Skocz do zawartości
IGNORED

Kable zasilające Hi-End

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, pantagruel napisał:

Trzeba mieć  sporo wiary w sobie, by przyjąć to co piszą o tych wtykach na ali. Wtyk za 40 zł około, cóż, niczym w kastoramie. A jeszcze jest wersja kryta palladem za 75 zł, no, no...

O których wtykach piszesz, pokaż link. 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Panowie, generalnie jest bardzo źle z jakością, po prostu nie trafiliście do właściwych producentów. Są też tam rzeczy o których się nie śniło naszej krajowej dystrybucji ale takie już kosztują około 2000 usd za 1,5 metra kabel sieciowy a nie 120 usd. Rzeczy takie działają a o to nam przecież chodzi i kosztują jedną dziesiątą oficjalnej ceny.

1 godzinę temu, lemo napisał:

Tak, gram palladu kosztuje 150pln w skupie w Chinach  musi być bardzo tani . 

A jak myślisz ile gram może ważyć warstwa grubości 0,3 mikrona na kilku bolcach, czy stykach?

Poza tym nie porównuj jednostkowej ceny w skupie do kosztów jakie się rozkłada w masowej produkcji.

Zapewniam, że wtedy taki gram kosztuje wiele mniej niż w Twoim skupie.

Edytowane przez sir.jax

5 minut temu, pantagruel napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jak to się ma do tego co napisałeś, że wtyk za 40 zł, czy 75zl?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

15 minut temu, Mirek Potempski napisał:

Panowie, generalnie jest bardzo źle z jakością, po prostu nie trafiliście do właściwych producentów. Są też tam rzeczy o których się nie śniło naszej krajowej dystrybucji ale takie już kosztują około 2000 usd za 1,5 metra kabel sieciowy a nie 120 usd. Rzeczy takie działają a o to nam przecież chodzi i kosztują jedną dziesiątą oficjalnej ceny.

Także, żeby kupić porządnie wykonany kabel sieciowy, trzeba wydać 2000$ ...to tak na poważnie? 

Także, żeby kupić porządnie wykonany kabel sieciowy, trzeba wydać 2000$ ...to tak na poważnie? 
Niestety tak. Sam się przekonałem na kilku kablach kosztujących w okolicach 10 tys PLN .
Krążąc w okolicach 2 tyś PLN różnice są prawie niezauważalne. Stąd biorą się sceptycy. To, że droższe kable naprawdę grają to niezaprzeczalny fakt ale sam ich nie kupuję (tych powyżej 7 tyś za używkę) bo mam swoją filozofię - można zainwestować po prostu w lepszy sprzęt.

Każdy kupuje na co ma ochotę, ale twierdzenie, że kawałek kabla musi kosztować 2k $, żeby był porządnie wykonany jest zabawne. 

Każdy kupuje na co ma ochotę, ale twierdzenie, że kawałek kabla musi kosztować 2k $, żeby był porządnie wykonany jest zabawne. 

Tak mi się teraz przypomniało.. Nie zapomnę jakiego szoku doznałem u siebie kilka lat temu jak wpiąłem do swojego systemu 2 kable Perfect WAVE AC12. Wtedy 1szt nowy kosztował w granicy 7 tyś. To nie były żadne omamy tylko czarno na białym, że kable zasilające naprawdę robią robotę.
Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, sir.jax napisał:

To jak to się ma do tego co napisałeś, że wtyk za 40 zł, czy 75zl?

sir, kup se te wtyki i nie zamulaj już.

39 minut temu, Ajothe napisał:

Może nie musi, ale kosztuje. I tyle. To zakładka hi end, a nie start, mimo wszystko. Jak kogoś stać kupuje, jak nie chce nie kupuje i ładuje kasę np. w krypto - dla niektórych jeszcze bardziej chore.

55 minut temu, piorasz napisał:

Krążąc w okolicach 2 tyś PLN różnice są prawie niezauważalne

Różnice są zauważalne, tyle że najczęściej w bok niż do przodu.

Dzień bez muzyki dniem straconym.

• Moderatorzy
20 godzin temu, sir.jax napisał:

Z tą soniczną, to bym się tak nie rozpędzał.

😁

Myślisz, że Chińczyk podrabia drugiego Chińczyka? Viborga i Monosaudio chyba nikt nie podrabia.

Ale mogę się mylić 😁

Tam nie istnieją prawa autorskie, ani patentowe, wiec jak ktoś stworzy chiński brand, który sie przebije dobra jakością tocdosyc szybko pojawiają się te rzeczy w produkcji u innych, jakość każdego z nich jest inna. Nie znam przykładów z branży audio ale w innych sektorach znam kilka takich historii. Kupując nigdy nie wiesz czy kupiłeś odmtego prawdziwego chińczyka, czy juz ktoś inny kopiuje jego rozwiązania. 
Kolejna rzecz, to z racji tego, że tam brand, marka nie jest w zaden sposób chroniona, to i sami Chińczycy aż tak nie dbają o markę jak my na Zachodzie. Czesto zdarza sie, że jak któryś sie przebije i wyrobi renomę to dosyć szybko stwierdza, że obniża jakość produkcji i nastepne serie puszcza juz szmelc. Nie obchodzi, go że zarżnie markę, bo i tak zaraz ktoś pod jego brandem zrobi to samo… Każdy kij ma dwa końce, z jednej strony Chińczycy wszystko kopiują bez żadnego wstydu, z drugiej strony maja problem z rozwojem własnych marek, bo ich rynek jest dziki. Zauważcie, że jedyne chińskie marki które sie przebiły na świat i dobrze sobie radzą to te, które maja wsparcie rzadu. Tylko te mogą funkcjonować w bezpiecznych warunkach, wszędzie indziej dziki zachód. 

-----------------

45 minut temu, pantagruel napisał:

sir, kup se te wtyki i nie zamulaj już.

To nie jest odpowiedź na moje pytanie, czyli wszystko jasne, lubisz konfabulowac.

A wtyki Monosaudio 109 akurat mam, zresztą kilku tu piszącym polecałem te 109, bo w tej cenie to bdb wtyki.

47 minut temu, pantagruel napisał:

Może nie musi, ale kosztuje. I tyle. To zakładka hi end, a nie start, mimo wszystko. Jak kogoś stać kupuje, jak nie chce nie kupuje i ładuje kasę np. w krypto - dla niektórych jeszcze bardziej chore.

To prawda, dlatego powinniśmy tu pisać o wtykach Oyaide, Wattgate AudioGrade, IeGo, a nie o Viborgach i Monosaudio😉

15 minut temu, sir.jax napisał:

To prawda, dlatego powinniśmy tu pisać o wtykach Oyaide, Wattgate AudioGrade, IeGo, a nie o Viborgach i Monosaudio

No wlasnie to chcialem napisac. Ostatnio ten nasz hi-end zszedl na psy.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

24 minuty temu, plastik1989 napisał:

Kolejna rzecz, to z racji tego, że tam brand, marka nie jest w zaden sposób chroniona, to i sami Chińczycy aż tak nie dbają o markę jak my na Zachodzie

To prawda, dlatego powinniśmy tu pisać o wtykach Oyaide, Wattgate AudioGrade, IeGo, a nie o Viborgach i Monosaudio😉

Ukryta Zawartość

A tutaj taki artykulik.

Ukryta Zawartość

Kwestią czasu, kiedy te auta pozamiatają na europejskich rynkach .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sir.jax

40 minut temu, Ajothe napisał:

Hajendowy kabel musi przecież mieć hajendową cenę, bo inaczej nie zagra 🤭

Materiały sprowadzane z marsa, stąd takie ceny.

W przypadku produktów  z "Ali" Mars prawdopodobnie ma wiele wspólnego,  bo by pomalować stalowy drut lub jakieś druto-podobne twory na złoty kolor i potem wciskać ludziom, że to wysokiej jakości miedź, naprawdę trzeba mieć korzenie stamtąd. 😉

Edytowane przez umka
2 minuty temu, umka napisał:

W przypadku produktów  z "Ali" Mars prawdopodobnie ma wiele wspólnego,  bo by pomalować stalowy drut lub jakieś druto-podobne twory na złoty kolor i potem wciskać ludziom, że to wysokiej jakości miedź, naprawdę trzeba mieć korzenie stamtąd. 😉

To prawda, ale widziałem tutaj opinie o chinolach lepiej grających od oryginałów 😁 

Ja to lubię, bo jest wesoło 😋

4 minuty temu, Ajothe napisał:

To prawda, ale widziałem tutaj opinie o chinolach lepiej grających od oryginałów 😁 

Tia. 🙂

4 godziny temu, sir.jax napisał:

Zapewniam, że wtedy taki gram kosztuje wiele mniej niż w Twoim skupie.

Skup nie jest mój. Teoria bardzo ciekawa , w skupie drożej niż od producenta czysty biznes po co produkować cokolwiek.

34 minuty temu, lemo napisał:

Skup nie jest mój. Teoria bardzo ciekawa , w skupie drożej niż od producenta czysty biznes po co produkować cokolwiek.

Wiem, że nie Twój. 

To nie jest teoria, takie są realia w produkcji na dużą skalę, jak myślisz ile kosztuje wyprodukowanie auta , które w salonie kosztuje 120tys?

Zdziwiłbyś się ile "przepłaca" się za takie autko.

• Moderatorzy
4 godziny temu, Ajothe napisał:

Tak, akurat zawsze lepiej te chińskie grają tym którzy je kupili na aliexpress za 200zl i dowartościują, że oszukali system. Raz uczestniczyłem w takim porównaniu gdzie podrabiany siltech ponoć grał lepiej niż oryginał. I z czterech osób słuchających tylko właścicielowi grał lepiej, pozostałym trzem jednak oryginał przypadł do gustu. 
Później ten kabel został rozcięty by zmienić wtyki. Okazało sie, że w środku jest emaliowana miedź w jednym przewodzie (BTW wszystkie siltechy to srebro…) , a w drugim z jednej strony byla srebrzona czymś miedź, a z drugiej emaliowana… Chyba w środku był łączony z dwóch rożnych ścinek poprodukcyjnych. 
Natomiast zewnątrz wyglądał prawie nie do odróżnienia od oryginału. Paradoksalnie byl tez finalnie droższy... Kosztował Ok 25% ceny oryginalnego. Natomiast znajomy kupił taki orginał z drugiej ręki, z certyfikatem za pół ceny nowego (czyli dwa razy więcej niz fake). Ale po jakimś czasie jeden i drugi zmienił kable, oryginalny z papierami poszedł w ludzi z lekkim zyskiem nawet, a podróba bez żadnej wartości nie nadaje sie na sprzedaż… 

Nic nie mam do chińskich kabli, ale fake, ordynarna podróba (czegokolwiek) mnie odrzuca. 

-----------------

3 godziny temu, lemo napisał:

Wiem, ale pomyśl  wg tego co napisales kupić u producenta taniej sprzedać na skupie drożej? Chyba odwrotnie.

Zresztą nieważne.

Taaaa.

Widzę, że nie pojąłeś tego co napisałem.

40 minut temu, plastik1989 napisał:

Nic nie mam do chińskich kabli, ale fake, ordynarna podróba (czegokolwiek) mnie odrzuca. 

Prawda.

👍

Panowie trzeba wnioskować żeby temat przenieść do HIFI, jeżeli kupujecie na "ALI" to błąd, tam są sprzedawcy, którzy mają kopię z pięćdziesiątej kopii i wy to rozważacie kierując się ceną, OK, tak można ale twierdzenie, że drogie kable nie działają to inna sprawa. Różnice są i będą, było to już wielokrotnie omawiane, największym błędem jaki można popełnić to podłączanie drogich kabli do taniego sprzętu, takiego za 50000 -100000zł w cenie kabla, wtedy różnice są najczęściej na minus niż na plus.

Tu można kupić wiele właściwych rzeczy: 

Ukryta Zawartość

To największy rynek audio audiofili w Chinach nie ALI.

Ukryta Zawartość

W dniu 14.01.2024 o 08:57, Mirek Potempski napisał:

Panowie trzeba wnioskować żeby temat przenieść do HIFI, jeżeli kupujecie na "ALI" to błąd, tam są sprzedawcy, którzy mają kopię z pięćdziesiątej kopii i wy to rozważacie kierując się ceną, OK, tak można ale twierdzenie, że drogie kable nie działają to inna sprawa. Różnice są i będą, było to już wielokrotnie omawiane, największym błędem jaki można popełnić to podłączanie drogich kabli do taniego sprzętu, takiego za 50000 -100000zł w cenie kabla, wtedy różnice są najczęściej na minus niż na plus.

Tu można kupić wiele właściwych rzeczy: 

Ukryta Zawartość

To największy rynek audio audiofili w Chinach nie ALI.

to prawda drogie kable do taniego sprzętu to jest przerost formy nad treścią , myśle że mało kto popełnia taki mezalians ale parafrazując do wielu opinii osób które wydały kupę kasy na kabel i dygresja , bo nie zagrał , a może poprostu chodzi o przekaz neutralny i nie modyfikujący wąskie gardło które gdzieś powstało . a kabel neutralny może być i za tysiąc i doskonale spełniać swoje zadanie . myśle że modyfikacja dźwięku kablem to błąd , można co najwyżej dążyć do jego optymalizacji , nawet podkładka odpowiedniego drewna przy zasilaniu od gniazdka potrafi otworzyć scenę do której można przyrównać kable właśnie z przerostem formy nad treścią.oczywiście kabel musi mieć jakieś optimum , jakość , marka ale w granicach rozsądku i nadmienię że wyroby kablopodobne z Ali może i komuś podbiją wysokie , może pozornie się wpasują ale z czasem kiedy się wygrzeją pokazują swoje prawdziwe fałszywe oblicze 

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi