Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, marek.zakupy napisał:

A ja napisałem:

”wystarczy UTP wymienić na SFTP. Szczegóły w normach IEC 61156-11.”

Można było zajrzeć do normy, w Google wrzucić „co to za kabel sftp” 🙂

Zdrowia życzę Marek

To też rzuciłem w googla. 
Jest różnica między S/FTP a SFTP. 
Też zdrowia życzę🙂.

To mamy innego google, mój nawet zaznaczył opis  🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

13 godzin temu, pmcomp napisał:

A jakich podstawek uzywasz pod kable ethernetowe i pod kabel USB ?

Tak generalnie pod kable używam Cardasy plus zrobione mam przez stolarza kilka podstawek z litego drewna.  Wczoraj właśnie wszystkie Cardasy pożyczyłem znajomemu, będzie  testował i potem jego sąsiad tez ma pożyczyć na kilka dni.  Zobaczymy czy coś im podstawki pozytywnego wniosą. 🙂 Ja mam je z innego powodu.. 🙂

13 godzin temu, Ajothe napisał:

W tym pięknym Kecesie wpisałeś jaki to model podstawki? 

....no i dywanika 😁 

Ta podstawka jest na kolcach, że potrzebny dywanik do tego? 

Ma pod kolce podstawki, ale daje dywaniki pod platformę, bo lepiej mi je odsuwać jak sprzątam, plus platformy mają wygodniej 🙂  dywanik wykładzina belgijska 🙂 grubiutka - fajna . 🙂

Edytowane przez lolek126

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

6 godzin temu, marek.zakupy napisał:

To mamy innego google, mój nawet zaznaczył opis  🙂

Ukryta Zawartość

Na to wygląda, Twój ignoruje slash-a. 

Nie ma tematu, czepiam się i tyle. Przepraszam. 

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, danadam napisał:

Może ma kiepskie kable i mu zjadło 😉😁

Audiofilski zasilacz pogrubił sygnaturę 😋

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

W dniu 26.05.2023 o 15:37, Kalasanty Ciaputko napisał:

Na to wygląda, Twój ignoruje slash-a. 

Nie ma tematu, czepiam się i tyle. Przepraszam. 

Spoko się nie gniewam 🙂 Zdrówka Marek

• 1 miesiąc później...
37 minut temu, gutekbull napisał:

Ukryta Zawartość

Bromir był już wklejany kilka razy i co z tego? Niby masz izolacje galwaniczną na każdym klocku i co z tego? Podłączenie streamera do routera kablówki wyostrza i psuje u mnie dźwięk dość drastycznie. Dołożenie pomiędzy zwykłego switcha za 100 PLN, zasilonego liniowo daje sporą poprawe jakości dźwięku... 

A zera i jedynki dalej te same, nie o to chodzi tutaj... 

Ukryta Zawartość

9 minut temu, przmor napisał:

A jeśli połączysz przez wi-fi?

To po co wtedy switch? 

Teoretycznie najlepsze rozwiązanie 👍 

Ale jak miałem kiedyś pożyczone ifi zen stream, to gorzej grało po włączeniu wifi... więc wszystko zależy od urzadzenia i systemu. 

Myślę że samemu warto sprawdzić, wyjecie wtyczki nie jest skomplikowane... A może pomoże przepięcie na wifi... 

1 minutę temu, przmor napisał:

Ale czy obecny sprzęt jaki posiadasz możesz połączyć przez wi-fi w ramach eksperymentu?

Niestety usbridge signature został pozbawiony wifi przez Allo - podobno właśnie w celu likwidacji zakłóceń itp. 

Ale z tymi zakłóceniami i ich przenoszenie  różnie bywa - wcześniej grałem z laptopa (po wifi) i według wszelkich reguł audiofilskich powinien grać lepiej z baterii - tymczasem momentu wpięcia ładowarki nie słyszę, u mnie nie robi żadnej różnicy, sprawdzałem wielokrotnie... wszędzie poza laptopem każdą impulsówke wpięta do systemu słyszę wyraźnie (dlatego mam 3 liniowe - switch, dac i usbridge).

4 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Ale jak miałem kiedyś pożyczone ifi zen stream, to gorzej grało po włączeniu wifi... więc wszystko zależy od urzadzenia i systemu. 

A u mnie iFi Zen Stream grał zdecydowanie lepiej po WiFi niż po kablu. Na to zresztą wskazuje technika.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

1 godzinę temu, Piopio napisał:

A u mnie iFi Zen Stream grał zdecydowanie lepiej po WiFi niż po kablu. Na to zresztą wskazuje technika.

Na nic nie wskazuje technika na  którą się powołujesz. Jak grał gorzej po kablu, znaczy że sieje Ci po sieci bardxiej niż wifi w ifi... i tyle 

1 godzinę temu, Piopio napisał:

A jak to odebrałeś w kwestii specyfiki dźwięku? Co oznacza określenie "lepiej"? To wbrew pozorom dla wielu może mieć istotne znaczenie. 

2 godziny temu, umka napisał:

A jak to odebrałeś w kwestii specyfiki dźwięku? Co oznacza określenie "lepiej"? To wbrew pozorom dla wielu może mieć istotne znaczenie. 

Klasyka mniejszej ilości zakłóceń - czarne tło, lepsza separacja, bardziej zwarty bas i lepsze wokale. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

To dobry kierunek zmian. Tylko, czy nie traci na tym ostrość krawędzi, a przez to ekspresja dźwięku i poczucie ogólnego oddechu, bo często początkowo taki fajnie odbierany feedback, po jakimś czasie okazuje się krokiem w stronę monotonności przekazu. Oczywiście piszę czysto teoretycznie, gdyż bez osobistego spotkania się z danym punktem widzenia wróżymy z fusów. Ja swoje, a Ty swoje.  I co najlepsze, każdy ma rację. 😉

Edytowane przez umka
2 minuty temu, umka napisał:

To dobry kierunek zmian. Tylko, czy nie traci na tym ostrość krawędzi, a przez to ekspresja dźwięku i poczucie ogólnego oddechu, bo często początkowo taki fajnie odbierany feedback, po jakimś czasie okazuje się krokiem w stronę monotonności przekazu. Oczywiście piszę czysto teoretycznie, gdyż bez osobistego spotkania się z danym punktem widzenia wróżymy z fusów. Ja swoje, a Ty swoje.   😉

Moim zdaniem redukcja zakłóceń zawsze wychodzi na plus. Ja akurat lubię krystalicznie przejrzysty przekaz. 

28 minut temu, Piopio napisał:

Klasyka mniejszej ilości zakłóceń - czarne tło, lepsza separacja, bardziej zwarty bas i lepsze wokale. 

To podobne odczucia miałem grając po kablu, jak wyłączyłem w Zen wifi 😉

• 2 tygodnie później...

Ukryta Zawartość

Warto posłuchać , chociaż średnio trawie prowadzącego ,ale ten drugi pan wie co mówi.

Ukryta Zawartość

No to jak tam wasze audiofilskie sieci LAN i elementy ich torow?

Od obejrzenia metroalu nie zagralo wam czasem lepiej?

😉 .

Moze czas juz zamknac ten watek?

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

6 godzin temu, pmcomp napisał:

No to jak tam wasze audiofilskie sieci LAN i elementy ich torow?

Jeszcze nie oglądnąłem, ale co ma do rzeczy że Bromirski zapewne potwierdził ze 0 i 1 sie nie zmieniają? Nie zmieniają się i wielokrotnie o tym pisałem. Rola switcha jest w dodatkowej izolacji systemu audio, a nie poprawie transmisji. Jak któryś producent drogich switchy pisze pierdoły, to sam sobie zasłużył na komentarz... co nie zmienia też faktu że dodatkowy switch za 100 był jednym z najlepszych upgrade'ow mojej "cyfry"...

Edytowane przez marcinmarcin

3 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Jeszcze nie oglądnąłem, ale co ma do rzeczy że Bromirski zapewne potwierdził ze 0 i 1 sie nie zmieniają? Nie zmieniają się i wielokrotnie o tym pisałem. Rola switcha jest w dodatkowej izolacji systemu audio, a nie poprawie transmisji. Jak któryś producent drogich switchy pisze pierdoły, to sam sobie zasłużył na komentarz... co nie zmienia też faktu że dodatkowy switch za 100 był jednym z najlepszych upgrade'ow mojej "cyfry"...

No ro posluchaj jaka to izolacja 🙂 .

A może lepiej jednak wierzyć Pacule opowiadającemu o tajemnicach vodoo przy przesyłaniu plików audio przez internet niż Bromirskiemu?

Godzinę temu, pmcomp napisał:

No ro posluchaj jaka to izolacja 🙂 .

Taka to izolacja że jak kolega wpina RJ45 ze streamera do routera to robi się taka pętla że wysokotonowe wyskakują z kolumn. U niego jest coś zje. ane, co nie zmienia faktu że to nie powinno być słyszalne, a jest...

10 minut temu, marcinmarcin napisał:

Taka to izolacja że jak kolega wpina RJ45 ze streamera do routera to robi się taka pętla że wysokotonowe wyskakują z kolumn. U niego jest coś zje. ane, co nie zmienia faktu że to nie powinno być słyszalne, a jest...

Sam napisałeś 😉 

Jesli ktoś się nie zna nie powinien sam budować sieci LAN. Niby wszystko jest proste ale ... wtopy się zdarzają. Podobnie jak w audio.

5 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Jeszcze nie oglądnąłem

To jak obejrzysz to pisz 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Doba od wpisu mienela i gdzie sa ci wszyscy piewcy i PRowcy od audiofilskich elementow sieciowych ???

Wszyscy na wakacjach ? 😉 

Tylko nie piszcie, ze w audio sa rzeczy ktorych patametry nie mierza ale i owszem bo … w transmisji ethernetowej cięzko coś … uslyszeć uszami 🙂 .

• Pokaż nowe odpowiedzi