Skocz do zawartości
IGNORED

Audiofilski Switch?

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Tylko mi nie chodzi o to ŻE masz zrobione tylko JAK masz zrobione

Wrzucałem już. 

Ale proszę raz jeszcze wrzucam

Dyfuzor okolo 2m² na tylnej scianie, klocki 5x5cm gł. studni 14cm w odległości 2m od mojej głowy. 

Na przedniej scianie około 6m2 "pt80" gr 10cm z dystansem 5cm pustki przykryte lamelami, częściowo przeswit. do tego pianki apama gr 5cm sztuk 2.

W zakupie dyfuzory na boczne sciany (fraktale).

Do tego gruby dywan z podkladem "akustycznym" gr 1cm.

To jest salon więc są jakies ograniczenia. Nic mi się szczególnie nie wzbudza, poglos 0,35

I tak, w takich domowych warunkach slychac zmiane kabla LAN z ww starlight 8 na zwyklego beldena 1303

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20211215_231919_com.android.gallery3d_edit_8737262675750.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

4 godziny temu, rafa napisał:

To wrecz zadzoszcze, moj jest na 50Hz i cztery basstrapy go troche zbijaja i jest tylko pod wzgledna kontrola. Ale na wiecej pulapek nie mam miejsca.

Ja mam na 53Hz główny mod. Ogarnia go w 100% DSP w Adim, na moje ucho całkowicie bezstratnie dla jakości. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Ja mam na 53Hz główny mod. Ogarnia go w 100% DSP w Adim, na moje ucho całkowicie bezstratnie dla jakości. 

Próbowałem korektora parametrycznego który mam w JRiver. Włączenie DSP wypiera z emocji, sucho - dla mnie nie akceptowalne zmiany.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

30 minut temu, rafa napisał:

Próbowałem korektora parametrycznego który mam w JRiver. Włączenie DSP wypiera z emocji, sucho - dla mnie nie akceptowalne zmiany.

Problemem nie jest DSP - tylko jego implementacja. Trzeba go wprowadzić do toru tak żeby nie wnosił strat. U mnie włączenie lub wyłączenie EQ w RME jest całkowicie niezauważalne (chyba że akurat leci kawałek który dudni) - wtedy poprawa jest niesamowita. Ale przyznaje - korekta średnich lub wysokich tonów wnosi jakaś ,minimalną degradację, zarówno na filtrach FIR jak i IIR (dlatego DSP uznaje wyłącznie do rozwiązywania problemów z nadmiarem basu).

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Wrzucałem już. 

Ale proszę raz jeszcze wrzucam

Dyfuzor okolo 2m² na tylnej scianie, klocki 5x5cm gł. studni 14cm w odległości 2m od mojej głowy. 

Na przedniej scianie około 6m2 "pt80" gr 10cm z dystansem 5cm pustki przykryte lamelami, częściowo przeswit. do tego pianki apama gr 5cm sztuk 2.

W zakupie dyfuzory na boczne sciany (fraktale).

Do tego gruby dywan z podkladem "akustycznym" gr 1cm.

To jest salon więc są jakies ograniczenia. Nic mi się szczególnie nie wzbudza, poglos 0,35

I tak, w takich domowych warunkach slychac zmiane kabla LAN z ww starlight 8 na zwyklego beldena 1303

Ukryta Zawartość

Screenshot_20211215_231919_com.android.gallery3d_edit_8737262675750.jpg

Ładne wnętrze, Wysoki poziom wskaźnika WAŻ 😅

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 13.09.2022 o 15:23, pmcomp napisał:

Dlatego prosiłem o zdjęcia

Ja wywiazalem się z tego. Teraz poproszę o Twoje zdjęcia. Bardzo chciałbym zobaczyć jak wygląda Twój pokoj gdzie sluchasz muzyki. Ba, nawet chętnie bym się wybrał do Ciebie posluchac muzyki jeśli mieszkasz niezbyt daleko. 

Ale na tą chwilę też poproszę o zdjęcia Twojego pokoju. Może być nawet na priva, którego zatrzymam w razie konieczności dla siebie. 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Nie ma co ściągać. To jest salon więc to ma mieć jakąś tam funkcjonalność.

bHAVZl.jpg

zPYiw2.jpg

Na miejscu Jensenów stanęły Telefunken TL-800.

EDIT: znalazłem aktualne zdjęcie z ustawiania Telefunkenów:

SzoWHS.jpg

Pomieszczenie 43 mk2, ok. 150 m3 kubatury, otwarte na resztę domu.

Cały sprzęt, oprócz jednego gramofonu (na komodzie) i dwóch szpulaków których nie widać na zdjęciu, wisi na półkach na ścianie. Podłoga pływająca odseparowana od ścian. Kolumny na podstawach betonowych stojących na pumeksach.

Panele akustyczne widać. Projektowane i robione na zamówienie do tego pomieszczenia.

Pozdro

PS. najwiekszy wpływ na dźwiek ma czasem zawartość kolekcji 😉 

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Pomieszczenie 43 mk2, ok. 150 m3 kubatury, otwarte na resztę domu.

rozumiem że ta sciana z sofa to tak zwana sciana frontowa gdzie stoi sprzęt i kolumny. No nie najgorzej. A co ze ścianami bocznymi i tylnia? Jak daleko je masz od miejsca odsluchowego? Czy tam masz jakąś adaptację?

• Redaktorzy

Oglądając fotki pmcompowego salonu zawsze mój wzrok wędrował na te płyty kamienne/betonowe/pustakowe pod ZG. Pamiętam jeszcze o malowanych na czarno pumeksach. 

Nie jedna żona/partnerka życiowa pogoniłaby chłopa za te kamienie. Moja toleruje 14kg marmury koloru czerwonawo-bordowo-salcesonowatego na ZG. Odkładamy na nich laptopy. Zrobiłem to dla domowników i też siebie, żeby nie orali mi laptopami po obudowach kolumn. 😉

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

20 minut temu, Mikelas76 napisał:

rozumiem że ta sciana z sofa to tak zwana sciana frontowa gdzie stoi sprzęt i kolumny. No nie najgorzej. A co ze ścianami bocznymi i tylnia? Jak daleko je masz od miejsca odsluchowego? Czy tam masz jakąś adaptację?

Tak. BTW ta sofa tez jest elementem adaptacji. Jak sie ja wyniesie to dzwieku nima. Bardzo lubil ja Św.P SA 😉 .

Po bokach i z tylu nie mam zadnej adaptacji. Z pomiarow wyszlo, ze nie jest niesbędna. Od lewego JBL do sciany jest jakies 1,5m, od prawego jakies 2,5m. Od tylnej scianki JBLi do sciany jest jakieś 1,3m. Nie moge wysunac ich bardziej poniewaz lewy JBL zasloni mi prawa kolumne od kina domowego. System kinowy 11.2 ustawiony jest na lewej scianie i obrócony o 90st. Na zdjeciach widac dwie kolumny kina domowego.

Pozycja sluchacza w trojkacie rownobocznym dla JBLi. Sluchajac Telefunkenow przysuwam fotel o jakieś 0,8-1,0m do przodu. Od fotela do tylnej sciany mam ok. 0,8 m.

11 minut temu, kangie napisał:

Oglądając fotki pmcompowego salonu zawsze mój wzrok wędrował na te płyty kamienne/betonowe/pustakowe pod ZG. Pamiętam jeszcze o malowanych na czarno pumeksach. 

Nie jedna żona/partnerka życiowa pogoniłaby chłopa za te kamienie. Moja toleruje 14kg marmury koloru czerwonawo-bordowo-salcesonowatego na ZG. Odkładamy na nich laptopy. Zrobiłem to dla domowników i też siebie, żeby nie orali mi laptopami po obudowach kolumn. 😉

Pod Telefunkenami leżą plyty chodnikowe. Standy zasypane piaskiem kwarcowym. Pod JBLami betonowe elementy na ogrodzenia do zalewania betonem. Waza po jakies 20 kg. Probowalem takie bloki nieobrobione z granitu ale jeden wazyl chyba ze 60kg. Te sprawdzaja sie bardzo dobrze.

A pumeks sprawdza sie rewelacynie. Jest podklejony filcem wiec mozna kolumny przesuwać. Polecam takie rozwiazanie.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Gość

(Konto usunięte)

Rozumiem kangie, że pmcomp przesłał Ci zdjęcia swojego pokoju. I pamiętam, że obiecałeś ich nie publikować, więc dlaczego naśmiewasz się teraz, komentujesz to, miało to być jakoby dla Ciebie tylko. To nie jest dobre.

3 minuty temu, pantagruel napisał:

Rozumiem kangie, że pmcomp przesłał Ci zdjęcia swojego pokoju. I pamiętam, że obiecałeś ich nie publikować, więc dlaczego naśmiewasz się teraz, komentujesz to, miało to być jakoby dla Ciebie tylko. To nie jest dobre.

Te zdjecia byle przeze mnie publikowane i sa dostepne w necie.

Jeszcze dodam, ze za sofa na polce stoja moje wszystkie koncowki, a jest ich tam trochę.

Edytowane przez pmcomp

• Redaktorzy
3 minuty temu, pantagruel napisał:

Gdzie naśmiewam się z pmcompa??

Absolutnie nie naśmiewam się, ani nie zdradzam informacji poufnych z PW.

Sam mam płyty nagrobkowe na ZG. Nikt z nas nie jest do końca "normalny".

Ukryta Zawartość

P.S.

A o pumeksach nie raz pisał pmcomp i miniabyr.

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy
30 minut temu, kangie napisał:

Nie jedna żona/partnerka życiowa pogoniłaby chłopa za te kamienie.

Chlopa - w sensie ogólnym. Każdego z nas. Nie miałem tu na myśli pmcompa.

Nie naśmiewam się.

1 minutę temu, pantagruel napisał:

No może źle Cię zrozumiałem, to przepraszam. Płyty nagrobne mam także pod końcówką.

Spoko. Nieprecyzyjnie napisałem. Mój błąd.

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, kangie napisał:

Chlopa - w sensie ogólnym. Każdego z nas. Nie miałem tu na myśli pmcompa.

Nie naśmiewam się.

Spoko. Nieprecyzyjnie napisałem. Mój błąd.

Oto moja płyta nagrobna. Granit strzeliński, pozdrawiam.

płyta 2.jpg

• Redaktorzy

Zobaczcie jak Waters opiera buty o moje nagrobki. 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Watersa teraz nie lubimy już... Ja od koncertu w Gdyni, kiedy biegał w koszulce Konstytucja. Teraz to już odleciał dziadek wysoko, szkoda. Nogi precz z nagrobka... Do Moskwy go przesłać.

43 minuty temu, pantagruel napisał:

kiedy biegał w koszulce Konstytucja

?!

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, rafa napisał:

?!

NO tak, byłem tam, koncert był chyba ze trzy lata temu, może już cztery. Pod koniec ktoś mu podał tę koszulkę i założył, pajac jeden...To chyba było w trakcie przerwy przed bisem.

Godzinę temu, pantagruel napisał:

NO tak, byłem tam, koncert był chyba ze trzy lata temu, może już cztery. Pod koniec ktoś mu podał tę koszulkę i założył, pajac jeden...To chyba było w trakcie przerwy przed bisem.

Popieranie szacunku dla konstytucji jest wg.ciebie złe ?

1 godzinę temu, sly30 napisał:

Popieranie szacunku dla konstytucji jest wg.ciebie złe ?

Wydaje mi się że tenże popierający Roger Waters nie ma zielonego pojęcia co w tej Konstytucji zapisano. Do tego nie jest obywatelem polskim i jego zapisy tejże Konstytycji nie dotyczą. Wartość takiego gestu jest dla mnie znikoma i była częścią jakiegoś PR-u. Ktoś mu coś powiedział, a on zrobił. Wyszło jak wyszło. Na pewno lepszym gestem był koncert Gilmoura w Stoczni Gdańskiej.

Co innego gdyby taką koszulkę założyli np. Świątek czy Lewandowski.

A najlepiej polityki do muzyki nie mieszać.

5 godzin temu, pantagruel napisał:

Watersa teraz nie lubimy już... Ja od koncertu w Gdyni, kiedy biegał w koszulce Konstytucja. Teraz to już odleciał dziadek wysoko, szkoda. Nogi precz z nagrobka... Do Moskwy go przesłać.

A ja lubię jego muzykę ... i co mi Pan zrobisz 🙂 .

Edytowane przez pmcomp

Po kilku tygodniach naprawiłem mój chiński zegar którego używam do Etherregena. Tak naprawdę to go nie polecam ze względu na fatalną jakość, ale robi zaskakująco dużą różnicę, znowu korci mnie spróbować czegoś lepszego.

7Ah1Ioy.png

Ciekawa opinia. Myślałem o tym zegarze ze względu na korzystną cenę. Skoro jednak nie polecasz to się wstrzymam z zakupem. Jak znajdziesz coś lepszego to koniecznie się pochwal 🙂 
Z góry dzięki.

Chario Nobile + Lector ZXT-70 + Lector Digitube S-192 + Lector PSU-Z + Lector Edison 230 + Innuos Zen + okablowanie TiGLON + UpTone EtherRegen + Qobuz/Tidal

Godzinę temu, kaviter napisał:

Po kilku tygodniach naprawiłem mój chiński zegar którego używam do Etherregena. Tak naprawdę to go nie polecam ze względu na fatalną jakość, ale robi zaskakująco dużą różnicę, znowu korci mnie spróbować czegoś lepszego.

Ukryta Zawartość

Fajnie, że się udało naprawić, a tak w skrócie co to robi i co się do tego podłącza? 

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, guinness_bis napisał:

Ciekawa opinia. Myślałem o tym zegarze ze względu na korzystną cenę.

Cena jest bardzo korzystna, wręcz jak za darmo. Samo OCXO, które pochodzi z demontażu (w tym moim jest z 2011 roku) jest raczej oryginalną częścią, ale reszta to tragedia. Pisałem już o tym zresztą na forum, w tym moim egzemplarzu np. gniazda BNC były tak podłej jakości że nie dało się do nich podłączyć żadnego kabla który miałem. Teraz jeden z buforów wyjściowych robił zwarcie, wymieniłem wszystkie na "ori" plus większość elementów pasywnych wokół nich dla pewności. Tak w zasadzie w tym moim jest wymienione 90% komponentów.

49 minut temu, Ajothe napisał:

Fajnie, że się udało naprawić, a tak w skrócie co to robi i co się do tego podłącza? 

To zegar generujący sygnał 10MHz, jest podłączony do zewnętrznego wejścia zegarowego switcha Etherregen.

jv7NWrh.png

• Pokaż nowe odpowiedzi