam denafripsa pontusa II który ma izolację galwaniczna, ale transport Silent Angel m1t chyba nie ma. Tak więc może to być to, ale też może coś innego. Panowie z Alpha Audio twierdza ze każdy switch dawał im inny dzwiek. Może to to. 

Reasumując, potrzebowałem switch, mam i jestem zadowolony z efektu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

13 minut temu, Mikelas76 napisał:

netgear gs108e

Też bym go kupił, tylko miałem wolny 5V zasilacz, stąd dlink i tplinki😁👍

Zapomniałem napisać, że na początku przez ciekawość podmieniłem tylko switche z cisco ma netgear bez dalszych innych zmian, żeby się przekonać czy Ci holendrzy mieli racje. Oni co prawda sprawdzali swichte zasilane chyba impulsem, u mnie były liniowo. No i netgear dawał czystsza szersza i wyrównana scene, za to cisco jakby zawężona i głośniejsza.

Przyznaje ze to jest totalnie bez sensu, ale to slychac. Zmiany oczywiście niewielkie, ale warte tej zabawy

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Zapomniałem napisać, że na początku przez ciekawość podmieniłem tylko switche z cisco ma netgear bez dalszych innych zmian, żeby się przekonać czy Ci holendrzy mieli racje. Oni co prawda sprawdzali swichte zasilane chyba impulsem, u mnie były liniowo. No i netgear dawał czystsza szersza i wyrównana scene, za to cisco jakby zawężona i głośniejsza.

Przyznaje ze to jest totalnie bez sensu, ale to slychac. Zmiany oczywiście niewielkie, ale warte tej zabawy

Choć jestem sceptykiem to z czystej ciekawości kupię Dlinka i się pobawię 😉
O czym napiszę... Czy usłyszę czy nie.
Pożyczę go też kumplowi i zobaczymy co u niego wyniknie.
Jutro poskładam jakiś liniowy zasilacz i zobaczymy 😁.

22 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

kupię Dlinka

Nie kupuj 5 portowego DGS, siał u mnie. 

23 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Nie kupuj 5 portowego DGS, siał u mnie. 

Oryginalnie ma malutki impulsowy zasilacz. Może dlatego.
A skoro siał to właśnie tym bardziej kupię 😉 . Zobaczymy czy u mnie też i co po zmianie na liniowy zasilacz.

Kilka stron temu pisałem,że u siebie podłączyłem zasilacz liniowy do switcha i nie słyszę poprawy. By nie wyjść na idiotę nie dopisałem już, że nawet mam wrażenie, że jest chyba ciut gorzej. Ale to takie subtelności, że szkoda rozkminiać i wprowadzać kogoś w błąd.

Nie dodałem chyba jeszcze, że do tego zasilacza mam podłączoną stronę brudną Raspberry. Malina potrzebuje około 2A, zasilacz spokojnie 5-6A poda, więc korzystając z rezerwy mocy podłączyłem się równolegle do switcha.

I teraz temat sprzed dwóch dni. Wstawiałem niedawno przebiegi z oscyloskopu różnych ładowarek, powerbanka i zasialacza - pomiary u kolegi. No i ten mój odważny kolega zechciał posłuchać sobie zasilacza  liniowego (chińczyk).

1. Podłączył 5V DC do wejścia RCA wzmacniacza na jeden kanał i rozkręcił volume na maksa - w głośnikach jednostajny ciepły szum, ale większy niż wzmacniacz pracujący jałowo bez źródła. Nic się nie stało, wzmacniacz przyjął to na klatę. 

2. Zasilacz ma dwa wyjścia 5V DC. W stanie jak pkt.1 podłączył pod drugie wyjście zasilacza obciążenie w postaci Raspberry Pi. I w tym momencie w głośniku zaczęła się dyskoteka, jakieś techno party. Zgrzyty piski jak z CB radia czy jakiejś radiostacji czy jak z modemu TPSA łączącego się po linii telefonicznej 15 lat temu. Okazuje się, że podłączone raspberry tak silnie oddziałuje i sieje zakłóceniami.

3. Na wejście wzmacniacz podłączył niskoszumowy zasilacz 5V DC oparty na stabilizatorze LT3042 - cisza w głośniku. Tak na marginesie, sam też mam taki na LT3042, którego wraz z bateriami używam do DACa.  Ale do switcha i raspberry używam innego, "zwykłego" opartego na LT1083.

No i teraz chyba mam odpowiedź, czemu u mnie podłączenie równolegle do zasilacza switcha i raspberry nie przyniosło korzyści a być może jeszcze pogorszyło warunki zasilania switcha. Tak czy siak ciekawy eksperyment i szacun za odwagę. Ja bym się bał, ewentualnie dał przez jakiś dzielnik 2V - chociaż o ile się nie mylę, niech ktoś mnie poprawi, pewnie jest na wejściu wzmacniacza jakiś kondensator, który nie puści DC.

Edytowane przez Wito76
13 minut temu, Wito76 napisał:

No i teraz chyba mam odpowiedź, czemu u mnie podłączenie równolegle do zasilacza switcha i raspberry nie przyniosło korzyści a być może jeszcze pogorszyło warunki zasilania switcha. Tak czy siak ciekawy eksperyment i szacun za odwagę. Ja bym się bał, ewentualnie dał przez jakiś dzielnik 2V - chociaż o ile się nie mylę, niech ktoś mnie poprawi, pewnie jest na wejściu wzmacniacza jakiś kondensator, który nie puści DC.

Jeżeli wyjścia 5v nie są separowane galwanicznie to podlaczyliscie do jednego zasilacza dwa urządzenia.

Nie rozumiem idei tego eksperymentu, mierzyć należy wpływ np. switcha podłączonego do urządzenia audio na wyjściu tego urządzenia.

Jak chcecie mierzyć roznice pomiedzy smps a liniowym to wykorzystajcie ponizsze wskazówki, to jest dobry eksperyment:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, EMiL napisał:

switcha podłączonego do urządzenia audio na wyjściu tego urządzenia.

Nie kumam.

Mój kolega nie jest związany z tym forumowym tematem, nawet nie ma tu konta - on nie ma switcha w torze audio, jedzie po wifi. Temat zasilania interesuje go z zupełnie innych pobudek. Po prostu chciał "posłuchać zasilacza" czy gra, czy usłyszy jakieś częstotliwości akustyczne.

Edytowane przez Wito76
4 godziny temu, Wito76 napisał:

Po prostu chciał "posłuchać zasilacza" czy gra, czy usłyszy jakieś częstotliwości akustyczne.

Zasilacz nie gra ale wpływa na dzwiek 😉. Mam u siebie w torze, moim zdaniem neutralnym, trzy zasilacze liniowe. Mam 1 Nostromo na routerze i 2 pd creative (switch i streamer), ponadto przesluchalem tez muzga. Zawsze jest ten sam efekt tj. czarniejsze (cichsze) tlo, dociazenie (mniejsze lub wieksze np. Muzg) i to co ja nazywam analogowością, czyli czysty detal bez nerwowości czy ostrosci. Każdy z tych trzech różnych zasilaczy działał tak samo lub b.podobnie. Muzg u mnie akurat najbardziej dociążal i wprowadzał złudzenie spowolnienia, więc nie brałem go pod uwagę. 

Ale w systemach dociazonych czy też w jakiś sposób cieplejszych zasilacz impulsowy może się nawet sprawdzić, bo doda złudzenie szybkości i energii. Szczególnie to może się podobać osobom lubiącym szybkie "tranzystorowe" granie. Do wzmacniaczy lampowych zasilacze liniowe np muzga mi by się nie podobały. Ale to tylko moje zdanie. Każdy słyszy ciut inaczej i ma inne upodobania. Dlatego właśnie należy wszystko sprawdzać, nawet gdy ktoś to neguje. 

15 minut temu, Mikelas76 napisał:

Do wzmacniaczy lampowych zasilacze liniowe np muzga mi by się nie podobały

Do moich diabełków- spasowały doskonale, czy raczej do wzmacniaczy Ancient Audio (dość specyficzna szkoła dźwięku, którą obserwuję u J. Waszczyszyna od lat).

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Próby z dodatkowym switch-em dokonane.
Nie zauważyłem zmian, nawet ze słuchawkami na uszach.
Są trzy wyjaśnienia:
1. Switch u mnie nic nie zmienia.

2. Mam za słaby set.

3. Nie słyszę co nie oznacza, że nie ma.

A może to dlatego, że to nie super switch za 3tyś 🤔

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

że to nie super switch za 3tyś

Pożyczyć ci taki? 😃 lub dwa które połączysz sobie światełkiem.

.😃 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez NRK
12 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Próby z dodatkowym switch-em dokonane.
Nie zauważyłem zmian, nawet ze słuchawkami na uszach.
Są trzy wyjaśnienia:
1. Switch u mnie nic nie zmienia.

2. Mam za słaby set.

3. Nie słyszę co nie oznacza, że nie ma.

Ukryta Zawartość

Masz dobry router 😁

Ukryta Zawartość

18 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ja mam dwa switche netgear i cisco za łączna sumę 340zl. Czyli nie duzo, nie są to ałdiofilskie switche, ale z zasilaczem liniowym za 800zł dają slyszalny pozytywny efekt. 

Czyli można za rozsądne pieniądze coś fajnego zrobić. Ale. to moje zdanie. 

Edytowane przez Mikelas76

6 minut temu, NRK napisał:

Pożyczyć ci taki? 😃 lub dwa które połączysz sobie światełkiem.😃

Dzięki.
Ja z tych których nie da się zahipnotyzować 😉 .

Teraz, Mikelas76 napisał:

Ja mam dwa switche netgear i cisco za łączna sumę 340zl. Czyli nie duzo, nie są to ałdiofilskie switche, ale z zasilaczem liniowym za 800zł dają slyszalny pozytywny efekt. 

W poniedziałek w pracy zmontuję zasilacz liniowy i dokonam kolejnej próby.
Mam laboratoryjny zasilacz też liniowy ale to klocek i nie wiem czy chce mi się go nosić 😕 .

• Pokaż nowe odpowiedzi