Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.10.2024 o 10:43, Piopio napisał:

Za Tidala Family płacę 10 zł miesięcznie. Słucham kilkunastu nowych płyt miesięcznie. Za cholerę kalkulacja nie wychodzi podobnie ... 20 x 15 = 300 zł ...

to szacun , prawie codziennie nowa płyta i bez powtórek , tu rzeczywiście kalkulacja jest inna

mi do mojej kolekcji brakuje około 150-200 płyt , których chciałbym posłuchać więcej niż 1 raz, i tak z tym co stoi na półce mam słuchania na prawie 8-10 lat 

streaming zachęca do poszukiwań  ale zwykle są to płyty niewarte posiadania , nawet nie da się ich posłuchać w całości

niech każdy ma to , co mu pasuje i odpowiada

W dniu 17.10.2024 o 13:48, PG napisał:

to szacun , prawie codziennie nowa płyta i bez powtórek , tu rzeczywiście kalkulacja jest inna

mi do mojej kolekcji brakuje około 150-200 płyt , których chciałbym posłuchać więcej niż 1 raz, i tak z tym co stoi na półce mam słuchania na prawie 8-10 lat 

streaming zachęca do poszukiwań  ale zwykle są to płyty niewarte posiadania , nawet nie da się ich posłuchać w całości

niech każdy ma to , co mu pasuje i odpowiada

Przez rok korzystałem ze zbioru cudzej kolekcji około 18 tysięcy płyt CD z których każdą (10% wybranych świadomie z zbioru) przesłuchałem raz lub parę razy i z tego ciekawszych płyt to może 1% była a takich co bym chciał mieć na stałe w kolekcji to około 0,1% 

Ułatwię liczenie ok 2 sztuk…

Co do płyt do słuchania w całości to konwencja raczej bardziej obliguje np. w muzyce poważnej niż wysoki poziom artystyczny wszystkich utworów na płycie. O równo bardzo dobrze co do muzyki nagrane całe płyty jest na prawdę trudno no i jeszcze dochodzi technika nagrania…

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tyle o mnie Spotify

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wraped7.thumb.jpg.99b9ca4ec93c1c5a3c9587654cf97322.jpg

Wraped5.thumb.jpg.fc032d1acf77beb7866056c9d7b7103b.jpg

no coments trolu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

6 godzin temu, ASURA napisał:

Tyle o mnie Spotify

Algorytmy zliczają jako "odtworzenie" nawet "wysłuchane" 3sekundy, potem klik, next, klik +1, next...klik (n+1), next...

Także, jesteś "bestią pochłaniajacą", niewątpliwie. 

Ukryta Zawartość

no coments trolu

1291 minut = 21 godzin i 31 minut

Także, jesteś "bestią pochłaniajacą", niewątpliwie. 

5 minut na każdy gatunek ;-)

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Widzę wyraźne deficyty myślenia, temat że ktoś może zamiast pięciu płyt słuchanych w kółko słuchać bardzo szeroką paletę muzyki i może mieć dzięki temu dużo frajdy jest tym osobom obce

9 godzin temu, ASURA napisał:

Tyle o mnie Spotify

Ukryta Zawartość

Wraped7.thumb.jpg.99b9ca4ec93c1c5a3c9587654cf97322.jpg

Wraped5.thumb.jpg.fc032d1acf77beb7866056c9d7b7103b.jpg

no coments trolu

spotify SIC ! 🤭

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, partick napisał:

1291 minut = 21 godzin i 31 minut

Ukryta Zawartość

5 minut na każdy gatunek 😉

1291 minut tylko 5 listopada.

258 gatunków w całym roku.

Przynajmniej ja tak rozumiem te screeny 🙂

Ukryta Zawartość

W dniu 19.10.2024 o 09:21, ASURA napisał:

Widzę wyraźne deficyty myślenia, temat że ktoś może zamiast pięciu płyt słuchanych w kółko słuchać bardzo szeroką paletę muzyki i może mieć dzięki temu dużo frajdy jest tym osobom obce

Masz frajdę ze słuchania Spotifi? Rozumiem, super kabel i switch robi robotę 😉

Już rozumiem, co niektórzy koledzy mieli na myśli mówiąc, że rod w systemie obnaży wszystkie błędy. Gdy grałem na ekranowanych kablach lan cat. 8 i miałem wszystkie kable zasilające na rodowanych wtykach coś mnie uwierało. Brakowało wypełnienia, było trochę jazgotliwie i zacząłem leczyć to robiąc mixy na kablach że złotem. Dałem nawet na dwóch kablach wtyki że złoconego mosiądzu i efekt był zadowalający, pojawiło się fajne wypełnienie i więcej średnicy. Po wymianie kabli lan na zwykłe, cienkie cat 6 bez ekranowania zaczęło mi mulić. Wróciłem do kabli rodowanych i eureka. W końcu jest dobrze! 😁

Dzień bez muzyki dniem straconym.

1 godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Brakowało wypełnienia, było trochę jazgotliwie i zacząłem leczyć to robiąc mixy na kablach że złotem.

Wiekszosc moich zasilajacych ma koncach mix zlota z rodem 👍

Ostani lanowy przed streamerem mam czerwony wireworld (posrebrzany), reszta to zwykle beldeny. Ma to razem wypelnienie i szczegol. Ja juz niczego na kablach nie ruszam, bo czasami wymiana jednego kabla i sypie sie cala ukladanka. I cos uwiera. 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

10 minut temu, Mikelas76 napisał:

Wiekszosc moich zasilajacych ma koncach mix zlota z rodem 👍

Różnie z tym wychodzi. U mnie jak wyżej napisałem. Chociaż w listwie i pre chyba zostawię na mixie, tyle że wywalę mosiądz złocony, a dam czystą miedź złoconą. Gra bardziej otwartym dźwiękiem (z wtyków ktore mam lub znam).

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Panowie gdyby ktos byl zainteresowany testem kabla hdmi 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Hmmm, sprawdziłem z ciekawości aktualny transport z którego gram (Volumio Primo) po kablu i po WiFi. Gra lepiej po WiFi... nie testowałem go wcześniej pod tym kątem, bo założyłem że jak zawsze było lepiej po kablu to tak będzie i grał zawsze z wtykniętym internetem. A tu zonk... po Wifi jest ciemniej i spokojniej, ale bez utraty detali, tak właśnie jak kojarzymy zmniejszenie zakłóceń. Tak że nie warto od razu WiFi skreślać, co nie @Piopio

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, jar1 napisał:

A 5 GHz g gra lepiej od 2,4 GHz 😉

Nie rzutuje, ale brak kabla jednak gra lepiej w tym przypadku

33 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Nie rzutuje, ale brak kabla jednak gra lepiej w tym przypadku

U mnie gra lepiej malina przez 5 G, wymusiłem takie połączenie.

Po LAN grało u mnie byt ciemno, efekt "studni". 

Separacja optykiem a po tym  0,5m  LAN to poprawiło, że po wifi już nie słucham.

13 minut temu, jar1 napisał:

Separacja optykiem a po tym  0,5m  LAN to poprawiło, że po wifi już nie słucham.

U mnie jesr zwykły switch z liniowym zasilaniem. Kilka setupów do tyłu to wystarczyło żeby nie słyszeć różnicy. Pobawię sie z innymi switchami i zasilaniem,  może faktycznie optyk. Albo zostanie WiFi...

Edytowane przez marcinmarcin

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

może faktycznie optyk

Z moich obserwacji optyk gra nieco jaśniej, więc niekoniecznie w tym przypadku musi się sprawdzić.

No i obudowa gniazda LAN w malinie jest połączona z jej masą, co dalej tez staje się masą audio. Ma więc znaczenie czy LAN  jest w ekranie czy nie. Przy metalowej wtyczce LAN z ekranowanym kablem te śmieci  ekranu wchodzą więc do masy malinki. 

Edytowane przez jar1

100m czy 1g? Odczuwacie różnicę w jakości? Do audio wystarczy 100m, 1g może wnosić śmieci. Dzięki Marcin za inne spojrzenie na switch i kable LAN😀

Przeglądając  ten temat  i wywody niektórych. 80% wypowiedzi to kłótnia Januszy. Nie  sądziłem że faceci siedzą w domu i wypisują takie głupoty 🙂 

jeden Janusz chce przekonać drugiego że on ma rację 🤣

A ja postanowiłem przetestować Przewody internetowe w swoim systemie.

kupiłem: 

Wireworld Chroma

Wireworld Starlight

Supra cat8

Baseus cat8

Furutech Lan8 Ncf 

iFi audio LAN iSilencer| Filtr sieciowy LAN

IFI Izolacje galwaniczna podłączyłem bezpośrednio do Lumina D3

A resztę Przewodów do routera UPC

Który jest zasilaczem liniowym podłączony  do listwy gigawata

Na Luminie  leciał wkoło jeden utwór i prze pinałem kable internetowe po kolei.

Zacząłem od baseusa bo 30 zł

Nie zauważyłem różnice w dźwięku.

na co dzień słuchałem na przewodzie internetowym dołączonym przez producenta Lumina. 

Następnie podłączyłem Supre, po około 5 s dźwięk się zmienił! Ale na gorsze. Bas się ciągnął, był kompletnie niekontrolowany. Bardzo do ciążył dół Pasma, zrobiła się tak zwana buła. 

Następny był Furutech. Bardzo podobna zmiana dźwięku. Ale również rozjaśniła sie góra Pasma.

Następnie żółty Wireworld Chroma, tutaj zrobiło się fantastycznie! bas świetny miał bardzo dobry timing. Środek Pasma gesty ekstra wokale. Góra idealna nic nie kuło.(ten przewód zostawiłem sobie do dzisiaj Jest to jeden z najlepszych Przewodów który wniósł zmiany do mojego systemu ze wszystkich Przewodów jakie kupiłem w życiu. Jest to przewód w konfekcji jednego ze sklepów audio Oryginalnie ma kiepskie plastikowe wtyki. Ten sklep zakłada metalowe solidne takie jak w wyższych modelach)

następnie czerwony  Wireworld. Jeszcze lepiej kontrolowany bas niż żółty. Środek identyczny ale niestety góra bardzo się wyostrzyła. Wokale zaczęły męczyć sibilanty również. Okazalo się że Starlight ma przewodniki OFC Posrebrzane. Stąd ta różnica względem żółtego Wireworlda. Tylko dlaczego to słychać tak samo wyraźnie jakbym zmienił RCA? Przecież to przewód internetowy od przesyłania 0 i 1

Supre i furutecha wróciłem po kilku dniach

Wireworldy zostawiłem sobie na dłużej.

Podłączyłem poprzedni mój  odtwarzacz

EverSolo DMP-A6 Master Edition
prze pinałem Wirewoldy A zmiany w dźwięku były praktycznie niezauważalne!

A te same przewody w Luminie 

zmieniały dźwięk bardziej niż jak zmieniłem przewody Głośnikowe z Tellutium Black na Silver. 
Tak, cyfrowy przewód posrebrzany Wniósł w moim systemie większe zmiany niż posrebrzany przewód analogowy.

Na koniec dodam że byłem do tego wszystkiego bardzo sceptycznie nastawiony bo sygnał cyfrowy to sygnał cyfrowy 0 i 1. A teraz cieszę się o wiele lepszym dźwiękiem za 370zl 

Wszystkie te przewody postanowiłem sprawdzić czy w pływają na obraz mojego telewizora LG Oled C1 I najlepiej wypadł Baseus za 30 zł który został.Na innych obraz szarpał albo był spowolniony itp

Jeden z kolegów mówił że przez WiFi gra najlepiej, niestety tak nie było w przypadku Eversolo. 

Więc wnioski można wyciągnąć tylko jedne. Izolacja galwaniczna pozwala zmieniać dźwięk Przewodów. Wszystkie pomiary i nauki  na ten temat SĄ NIC NIE WARTE. Ponieważ w jednym odtwarzaczu różnice są kolosalne a w drugim praktycznie żadne.  Zera i Jedynki grają. Ale nie zawsze. Gdy dołożymy do tego że ja słyszę inaczej dźwięk niż każdy z was, bo jest to bardzo subiektywne odczucie. Oznacza to że trzeba przewody i wszystkie inne zabawki audio testować samemu.

I co najważniejsze czerpać przyjemność z naszego hobby czego wszystkim życzę 👊

Edytowane przez SenorCoconut
Godzinę temu, lamario napisał:

100m czy 1g? Odczuwacie różnicę w jakości?

Jak miałem Sotmy to wydawało mi się że 100 grała lepiej, ale to niuanse były.. dość  istotne zmiany wprowadzało obniżenie taktowania.

30 minut temu, SenorCoconut napisał:

Następnie żółty Wireworld Chroma, tutaj zrobiło się fantastycznie! bas świetny miał bardzo dobry timing. Środek Pasma gesty ekstra wokale. Góra idealna nic nie kuło.(ten przewód zostawiłem sobie do dzisiaj Jest to jeden z najlepszych Przewodów który wniósł zmiany do mojego systemu ze wszystkich Przewodów jakie kupiłem w życiu

To

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jeszcze tego posłuchaj

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, ASURA napisał:

To

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) to jeszcze tego posłuchaj

Niestety jest za bardzo posrebrzany.  A ja już mam za dużo posrebrzanych Przewodów w systemie dlatego kolejny to kłucie góry i męczące sibilanty. 
Z USB Wireworlda najlepiej sprawdził mi się ultrafiolet. Ale to w drugim systemie w innym mieszkaniu gdzie mam Lumina T2+ Lema Tucana + ATC 40  Jak podłączałem Lumina T2 jako transport do Chord Quest

Ukryta Zawartość

27 minut temu, SenorCoconut napisał:

Niestety jest za bardzo posrebrzany

Popraw saturacje w systemie to Ci się piknie wyrówna łącznie z polepszeniem wokali

3 godziny temu, SenorCoconut napisał:

Następnie żółty Wireworld Chroma, tutaj zrobiło się fantastycznie! bas świetny miał bardzo dobry timing. Środek Pasma gesty ekstra wokale. Góra idealna nic nie kuło.(ten przewód zostawiłem sobie do dzisiaj Jest to jeden z najlepszych Przewodów

Ktos z branzy nawet o tym pisal, tak wiec wierze. 

3 godziny temu, SenorCoconut napisał:

Oznacza to że trzeba przewody i wszystkie inne zabawki audio testować samemu.

My to wiemy, przynajmniej niektorzy z nas 😉

2 godziny temu, SenorCoconut napisał:

Niestety jest za bardzo posrebrzany.

Wiecej srebra nie oznacza wiecej ostrosci, a 100% srebra wogole nie oznacza ostrosci 🙂

Gram obecnie na zrobionym przez siebie kablu ze srebra neotecha i sonus olivy. Jest naturalnie i analogowo, detalicznie itp itd. A czyste srebro 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Wiecej srebra nie oznacza wiecej ostrosci, a 100% srebra wogole nie oznacza ostrosci 🙂

Chodziło mi o to że więcej srebra oznacza więcej wysokich tonów. A ja najbardziej lubię jak w systemie jest złoto i Srebro i Rod i mosiądz. Oczywiście w różnych proporcjach…

• Pokaż nowe odpowiedzi