Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Dane docierające do streamera poprzez LAN są na nim buforowane, dalej rozkodowywanie do właściwego, cyfrowego streama, któremu jest obojętnie czy dotarł po srebrze czy po aluminium. Efekt końcowy jest ten sam.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Inwazja kablofili się zrobiła.

To, zdaje się zakładka dla tych co słyszą, również i kable?  Skąd to oburzenie więc? 

Nic na to nie poradzę, switche też "grają"

Jakby coś nie tak, to można moje wpisy zgłosić do moderacji.

Edytowane przez jar1
6 minut temu, jar1 napisał:

Skąd to oburzenie więc? 

Żadne tam oburzenie, raczej stwierdzenie faktu. Będzie dużo fiction przy śladowym science.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

29 minut temu, ASURA napisał:

Znafcy much się znaleźli

19 minut temu, jar1 napisał:

To, zdaje się zakładka dla tych co słyszą, również i kable?  Skąd to oburzenie więc? 

Mam kolegę starej szkoły krótkofalarstwa. Nie mylić z CB radiem. Pasjonat. Próbował mnie bakcylem zarazić i sporo poopowiadał jak to wygląda. Mówił między innymi, że jak wchodzą piraci i zakłócają rozmowę to jedyne co się robi, to nie odpowiada. Udaje się, że się nie słyszy. Ja sobie to bardzo wziąłem do serca i wcielam w życie. 😁

Edytowane przez staropolanka2000

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Godzinę temu, ProjectPi napisał:

Dane docierające do streamera poprzez LAN są na nim buforowane, dalej rozkodowywanie do właściwego, cyfrowego streama, któremu jest obojętnie czy dotarł po srebrze czy po aluminium. Efekt końcowy jest ten sam.

Zadziwiające ile ludzi nie potrafi tego zrozumieć ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

23 minuty temu, Piopio napisał:

zrozumieć

Jak mają zrozumieć, jak ich wiedza się kończy w momencie zalogowania na router. O switchu nie wspomnę.😀

Za to tu są eksperci potrafiący z zamkniętymi oczami rozebrać i złożyć tramwaj

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

15 minut temu, ASURA napisał:

"Niektórzy, kiedy brakuje im merytorycznych argumentów, uderzają w adwersarza w taki właśnie sposób, choćby po to, by wyprowadzić go z równowagi. "

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

19 minut temu, ASURA napisał:

Przy okazji zaskakujące że ci eksperci cały czas próbują nam wmówić,  że my mówimy że będziemy mieć inne czytaj lepsze dane... po prostu brak wiedzy, to najlatwiejsze uderzanie w adwersarza....

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

14 minut temu, Piopio napisał:

"Niektórzy, kiedy brakuje im merytorycznych argumentów, uderzają w adwersarza w taki właśnie sposób, choćby po to, by wyprowadzić go z równowagi. "

Po co uderzać wystarczy zacząć obserwować świat i wyciągać z tego wnioski

Poza tym adwersarzem nie jest osoba wchodząca między wódkę a zakąskę tylko intruzem

9 minut temu, ASURA napisał:

Poza tym adwersarzem nie jest osoba wchodząca między wódkę a zakąskę tylko intruzem

Żałosna jest Twoja próba obrony ignoranctwa technicznego ...

• Redaktorzy
6 minut temu, ASURA napisał:

Coś mi się wydaje, że poprawna forma wygląda następująco:
" Poza tym osoba wchodząca między wódkę a zakąskę nie jest adwersarzem tylko intruzem" 😉

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

2 minuty temu, Piopio napisał:

Żałosna jest Twoja próba obrony ignoranctwa technicznego ...

Nie lubię warcholstwa nawet technicznego…

• Redaktorzy
11 godzin temu, jar1 napisał:

To nie ja tak opisałem na urządzeniu gniazda zasilające. Z tym to do producenta.

Nie omieszkałem zwrócić uwagi, podobno wziął sobie ją do serca solennie obiecując poprawę. A tak już na serio, to wygląda na to, że w zależności od posiadanych w danym momencie zasilaczy naklejają stosowne stickersy i tyle. W dodatku wszystko wskazuje na to, że  część wytwórców świadomie modeluje finalne brzmienie switchy właśnie poprzez dobór odpowiedniego napięcia

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

24 minuty temu, Fr@ntz napisał:

W dodatku wszystko wskazuje na to, że  część wytwórców świadomie modeluje finalne brzmienie switchy właśnie poprzez dobór odpowiedniego napięcia

No fajny pomysł tylko co ile tysięcznych mam zmieniać w zasilaczu laboratoryjnym napięcie co by poczuć różnicę i nie puścić urządzenia z dymem? 😉 

Dzięki. 
Zmiany są, to wiem. Tylko ciekaw jestem, w którą stronę. Zamówiłem sobie właśnie 3 metrowe ugreen cat 6 UTP. Gdzieś kiedyś czytałem, że niektórzy polecają do audio właśnie nieekranowane, chociaż na zdrowy rozum się to kupy nie trzyma. Teoretycznie powinny zbierać z otoczenia jak antena. A będą miały co zbierać w tym gąszczu kabli za stolikiem.
Poczytaj dlaczego przewody są skręcone (Twisted Pair) to temat łapania zakłóceń nieco Ci się rozjaśni.
2 godziny temu, staropolanka2000 napisał:

Mam kolegę starej szkoły krótkofalarstwa. Nie mylić z CB radiem. Pasjonat. Próbował mnie bakcylem zarazić i sporo poopowiadał jak to wygląda. Mówił między innymi, że jak wchodzą piraci i zakłócają rozmowę to jedyne co się robi, to nie odpowiada. Udaje się, że się nie słyszy. Ja sobie to bardzo wziąłem do serca i wcielam w życie. 😁

Najpierw badam czy może jednak coś. Trochę się pobawię, a jak mam dosyć i nie widzę sensu, to wywalam do ignorów 😉

Natomiast nieco mnie dziwi, że tego typu pseudo dyskusje są tu porządku dziennym, czego raczej w tej zakładce miało, podobno, nie być. Ale to insza inszość.

A ja sobie i tak poradzę. 😉

Edytowane przez jar1
12 godzin temu, Fr@ntz napisał:

Nie omieszkałem zwrócić uwagi, podobno wziął sobie ją do serca solennie obiecując poprawę. A tak już na serio, to wygląda na to, że w zależności od posiadanych w danym momencie zasilaczy naklejają stosowne stickersy i tyle. W dodatku wszystko wskazuje na to, że  część wytwórców świadomie modeluje finalne brzmienie switchy właśnie poprzez dobór odpowiedniego napięcia

No więc, skoro tak to jest, to oznacza, że na wejściu jest przetwornica step down albo step up, co raczej generalnie występuje w układach cyfrowych. Czyli czyli z grubsza przerywany układ zasilania cewki by w niej wzbudzić napięcie w trakcie przełączania i je potem wykorzystywać do zasilania układów elektrornicznych.  To z natury rzeczy sieje zakłóceniami.  Ich poziom też pewno zależy od częstotliwości przełączania jak i napięć jakie obsługuje. Co pewno skutkuje też tym, że przy rożnych  zasilaniach takie coś sieje inaczej. 

Ciekawe czy są jakieś switche bez takich przetwornic napięcia. Raczej wątpię, ale może?

20 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Nie mam w torze żadnego zasilacza impulsowego. Od modemu przez router, switcha, streamer. Wszystko zasilane liniowo. Zdecydowanie warto było.

Bo niezupełnie, bo praktycznie obecnie w każdym urządzeniu cyfrowym (również power bankach) są przetwornice 😉

Co oczywiście nie zmienia faktu, że im ich mniej efekt końcowy na cały tor audio jest lepszy. Mniej idzie do zasilania  oraz mniej w sumie różnymi kablami połączeniowymi.

Godzinę temu, jar1 napisał:

No więc, skoro tak to jest, to oznacza, że na wejściu jest przetwornica step down albo step up, co raczej generalnie występuje w układach cyfrowych. Czyli czyli z grubsza przerywany układ zasilania cewki by w niej wzbudzić napięcie w trakcie przełączania i je potem wykorzystywać do zasilania układów elektrornicznych.  To z natury rzeczy sieje zakłóceniami.  Ich poziom też pewno zależy od częstotliwości przełączania jak i napięć jakie obsługuje. Co pewno skutkuje też tym, że przy rożnych  zasilaniach takie coś sieje inaczej. 

Ciekawe czy są jakieś switche bez takich przetwornic napięcia. Raczej wątpię, ale może?

Bo niezupełnie, bo praktycznie obecnie w każdym urządzeniu cyfrowym (również power bankach) są przetwornice 😉

Co oczywiście nie zmienia faktu, że im ich mniej efekt końcowy na cały tor audio jest lepszy. Mniej idzie do zasilania  oraz mniej w sumie różnymi kablami połączeniowymi.

Oczywiście. Mówię o tych, które dało się wymienić. Lodówki,pralki i zmywarki z domu nie wyrzucę. 😜 Ponadto wpiąłem urządzenia koło sprzętu do osobnej, filtrowanej listwy. 

Edytowane przez staropolanka2000

22 godziny temu, Piopio napisał:

W elektronice tak. 

Czy znasz jakie napięcie jest podawane jako "zero" a jakie jako "jedynkę".

Co się dzieje ze zboczami narastającymi i opadającymi i w jakim okresie czasu?

Jak jest traktowany szum zasilania w zerach i jedynkach? 

Godzinę temu, lamario napisał:

Czy znasz jakie napięcie jest podawane jako "zero" a jakie jako "jedynkę".

Co się dzieje ze zboczami narastającymi i opadającymi i w jakim okresie czasu?

Jak jest traktowany szum zasilania w zerach i jedynkach? 

Zera i jedynki są jednoznacznie identyfikowalne 😉 Inaczej nie działałyby komputery.

Szum zasilania nie ma wpływu na dane. Ma za to wpływ na pracę urządzeń elektronicznych. W komputerach to nie ma znaczenia, natomiast w audio ma to już wpływ na efekt końcowy przetwarzania sygnału czyli na brzmienie. 

28 minut temu, Piopio napisał:

Inaczej nie działałyby komputery.

Bum 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I optyczne 

"AIM (czyli Analog Iterative Machine) to nowatorski i przyszłościowy projekt Microsoftu. Jest to analogowy komputer optyczny, który wykorzystuje fotony i elektrony, by z prędkością światła rozwiązywać złożone problemy matematyczne. Robi to, bez potrzeby stosowania operacji przetwarzania danych w formacie binarnym ani tranzystorów. Tym samym przeskakuje bariery, które zostały ustawione przez te ostatnie. "

I kwantowe

"Komputer kwantowy to maszyna, której działanie jest oparte na fizyce kwantowej. W przeciwieństwie do zwykłych komputerów, w których przetwarzanie informacji bazuje na bitach, mogących przyjmować wartość „0” albo „1”, w tym przypadku podstawą są kubity (czyli bity kwantowe) przyjmujące tzw. superpozycję, w której „0” i „1” występują w tym samym czasie."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1

Jakby ktoś chciał zobaczyć, jaki wpływ mają zakłócenia (EMI) na działanie układów opartych na krzemie to był już dawno taki temat na forum. Filmik pokazuje, co potrafi zrobić zbliżony telefon do elektroniki.

Warto zauważyć, że sygnał cyfrowy jest już sam z siebie zakłóceniem.  

Dobre praktyki projektowania na początek a badania zostawmy placówkom badawczym i czytajmy co mają do powiedzenia

W dniu 10.10.2024 o 14:28, kontomatiego napisał:

M.in. wcześniej w wątku jest wyjaśnienie, dlaczego lepiej nieekranowany.

W ostatnich dniach sobie testowałem Xangsane rzekomo occ cat 8 i miałem na tych kablach wrażenie koca. Wpiąłem ugreen cat 6 utp i pierwsze wrażenie... powietrze i przestrzeń.Ciekawe to jest. 😁

Różnica w cenie dziesięciokrotna.

12 minut temu, staropolanka2000 napisał:

W ostatnich dniach sobie testowałem Xangsane rzekomo occ cat 8 i miałem na tych kablach wrażenie koca. Wpiąłem ugreen cat 6 utp i pierwsze wrażenie... powietrze i przestrzeń.Ciekawe to jest. 😁

Różnica w cenie dziesięciokrotna.

Ten cat 6 jest ekranowany czy nie?

• Pokaż nowe odpowiedzi