Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Widze, ze wirus audiofilizmu nie ma litosci dla nielicznych, pozostalych neuronow. Specjalnie dla ciebie zainicjuje operatora ironii, co bys sie nie gubil tak okrutnie.

No to jednak nie samotnie, ze niesmialo zauwaze.

Switch ma pomagać w hmm... 🤔... odseparowaniu czegoś czego nie powinno być. Częstuje tym czymś router. Po przejściu przez switch ( nie pierwszy lepszy ) tego już nie ma ( taki zamysł ). Do tego po przejściu przez switch-a zera są bardziej zerami i jedynki są bardziej jedynkami ( oczywiście nie z pierwszego lepszego switch-a). Jeszcze pojawia się tz. "JiTTER", który w niewiadomy sposób psuje "wybrzmienia", "scenę" i ogólnie samopoczucie "audiofila". Ratunkiem jest dodatkowy switch i nie wiedzieć czemu 8-portowe robią to lepiej od 5-portowych ( są tacy co potrafią łączyć kaskadowo kilka switch-y ). Nie do pominięcia jest zasilacz switch-a. Tu liniowy 5-10 razy droższy od samego switch-a potrafi odmulić dźwięk, poprawić bass, wokale itp. Oczywiście musisz mieć skrętke minimum kat6, "for audio"... no i odpowiednią konfekcję ( RJ-ki ).

Ale najważniejsze jest posiadanie odpowiedniego sprzętu, słuchu i wiary, że to ma wpływ na dane, które docierają do streamera.

Przepraszam, to moje i nie biorę odpowiedzialności za interpretację tego co napisałem ani za to na jakie decyzje będzie/ma/może mieć wpływ.

Oczywiście nikomu niczego nie zabraniam, wszystko co robimy by poprawić  np samopoczucie/humor/dźwięk jest jak najbardziej racjonalne, jeśli tylko nie sprzedajemy nerki by zdobyć gadget "for audio".

29 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Switch ma pomagać w hmm... 🤔... odseparowaniu czegoś czego nie powinno być.

Chodzi o zakłócenia elektryczne. 

Można się ich pozbyć na kilka sposobów:

1. switch z zasilaniem liniowym

2. połączenie WiFi

3. Jeśli transport jest połączony z DAC po USB to izolacja galwaniczna USB

4. izolacja galwaniczna LAN

5. MSB Digital Director za jedyne 15K USD 😉 

6. Fiber optic lan - czy jak to się nazywa

Moim zdaniem wszystkie sposoby poprawiają brzmienie. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, przmor napisał:

Mnie zastanawia w jaki sposób switch wpłynął na to, że jest więcej basu. Jakieś pomysły?

Lepsza kontrola basu i separacja 😉 Tak działa wyeliminowanie zakłóceń elektrycznych. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

25 minut temu, Piopio napisał:

Lepsza kontrola basu i separacja 😉 Tak działa wyeliminowanie zakłóceń elektrycznych. 

Lepsza kontrola basu w wiecej basu to dwie rozne sprawy.

A jak twierdze, ze lepsza kontrole basu zapewnia wymiana kondensatorow w filtrze dolnoprzepustowym dla niskich czestotliwosci w zwrotnicach kolumn glosnikowych.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

20 minut temu, pmcomp napisał:

Lepsza kontrola basu w wiecej basu to dwie rozne sprawy.

Pewnie bas jest wyraźniejszy a kolega odbiera to jako więcej basu.  

Można też uzyskać lepszą kontrolę basu wymieniając cały zestaw na lepszy. Ale nie o to tu chodzi. 

16 minut temu, Piopio napisał:

Można też uzyskać lepszą kontrolę basu wymieniając cały zestaw na lepszy. Ale nie o to tu chodzi. 

A o co? Chodzi o lepszy dzwiek.

Audiofilom wmawia sie dzisiaj ze zamiast „wymieniac” system na lepszy wystarczy wymieniac switche, patchcordy, dodawać izolację itp. A to czesto kosztuje tyle co doplata do nowego streamera czy DACa.

Branza IT i Audio zauwazyly, ze wykreowany zostal nowy rynek na produkty IT i pojawili sie nowi klienci do wydojenia 😉 .

Edytowane przez pmcomp

12 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

jak wyłączam router (tak,są tacy ludzie którzy wyłączają router jak go nie potrzebują-to ja)

A do routera dają foliową czapeczkę ?

😁

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

33 minuty temu, pmcomp napisał:

Audiofilom wmawia sie dzisiaj ze zamiast „wymieniac” system na lepszy wystarczy wymieniac switche, patchcordy, dodawać izolację itp. A to czesto kosztuje tyle co doplata do nowego streamera czy DACa.

Wymiana sprzętu nie pomoże pozbyć się zakłóceń elektrycznych. 

6 minut temu, Piopio napisał:

Ale lepszy sprzęt sam sobie z nimi poradzi. 

38 minut temu, Piopio napisał:

32 minuty temu, carlos med napisał:

Tylko okazuje się, że im lepszy sprzęt tym bardziej wrażliwy na gadgety które te "zakłócenia" maja likwidować. I to ludzie do "lepszego" sprzętu właśnie kupują kondycjonery, kable AC wartości wzmacniacza czy ZG, drogie switch-e "for audio", kable takie siakie - ekranowane, posrebrzane itp.

ETC

To w końcu jak to jest?

58 minut temu, carlos med napisał:

Oczywiście, że nie. Chyba, że konstruktorzy się tym zajmą. np. MSB Digital Director, iFi Zen Stream Neo, PS Audio AirLens.

12 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

To w końcu jak to jest?

Audiofil ma lepsze samopoczucie jak wyda więcej kasy na ulepszenia. I na tym bazują ci co audiofili golą.

56 minut temu, Piopio napisał:

Wyobraź sobie, że dobre sprzęty eliminują te zakłócenia na swoich IO.

5 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Tylko okazuje się, że im lepszy sprzęt tym bardziej wrażliwy na gadgety które te "zakłócenia" maja likwidować. I to ludzie do "lepszego" sprzętu właśnie kupują kondycjonery, kable AC wartości wzmacniacza czy ZG, drogie switch-e "for audio", kable takie siakie - ekranowane, posrebrzane itp.

ETC

To w końcu jak to jest?

IMO. W domenie analogowej dobrze wykonany kabel, adekwatny cenowo do sprzętu z, którym "gra" vs totalnie budżetowy kabel wnosi poprawę. W domenie cyfrowej poprawa jest raczej iluzoryczna. Budując system i dążąc do poprawy brzmienia i satysfakcji z obcowania z muzyką lepiej max środków przeznaczać na upgrade sprzętu. Poszukiwanie nowych bardzo drogich kabli , switchy,  zasilaczy itd jest często próbą dalszej poprawy brzmienia w sytuacji kiedy ma się wrazenie , że sprzęt jest już top of the top. I tak też można,  tylko w tej sytuacji poniesione nakłady finansowe przekładają się na poprawę brzmienia często jak 10000pln:1% lub gorzej. Każdy musi sobie sam odpowiedzieć na pytanie czy warto, a może lepiej posłuchać w tym czasie dobrej muzyki.

Wartość pieca, kolumn, streamera, DAC to ok 7 tys EUR.

Switch plus zasilanie to 100 EUR.

Poprawa to kilka procent. Słyszalna.

Efektywność kosztowa - zdecydowanie.

5 godzin temu, ProjectPi napisał:

Widze, ze wirus audiofilizmu nie ma litosci dla nielicznych, pozostalych neuronow. Specjalnie dla ciebie zainicjuje operatora ironii, co bys sie nie gubil tak okrutnie.

Próbowałeś coś mądrego napisać? Ja zwykle nie wyszło... 

10 minut temu, BorkowskiM napisał:

Nie wytłumaczysz teoretykom onanistom.. Powiedzą że bardziej krągłe 0 wymyślasz (nieważne że mówimy o zasilaniu i zakłóceniach

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, BorkowskiM napisał:

Wartość pieca, kolumn, streamera, DAC to ok 7 tys EUR.

Poprawa to kilka procent. Słyszalna.

Efektywność kosztowa - zdecydowanie.

Sorry, ale nie zrozumiałeś mnie. 100Eur na switch + zasilanie to nie przesada jeśli słyszysz poprawę, ale wiele głosów w tym ( bardzo żywym) wątku było zdania , że taka kwota na sam zasilacz to zdecydowanie za mało. 

5 minut temu, carlos med napisał:

Sorry, ale nie zrozumiałeś mnie. 100Eur na switch + zasilanie to nie przesada jeśli słyszysz poprawę, ale wiele głosów w tym ( bardzo żywym) wątku było zdania , że taka kwota na sam zasilacz to zdecydowanie za mało. 

Goście z Alfy twierdzą, że max to Ifi power, ponad to nie słychać już różnicy - w przypadku Netgear w każdym razie.

nie chce kupować droższego switcha i zasilania, wolę wydać na dalszą poprawę akustyki.

Tradycyjnie - pomiary switchy sa, pomiary zasilaczy sa, pomiarow wplywu tych pierwszych na sprzet audio brak.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

7 minut temu, ProjectPi napisał:

Tradycyjnie - pomiary switchy sa, pomiary zasilaczy sa, pomiarow wplywu tych pierwszych na sprzet audio brak.

Wiem, czytam ASR, w oparciu o ich testy wybralem DAC (i nie zawiodlem sie).

Na koniec dnia, liczy sie to, co podoba sie moim uszom. Jesli stwierdze, ze smarowanie kabli kaczym sadlem z gesi sudeckiej ubitrj przez ruda wiedzme w pelni ksiezyca ma efekt - to bede to robil i nic nikomu do tego.

Z fartem.

3 minuty temu, BorkowskiM napisał:

Co kupiłeś? Bo ja stwierdzam totalny brak zależności jakości dźwięku z dsc od pomiarów.... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Co kupiłeś? Bo ja stwierdzam totalny brak zależności jakości dźwięku z dsc od pomiarów.... 

Gustard X18.

12 minut temu, BorkowskiM napisał:

Na koniec dnia, liczy sie to, co podoba sie moim uszom. Jesli stwierdze, ze smarowanie kabli kaczym sadlem z gesi sudeckiej ubitrj przez ruda wiedzme w pelni ksiezyca ma efekt - to bede to robil i nic nikomu do tego.

Z fartem.

Alez smaruj, z dodatkiem spiewu rusalek i oddechu nietoperza, jesli taka wola. Rzecz nie w tym co kto lubi badz jakie ma impresje, a w tym czy i jak owe doswiadczenia przeksztalca w tezy uogolnione.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Godzinę temu, carlos med napisał:

Budując system i dążąc do poprawy brzmienia i satysfakcji z obcowania z muzyką lepiej max środków przeznaczać na upgrade sprzętu. Poszukiwanie nowych bardzo drogich kabli , switchy,  zasilaczy itd jest często próbą dalszej poprawy brzmienia w sytuacji kiedy ma się wrazenie , że sprzęt jest już top of the top. I tak też można,  tylko w tej sytuacji poniesione nakłady finansowe przekładają się na poprawę brzmienia często jak 10000pln:1% lub gorzej.

Bzdury, w moim systemie na kable, akcesoria antywibracyjne, itp. poszło 60% środków. Wśród ludzi których znam w realu posiadających sprzęt z "wyższej" półki to raczej typowa proporcja. Ktoś kto twierdzi że to 1% dźwięku nigdy nie obcował na żywo z żadnym sprzętem nawet średniej klasy.

1 minutę temu, kaviter napisał:

Bzdury, w moim systemie na kable, akcesoria antywibracyjne, itp. poszło 60% środków. Wśród ludzi których znam w realu posiadających sprzęt z "wyższej" półki to raczej typowa proporcja. Ktoś kto twierdzi że to 1% dźwięku nigdy nie obcował na żywo z żadnym sprzętem nawet średniej klasy.

Mądrzy ludzie twierdzą, że kable i duperele powinny stanowić ok. 15% wartości całego systemu audio.

5 minut temu, kaviter napisał:

60%. Czyli grają głównie kable , akcesoria itp. Dostrzegam pewien "niestosunek" jeśli już o obcowaniu mowa.

48 minut temu, kaviter napisał:

Chcesz powiedzieć, że podstawka pod wzmacniacz to 60% ceny ich duetu? 

Kupię switch-a + zasilacz do niego za 10tyś, a całe moje audio będzie warte 2tyś i to ma to być argumentem, że proporcja jest OK. 

Toś mnie przekonał😁.

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
poprawka
  • Pokaż nowe odpowiedzi