Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Dalej nie rozumiem po co kombinować na sile z ekranowana skrętka. skoro za 30 zł mamy kabelek który ogarnie nam do 10gb/s. Budowa portu usb a ethernet to sa calkiem inne sprawy i nie sugerował bym sie usb tu ni jak.

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Próbował może ktoś takiego zasilacza do switcha ? Wygląda solidnie chociaż...chińczyk 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

50 minut temu, xsnailx napisał:

Dalej nie rozumiem po co kombinować na sile z ekranowana skrętka. skoro za 30 zł mamy kabelek który ogarnie nam do 10gb/s. Budowa portu usb a ethernet to sa calkiem inne sprawy i nie sugerował bym sie usb tu ni jak.

Wskaż miejsce/post i kto chce kombinować na siłę z ekranowaną skrętką.

W dniu 29.10.2023 o 09:44, carlos med napisał:

Próbował może ktoś takiego zasilacza do switcha ? Wygląda solidnie chociaż...chińczyk 

Ukryta Zawartość

Ja używam 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ale generalnie jak mial bym brac w tym przedziale cenowym to jest sprawdzony sprzet od LHY 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Ja nie kupię w życiu już chińczyka, mam podobny z wyświetlaczem. Cena duża, a grzeje się jak piec. Wręcz parzy z usbridge. Strach to zostawić włączone w domu. Jakość dźwięku była dużo gorsza niż z PD Creative. 300pln więcej i masz polskie PD. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Wygląda solidnie chociaż...chińczyk

Ja osobiście mam uraz do chińskich produktów, nawet jak nie są niebezpieczne (kiedyś kupiłem chiński zasilacz HDPlex, to się dosłownie rozpadał w rękach i nie miał podłączonego przewodu ochronnego) to przeważnie grają słabo vide te wszystkie DACki chińskie w stylu AudioGd i podobnych.

4 godziny temu, xsnailx napisał:

... ale generalnie jak mial bym brac w tym przedziale cenowym to jest sprawdzony sprzet od LHY 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, kaviter napisał:

Ja osobiście mam uraz do chińskich produktów ...

Sam sobie zaprzeczasz ... przecież to też jest chińskie 🙂 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

3 minuty temu, pmcomp napisał:

Sam sobie zaprzeczasz ... przecież to też jest chińskie 🙂 

ale to nie ja pisalem (tzn ja o lhy - a kaviter o chinskich)

Teraz, xsnailx napisał:

ale to nie ja pisalem (tzn ja o lhy - a kaviter o chinskich)

Sorki, masz rację. Jakis dzisiaj rozkojarzony jestem, dwa wpisy i dwa babole.

@kaviter ... zwracam honor.

Muszę przewietrzyć mój system…

Ja osobiście mam uraz do chińskich produktów, nawet jak nie są niebezpieczne (kiedyś kupiłem chiński zasilacz HDPlex, to się dosłownie rozpadał w rękach i nie miał podłączonego przewodu ochronnego) to przeważnie grają słabo vide te wszystkie DACki chińskie w stylu AudioGd i podobnych.

Ja mam ostatnia wersje HDPLEX na LT3045 i jest swietna a zasila SOTM Ultra, sewer Roon na i7 i przelacznik. Poza tym naprawdę do wykonania nie można sie przyczepić, może się naumieli
2 godziny temu, barni napisał:

Ja mam ostatnia wersje HDPLEX na LT3045 i jest swietna a zasila SOTM Ultra, sewer Roon na i7 i przelacznik. Poza tym naprawdę do wykonania nie można sie przyczepić, może się naumieli

Może, tamten mój to było sześć siedem lat temu.

2 godziny temu, barni napisał:

Ukryta Zawartość

No i takie coś do zasilenia switcha i NUC z jednego zasilacza to bym spróbował. 685$ to jednak sporo , na razie jest i tak niedostępny. To cena np: 2 zasilaczy od Muzga , czyli tanio nie jest. 

Ukryta Zawartość

17 minut temu, carlos med napisał:

No i takie coś do zasilenia switcha i NUC z jednego zasilacza

Po co zasilać liniowo NUC ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Żeby jego zasilacz impulsowy nie siał zakłóceniami , chociaż wiem, to raczej już fanaberią. 

8 minut temu, carlos med napisał:

Żeby jego zasilacz impulsowy nie siał zakłóceniami , chociaż wiem, to raczej już fanaberią. 

Zależy w którym miejscy sieci masz go podłączonego. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Zależy w którym miejscy sieci masz go podłączonego. 

NUC jest wpięty do switcha do,  którego jest też wpięty streamer. Ich impulsówki zasilane z listwy wpietej do innego gniazda ( ale ta sama linia wydzielona pod audio na bezpieczniku w rozdzielni) niż kondycjoner (który teoretycznie odcina cały tor audio od czegokolwiek wpiętego w sieć) zasilający cały tor audio. Więc raczej te impulsowki mogę olać, ale gdybym miał robić podejście pod zasilacz do switcha to opcja z 2 wyjściami o różnym napięciu dla 2 odbiorników jest do rozważenia. W wielu miejscach znalazłem info , że jeśli NUK jest łączony przez ethernet z resztą toru to jego zasilanie nie ma znaczenia. 

19 godzin temu, carlos med napisał:

NUC jest wpięty do switcha do,  którego jest też wpięty streamer. Ich impulsówki zasilane z listwy wpietej do innego gniazda ( ale ta sama linia wydzielona pod audio na bezpieczniku w rozdzielni) niż kondycjoner (który teoretycznie odcina cały tor audio od czegokolwiek wpiętego w sieć) zasilający cały tor audio. Więc raczej te impulsowki mogę olać, ale gdybym miał robić podejście pod zasilacz do switcha to opcja z 2 wyjściami o różnym napięciu dla 2 odbiorników jest do rozważenia. W wielu miejscach znalazłem info , że jeśli NUK jest łączony przez ethernet z resztą toru to jego zasilanie nie ma znaczenia. 

moze rozwaz poprostu separacje nuca poprzez swiatlowod. Ja mam swiatlowodem odciety caly system audio od reszty sieci. switch i pc oczywiscie zasilone liniowo (zero impulsowek w strefie audio :))

21 minut temu, xsnailx napisał:

moze rozwaz poprostu separacje nuca poprzez swiatlowod. Ja mam swiatlowodem odciety caly system audio od reszty sieci. switch i pc oczywiscie zasilone liniowo (zero impulsowek w strefie audio :))

A PC jest za czy przed światłowodem ?

Teraz, Piopio napisał:

A PC jest za czy przed światłowodem ?

pc mimo tego ze ma zasilanie liniowe z hdplexa to jest wpiety swiatlowodem do tego switcha ktory z kolei jest dalej wpiety kolejnym 🙂 mam karte w nim swiatlowodowa sfp.

18 minut temu, xsnailx napisał:

pc mimo tego ze ma zasilanie liniowe z hdplexa to jest wpiety swiatlowodem do tego switcha ktory z kolei jest dalej wpiety kolejnym 🙂 mam karte w nim swiatlowodowa sfp.

Więc zasilanie liniowe jest bezsensu w tym przypadku. 

2 minuty temu, Piopio napisał:

Więc zasilanie liniowe jest bezsensu w tym przypadku. 

pozostaje jeszcze usb przeciez 🙂 dwa ze jesli bede chcial kupic karte i2s to niestety bede musial pc wpiac przez utp bo braknie mi slotow pciexpress

29 minut temu, xsnailx napisał:

pozostaje jeszcze usb przeciez 🙂 dwa ze jesli bede chcial kupic karte i2s to niestety bede musial pc wpiac przez utp bo braknie mi slotow pciexpress

A PC masz podłączony do DAC po USB ?

4 minuty temu, Piopio napisał:

A PC masz podłączony do DAC po USB ?

tak

Bo mogę, HDPLEX ma cztery wyjścia zasilania z czego dwa pre konfigurowane 12V i 19V (czyli właśnie pod NUC-e) a dwa o napięciu ustawianym przełącznikiem. Wiec mając moc 300W mogę z niego zasilić kompletnie wszystko co w torze audio potrzebuje zewnętrznego DC. Na serwerze Roon jest różnica ale minimalna, natomiast z SOTM ten HDPLEX gra o wiele lepiej od dedykowanego SPS 500.
26 minut temu, barni napisał:

HDPLEX ma cztery wyjścia zasilania z czego dwa pre konfigurowane 12V i 19V

To jest ten sam wynalazek który ja miałem. Weź go otwórz i zobacz czy ma podłączone uziemienie ochronne i czy te płytki, przykręcone w powietrzu nie zaczynają Ci pękać. A najlepiej od razu do śmieci, po co ryzykować.

sIuP7jw.jpg

7 godzin temu, przmor napisał:

To czy ma podłączone jak to napisałeś uziemienie ochronne zależy w jakiej klasie ochronności jest wykonany.

Z tym, że druga klasa ochronności też ma swoje wymagania konstrukcyjne bezpieczeństwa. 

16 godzin temu, jar1 napisał:

Z tym, że druga klasa ochronności też ma swoje wymagania konstrukcyjne bezpieczeństwa. 

Szkoda prądu na dyskusję z trollami. Zasilacz ma gniazdo C14, które stosuje się w urządzeniach I klasy ochronności. Tego że w moim egzemplarzu zacisk uziemienia ochronnego nie był z niczym połączony nie trzeba chyba komentować. Można oczywiście wykonać urządzenie o metalowej obudowie w II klasie ochronności, ale jest to niezgodne z ogólnie przyjętą praktyką. Domowe urządzenie wykonane w II klasie praktycznie zawsze będzie miało obudowę z materiału izolacyjnego.

bH1hRrD.png

Ten zasilacz HDPlexa to niebezpieczny śmieć, pomijając to że jego oznaczenia są niezgodne z normą IEC1293, to i tak nie ma mowy żeby przeszedł rzetelnie przeprowadzoną ocenę zgodności. 

Bzdury opowiadasz. Wszystkie moje urządzenia audio znanych firm masowych (Pioneer, Sony) mają metalowe obudowy i są w drugiej klasie ochronności oraz mają płaskie wtyczki dwubolcowe. A to że jakieś firmy audiofilskie robią urządzenia w pierwszej klasie ochronności wynika z tego, że albo nie potrafią wykonać urządzenia w drugiej klasie albo nie wiedzą co robią albo celowo wprowadzają zamęt żerują na ignorantach technicznych bo gruby kabel z bolcem lepiej wygląda.

• Pokaż nowe odpowiedzi