Skocz do zawartości
IGNORED

Kable zasilające Hi-End

Rekomendowane odpowiedzi

• Redaktorzy

To trudne do udowodnienia.

Co innego interkonekt jako "filtr RC". Przy zbyt długim przewodzie "górkę" (nie Kasię Górkę!!!!! ;D)) w dB widać na spektrum częstotliwości.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

[mention=68983]Daniel_68412[/mention] 

Chciałbym napisać krótko ale krótko się nie da.
Zacznę od początku.
W zakładce HiEnd pisują ludzie, którzy mają podstawówkę w dziedzinie audio już dawno skończoną. Nie dziw się zatem, że nikt ci nie chce udzielić informacji na Twoje nurtujące pytania. Wtargnąłeś tu nagle jak filip z konopi a za Tobą paru innych i oczekujecie dowodów na coś czego Ty nawet nie jesteś w stanie nawet pojąć. Żeby to pojąć to najpierw musisz się nauczyć słuchać (oczywiście mam na myśli systemów audio). Uwierz mi to w cale nie taka prosta sprawa i przychodzi dopiero z czasem po setkach jak nie tysiącach godzin spędzonych w skupieniu - podkreślam skupieniu a nie słuchaniu w tle. W międzyczasie lub po tych tysiącach godzin odwiedzasz kogoś, do kogo masz zaufanie w tej materii i dawno już ten etap przeszedł. Dopiero w tedy coś zaczynasz jarzyć. Ale to ciągle początek. W następnym etapie wolnymi krokami dochodzisz do swojego własnego ulubionego brzmienia sytemu. To znów trwa bardzo długo i mozolnie i często kończy się wypróciem z kieszeni ostatnich zaskurniaków.
Z tego co przeczytałem nie jesteś nawet na początku tej drogi a chcesz podważyć to co wielu ludzi już ma za sobą. Co dopiero mówić o kablach.
Moja rada szczera. Daj spokój i jeśli chcesz aby ktoś potraktował Cię poważnie to zacznij od tego co powyżej napisałem.
Na marginesie powiem Ci, że też taki byłem jak ty - każdy z tutaj piszących ci to potwierdzi. Dziś się trochę tego wstydzę ale też nikt mi tego nigdy nie wytłumaczył jak staram ci to wytłumaczyć teraz ja.
To tyle i aż tyle.
Pozdrawiam.

Sprzęt musi być dość przeźroczysty dla dźwięku, być może kłopotem jest kabel głośnikowy, nie dość różnicujący przekaz.
Głośnik Yamaha NS590 można włączyć do nawet bardzo dobrego toru i nie będzie ograniczeniem, gdyż posiada w przetwornikach najlepsze uzwojenie - jednorzędowe cewki z płaskiego drutu.
I tu się zgodzę. Pisałem o tym krótko ale też niedokładnie. Sieciówki z niektórymi kablami głośnikowymi lub IC będą miały mniejszy wpływ. To są długie i mozolnie zabawy, które sam miałem przyjemność doświadczyć. Dziś nie dotykam już nic od ponad pół roku bo jest git. Wiem, że mogło by być jeszcze lepiej bo testy to wyraźnie pokazały ale cena mnie zblokowała a ja mam umiar i po za pewien połap ni uja nie wyjdę. Nerki też nie sprzedam. Nie i już

Tu wkleiłem zawartość kondycjonera bez i z DCblocker-em.
Każdy ale to każdy kto zna realną wartość elementów stwierdzi że to powinno kosztować max 10% ceny za którą jest wystawiany.

Jeszcze moja taka propozycja. Posłuchajcie sobie utworu "Creep" Radiohead. Najlepiej dość głośno.
Jak będzie wk***iać (zwłaszcza refren) to macie dużo do zrobienia w swoich systemach Panowie i Panie
Jak nie będzie wk***iać to może się okazać, że wiele naszych ukochanych płyt gra zbyt ciemno lub mało angazująco .
Jak tu żyć
Żeby było mało dorzucę Metallica z płyty Hardwired...To Self-Destruct (wersja deluxe) "When a Blind Man Cries". Od około 3,20s, gdy utwór się robi dynamiczny ma być bardzo selektywnie - bez zlewania się instrumentów nawet słuchając bardzo głośno. Ma być wzorowo! A wręcz magicznie! (Piszę o tym bo dawniej miałem z tym problem).

Tu wkleiłem zawartość kondycjonera bez i z DCblocker-em.
Każdy ale to każdy kto zna realną wartość elementów stwierdzi że to powinno kosztować max 10% ceny za którą jest wystawiany.
A mój na ile wycenisz ?
37c92e699024a2433d4eed2b89fdce75.jpg
9 godzin temu, 747 napisał:

To tak jakby zapytać Brucea Lee czy potrafi "słabo walczyć" z przeciwnikiem..

Człowiek wiele potrafi, słuch może być wyćwiczony w odbiorze bodźców jak Bruce Lee czy Mas Oyama w sztuce walki.

Kiedy byłem na bieżąco "zatopiony" mentalnie w badaniach i doświadczeniach związanych stricte z przewodzeniem, czyli jeszcze jakieś pięć lat wstecz, potrafiłem powiedzieć jaki typ metalurgii "gra", jakiej średnicy jest próbka, od jakiego producenta i w którą stronę jest włączony, do przodu czy do tyłu / przewodnik czy izolator posiada początek i koniec /.

Słuchałem próbek czasami 20 godzin dziennie, tzn w nocy częściej niż za dnia, z oczywistych względów.

Aż dziw, że jeszcze Cię żadna firma nie zatrudniła. Gdyby udało im się Cię zatrudnić, nie błądziliby, może nawet stworzyli kabel który by Cię zadowolił...
Rozumiem,że piszesz o kablu AC?
Rozumiem też, że zdajesz sobie sprawę iż do kolumn ( sieciowym kablu też ) płynie prąd nawet nie zmienny tylko PRZEMIENNY. A to oznacza zmianę kierunku przepływu prądu w takt częstotliwości ( w gniazdku 230V 50 razy na sekundę ).

Post 641 22strona...

27 minut temu, piorasz napisał:

Jeszcze moja taka propozycja. Posłuchajcie sobie utworu "Creep" Radiohead. Najlepiej dość głośno.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Jak będzie wk***iać (zwłaszcza refren) to macie dużo do zrobienia w swoich systemach Panowie i Panie

Ukryta Zawartość

Jak nie będzie wk***iać to może się okazać, że wiele naszych ukochanych płyt gra zbyt ciemno lub mało angazująco .
Jak tu żyć

Ukryta Zawartość

Żeby było mało dorzucę Metallica z płyty Hardwired...To Self-Destruct (wersja deluxe) "When a Blind Man Cries". Od około 3,20s, gdy utwór się robi dynamiczny ma być bardzo selektywnie - bez zlewania się instrumentów nawet słuchając bardzo głośno. Ma być wzorowo! A wręcz magicznie! (Piszę o tym bo dawniej miałem z tym problem).

A mój na ile wycenisz ?

Ukryta Zawartość

28 minut temu, piorasz napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak tu żyć

Ukryta Zawartość

A mój na ile wycenisz ?

Ukryta Zawartość

Pomijając obudowę bo jej nie widzę i może być najdroższa...

Dobrze widzę, trafo separujące do DAC/PRE/itp?

Powiedzmy 1tyś. Naprawdę kosmicznej technologi tam nie widzę...
Nie widzę też DCblockera... Z dobrymi kondensatorami mógłby podnieść cenę 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie tam np. Zenek wku...rwia na każdym sprzęcie 😉 .
Jeśli będzie sprzęt na którym nie będzie mnie wku....rwiać to z chęcią wielką wejdę w posiadanie owego 🙂

1 hour ago, piorasz said:

zakładce HiEnd pisują ludzie, którzy mają podstawówkę w dziedzinie audio już dawno skończoną. Nie dziw się zatem, że nikt ci nie chce udzielić informacji na Twoje nurtujące pytania.

Bardzo fajne rozumowanie. Jakbyśmy w IT tak podchodzili to nadal nie byłoby wielu rzeczy.

Smutne są dziedziny w których jest wolna partyzantka. Ani kontroli ani ścieżki edukacji. 

1 hour ago, piorasz said:

Uwierz mi to w cale nie taka prosta sprawa i przychodzi dopiero z czasem po setkach jak nie tysiącach godzin spędzonych w skupieniu - podkreślam skupieniu a nie słuchaniu w tle.

Chcesz się nauczyć słuchac idziesz na AM, zatrudniasz odpowiedniego wykładowcę i robisz przyspieszony kurs ćwiczenia słuchu. Sam to może kolega... No nie powiem co 🙂

Natomiast co do kolejnej "dobrej rady" pt spróbuj sam... 

Jest kolega założycielem wątku więc kończę bo co chciałem to się dowiedziałem. Moje posty nie były skierowane personalnie a wynikały ze szczerej ciekawości. 

Nie jestem na początku drogi a raczej tak w 3/4 budowy finalnego systemu. W audio wciągnal mnie dobry kolega który ma system podejrzewam w ścisłej polskiej czołówce jeśli chodzi o nakład środków. Pomimo że jest świetnym inżynierem też dał się troszkę porwać magii i skończyło się to tak że system został zbudowany pod jego gust. Wizyta naszego wspólnego kolegi, który nie dość że jest zawodowym muzykiem to jeszcze kończył inżynierię dźwięku na znanej pl uczelni zakończyła się smutno.

Nigdy też nie mówiłem że jestem tu żeby kogoś przekonywać - chcecie złote spinki do mankietów - szanuje ale nie opowiadajcie ludziom którzy to tylko czytają ze kabel ac to 85proc systemu. Gdyby tak było w każdym miejscu polski muzyka brzmiałaby inaczej bo każdy ma inną ścieżkę sieci.

Powodzenia i przyjemności w żonglowaniu.

Pomijając obudowę bo jej nie widzę i może być najdroższa...

Dobrze widzę, trafo separujące do DAC/PRE/itp?

Powiedzmy 1tyś. Naprawdę kosmicznej technologi tam nie widzę...
Nie widzę też DCblockera... Z dobrymi kondensatorami mógłby podnieść cenę
Celowo obudowy nie pokazałem aby nie było, że "gówno w papierku"
Co do reszty.... Blisko jesteś z tym że te duże trafo przyjmnie prądożernego kolosa na lampach.

8 minut temu, Daniel_68412 napisał:

podejrzewam w ścisłej polskiej czołówce jeśli chodzi o nakład środków

Przepraszam że się wtrącam, - dosłownie dwie nazwy - jaki wzmacniacz jakie kolumny ?

3k: elementy 2k obudowa 1k
Ciekawe jak to policzyłeś
Oczywiście nie wziąłeś pod uwagę okablowania
Bo okablowanie u mnie w systemie ma duże znaczenie w każdym miejscu. I proszę nie komentuj...
Trochę ten temat naprawdę zszedł na psy a ja chciałbym żebyś jednak to uszanował.
2 minutes ago, piorasz said:

Ciekawe jak to policzyłeś

No dwa trafa separujące i trochę cewek - to są 2k w porywach.

Od trafa separacyjnego więcej wnosi sumiennie wykonany uziom z pociągniętym pe prosto z niego. Dc blocker sprawił że mi lekkie drganie z ugody w mono blocku zniknęło. 

10 minut temu, piorasz napisał:

Blisko jesteś z tym że te duże trafo przyjmnie prądożernego kolosa na lampach.

To mnie zaintrygowało... Co to znaczy "przyjmnie" prądożernego ....
To dławik czy transformator?
A może chcesz nim obniżyć napięcie?

Chcesz się nauczyć słuchac idziesz na AM, zatrudniasz odpowiedniego wykładowcę i robisz przyspieszony kurs ćwiczenia słuchu. Sam to może kolega... No nie powiem co
Natomiast co do kolejnej "dobrej rady" pt spróbuj sam... 
Jest kolega założycielem wątku więc kończę bo co chciałem to się dowiedziałem. Moje posty nie były skierowane personalnie a wynikały ze szczerej ciekawości. 
Nie jestem na początku drogi a raczej tak w 3/4 budowy finalnego systemu. W audio wciągnal mnie dobry kolega który ma system podejrzewam w ścisłej polskiej czołówce jeśli chodzi o nakład środków. Pomimo że jest świetnym inżynierem też dał się troszkę porwać magii i skończyło się to tak że system został zbudowany pod jego gust. Wizyta naszego wspólnego kolegi, który nie dość że jest zawodowym muzykiem to jeszcze kończył inżynierię dźwięku na znanej pl uczelni zakończyła się smutno.
Nigdy też nie mówiłem że jestem tu żeby kogoś przekonywać - chcecie złote spinki do mankietów - szanuje ale nie opowiadajcie ludziom którzy to tylko czytają ze kabel ac to 85proc systemu. Gdyby tak było w każdym miejscu polski muzyka brzmiałaby inaczej bo każdy ma inną ścieżkę sieci.
Powodzenia i przyjemności w żonglowaniu.

To (pozwolę sobie za wielu z nas) cieszymy się, że wszystko co miałeś do powiedzenia powiedziałeś. Ja cie trzymam za słowo.
Trzymaj się cieplutko a ja osobiście życzę Ci samych sukcesów w branży IT i w audio też.
To mnie zaintrygowało... Co to znaczy "przyjmnie" prądożernego ....
To dławik czy transformator?
A może chcesz nim obniżyć napięcie?
Trafo oczywiście.

Matko bosa, znowu pojawili się misjonarze, niosący kaganek oświaty. Fajnie, że ten jeden chociaż już obiecał się nie odzywać.

Ale ZTCP to Ty (piorasz) byłeś taki sam 🙂

No dwa trafa separujące i trochę cewek - to są 2k w porywach.
Od trafa separacyjnego więcej wnosi sumiennie wykonany uziom z pociągniętym pe prosto z niego. Dc blocker sprawił że mi lekkie drganie z ugody w mono blocku zniknęło. 
A ty masz uziom u siebie czy tylko tak z teorii zagadujesz? Bo nawet mój kondycjoner nie ma sensu bez uziomu.
31 minut temu, Daniel_68412 napisał:

I wszystko jasne, ale wystarczy zmienić guru na właściwego i będziesz rozumiał kable i hiend. Posłuchaj guru od hiendu, a nie guru od produkcji muzyki albo silników diesel, bo w końcu stwierdzisz, że wolisz diesle od hiendu.

Matko bosa, znowu pojawili się misjonarze, niosący kaganek oświaty. Fajnie, że ten jeden chociaż już obiecał się nie odzywać.
Ale ZTCP to Ty (piorasz) byłeś taki sam
Ale co znaczy ZTPC ?
I wszystko jasne, ale wystarczy zmienić guru na właściwego i będziesz rozumiał kable i hiend. Posłuchaj guru od hiendu, a nie guru od produkcji muzyki albo silników diesel, bo w końcu stwierdzisz, że wolisz diesle od hiendu.
Ja tego nie chciałem napisać....

Oczywiście nic obraźliwego - Z Tego Co Pamiętam 🙂

Tak się onegdaj pisywało, były różne skróty. Teraz to już tylko IMHO funkcjonuje i jak niektórzy twierdzą, powinno być w tytule każdej wątku i w każdej wypowiedzi 😉

11 minut temu, piorasz napisał:

Trafo oczywiście.

Separujące? Nie, nie do lampowca, moim zdaniem...

Masz za wysokie napięcie w sieci i obniżasz bo żarzenie za bardzo grzeje?
Pytam poważnie. Jakie zadanie spełnia jeśli to nie tajemnica?

Oczywiście nic obraźliwego - Z Tego Co Pamiętam
Tak się onegdaj pisywało, były różne skróty. Teraz to już tylko IMHO funkcjonuje i jak niektórzy twierdzą, powinno być w tytule każdej wątku i w każdej wypowiedzi
Domyślałem się tego skrótu ale chciałem mieć pewność. A co do sedna. Tak byłem kiedyś takim sceptykiem chyba jak my wszyscy (?)

Pytam poważnie. Jakie zadanie spełnia jeśli to nie tajemnica?

Żadne. Po prostu mój kondycjoner ma wiele możliwości i tyle. Jeśli spytasz czy podpinając pod te trafo wzmak jest jakaś różnica odpowiem, że nie. Ale uj wie co mi się w życiu jeszcze trafi. Ten kondycjoner ma 8 wejść i różne filtry. Chciałem taki mieć na różne okoliczności. To wszystko.
10 minutes ago, piorasz said:

masz uziom u siebie czy tylko tak z teorii zagadujesz? Bo nawet mój kondycjoner nie ma sensu bez uziomu.

Mam bo jest potrzebny do przepieciowek pv. Sam go wbijałem. Polecam sprawdzić czy uziom faktycznie ma te 5R na 45m. Żeby zejść do 5r musieliśmy prawie na 30m się wbić.

Co do guru to nie zarabiałbym tyle na tym co robię jakbym pozwolił innym myśleć za mnie 😉 od prawie 20lat zawodowo zajmuję się udowadnianiem ludziom że się mylą - niestety bardzo często zamiast to pojąć tylko pokazują swoją głupotę. 

18 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Uwierz mi to w cale nie taka prosta sprawa i przychodzi dopiero z czasem po setkach jak nie tysiącach godzin spędzonych w skupieniu - podkreślam skupieniu a nie słuchaniu w tle.

.., i po tysiącach h spędzonych na słuchaniu kopii, zapominasz jak brzmi oryginał 😉

27 minut temu, Daniel_68412 napisał:

podkreślam skupieniu a nie słuchaniu w tle.

a dobry kierowca zmieniając biegi też się na nich skupia? ;-))

Nie, robi to podświadomie. Słuchając systemu też warto spróbować, angażując do tego celu podświadomość.

Dlaczego? bo skupiając się na jednym, mózg lubi płatać nam figle i umyka wszystko inne na czym w danej chwili mózg się nie skupiał. To normalne i nie jeden rekin hajendu dał się na to złapać. 

Kto powiedział, ze im bardziej świadomie się starasz, tym nie wychodzi 😉

Róbta co chceta, ale ja bym podświadomości nie lekceważył. 

Ok. Dzięki.
Nie nie dziękuj... Bowiem jeśli chodzi o podpięcie do tego kondycjonera źródeł, zasilaczy a w następstwie innego okablowania AC to już rozmawiamy o zupełnie czymś innym. A jeśli chciałbyś zadać kolejne podstępne pytanie to z góry uprzedzam, że nie będę w stanie odpowiedzieć, gdyż odsyłam do moich poprzednich wpisów które jasno nakreślilem. Wszystko musi się zazębić. U mnie w niektórych przypadkach jest przerost nad formą ale to z czystego lenistwa.
wiem
A ja nie wiem o co chodzi... Moglibyście coś nakreślić? Bo jakby nie lubię jak ktoś, coś po za moim tyłkiem.
  • Pokaż nowe odpowiedzi