Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, jar1 napisał:

Masakra. Zaszczać, zapluć i obsrać.  

To forum zeszło już do szamba

Troche tak. 

Ale ja i tak sobie napisze, ze slysze zmiane switcha przed transportem 😁. Porownywalem trzy: TP-LINK TL-SF1005D za 40zl,cisco sg 110d za 160zl oraz netgear gs 108e. 

Byla niewielka roznica w dzwieku na korzysc netgeara, ktory zagral najczysciej, najklarowniej. Switche zasilane zasilaczem liniowym i ifi ipowerx. Czy warte to bylo wydania 500-800zl na zasilacz? Powiedzialbym ze nie jestem pewien, ale z drugiej strony tak, nawet jesli poprawa to tylko 0,5% w rozliczeniu ogolnym to zawsze jest to 0,5% na plus. Nie wydalbym chyba jednak 3000-4000zl na lepszy switch czy zasilacz np. Farada, gdyby to poprawialo tyle ile  obecny netgear z ifi ipowerx.

p.s. nigdy nie sprawdzalem ałdiofilskich switchy 😛

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

3 minuty temu, Mikelas76 napisał:

to zawsze jest to 0,5% na plus

😉

Co na to twoj spec od kozetki?

Nie wydalbym chyba jednak 3000-4000zl na lepszy switch czy zasilacz np. Farada, gdyby to poprawialo tyle ile  obecny netgear z ifi ipowerx.

Czemu? 
Przeciez lepsze wrogiem dobrego … szczegolnie w zakladce hiend.

🙂 

Muszę przewietrzyć mój system…

9 godzin temu, xsnailx napisał:

Dlatego też w domu ekranowanych kabli utp

To ja chyba jakiś trefny artykuł czytałem, bo tam było ze utp, to kable nieekranowane.

Godzinę temu, jar1 napisał:

Masakra. Zaszczać, zapluć i obsrać.  

To forum zeszło już do szamba.

Dlatego już dawno jegomościa wtrąciłem do forumowych kazamatów. 🙂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

5 minut temu, staropolanka2000 napisał:

To ja chyba jakiś trefny artykuł czytałem, bo tam było ze utp, to kable nieekranowane.

Tak masz rację, zbyt szybko pisałem a miałem na myśli FTP. Utp nieekranowane są ok 🙂

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

5 minut temu, staropolanka2000 napisał:

I takie w domu w zupelnosci wystarcza. Jak nie masz obok linii 110kV albo obok zakladu produkcyjnego z tysiacem silnikow.

Przypominam, ze do audio w zupelnosci starcza 100Mbps.

31 minut temu, Mikelas76 napisał:

Troche tak. 

Ale ja i tak sobie napisze, ze slysze zmiane switcha przed transportem 😁. Porownywalem trzy: TP-LINK TL-SF1005D za 40zl,cisco sg 110d za 160zl oraz netgear gs 108e. 

Byla niewielka roznica w dzwieku na korzysc netgeara, ktory zagral najczysciej, najklarowniej. Switche zasilane zasilaczem liniowym i ifi ipowerx. Czy warte to bylo wydania 500-800zl na zasilacz? Powiedzialbym ze nie jestem pewien, ale z drugiej strony tak, nawet jesli poprawa to tylko 0,5% w rozliczeniu ogolnym to zawsze jest to 0,5% na plus. Nie wydalbym chyba jednak 3000-4000zl na lepszy switch czy zasilacz np. Farada, gdyby to poprawialo tyle ile  obecny netgear z ifi ipowerx.

p.s. nigdy nie sprawdzalem ałdiofilskich switchy 😛

Ale jedno nie wyklucza drugiego, zasilanie liniowe pomoże i na zakłócenia po masie i na zwrotny syf do sieci ac generowany przez wtyczkowa impulowke 

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

10 minut temu, Mr.Jones napisał:

Ja mam tylko jedno pytanie : Skad sie bierze taka rozdzielczosc pomiaru sluchu ? Mniej niz 1% ... gratulacje za tak rozdzielczy organ.

Organy to sie raczej w tej zakladce na … dlugosć mierzy i sciga 😉😉😉 .

8 minut temu, Mr.Jones napisał:

Ja mam tylko jedno pytanie : Skad sie bierze taka rozdzielczosc pomiaru sluchu ? Mniej niz 1% ... gratulacje za tak rozdzielczy organ

Eeee, po co sie czepiasz skali porownawczej? Przeciez wszystkie te peryferia (switche, zasilacze, kabelki dc itp) to jest tak maly wplyw na dzwiek, ze nie idzie jednoznacznie tego okreslic w %, ja przynajmniej nie potrafie tego okreslic. Ale fakt jest taki ze zmiany sie obserwuje i nie ma co dyskutowac o tym. Uczciwie jednak, nalezy odnotowac ze sa niewielkie.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Uczciwie jednak, nalezy odnotowac ze sa niewielkie.

Pierwszy raz muszę się z Tobą zgodzić 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

I to jest najlepsze, że ...... całe to bicie piany w tym wątku i paru innych dotyczy ....jak mawiają erudyci ..."subtelnych, lecz znaczących " zmian w brzmieniu. 🙃

16 minut temu, carlos med napisał:

I to jest najlepsze, że ...... całe to bicie piany w tym wątku i paru innych dotyczy ....jak mawiają erudyci ..."subtelnych, lecz znaczących " zmian w brzmieniu. 🙃

A najgorsze czy … najlepsze jak kto woli … jest to, ze ma to znaczenie jak toto sie przeslucha TYLKO I WYŁĄCZNIE w swoim systemie, w swoim pomieszczeniu.

Inaczej … to sa czyste DYWAGACJE 😉 .

Ty miałeś przyjemnosc kupowanie swojego pre … troche w ciemno … odsluch nie u siebie … ale mogles poczytac o gustach i postrzeganiu ałdjofilskiej rzeczywistosci przez sprzedajacego 😉 . Do tego … modyfikowany … heh.

Ale … nie byly to kolumny.

Edytowane przez pmcomp

W moim systemie tor stream mam na średnim poziomie. Router ->cat 5 UTP(wszedzie) ->switch Netgear za ~100zł. Do switcha wpięty NUC z RoonCore ( RoonRock) + dysk  i  transport Moon. Switch zasilany liniowym zasilaczem za 300-400zł. Kabel ethernet zwykły. Każdy element: switch, zasilanie dał minimalną poprawę. Większą mam korzystając z Roon vs transport Moon solo. Czy było warto ? Było, bo nakłady podobnie jak u @Mikelas76 niewielkie, a trochę dało się uzyskać in plus. Miałem zapędy żeby kupić drogi switch, kable , zasilanie itd , ale uczeni w piśmie z tego forum zwykle udowadniali mi, że mam za mała wiedzę,  żeby bawić się w konfigurowalne switche itd. I w sumie to jestem im wdzięczny....bo zamiast tego mam Hi End'owy transport CD do poziomu, którego ripy płyt grane z toru plikowego nawet się nie zbliżają. Ktoś powie...dopracuj sobie tor plikowy to się zbliżą...nawet gdyby tak było...dziękuję,  ......wkładam płytę CD i napęd VRDS NEO VMK-3.5-20s w transporcie o wadze 32kg wydobywa z płyty absolutnie fenomenalny spektakl.

Wolałem kasę przeznaczyć na topowy transport CD niż switche, Etherregeny, kable, swiatłowodowe wkladki SFP i zasilacze zasilaczy. Nie żałuję. 

Rok temu testowalemu siebie topowy switch z topowym patchcordem … nie podam nazwy …teraz producent wznowil produkcje. Wysterowalem go nWet zewnetrznym zegarem.

I co ???

I NIC. Zero. Null.

Oddałem.

Czy mialem samego siebie oszukiwać???

U MNIE NIE ZAGRAŁ. Z plikow. Zadnego streamingu. 

Jaki mam  system … wiadomo.

Godzinę temu, carlos med napisał:

Było, bo nakłady podobnie jak u @Mikelas76 niewielkie, a trochę dało się uzyskać in plus

Ja mysle ze to dziala jak system naczyn polaczonych. A iles tam tych wszystkich switchy lanow i zasilaczy daje wymierny efekt. 

Powtorze ze mimo tych ulamkow %, razem do kupy jest to warte tych prob, eksperymentow, popelnionych beldow i malych sukcesow. 

Ja mysle ze mam nienajgorzej dopracowany streaming/pliki. A cedeka mam taniego z tym ze i tak podlaczony pod Pontusa gra fajnie.

6 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Ja mysle ze to dziala jak system naczyn polaczonych. A iles tam tych wszystkich switchy lanow i zasilaczy daje wymierny efekt. 

Powtorze ze mimo tych ulamkow %, razem do kupy jest to warte tych prob, eksperymentow, popelnionych beldow i malych sukcesow. 

Ja mysle ze mam nienajgorzej dopracowany streaming/pliki. A cedeka mam taniego z tym ze i tak podlaczony pod Pontusa gra fajnie.

Otóż to - zasilanie linowe wiadomo ze daje dużo (z uwagi na to co pisałem wcześniej) tak samo jak separacja podsieci audio światłowodem od reszty sieci domowej - U siebie mam tak zrobione ze audio jest odseparowane elektrycznie (poprzez przetwornice online z aku [ niestety to mus bo mam wahania napięcia od 210 do 265v]   i Trafo separujące ) i do tego obwodu mam wpięty tylko sprzęt audio i switch co go obsługuje [mikrotik CRS310-8G+2S+IN] zasilony liniowo, który do głównego switcha domowej sieci jest podłączony światłowodem 10gb/s

W dniu 4.11.2024 o 20:21, ASURA napisał:

Mam podobne odczucia co Ty i opinie zbieraczy vintage i sypiących się taśm nie biorę na poważnie....

Napisał ktoś kto słucha Spotify, które stosuje kompresję stratną. I tego nie słyszy ale już kabelek słyszy. Chyba, że ten kabelek tą stratę odzyskuje🙂...

W dniu 4.11.2024 o 20:42, ASURA napisał:

Np. brak pojemności pasożytniczych między poszczególnymi elementami kabla

Jak ta pojemność pasożytnicza będzie już na naprawdę poważnym poziomie to spadnie transfer, ale spokojnie do słuchanie Mp3 Ci wystarczy.

Jaką masz szybkość łącza?

W dniu 4.11.2024 o 20:47, ASURA napisał:

Są mniej narażone na zakłócenia i interferencje generowane przez przepływ prądu w kablu; taki jest kierunek działań w użytych rozwiązaniach

Ale wiesz dlaczego skrętka jest skrętką?

W dniu 4.11.2024 o 20:51, pmcomp napisał:

I jak te twoje zaklocenia i ich wyeliminowanie w tym kablu wplynely na dane?

Kompresja stratna Spotify jest nie słyszalna, za to pojemność pasożytnicza aż wierci w uszach. 

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
6 godzin temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Napisał ktoś kto słucha Spotify, które stosuje kompresję stratną. I tego nie słyszy ale już kabelek słyszy. Chyba, że ten kabelek tą stratę odzyskuje🙂...

Jak ta pojemność pasożytnicza będzie już na naprawdę poważnym poziomie to spadnie transfer, ale spokojnie do słuchanie Mp3 Ci wystarczy.

Jaką masz szybkość łącza?

Ale wiesz dlaczego skrętka jest skrętką?

Kompresja stratna Spotify jest nie słyszalna, za to pojemność pasożytnicza aż wierci w uszach. 

Przeciez spotify czasami sluchac sie nie da .. (przynajmniej w moim systemie) - ono jest dobre do samochodu lub na sluchawki na trenning ale juz napewno nie do referencyjnych odsluchow.

2 godziny temu, xsnailx napisał:

Przeciez spotify czasami sluchac sie nie da .. (przynajmniej w moim systemie) - ono jest dobre do samochodu lub na sluchawki na trenning ale juz napewno nie do referencyjnych odsluchow.

Nie zmienia to faktu, że jeden z tutejszych słyszących kable wszelakie, chwali się ile to on tego nie przesłuchał ze spotify...🙂

• 1 miesiąc później...

A ja sobie ostatnio wymieniłem switch (starą Tendę) na QSA Violet.

Jadę z niego do telewizora, dekodera i do dwóch malinek (jedna audio, druga wideo)

Do audio wychodzę przez złącze SFP (modułem SFP) 2m optykiem. Po optyku jest konwerter światło na miedź. Z tego kabelkiem LAN (NxLT Flame LAN). 

Switch zasilany zasilaczem liniowym 5V. I jest miodzio. 😉

Ten 8+ 2 portowy jakoś mi znajomy 🙈😀

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
W dniu 8.11.2024 o 06:49, xsnailx napisał:

Dobrze zauważyłeś; w Twoim systemie

No franca jest wymagający co do konfiguracji...

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

20 godzin temu, ProjectPi napisał:

Netgeary to chyba typowi dawcy organów.

Kiedyś Dlink 108 królował 🙃

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, Ajothe napisał:

320kbps jest wymagające względem 1400 kbps? 

Ciągle mnie dziwi że podczas testów jakość Spotify jest robiona jako abonament darmowy a są następujące możliwości w abonamencie co do jakości

image.png.f5ffd8c23912303ff33d260267ad4031.png

Ja mam tą ostatnią

Sama prędkość to też nie wszystko, istotne jest jak to jest na serwerach zapisywane i jak to po drodze do samego głośnika przetwarzane. U mnie na bardzo dobrym napędzie SACD ESOTERIC-a  różnica między CD a SACD jest taka jak między CD a streamingiem i o dziwo nie jest to jakoś mocno upierdliwe i bardzo przyjemnie się słucha a o to w sumie chodzi! W sumie organoleptycznie to taka różnica moim zdaniem jak2-3 krotna między plikami WAVE a FLAC masa osób tego ostatniego nie wychwytuje no bo jest bit perfect i bla, bla, bla....

Jeśli się ostatnio na Tidalu coś poprawiło poza oszukiwanymi plikami MQA to chętnie odszczekam. Jak dla mnie Instrumenty , wokale są bliżej tego co można posłuchać na koncertach bez prądu, choćby w filharmonii

Po drodze jest jeszcze inna bajka w postaci gęstych plików ale tam działa reguła ud; uda się albo się nie uda coś finalnie dobrego do słuchania z przyjemnością zrealizować

Ponieważ coś tam siedzisz w vinylu to jak obecne tłoczenia a kiedyś nagrywane w systemie Decca tree i tam w Decce wydawane. Mam takie winylowe nagrania  i jak dotąd na innych płytach CD jak i vinylowychi takiego realizmu symfoników nie zaznałem tak że jeszcze długa droga do MUZYKI i DŹWIĘKU ale jak się okazuje możliwa leżący w trumnach dawali radę  a nie byli to kosmici .....

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, ASURA napisał:

Jeśli się ostatnio na Tidalu coś poprawiło poza oszukiwanymi plikami MQA to chętnie odszczekam. Jak dla mnie Instrumenty , wokale są bliżej tego co można posłuchać na koncertach bez prądu, choćby w filharmonii

Moim zdaniem jakość jest bardzo dobra. Poprawili mocno apkę Tidala na androida i jakość Tidal Connect. Mam też wrażenie że poprawiają pliki gnioty które pozostały po szybkiej konwersji mqa na flac. W zależności od apki i systemu  (i oczywiście wersji pliku) Tidal może zagrać lepiej niż Qobuz.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi