Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Co tu gadać, ma za mało czułe przyrządy 🤭.

Toppingi się świetnie na nich mierzą 👍 gorąco polecam 🤪

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Ale mozna, pisac, tlumaczyc, cytować autorytety z branzy IT, a audiofile i  tak lepiej wiedzą. Bo … słyszą. Albo wydaje im się, ze slyszą albo wierza, że slyszą.

🙂😉 🙂 

A tak powazniej to … kwintesencja audiofilizmu czyli audiofilizm w pigułce.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Ale co z tego filmu wynika? Nic, był już omawiany zresztą tutaj 😁

Choć właściwie wciskanie bajek że switch "poprawia" zera i jedynki trzeba potępić 

@pmcompw kolejnym filmie autorzyna zjedzie Cie z miną Kolumba odkrywcy analog 😁

Edytowane przez marcinmarcin

Godzinę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

A końcówka jak … u Hitchcocka 🙂 .

15 minut temu, marcinmarcin napisał:

Choć właściwie wciskanie bajek że switch "poprawia" zera i jedynki trzeba potępić 

@pmcompw kolejnym filmie autorzyna zjedzie Cie z miną Kolumba odkrywcy analog 😁

Z tego filmu wynika, ze sprzet i wyposazenie IT w sieciach LAN i WAN nie ma zadnego wplywu na dzwięk po zamianie cyfrowych pakietów ethernetowych w playerach/ streamerach, a później w DACu , na sygnal analogowy.

O czym piszę w tym wątku od samego poczatku po wlasnych testach ałdjofilskiego switcha i kabli w swoim systemie.

Ale do innych to nie dociera i dalej powielaja swoje teorie, ZE ONI PRZECIEŻ SŁYSZĄ. CZYLI, ZE DZIALA.

Czy nie czasem włacznie i z tobą 😉 ??? 

A był tutaj cytowany ale … zupełnie inny film, zapewne go nawet nie obejrzaleś.

Jak ja kiedys napisałem, ze nie slysze w swoim systemie roznicy pomiedzy dwoma DACami:  dCS Debussy, a 10 razy tanszym i o 10 razy lepszej funkcjonalnosci RME Adi-2 Pro to sie wielki rejwach podniósł. Moze powinienem nakrecicć filmik ? 😉 

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

36 minut temu, pmcomp napisał:

Moze powinienem nakrecicć filmik ? 😉

Może 👍 u mnie zarówno słychać było Rme 😉 jak wypinanie kabla z routera... 

Co do danych - zawsze pisałem że dane sie nie zmieniają bo nie mogą, ale zakłócanie części analogowej systemu po kablu z routera - naprawde trzeba by być głuchym, żeby tego u mnie nie słyszeć... A że switch za 100 (nie audiofilski) rozwiązuje temat i daje mi istotna poprawę jakości dźwięku, to dalej nie mam potrzeby grzebania... 

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Moze powinienem nakrecicć filmik ?

Lepiej nie, jedni podadzą Cię do sądu a drudzy nie nadążą z produkcją i podażą 😂.

1 godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Można by nakręcić filmik udowadniający, że wyłączone radio nie gra.
Ale znaleźli by się tacy co i tak by słyszeli 🤭.
Takie splątanie kwantowe z radyjkiem z innej galaktyki.

• 2 tygodnie później...

Przeczytałem cały wątek,  a nie było łatwo, chociaż dłuższe partie o uzdatnianiu wody dawały trochę wytchnienia od głównego tematu. Jestem na etapie układania swojego toru stream/pliki i wnioski mam takie:

Do modemu dostawcy internetu(jest w sąsiednim pomieszczeniu do pokoju z audio) podłączę switch (nieaudiofilskim) cat 5 może 7. Switch też nieaudiofilski , ale może z SFP żeby (na próbę) połączyć go z drugim takim samym switchem przez SFP.  Jak stwierdzę, że drugi switch nic nie daje,  wróci do sprzedawcy.  Podobny los spotka pierwszy switch jeśli nie będzie wnosił poprawy. Jeśli któryś switch (lub oby nie oba) zostanie, sprawdzę różnicę z zasilaniem liniowym do niego. Roon Core, NAS i end point wepnę do drugiego switcha (chyba że jeden zostanie ). Ponieważ Roon Core nie będzie łączony bezpośrednio z DAC zasilacz liniowy do niego i magiczną izolację galwaniczną mam w głębokim poważniu.

Podsumowując sprawa sprowadza się do tego czy w ogóle dawać switch (to mnie najbardziej przekonuje) , czy dwa switche w układzie jak opisałem wniosą cokolwiek pozytywnego ,podobnie  zasilacz liniowy do switcha. 

A teraz można kontynuować,  oby naukowo słuszne rozważania jeśli są tacy , których temat już nie wyczerpał. 

Pozdrawiam 

1 minutę temu, msankowski napisał:

Szacunek się należy, tak na raz tyle "wiedzy" zasymilować. To mogło się źle skończyć.

poszło na raty, terapeuta mi nie pozwala na więcej 😀

5 minut temu, msankowski napisał:

tyle "wiedzy"

Śmiechłem sobie po ciężkim dniu✌️Pzdr 

Gość

(Konto usunięte)
18 godzin temu, carlos med napisał:

Podsumowując sprawa sprowadza się do tego czy w ogóle dawać switch (to mnie najbardziej przekonuje) , czy dwa switche w układzie jak opisałem wniosą cokolwiek pozytywnego ,podobnie  zasilacz liniowy do switcha.

Twardym trza być, nie miętkim i walczyć. Ja dołozyłem dodatkowy switch za grosze, kuopiłem cztery razy droższe zasilanie linowie nostromo plus kabelek supra ethernet i ... Nie usłyszałem jakiś rewolucyjnych zmian. Ale..

Na pewno u mnie wąskim gardłem jest gów..ny dac w streamerku, zanaczy się sobie tłumaczę. So, trz kupić drugi switch, najlepiej po optyku z odpowiednią przejściówką plus zasilanie liniowe plus kolejny kable, plus zasilanie liniowe do routera ... i wtedy se można puścić płytę cd z dobrego odtwarzacza żeby się odprężyć po tej robocie.

Jak mawiał Krół Julian: "A teraz prędko do przodu zanim wszyscy się zorientujemy, że to zupełnie bez sensu".

Albo pójść sprawdzoną drogą kolegi absinth, który zbudował układ sporawy do streamingu i jak twierdzi, gra super, jak z płyt. Tylko można się naciąć, bo co, jeśli ów jest pod ciągłym wpływem owego? Wtedy wszystko brzmi świetnie co najmniej...

Z żalem stwierdzam, że nie jestem po wpływem (znajomi się martwią). Ale może mi się jeszcze poprawi?

CD i LAN grają podobnie; CD odrobinkę wyżej, z lepszą definicją przestrzenną, nieco węższą sceną i wszystkie te różnice są "odrobinkę, niewiele". 

Mógłbym się pozbyć CD playera bez żalu i tęsknot.

Granie z Internetu i z NAS- troszkę lepiej (ale troszkę tylko) z NAS. 

Źródła grają równorzędnie- jak chodzi o przyjemność; różnice są ale od znikomych do niewielkich= pomijalne. Żadne źródło nie jest dyskryminowane. Grają zależnie od aktualnego repertuaru. 

Dodam, że od początku roku nie zmieniłem NIC. I gites.

Ca rok temu kolega pożyczył mi kilka kabli poskręcanych z Ali - przełączałem na zasilaczu do routera i różnice były słyszalne i utrzymujące się w czasie. No to poskręcałem inne ale też z Ali (Monosaudio). Początkowo bez tulejek. Po kilku tygodniach nie wytrzymałem i założyłem tulejki (tu już był śrubokręt dynamometryczny) - dźwięk się obniżył, po następnych kilku dniach ustalił się na bardziej żwawym przekazie. Piszę o kablach zasilających do zasilaczy. 

Jakbym miał zaczynać teraz, gadałbym więcej z producentem moich zasilaczy, znaczy z Muzgiem

Staram się nie myśleć o królewskim porzekadle. 

Temat w obecnych warunkach mieszkaniowych- skończony

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, absinth3 napisał:

CD i LAN grają podobnie; CD odrobinkę wyżej, z lepszą definicją przestrzenną, nieco węższą sceną i wszystkie te różnice są "odrobinkę, niewiele". 

U mnie różnice podobne plus mniejsza precyzja i różnorodność basu. Tyle, że nie troszkę, a całkiem sporo. Jednak, poważnie mówiąc, to w dużej części sprawa wyposażenia system w zew. przyzwoity dac. Jednak keidy testowałem u siebie spl dircetor, który jest fajnym dackiem, to zawsze jednak odwarzacz cd górował w tych właśnie aspektach, o których piszesz plus tam moze jeszcze coś. To wszystko nie przeszkadza mi teraz słuchac z przyjmnością dzisiejszego mojego "odkrycia" (bo wyszła nowa płyta) Haralda Lopeza - Nussa. 

14 minut temu, absinth3 napisał:

Granie z Internetu i z NAS- troszkę lepiej (ale troszkę tylko) z NAS. 

Źródła grają równorzędnie- jak chodzi o przyjemność; różnice są ale od znikomych do niewielkich= pomijalne. Żadne źródło nie jest dyskryminowane. Grają zależnie od aktualnego repertuaru. 

Mam podobne spostrzeżenia w gradacji CD->Plik lokalny->stream . Różnice są ewidentnie słyszalne,ale to już nie jakaś przepaść,  raczej jak z nieco innego DAC albo na innym okablowaniu. 

Jak masz ułożony tor LAN ? W sensie router, switch, zasilanie ( już wiem że liniowe od Muzga, do których elementów?). 

W dniu 22.11.2021 o 21:15, Seth_A_Rider napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kwintesencja tematu, szczególnie wnioski końcowe. Przeczytałem w 15min, max treści i konkret, również polecam wszystkim poszukującym.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość

(Konto usunięte)

Carlos znamy to, znamy. Wielu używa i chwali. Obecnie problem jest taki, że już chyba ze dwa lata temu zaprzestali produkcji bo brakuje jakiś kości. Teraz klecą nowe urządzenie, ale wciąż przesuwają termin premiery.

Gość

(Konto usunięte)

Właśnie spojrzałem na ich stronę. Ogłosili, że można robić zamówienia na wersję gen 1. Wysyłka ma być od 25 września.

Jeśli jesteś poważnie zainteresowany ulepszeniem toru streamongowego, to praktycznie możesz kupować w ciemno, a gdyby z jakichś powodów byłby dla Ciebie nieodpowiedni, to sprzedasz pewnie bez straty.

https://uptoneaudio.com/products/etherregen

1 godzinę temu, pantagruel napisał:

Carlos znamy to, znamy. Wielu używa i chwali. Obecnie problem jest taki, że już chyba ze dwa lata temu zaprzestali produkcji bo brakuje jakiś kości. Teraz klecą nowe urządzenie, ale wciąż przesuwają termin premiery.

Wielu używa i chwali , wielu nie używa bo nie słyszy różnicy (też w dobrych systemach - może bardzo dobry streamer po prostu nie potrzebuje fajerwerkow w LAN bo sam je sobie zapewnia). I ta dyskusja nie ma końca. Ponieważ obecnie mam streamer -end point i RoonCore wpięte bezpośrednio do routera( tego od dostawcy internetu z ktorego korzystają inne PC w domu) to na pewno dodam router z USB (pod  dysk) zeby wydzielic sieć dla audio i switch z zasilaniem liniowym (jeśli będzie poprawa, a pewnie bedzie). Nie wierzę w audiofilskie routery i switche więc wybiorę coś może z Microtika za kilka stów. Kable dam cat 6 nieekranowane (nie będę uziemienia robił i walczył z pętlą masy). Switchem mógłby być ER , ale obawiam się,  że cena nie przełoży się na efekt, nie będę też wchodził w zegar zewnętrzny (a z ER będzie kusiło) bo skoro nie używam go do DAC i streamera czy CD to tu już byłaby chyba przesada.  Wątpliwość mam tylko co do sposobu połączenia routera ze switchem - Cat 6 czy sfp+ ? Były opinie w tym wątku że sfp degraduje dźwięk???

Żeby było trudniej to mam niewykorzystywany modem/router LTE z aktywną kartą z której na codzień nie korzystam, który mógłbym przeznaczyć tylko pod audio z dalszym przebiegiem LAN jak powyżej 

Edytowane przez carlos med
Gość

(Konto usunięte)

Kiedyś jeden userów proponował żeby kupić switch zarządzany i odfiltrować wszystkie sygnały poza muzyką. oczywiście to ponoć nie lada zabawa w ustawieniach, ale da się ponoć zrobić. Kolega NRK ma takie nieużywane, jak mówił i może odsprzedać, o ile to aktualne. Poza tym wygląda na to, że dobrze się zna na temacie, może więc z nim pogadaj?

31 minut temu, pantagruel napisał:

Kiedyś jeden userów proponował żeby kupić switch zarządzany i odfiltrować wszystkie sygnały poza muzyką.

A jaki to mialoby mieć sens? Szczególnie że do dedykowanego switcha zazwyczaj wepniesz tylko streamer... 

Godzinę temu, carlos med napisał:

Były opinie w tym wątku że sfp degraduje dźwięk???

Ja spotkałem się z opinią (poza forum), że było więcej szczegółów i mniej muzyki. Sam nie próbowałem. Podobnie nie próbowałem kabla nieekranowanego- od razu przyłączyłem ekran do wtyczki od strony routera

2 minuty temu, absinth3 napisał:

Ja spotkałem się z opinią (poza forum), że było więcej szczegółów i mniej muzyki. 

Tego chciałbym uniknąć 

No mi się finalnie udało, ale, że system grał mi nerwowo i konturowo, to cokolwiek podwyższało dźwięk wylatywało z hukiem. 

O tyle więc zadanie było łatwiejsze i tu sprawdzał się ER, każdy zasilacz liniowy, przyzwoita miedź (i wtyki i druty)

Czyli synergia- bez tego muzyki nie będzie. Dźwięki tak, ale nie muzyka.

4 godziny temu, pantagruel napisał:

Kiedyś jeden userów proponował żeby kupić switch zarządzany i odfiltrować wszystkie sygnały poza muzyką. oczywiście to ponoć nie lada zabawa w ustawieniach, ale da się ponoć zrobić. Kolega NRK ma takie nieużywane, jak mówił i może odsprzedać, o ile to aktualne. Poza tym wygląda na to, że dobrze się zna na temacie, może więc z nim pogadaj?

W świecie audio, rozwiązania IT nie mają racji bytu.🤣

3 godziny temu, absinth3 napisał:

Ja spotkałem się z opinią (poza forum), że było więcej szczegółów i mniej muzyki. Sam nie próbowałem. Podobnie nie próbowałem kabla nieekranowanego- od razu przyłączyłem ekran do wtyczki od strony routera

Ja w systemie już trzy lata mam nieekranowany kabel własnej roboty i nic z tego o czym piszesz nie ma, może to znów wina 😉 tego  że do audio robi się trochę inaczej tym bardziej dla siebie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

16 minut temu, NRK napisał:

W świecie audio, rozwiązania IT nie mają racji bytu.🤣

Bezsensowne na pewno nie 🤣

8 hours ago, carlos med said:

Kwintesencja tematu, szczególnie wnioski końcowe. Przeczytałem w 15min, max treści i konkret, również polecam wszystkim poszukującym.

Audiophilestyle to kopalnia wiedzy w temacie digital.  Użytkownicy, najczęściej praktycy, chętnie dzielą się swoimi doświadczeniami. Od maliny po wadax.

Tutaj, wycieczka do Burundi.

….be still and know….

• Pokaż nowe odpowiedzi