Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe zaprzyjaźnioną panią chirurg od prostowania nosa i wielokrotnego szycia do tej pory wspominam
Nie chciałbyś zobaczyć mojego nosa

No zobacz, a ja zrobilem  .

Test switcha? Ależ owszem. Był nawet u mnie na testach sam producent. Jak to "Oni" próbował mi wcisnąć cały ten marketingowy shit ale szybko sam pojął, że ze mną nie warto. Z całym szacunkiem dla kolegi producenta bo cenię go za inne dokonania i On doskonale o tym wie.

P.S.
Być może w pewnych warunkach coś daje jakikolwiek switch (pomijam audiofilski) ale u mnie jest następująca konfiguracja:
W osobnym pokoju: Roon Rock i router ---> do pokoju z systemem ---->do switcha ----> ze switcha do Playera. Całość po kablu Ethernet kat 5. Zastosowanie audiofilskiego switcha nic nie zmieniło! W pokoju gdzie roon rock i router zasilacze fabryczne impulsowe. W pokoju z systemem osobne zasilanie.

18 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Współczuję jej naprawdę... 

A do tego wycieczki osobiste.

Piaskownica panie Ciaputko

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

2 minuty temu, absinth3 napisał:

A do tego wycieczki osobiste.

Piaskownica panie Ciaputko

Wyluzuj jak to piszą.

Sam sprowadziłeś epitet małpa do "komplementu" w trybie żartu a sam z żartu robisz osobiste wycieczki w Twoim kierunku.

... Być może to jakaś podpowiedź dla wierzących w magię switcha audiofilskiego
Ostatecznie producent audiofilskiego switcha był sam zdziwiony, że nie usłyszał zmian po wpięciu jego produktu takiego jak u niego w domu lub u innych. Ale też konfiguracja tam była inna niż wspomniana u mnie wyżej.

38 minut temu, piorasz napisał:

u mnie jest następująca konfiguracja:
W osobnym pokoju: Roon Rock i router ---> do pokoju z systemem ---->do switcha ----> ze switcha do Playera

I pewnie dlatego nic nie wniósł, skoro jest to zrobione zgodnie ze zdrowym rozsądkiem 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

23 minuty temu, piorasz napisał:

... Być może to jakaś podpowiedź dla wierzących w magię switcha audiofilskiego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Ostatecznie producent audiofilskiego switcha był sam zdziwiony, że nie usłyszał zmian po wpięciu jego produktu takiego jak u niego w domu lub u innych. Ale też konfiguracja tam była inna niż wspomniana u mnie wyżej.

Może zasilacz 🤔
😁

42 minuty temu, piorasz napisał:

Być może w pewnych warunkach coś daje jakikolwiek switch (pomijam audiofilski) ale u mnie jest następująca konfiguracja:
W osobnym pokoju: Roon Rock i router ---> do pokoju z systemem ---->do switcha ----> ze switcha do Playera. Całość po kablu Ethernet kat 5. Zastosowanie audiofilskiego switcha nic nie zmieniło! W pokoju gdzie roon rock i router zasilacze fabryczne impulsowe. W pokoju z systemem osobne zasilanie.

To nie tak. Musisz stworzyć problem i później go rozwiązać.
Przecież to oczywiste.

Nie ma problemu skoro go nikt nie dostrzega. A że niektórzy szukają go na siłę... co zrobić.

Ukryta Zawartość

28 minut temu, piorasz napisał:

Test switcha? Ależ owszem. Był nawet u mnie na testach sam producent. Jak to "Oni" próbował mi wcisnąć cały ten marketingowy shit ale szybko sam pojął, że ze mną nie warto. Z całym szacunkiem dla kolegi producenta bo cenię go za inne dokonania i On doskonale o tym wie.

Ukryta Zawartość

P.S.

Jeszcze niedawno nabijałeś się z tych co słyszą kable zasilające

Kiedyś podłącz "normalne kolumny", pomiń DSP a zmianę pomiędzy (bez Switcha, Switch bez filtrów z filtrami) na pewno usłyszysz

U ciebie jak piszesz różnic nie słychać, uszanuj jak ktoś pisze ze wznosi

IMG_0735.thumb.JPEG.f03f6a082f77368b49445f8a356be4b6.JPEG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, pmcomp napisał:

No zobacz, a ja zrobilem 🙂 .

Tylko wymiana opampa w DACu to jednak cos innego niz wymiana switcha czy kabla ethernetowego, nie sądzisz?

Znaczy się należysz do mniejszości 🙂 , skoro napisałem, że większość tego nie zrobiła (nie testowała). Wymiana opampa to oczywiście że zupełnie inna kategoria upgrade i dużo mniej kontrowersyjna. Chciałem tylko powiedzieć, że jest słyszalna i to bez "chyba, wydaje mi się, coś jakby". Niestety wymiana switcha czy kabla to temat taki na pograniczu voodoo i dla osób tylko czytających a nie praktykujących intuicyjnie może wydawać się ściemą, stąd te błyskawicznie napisane ponad 70stron.

P.S

@Kalasanty Ciaputko Masz PW ode mnie.

Audofilski switch z zasilaniem liniowym poprawia brzmienie poprzez eliminację zakłóceń z sieci ethernet. To fakt.

Ale to samo można osiągnąć za 100 zł kupując izolację galwaniczną ethernet lub za darmo podłączając streamer po WiFi. 

Trzeba tylko być świadomym aspektów technicznych sprzętu jaki użytkujemy. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja wybralem najtańszy ze zdjęcia po prawej, dlatego ze nie ograniczał wybrzmień, te droższe u mnie tłumiły dźwięk, ale różnice miedzy wszystkimi były

Edytowane przez .:Gerard:.

uszanuj jak ktoś pisze ze wznosi

A gdzie wykazałem brak szacunku? Wręcz przeciwnie - wskazałem moją konfigurację, która może dać do myślenia tym co słyszą wpływ.
DSP nie używam od dawna.
50 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Może zasilacz 🤔
😁

Nic z tego. Zasilacz był bardzo dobrej klasy, linowy zaprojektowany z myślą o tym switchu.

5 minut temu, piorasz napisał:

Nic z tego. Zasilacz był bardzo dobrej klasy, linowy zaprojektowany z myślą o tym switchu.

Czyli nie miałeś problemu. Nie było czego leczyć 😉 .

Czyli nie miałeś problemu. Nie było czego leczyć .
Ja myślę, że to co miałem wyleczyć już dawno wyleczyłem. Nie szukam zatem lakarstwa na uleczalne choroby. Wiem... Są ludzie, którzy lubią się łapać wszystkich dostępnych na rynku lekarstw nie zważając na to, że się dublują. Tylko czy wytrzyma wątroba? Nie mój problem
Wspominanie "audiofilskie" odebrałem jako naśmiewanie się, jeżeli nie było to twoja intencja to przepraszam
Nie była. Spoko.
1 godzinę temu, .:Gerard:. napisał:

Jeszcze niedawno nabijałeś się z tych co słyszą kable zasilające

Kiedyś podłącz "normalne kolumny", pomiń DSP a zmianę pomiędzy (bez Switcha, Switch bez filtrów z filtrami) na pewno usłyszysz

U ciebie jak piszesz różnic nie słychać, uszanuj jak ktoś pisze ze wznosi

Ukryta Zawartość

Obejrzales film o teoriach komunikacji?

A moze wydaje sie ze wnosi? Slepy test jest odpowiedzia. W przypadku switcha bardzo latwo to zrobic. Tylko po co? Lepiej WIERZYĆ.

Na slepy test wplywu kabla zasilajacego DC bylem i jestem w stanie postawić duze pieniadze, tylko z drugiej strony nie ma chetnego, ktory za wlasne postawione pieniadze chcialby usłyszeć taka roznicę.

🙂 

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Znaczy się należysz do mniejszości 🙂 , skoro napisałem, że większość tego nie zrobiła (nie testowała). Wymiana opampa to oczywiście że zupełnie inna kategoria upgrade i dużo mniej kontrowersyjna. Chciałem tylko powiedzieć, że jest słyszalna i to bez "chyba, wydaje mi się, coś jakby". Niestety wymiana switcha czy kabla to temat taki na pograniczu voodoo i dla osób tylko czytających a nie praktykujących intuicyjnie może wydawać się ściemą, stąd te błyskawicznie napisane ponad 70stron.

P.S

@Kalasanty Ciaputko Masz PW ode mnie.

Owszem, oponieważ zmienia element wzmacniajacy w torze analogowym, a nie element pasywny jak kawalek kabelka LAN czy switcha w torze pakietowej transmisji danych.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Audofilski switch z zasilaniem liniowym poprawia brzmienie poprzez eliminację zakłóceń z sieci ethernet. To fakt.

Napisze krotko … nie fakt tylko goowno prawda.

Wiecej zlego wnosi twoja lodowka, pralka czy zasilanie impulsowe LEDowego oswietlenia w twoim domu niz ten switch. I ten twoj oslawion6 izolator galwaniczny goowno ci pomoze. Nie wspominajac ze jest na pokladzie kazdego dobrego DACa czy streamera.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

5 minut temu, pmcomp napisał:

Napisze krotko … nie fakt tylko goowno prawda.

Jak zwykle nie potrafisz pojąć pewnych rzeczy. Chodzi o ZAKŁÓCENIA ELEKTRYCZNE, które dobrze zasilany switch eliminuje. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

50 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Czyli nie miałeś problemu. Nie było czego leczyć 😉 .

Leczyc powinno sie jedynie swoje audiofilskie problemy leżace w glowie.

🙂 

8 minut temu, pmcomp napisał:

Nie wspominajac ze jest na pokladzie kazdego dobrego DACa czy streamera.

Serio ? Możemy się założyć, że nie. 

10 minut temu, pmcomp napisał:

Wiecej zlego wnosi twoja lodowka, pralka czy zasilanie impulsowe LEDowego oswietlenia w twoim domu niz ten switch.

Na ogół to są osobne obwody zasilające. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Jak zwykle nie potrafisz pojąć pewnych rzeczy. Chodzi o ZAKŁÓCENIA ELEKTRYCZNE, które dobrze zasilany switch eliminuje. 

Zadaniem switcha nie jest eliminowanie zaklocen elektrycznych.

Napisalem kiedys jak mozna pominac switch.

Teraz, pmcomp napisał:

Zadaniem switcha nie jest eliminowanie zaklocen elektrycznych.

W przypadku switcha audiofilskiego tak. 

13 minut temu, Piopio napisał:

Serio ? Możemy się założyć, że nie. 

Na ogół to są osobne obwody zasilające. 

Tak? I co z tego? Kabel ochronny też jest osobny? To otworz swoją rozdzielnie elektryczna i popatrz jak tam jest. Zawsze mozesz sobie kupic taka audiofilska rozdzielnie za kolkanascie tyciow, byl nawet oddzielny watek na ten temat. Wydasz kase i bedsiesz bardziej zadowolony.

Szukaj takiego kabla:

image.jpeg.d9e06784f68a5dd14b089789bebae8f4.jpeg

Zaklocenia w.cz. lataja po calej sieci zasilajacej i zaden switch ich nie wyeliminuje. Na to sa inne sposoby.

Posluchaj kiedys jak np. sieja telewizory plazmowe.

11 minut temu, Piopio napisał:

W przypadku switcha audiofilskiego tak. 

A czym sie rozni switch audiofilski od switcha ethernetowego?

Odpowiem: CENĄ, ktorą frajerzy ze nie placą.

PS. kiedy kupisz sobie ten audiofilski za 16 tys zl?

Edytowane przez pmcomp

6 minut temu, piorasz napisał:

Dokładnie.

Ale kupujac dodatkowy za kilkadziesiat zlotych jak poprawiasz sobie samopoczucie!

Oszukaleś audiofilską śmierć za grosze 🙂 .

@Piopio … masz jeszcze jakies audiofilskie pomysly i odpsowiedzi?

Podsumowujac cala ta dyskusje napisze tak: zamiast kupowac audiofilskie szpeje wymiencie sobie kolumny na lepsze albo zrobcie adaptacje akustyczną.

Wtedy to nie bedzie kwestia wiary tylko realna poprawa dzwieku waszego systemu. A jak juz wszystko macie na topie albo uwazacie ze zlapaliscie kroliczka i dosc, tak jak ja, to nadmiarem kasy podzielcie sie z potrzebujacymi w jakiejs Fundacji, zainwestujcie w wyksztalcenie dzieci albo w swoje zdrowie. Zrobicie cos pozytecznego.

Edytowane przez pmcomp

28 minut temu, pmcomp napisał:

Nie wspominajac ze jest na pokladzie kazdego dobrego DACa czy streamera.

Ale wiesz, że to kłamstwo na potrzeby udowodnienia swojej racji ?

6 minut temu, Piopio napisał:

Jesli to klamsto to pretensje kieruj nie do mnie tylko do producenta, ze sprzedajac hiendowy sprzet robi cie w balona.

Moj DAC i moj player mają.

Cos masz jeszcze do dodania? Np. nt. tych osobnych obwodow i zakloceń?

Edytowane przez pmcomp

5 minut temu, pmcomp napisał:

Moj DAC i moj player mają.

Jakie to modele ? Ja wiem, które modele mają. A Ty wiesz ? 

Tak się zastanawiam co Ty właściwie chcesz dziś udowodnić? Niegdyś oferowałeś swój audiofilski komputer za około 5 tyś zł (wtedy to były zupełnie inne pieniądze niż dziś). Ten sprzęt wtedy wg Ciebie był najlepszym i jedynym słusznym rozwiązaniem i nie było z Tobą żadnej dyskusji. Dziś grasz na Malinie + bezużyteczny gadżet za 200 zł i nadal z Tobą nie ma gadki.
Ty naprawdę myślisz, że tu na forum są sami idioci?
7 minut temu, pmcomp napisał:

Cos masz jeszcze do dodania? Np. nt. tych osobnych obwodow i zakloceń?

Na tym się nie znam. Na wiem na ile zakłócenia, np. od sąsiada, przenoszą się do naszych własnych obwodów. 

• Pokaż nowe odpowiedzi