Skocz do zawartości
IGNORED

Kable zasilające Hi-End

Rekomendowane odpowiedzi

A ktoś ci nakazuje kupować te kable za ,,absurdalne,, pieniądze ?   Ktoś cię okrada?  Zastanów się co piszesz .
Nie skumałes czaczy.
3 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Czy lepiej nie wiem, ale gdzies mi świta że chyba te okazały się lepsze, a może lepiej się wpasowaly poprostu 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tych Gargantua nie kupiłem wtedy bo się od tamtego czasu pipcę z linią na starym nie do dostania Furukawa drucie 7N 3x5mm2 Oyade i zastanawiałem się czy monobloków po prostu nie podpiąć poprzez wyplecenie z niej na końcu bezpośrednio do wzmacniaczy drutów i zrobienie im po drodze geometrii zapewniającej jeszcze większe p..lniecie 

Roger Adamek z RCM trochę mnie wybił z tej roboty bo twierdził w rozmowie ze mną że kable nawet 7N ale w ekranie są be w Castoramie lepsze kupię no i jak żyć i w którą stronę iść...

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

14 minut temu, ASURA napisał:

Roger Adamek z RCM trochę mnie wybił z tej roboty bo twierdził w rozmowie ze mną że kable nawet 7N ale w ekranie są be w Castoramie lepsze kupię no i jak żyć i w którą stronę iść...

Tyle razy już czytalem ze ekran to samo zło, ale ty też o tym kiedyś wspominałeś, prawda?

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• Moderatorzy
47 minut temu, Mikelas76 napisał:

Czy lepiej nie wiem, ale gdzies mi świta że chyba te okazały się lepsze, a może lepiej się wpasowaly poprostu 😉

Ukryta Zawartość

Acoustic Zen - Gargantua, to kabel mający bardzo mocną, własną sygnaturę grania. Są ludzie, którzy na tym kablu kończą poszukiwania, bo idealnie im wpasuje. Są inni (jak np. ja) którzy tego kabla nie lubią za bardzo, IMO gra zbyt "dużym, ciepłym, dociążonym" dźwiękiem. Realna wartość s/h tego kabla to 4,5tys.

Stara Furukawa, którą faktycznie ciężko kupić, ale ja kilka odcinków jeszcze mam dla siebie, kupowałem kiedyś za grosze - to faktycznie bardzo ciekawy przewód. Tyle, że to lity drut, sztywny, jego trzeba powyginać w odpowiednim kształcie, bo nie ma żadnej elastyczności i ciężko go nawet fizycznie podpiąć do systemu. Z tego co kojarzę wg. prawa budowlanego, lity przewód można uīżć tylko w instalacjach stałych, nie można użīwać go jako kabla zasilającego (?) nie mam pewności, ale tak mi się wydaje. Na pewno nie było tam żadnego ekranu, tylko oplot bawełniany pomiędzy przewodami, a izolacją. 

Ukryta Zawartość

-----------------

5 minut temu, Mikelas76 napisał:

Tyle razy już czytalem ze ekran to samo zło, ale ty też o tym kiedyś wspominałeś, prawda?

Tak w nisko napięciowych sygnałowych kablach umiejętnie zrobionej geometrii bez ekranu może być jednak bardzo fajnie tylko łapki od robienia geometri i...oczy nie wyrabiają (jak wiesz nie wszystkie geometrie można zrobić maszynowo i trzeba je robić ręcznie z mocno rozbudowanym oprzyrządowaniem co by było dokładnie zrobione. Mam ponad 7 metrowy kabel IC bez ekranu i puszczony po podłodze żadnych śmieci nic nie łapie (sygnał szedł z lapka do starych monobloków które trzymam w rezerwie))

Przy ekranie np. mogę sobie kable zasilajace ekstra spolaryzować co też ma swoje plusy ale... może być dźwięk za techniczny. Jakieś 6 lat temu zrobiłem sobie własnego pomysłu polaryzator za tym podpinam i hejka... jak nie podejdzie to trudno

Cały czas jakieś zagadnienia i równania trzeba rozwiązywać trzeba to tylko lubić robić

• Moderatorzy
Godzinę temu, ASURA napisał:

wyplecenie z niej na końcu bezpośrednio do wzmacniaczy drutów i zrobienie im po drodze geometrii zapewniającej jeszcze większe p..lniecie 

Ukryta Zawartość

46 minut temu, Mikelas76 napisał:

W jednym kablu ten ekran może pomóc w innym zaszkodzić. Chyba lepiej posłuchać gotowy kabel i ocenić, niż zastawiać się czy to ekran miał dobry wpływ czy zły... Czynników wpływających na dźwięk końcówy jest tyle, że IMO nie ma co sobie głowy zawracać takimi detalami. Na pewno nie ma sztywnej reguły że kable z ekranem są lepsze lub gorsze, wszystko należy analizować na konkretnym przypadku. 

Ukryta Zawartość

-----------------

1 minutę temu, plastik1989 napisał:

Z tego co kojarzę wg. prawa budowlanego, lity przewód można uīżć tylko w instalacjach stałych, nie można użīwać go jako kabla zasilającego (?) nie mam pewności, ale tak mi się wydaje. Na pewno nie było tam żadnego ekranu, tylko oplot bawełniany pomiędzy przewodami, a izolacją.

Guzik wiesz o starej Furukawie 3x5,5mm2 z tej litej Nautilius robiac listwy zasilajace się już wypstrykał i nie wcinaj się kolejny do rozmowy miedzy nami!!! Wczoraj wlepione mi 8 punktów od ciebie wystarczą. Poklepuj się wzajemnie z Robertem Szklarzem po pupci i na tym się lepiej skup...

• Moderatorzy
5 minut temu, ASURA napisał:

Guzik wiesz o starej Furukawie 3x5,5mm2 z tej litej

Może i guzik wiem, ale mam ją w domu i sam osobiście je sobie konfekcjonowałem 🙂 nie ma tam żadnego ekranu, tylko oplot z białej bawełny. Ten przewód ciężko nawet ułożyć tak by nie wyrwał gniazdka ze ściany bo jest tak sztywny. Twoje wypisywanie o jakiejś zmiennej geometrii przy wyplataniu tego kabla, to już nawet nie komentuję. 

-----------------

1 minutę temu, plastik1989 napisał:

Może i guzik wiem, ale mam ją w domu i sam osobiście je sobie konfekcjonowałem 🙂 nie ma tam żadnego ekranu, tylko oplot z białej bawełny. Ten przewód ciężko nawet ułożyć tak by nie wyrwał gniazdka ze ściany bo jest tak sztywny. Twoje wypisywanie o jakiejś zmiennej geometrii przy wyplataniu tego kabla, to już nawet nie komentuję. 

Bo nie wiesz że kable zasilające stara Furukawa z linki robiła też za tym jesteś w lesie głęboko tam

Głupie obrazki to dla siebie wstawiłeś jak widzę...

Godzinę temu, ASURA napisał:

TAD COMPACT EVOLUTION ONE  85'000pln

Copland CTA 408  audioklan.com.pl 32'000

Dziwne połączenie...

Edytowane przez Meloman
9 minut temu, Meloman napisał:

Dziwne połączenie...

Tak, kolumny dalej grzechu warte a wzmacniacz to ARC na pewno nie był

😂

O starej Furukawie rzecz; za nią mógłbym sobie 17 takich Ricable Invectus jak nie więcej kupić obecnie ale utopię w ścianę może w końcu…

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA
Ricable

• Moderatorzy
15 minut temu, ASURA napisał:

Bo nie wiesz że kable zasilające stara Furukawa z linki robiła też za tym jesteś w lesie głęboko tam

Głupie obrazki to dla siebie wstawiłeś jak widzę...

Umiesz choć jedno zdanie napisać bez obelg rzucanych w stronę rozmówcy? Sam pisałeś o DRUCIE więc odpisałem o DRUCIE, bo akurat taką Furukawę na drucie też mam. I zgadza się, że jest dobra i zgadza się, że jest od nastu lat nie sprzedawana. Tyle, że nie ma ekranu i na to zwrócił Ci uwagę. Teraz (jak zwykle) nie przyznasz się do błędu, tylko odwracasz kota ogonem, udajesz głupka i piszesz, że niby chodziło Ci o linkę. To, że Furukawa i później Oyaide robiło linki to wiem doskonale, takie też mam, ale sam pisałeś o drucie. 

Zacząłeś pisać o drutach, gadać coś o ekranie (którego tam nie ma), o wyplataniu i zmienianiu geometrii, a złapany na pomyłce obrażasz mnie i piszesz, że chodziło Ci o inny kabel. Klasyka gatunku. 100% Raffaela w Raffaelu. 

59 minut temu, ASURA napisał:

dostania Furukawa drucie 7N 3x5mm2 Oyade

-----------------

Teraz, plastik1989 napisał:

Umiesz choć jedno zdanie napisać bez obelg

Brzydzę się tobą!!! jesteś podły, cyniczny, etc... już wiele razy pisałem żebyś nie pisał do mnie o mnie ze mną

Już zgłosiłem żebyś miał zakaz zbliżania się do mojej osoby na tym Forum, poszukaj sobie innych kolegów, choćby w Nautiliusie 

PA

10 minut temu, ASURA napisał:

ale utopię w ścianę może w końcu…

hehe, szkoda tego w ścianę dawać. Wydaje mi się że wpływ wtykow jest równie duży co samego przewodu, tak wiec nie samym kablem zasilanie stoi 😉

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

6 minut temu, Mikelas76 napisał:

hehe, szkoda tego w ścianę dawać. Wydaje mi się że wpływ wtykow jest równie duży co samego przewodu, tak wiec nie samym kablem zasilanie stoi 😉

Wracając do starej Furukawy to jest taki brylant taka perełka którą warto by bardzo godnie dostroić-oprawić; no jest dylemat bo jest jedna i co zrobić żeby grało dobrze a nie dać d...

Inni lecą po bandzie topiąc całość i nic nie robiąc a ja już na wyjściu  "z licznika" zrobiłem już bardzo zaawansowaną paro metrową geometrię za tym jestem w projekcie i moja dociekliwość zmusza mnie co by jednak pociągnąć sprawę dalej...

Tylko dylemat rozbebeszać dalej cały ekran i wstawić inny hi-tech klasy czy nie ryzykować i zostawić i na końcu te parę metrów wyjść z geometrią pod swój system

Edytowane przez ASURA

7 minut temu, ASURA napisał:

nie ryzykować i zostawić i na końcu te parę metrów wyjść z geometrią pod swój system

Chyba to. 

A tak wogole to chyba wolalbym pociągnąć zasilanie z drugiego przyłącza jeśli to możliwe. 

Wyłączyłem wszystko w domu, i została tylko dedykowana linia audio na kablu i bezpieczniku gigawata, no i była niestety różnica vs włączonych wszystkich urządzeń a audio na swojej linii. Trochę to doświadczenie podważa sens rewolucji i rozpiera.... połowy chaty żeby zrobić dedykowana linie. Jest oczywiście lepiej, ale na osobnym przyłączu będzie lepiej. 

Edytowane przez Mikelas76

14 minut temu, Mikelas76 napisał:

A tak wogole to chyba wolalbym pociągnąć zasilanie z drugiego przyłącza jeśli to możliwe. 

Tak dobrze to nie ma ale kabel będzie wpięty do linii nie obciążonej domowymi śmieciami. Na początku jest właśnie geometria "anty śmieciowa" która będzie podpięta ekstra do generatora masy który te śmieci nawet po lini E będzie wyłapywał....

Jak bym chciał od samego słupa to bym finansowo nie wyrobił ale na słupie planuje solidne podpięcie  przewodu E do masy zakopanej w ogrodzie i to powinno dać na prawdę dużo pamiętając że miłośnicy fotowoltaniki wokół coś na dachach stawiają

14 minut temu, Mikelas76 napisał:

i została tylko dedykowana linia audio na kablu i bezpieczniku gigawata

Bezpieczniki Gigawata mam już od dawna dwa na linii i nawet na linii do gotowania ekstra (nie wiem po co był to dałem) Raz w miesiącu ganiam na słup bo ma za szybką charakterystykę i jak w kuchni wszyscy wszystko odpalą to latam bo 20A nie styknie 🙂 

Wstępny 20A jest za licznikiem "na słupie" drugi  30 metrów dalej za uziemionymi ekstra bezpiecznikami przepięciowymi 16A na tą właśnie audiofilską linię już zainstalowany ale jeszcze na zwykłych kablach 2,5mm2 do gniazdka 

Byłbym zapomniał dałem energetykom z Elektrowni trzy niskostratne 50A bezpieczniki przedlicznikowe co by na specjalnej paście do styków je zainstalowali (zmiana pór roku, kondensacja wody, mróz jakość powietrza zimą-smog etc robią dużo szkody na styku bezpieczników z gniazdami a tak pasta to pięknie zabezpiecza i perfekt przewodzi

Edytowane przez ASURA

55 minut temu, ASURA napisał:

perfekt przewodzi

Lepiej chyba już się nie da 😉

Teraz, Mikelas76 napisał:

Lepiej chyba już się nie da 😉

Zawsze się da choćby różnicówki firmy Doepke które powinny być w systemie. Ja poszedłem po bandzie i mam ich wygrzane przeniesione z starego lokum przemysłowe, może kiedyś...

7 minut temu, ASURA napisał:

różnicówki firmy Doepke

Czy to wg Ciebie jest aż tak istotny elent sieci, żeby wydać na niego jakies 4000zl??? 

Przecież wyłącznik różnicowoprądowy ma za zadanie odłączyć instalację od zasilania. Czy zwykly wyłącznik nie zadziała tak samo? Chyba że masz w domu drugi tylko przed linia audio? Sorki ale nie ogarniam całej elektryki tak bardzo.

Teraz, Mikelas76 napisał:

Czy to wg Ciebie jest aż tak istotny elent sieci, żeby wydać na niego jakies 4000zl??? 

Przecież wyłącznik różnicowoprądowy ma za zadanie odłączyć instalację od zasilania. Czy zwykly wyłącznik nie zadziała tak samo? Chyba że masz w domu drugi tylko przed linia audio? Sorki ale nie ogarniam całej elektryki tak bardzo.

Mam drugi 0,02mA przed planowaną linią audio pozostałe trzy są Noarka do domowych celów stykną. Nawet ten stary przemysłowy ma na stykach bardzo dobry materiał (mierzone omomierzem) która po latach-dawno go nieświadomie kupiłem wtedy też był ciut za drogi mimo że nie wiedzieli że będą robić do audio a do przemysłu robili je super!

Miedź na zaciskach kabli wygląda jak by wczoraj była odlana-odkuta? piękna-lśniąca w kolorze i czysta bez nalotów)

Za tym tak jest to wąski element w torze zasilającym i dlatego warto z czasem go wymienić na porządny

Te 4000zł to zrobiły się z sufitu po korono virusie; wcześniej były coś po 2600złotych za tym dystrybutor zaszalał sobie z marżą a co! meloman wypruje żyły i zapłaci...

Patrząc z tej strony to mimo że ich nie znam a podobno dobre są? to sieciówki Invictusa są bardziej zmieniającym in plus elementem w torze za tym taką kolejność bym pewnie sam zastosował : najpierw sieciówki a później Doepke co by wyczyścić drobną mgiełkę robioną wąskim gardłem

4 godziny temu, plastik1989 napisał:

pozwolę się wtrącić , - bardzo istotna jest kierunkowość kabla [sieciówki]ale nie ta dedykowana strzałkami itp ale na słuch , w jedną stronę będzie to grało jak mp3 z brzuchatym basem a w drugą miodzik i goździki

40 minut temu, krzystekov napisał:

pozwolę się wtrącić , - bardzo istotna jest kierunkowość kabla [sieciówki]ale nie ta dedykowana strzałkami itp ale na słuch , w jedną stronę będzie to grało jak mp3 z brzuchatym basem a w drugą miodzik i goździki

zapomniałem dodać , daj 0.5 m kabla z ekranem od gniazdka zgodnie z kierunkiem [słyszalnym ] a reszta bez ekranów [też zgodnie z kierunkiem słyszalnym]a będziesz zaskoczony co usłyszysz

17 minut temu, krzystekov napisał:

zapomniałem dodać , daj 0.5 m kabla z ekranem od gniazdka zgodnie z kierunkiem [słyszalnym ] a reszta bez ekranów [też zgodnie z kierunkiem słyszalnym]a będziesz zaskoczony co usłyszysz

ekran w systemie wewnętrznym podbija wysokie tony , spłaszcza dźwięk , brumi , jednym słowem degraduje

• 1 miesiąc później...

Valhalla 12 cores u mnie "pozamiatała" i na tym zakończyłem poszukiwania kabla sieciowego. Zapłaciłem za nią 147,36 zł z wysyłką. To najtańszy kabel sieciowy, jaki posiadałem i zarazem najlepszy. A miałem oryginalnego najwyższego Enerra z turmalinem, LessLoss C-Marc, AQ Hurricane Source i inne.

Ukryta Zawartość

Na tym forum jeden z użytkowników pisze, że po pełnym (300 godzin) wygrzaniu chińskiej Valhalli w wersji 15 cores, sprzedał oryginalną Valhallę 2 od Nordosta, bo zagrała gorzej. Nie pamiętam strony, a nie chce już mi się czytać od nowa całego wątku.

Ukryta Zawartość

Zwróćcie też, kochani, uwagę, że tam użytkownicy spokojnie wymieniają się swoimi doświadczeniami na temat chińskich kabli przez prawie 300 stron i nikt nikogo nie atakuje, nie wyśmiewa, na wmawia, że coś jest niemożliwe, nie ma żadnej "gównoburzy". Dlaczego u nas tak się nie da?

Pomyślałem, że  komuś się może to przydać...

PS U mnie była zła polaryzacja (odwrotnie niż u Nordosta, taka, jak w kablach Audioquest), trzeba było rozkręcić wtyczkę i poprawić.

PS2 Chińskie "Valhalle" są różne. Ja polecam te z tej konkretnej aukcji. Wcześniej miałem 9 rdzeniową Valhallę 2 od innego sprzedawcy i producenta (przewodniki w środku były inne) i to był słaby kabel, zupełnie z innej półki dźwiękowej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mart2M

Valhalla 12 cores u mnie "pozamiatała" i na tym zakończyłem poszukiwania kabla sieciowego. Zapłaciłem za nią 147,36 zł z wysyłką. To najtańszy kabel sieciowy, jaki posiadałem i zarazem najlepszy.

Jaki kupiłeś? 9 cores 0.5m? Ciężki jest?
Gdzie go wpiąłeś? Podaj dokładną markę i model sprzętu.

Kupiłem 12 cores EU o długości 1.0 metra. Odradzam kupowanie 9 cores. Na podanym przeze mnie forum ludzie zachwycali się głównie 15 cores, ale z doświadczenia wiem, że do źródeł lepiej sprawdzają się "ciensze" kable, o mniejszym przekroju.

9 cores miałem, ale od innego producenta, to był inny kabel, typowa podróbka Nordosta, nawet z ich logo. Tamten kabel w swojej cenie był OK, ale na pewno nie był to hi-end. Z wyglądu też był inny, inne kolory, inna "rurka", grubość, itd.

U mnie zasila to Primare CD35 Prisma. Wreszcie jest synergia. Wokale i instrumenty są jak żywe. Przestrzeń naturalna, po prostu muzycy materializują się w pokoju. Kabel wymaga wygrzania, na początku brzmi wręcz ciemno, bas jest ściśnięty, skompresowany, nie wybrzmiewa. 50 godzin to minimum, żeby ocenić, co potrafi.

Edytowane przez Mart2M
Godzinę temu, piorasz napisał:

Jaki kupiłeś? 9 cores 0.5m? Ciężki jest?
Gdzie go wpiąłeś? Podaj dokładną markę i model sprzętu.

Teraz mój kabel kosztuje 214,73 zł. Gdy ja go kupowałem, była promocja świąteczna i miałem też kupony rabatowe od sprzedającego. Po pełnym wygrzaniu spokojnie możesz porównywać ten kabel do 30-krotnie droższych markowych. Ciekaw jestem wniosków z takich porównań... 😄

11 godzin temu, Mart2M napisał:

Valhalla 12 cores u mnie "pozamiatała"

Ja mam juz kilka takich arcydziel w pudle.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi