Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, pantagruel napisał:

Czy dołożenie do funboxa orangu zasilacza liniowego rzeczywiście ma sens?

Ma i to nawet jak dalej jest "audiofilski" switch w stylu ER. A najlepiej się pozbyć FunBoxa, i ze względu na dźwięk i na kiepskość tego urządzenia, przede wszystkim jako WiFi AP. Ja miałem FB3.0 i bardzo źle go wspominam.

Z mojego doświadczenia też slysze kable dc. Najfajniejszy w moim systemie jest taki diy na bazie przewodów 0,57mm od Sonus Oliwy. Skręcone że sobą 4 przewody, dwa na plus dwa na minus. Slychac wyraznie wpiecie tych od SO, takich z miedzi occ neotecha i oryginalnych od zasilacza.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

1 godzinę temu, kaviter napisał:

Ja miałem FB3.0 i bardzo źle go wspominam.

A na jaki zamieniłeś?

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

27 minut temu, Mikelas76 napisał:

Z mojego doświadczenia też slysze kable dc. Najfajniejszy w moim systemie jest taki diy na bazie przewodów 0,57mm od Sonus Oliwy. Skręcone że sobą 4 przewody, dwa na plus dwa na minus. Slychac wyraznie wpiecie tych od SO, takich z miedzi occ neotecha i oryginalnych od zasilacza.

😉 🙂😉  

Kiedy robimy u ciebie slepy test „za duze pieniadze” ???

1 godzinę temu, kaviter napisał:

Ma i to nawet jak dalej jest "audiofilski" switch w stylu ER. A najlepiej się pozbyć FunBoxa, i ze względu na dźwięk i na kiepskość tego urządzenia, przede wszystkim jako WiFi AP. Ja miałem FB3.0 i bardzo źle go wspominam.

A niby jak chczesz sie go pozbyc? Co najwyzej podlaczyc swoj drugi router. Wtedy masz w systemie dwa co generuje ogromne problemy bo funbox nie umie robic w trybie bridge.

Poza tym nie wiem czy dwa routery to jest „po audiofilsku” 😉 .

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

17 minut temu, absinth3 napisał:

A na jaki zamieniłeś?

Przez jakiś czas miałem MikroTika z OpenWrt ale tego to w sumie też nie polecam, w tej chwili mam TP Linka ER7212PC i trzy AP EAP615-Wall(EU). To dość nowe urządzenie, mam go jakoś od końca listopada, na samym początku były pewne problemy (z zaawansowanymi funkcjami), ale z obecną wersją firmware działa super. Jego jedyną wadą z naszej perspektywy jest to że w związku z tym że ma PoE wymaga zasilania 50V, a taki zasilacz liniowy to wiadomo tylko na zamówienie.

15 minut temu, kaviter napisał:

Przez jakiś czas miałem MikroTika z OpenWrt ale tego to w sumie też nie polecam, w tej chwili mam TP Linka ER7212PC i trzy AP EAP615-Wall(EU). To dość nowe urządzenie, mam go jakoś od końca listopada, na samym początku były pewne problemy (z zaawansowanymi funkcjami), ale z obecną wersją firmware działa super. Jego jedyną wadą z naszej perspektywy jest to że w związku z tym że ma PoE wymaga zasilania 50V, a taki zasilacz liniowy to wiadomo tylko na zamówienie.

A nie czasem 48V?

Do kupienia za grosze. Do zamowienia za milonytaki audiofilski, liniowy. 

W produkcji tyle samo co na 5V, 12V czy 24V 😉 .

Dla scislosci nie musisz stosowac PoE. Tylko sieciowcytez sie wycwanili i robia urzadzenia z PoE bez zasilana 5V czy 12V. Dlaczego? Bo wtedy musisz dokupic zasilacz 48V albo lepiej switch z PoE. 

🙂 

Kasa, kasa, kasa, a frajerow siac nie trzeba, oni sie sami znajdują 😉 … po prostu SĄ.

Edytowane przez pmcomp

1 minutę temu, pmcomp napisał:

A nie czasem 48V?

Do kupienia za grosze. Do zamowienia za milonytaki audiofilski, liniowy. 

W produkcji tyle samo co na 5V, 12V czy 24V 😉 .

A jak ktoś jest kumaty, to switch z zasilaniem Poe załatwi sprawę.

1 minutę temu, NRK napisał:

1 minutę temu, NRK napisał:

Tylko zobacz, napisalem powyzej, ile taki switch kosztuje i …on nie ma „liniowego audiofilskiego zasilania” 🙂 .

Taki z PoE z odpowiednia moca na wszystkie porty swoje jednak kosztuje 😉 .

„liniowego audiofilskiego zasilania” 🙂 .

To fakt.

Taki z PoE z odpowiednia moca na wszystkie porty swoje jednak kosztuje

Na jeden lub dwa porty dla AP spokojnie raczej każdy da radę.

17 minut temu, NRK napisał:

To fakt.

Na jeden lub dwa porty dla AP spokojnie raczej każdy da radę.

Bo zastosowanie PoE ma jedynie sens dla AP tam, gdzie trudnym, niemozliwym albo „brzydkim” jest zastosowanie wlasnego zasilania z 230V AC. Zadnych innych zalet nie widze, szczegolnie w „audiofilizmie” 🙂 .

Niedlugu purysci audio stwierdzą, ze puszczenie prądu po ethernecie zakloca transmisje pakietow danych, co ma oczywiscie negatywny wplyw na jakosć dzwieku audio przesylanego przez ethernet. A WP zrobi kolejny film na YT 🙂 🙂 🙂 .

PS. dlaczego dane audio przysylane przez wi-fi sa „lepsze” niz dane audioprzesylane przez skretke … nawet ta cat.8 ???

Edytowane przez pmcomp

A można prosto.... jeden tani switch, jeden zasilacz liniowy do niego. Na kilkanaście osób do tej pory jedna była w stanie usłyszeć moment wypięcia kabla... 

Wypinajac z routera trzeba być mocno głuchym żeby nie słyszeć nagłej poprawy sygnału... 

Nie cierpię PoE swoją drogą... uważam że jest idealne do przenoszenia zakłóceń 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nie cierpię PoE swoją drogą... uważam że jest idealne do przenoszenia zakłóceń 

Uderz w stół … i masz.

🙂 

I przez te zaklocenia twoj internet dziala gorzej? Dane przesylaja sie wolniej albo wcale ?

Jizzzzzz …

PS. gdyby tak bylo to calyi ternet na swiecie poszedlby w p.z.u.

PS2. patrzaj pan …pisze z iPada przez AP z PoE i… mozesz mnie odczytać … nie wiem tylko czy ze zrozumieniem, he, he, he.

Tak,tak, tak … ethernetowe audio rzadzi sieswoimi prawami … magic rules.

Edytowane przez pmcomp

przez te zaklocenia twoj i ternet dziala gorzej? Dane przesylaja sie wolnie albo wcale ?

A kto mówi o danych, nie trolluj w stylu buma

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

A kto mówi o danych, nie trolluj w stylu buma

A cyfrowa muzyka przez ethernet to co to jest … NIEDANE ??? Moze LEPIEJPODANE? Bo przez internet na pewno gorzej podane … ale zupelnie z innego powodu niz technologia.

Pszenica, wegiel czy kartofelki?

Te zera i jedynki …toco to jest twoim zdaniem? Jakies lepsze dane?

Jizzzzz …

Dlatego kocham analog …tam nikt takich bredni jak w ethernetowej cyfrze nie wypisuje.

Edytowane przez pmcomp

Teraz, pmcomp napisał:

A cyfrowa muzyka przez ethernet to co to jest … NIEDANE ???

Oczywiscie że dane, ale danych nie zmieni milion zasilaczy impulsowych po drodze... 

Chodzi tu tylko o to co poza danymi poleci po kabelku do streamera.. 

Nie zakłóci to pracy żadnego urządzenia, ale nasz zmysł słuchu może to odebrać jako męczący hiss/szum zwał jak zwał... 

W każdym razie słyszę wyraźnie podpięcie kabla do routera (jazgot i nerwowość dźwięku) , a nie słyszę wpięcia do switcha z liniowym... 

Tylko tyle i aż tyle... 

Wyobraź sobie uziemienie gramofonu np... 

Tylko inna skala

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Oczywiscie że dane, ale danych nie zmieni milion zasilaczy impulsowych po drodze... 

Chodzi tu tylko o to co poza danymi poleci po kabelku do streamera.. 

Nie zakłóci to pracy żadnego urządzenia, ale nasz zmysł słuchu może to odebrać jako męczący hiss/szum zwał jak zwał... 

W każdym razie słyszę wyraźnie podpięcie kabla do routera (jazgot i nerwowość dźwięku) , a nie słyszę wpięcia do switcha z liniowym... 

Tylko tyle i aż tyle... 

To zglos sie do Piopio … on da ci rozwiazanie na tacy. Na wszystkie audio-ddane-bole tego swiata, he, he, he.

Czyli jednak przeczytales moja wiadomosc przez moj AP z PoE … czyli dane zostaly przeslane BEZBLEDNIE.

🙂 .

PaczPan.

PS, do audio trzeba bylo tez sprawdzic Text To Speach 😉 . Bylo pogorszenie jakosci mojej wiadomosci?

moja rada … przejdz na analog … zycie ci sie wyprostuje, bedzie mniej problemow w audio.

Edytowane przez pmcomp

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Czyli jednak przeczytales moja wiadomosc przez moj AP z PoE … czyli dane zostaly przeslane BEZBLEDNIE.

Znajdź jeden mój post w którym pisze że to wpłynie na dane.. 

Po prostu traktuje switch jako filtr. 

Tanio, prosto i temat zamknięty. Mam jakość dźwięku z tego wstrętnego streamingu która mnie w pełni satysfakcjonuje... 

10 minut temu, Wito76 napisał:

Aha

Spokojnie - u Ciebie nie będzie słychać 👍🙂

28 minut temu, marcinmarcin napisał:

Spokojnie - u Ciebie nie będzie słychać 👍🙂

Marcin, wiesz o co mi chodzi. Wiesz, że ludzie czytają fora, jest to bardzo opiniotwórcze medium, wiele osób wszystko co czyta, łyka jak pelikan, więc starajmy się ostrożniej dobierać audio-epitety. Gdy piszesz często "masakrycznie ostro, jazgot, nerwowość, syczy wysokimi, zapiaszczone, piskliwie" itd to można sobie to wyobrażać jak niemalże dźwięk szlifierki kątowej. Nikt chyba nie sądzi, że aż tak źle coś tam zagrało i nagle aż tak "masakrycznie" wyzdrowiało. Absolutnie nie kwestionuję jakichkolwiek różnic, które usłyszałeś, wierzę że są zmiany. Zresztą sam jestem z tych wierzących i praktykujących jak wiesz, mam swoje doświadczenia i bawię się często zasilaniem. Ale chodzi mi o skalę tych zmian, czy jest rzeczywiście "masakryczna" czy jedynie zauważalna dla wprawnego, doświadczonego ucha i na przejrzystym systemie. Słuchałem w życiu przeróżnych ujowych ładowarek, trochę lepszych, poprzez "zwykłe" zasilacze liniowe po ultraniskoszumowe na bateriach skończywszy i jesteśmy w tej samej drużynie, słyszę zasilacze, ale nigdy nie napiszę, że coś zmieniło się tak drastycznie. Marcin, czepiam się, bo chodzi mi tylko o szacunek dla języka polskiego 🙂Możesz ripostować, że mam mało przejrzysty system czy coś, ale każdy tutaj wie, albo przynajmniej wyobraża sobie jakie różnice wniesie zasilacz liniowy do urządzenia sieciowego. Na pewno nie aż tak wyolbrzymione oralnie. 

Kumpel ostatnio chciał coś mi puścić, przyszedł ze swoim laptopem i podłączył mi tego laptopa zwykłym, najtańszym kabelkiem jack-rca z wyjścia badziewnej, zintegrowanej karty muzycznej - to jedyny przypadek, gdzie mogę napisać, że te puszczone empetrójki zagrały sykliwie, jazgotliwie, skrzecząco no "masakrycznie" jednym słowem z pełną odpowiedzialnością za swoje słowa.

Edytowane przez Wito76

@Wito76 zgadzam się, ale z drugiej strony to była jedna z lepszych zmian. Pisałem nawet wcześniej że usbridge signature jako źródło nie urywa... grał niby dobrze, ale miałem wrażenie wyostrzania dźwięku. Po dodaniu switcha gra zdecydowanie lepiej. Koszt moim zdaniem niewielki, jak na uzyskany efekt. 

16 godzin temu, absinth3 napisał:

Funbox- mam to samo, zmiana po liniówce  znacząca,  a była to wymiana starej liniówki na nową od Muzga. DC kable też słychać.

Też mam funboxa i myślałem, żeby go zasilić liniowo, ale latem ma w końcu być u mnie światłowód, więc będzie wymiana modemu. Nie wiem czy ten nowy będzie miał takie samo napięcie. Funbox ma kiepski zasięg WiFi, więc podłączyłem do niego router asusa, który już zasilam linowo, ale żadnej znaczącej zmiany nie usłyszałem. Funboxa mam wpiętego do filtrowanego gniazda w listwie. Ogólnie temat jest ciekawy, wiadomo że im mniej dziadowskich zasilaczy impulsowych w torze audio, tym lepiej. 

Dzień bez muzyki dniem straconym.

3 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Też mam funboxa i myślałem, żeby go zasilić liniowo, ale latem ma w końcu być u mnie światłowód, więc będzie wymiana modemu.

Ja dostałem FunBox 3.0 właśnie do światłowodu który w końcu do mnie dociągnęli w zeszłym roku. Standardowo dawali już jego nowszą wersję, ale ja chciałem tego 3.0 bo ten nowszy nie obsługuje IPv4, od razu zamówiłem instalację z ONT bo wiedziałem, że będę używał swojego routera. Problem z własnym routerem do Orange Światłowód jest taki że wymaga on tagowania VLAN na WAN w standardzie 802.1Q, a niewiele routerów to obsługuje, dlatego na początku używałem MikroTica z wgranym OpenWRT. Ten TP link którego mam teraz obsługuje 802.1Q ze swoim standardowym firmware, działa to bardzo dobrze i jest łatwe w konfiguracji. Ten FunBox to tragedia, miałem go przez pierwszy tydzień po instalacji światłowodu.

11 minut temu, kaviter napisał:

Ja dostałem FunBox 3.0 właśnie do światłowodu który w końcu do mnie dociągnęli w zeszłym roku. Standardowo dawali już jego nowszą wersję, ale ja chciałem tego 3.0 bo ten nowszy nie obsługuje IPv4, od razu zamówiłem instalację z ONT bo wiedziałem, że będę używał swojego routera. Problem z własnym routerem do Orange Światłowód jest taki że wymaga on tagowania VLAN na WAN w standardzie 802.1Q, a niewiele routerów to obsługuje, dlatego na początku używałem MikroTica z wgranym OpenWRT. Ten TP link którego mam teraz obsługuje 802.1Q ze swoim standardowym firmware, działa to bardzo dobrze i jest łatwe w konfiguracji. Ten FunBox to tragedia, miałem go przez pierwszy tydzień po instalacji światłowodu.

To prawda, te funboxy to jest straszny szmelc, net rozłączał mi po wifi w pokoju obok. Nie wiem jeszcze jskiego dostawce po założeniu światła wybiorę. Infrastruktura jest robiona przez orange, ale operatorów ma być kilku. W każdym razie dobrze wiedzieć, jak to ugryźć gdybym został przy orange. 

Dzięki. 

1 minutę temu, staropolanka2000 napisał:

To prawda, te funboxy to jest straszny szmelc, net rozłączał mi po wifi w pokoju obok. Nie wiem jeszcze jskiego dostawce po założeniu światła wybiorę. Infrastruktura jest robiona przez orange, ale operatorów ma być kilku.

Ja mieszkam w domu, więc o pokryciu jego powierzchni przez FB nie ma w ogóle mowy (w tej chwili mam 3 AP), w dodatku jak się łączyło z tym nie wiem z 10 urządzeń po WiFi to transfer spadał w okolice zera, plus w kółko się zawieszało, traciło połączenie z netem, tragedia, nie wiem czy ja trafiłem jakiś kiepski egzemplarz czy one wszystkie tak działają. Przekierowanie portów nie działało w ogóle, o całkowitym braku jakiś bardziej zaawansowanych funkcji w ogóle nie wspominając. Sama usługa Orange Światłowód jest super, mam 600M i jestem bardzo zadowolony, szczególnie z tym TP Linkiem, od 5 miesięcy ani jednej zwiechy czy rozłączenia.

44 minuty temu, kaviter napisał:

Ja mieszkam w domu, więc o pokryciu jego powierzchni przez FB nie ma w ogóle mowy (w tej chwili mam 3 AP), w dodatku jak się łączyło z tym nie wiem z 10 urządzeń po WiFi to transfer spadał w okolice zera, plus w kółko się zawieszało, traciło połączenie z netem, tragedia, nie wiem czy ja trafiłem jakiś kiepski egzemplarz czy one wszystkie tak działają. Przekierowanie portów nie działało w ogóle, o całkowitym braku jakiś bardziej zaawansowanych funkcji w ogóle nie wspominając. Sama usługa Orange Światłowód jest super, mam 600M i jestem bardzo zadowolony, szczególnie z tym TP Linkiem, od 5 miesięcy ani jednej zwiechy czy rozłączenia.

One tak mają, ja mam funboxa 2.0 i po kablu jest jako tako, ale po wifi dno i wodorosty. Nie wiem na ile sam modem ma na to wpływ, a na ile wolne łączę adsl. Czekam na ten światłowód jak na wybawienie. Gdy w innym pokoju syn ma drzemkę i mamy podgląd na kamerce, to praktycznie nie da się słuchać, w roon wyskakuje komunikat, że problem z połączeniem i utwory przeskakują, do szału mnie to doprowadza. 

Jak u Ciebie ten tp link jest postawiony? On jest wpięty kablem do funboxa, czy całkiem da się jakoś tego ustrojstwa pozbyć? 

• Pokaż nowe odpowiedzi