Skocz do zawartości
IGNORED

Końcówka mocy A2604M zainspirowana p4100

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakiś czas temu budując wzmacniacze na bazie Accu zawsze miałem niedosyt, a dokładniej niektóre rozwiązania w tych wzmacniaczach były według mnie do zmiany. Mając już doświadczenie na podstawie poprzednich wzmacniaczy pojawiła się myśl zaprojektowania końcówki mocy inspirowanej Accu p4100, ale już z wprowadzonymi własnymi usprawnieniami, bez kompromisów w pewnych aspektach. Po kilku miesiącach pracy pojawił się projekt przetestowany i uruchomiony, specjalnie nie publikowany szerszemu gronu, czyli do tzw. szuflady (końcem 2017) i tak czekał do dziś.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zamysłem całości było wyeliminowanie wszelkich zbędnych przewodów i skrócenie połączeń. Na jedną płytkę o wymiarach 100 x 275 mm trafił zasilacz główny, mostek prostowniczy, końcówka mocy oraz "wzmacniacz instrumentacyjny" i gniazdo XLR. Jedyne kabelki, to od transformatora do PCB i sygnał wyjściowy. Dodam, że projekt w zamyśle miał pracować jako dual mono i tak się też stało 🙂.

image_15026.thumb.jpg.a89ced52934cb148a320991b729b1d5e.jpg

Kolejną modyfikacją było zastosowanie lepszego zasilacza stopnia wejściowego i OPAmpa z niezależnego źródła, bez zbijania napięcia zenerkami i rezystorami z zasilacza stopnia napięciowego. Sygnał sprzężenia zwrotnego do serwa został pobrany bezpośrednio z gniazd głośnikowych obejmując cały wzmacniacz. Tranzystory zostały sparowane do wartości jak najbliższych sobie.

image_22152.thumb.jpg.aadbec792e038801cb3ec0264f064af9.jpg

Komponenty użyte nie były wybrane z przypadku:
-zasilacz główny (BCC) i prostownik (soft recovery) od Vishaya,
-rezystory takman węglowe, amtrans metalizowane, Panasonic, węglowe AMR,
-kondensatory orange dropp, Vishay MKP1837, przy silvermica, przu opampie wejściowym Amtransy złote, styroflexy siemensa,
-rezystory emiterowa fukushima jak stosuje accu.
Potencjalnymi elementami do wymiany są Nichicony złote, z resztą bym już nie eksperymentował 🙂.

image_17016.thumb.jpg.77f41f03083d9ed9d24f4cd479a539b6.jpg

Wzmacniacz miało okazję usłyszeć niewielkie grono, do którego zalicza się @Muzg, zagrał bardzo dobrze, ale więcej szczegółów Konrad musiałby udzielić z niezależnego położenia 🙂.

image_21200.thumb.jpg.866fb02ad2e8b77a138c4c6aa7cb7efb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gratulacje! Sam bym chętnie posłuchał kiedyś! Pracowałem nieco w salonie Nautilusa i końcówki mocy Accuphase to jest klasa. Wierzę, że Twój wzmacniacz wcale nie odstaje!

Super! Schemat  toru audio Twojego wzmacniacza jest identyczny z oryginałem?

Nie widzę cewek na wyjściu tak jak jest w oryginale (na oddzielnej płytce). Wzmacniacz potrzebuje opóźnionego załączania głośników?

Edytowane przez jurek
Godzinę temu, jurek napisał:

Super! Schemat  toru audio Twojego wzmacniacza jest identyczny z oryginałem?

Nie widzę cewek na wyjściu tak jak jest w oryginale (na oddzielnej płytce). Wzmacniacz potrzebuje opóźnionego załączania głośników?

Tak, schemat toru jest tożsamy.

Tak, wzmacniacz posiada sterownik z zabezpieczeniami, softstartem, przekaźnikami głośnikowymi na mosfetach, ale to już oddzielny projekt, na 3 zdjęciu można zauważyć, akurat nie mam zdjęcia lepszego pod ręką 🙂

13 godzin temu, protagoras napisał:

Witam,

Jakiś czas temu budując wzmacniacze na bazie Accu zawsze miałem niedosyt,

Gratuluję projektu. Czy dysponujesz pomiarami? Jaki jest przybliżony koszt? Czy przewidujesz udostępnić projekt na forum lub komercyjnie?

9 godzin temu, Ibmacir napisał:

Gratuluję projektu. Czy dysponujesz pomiarami? Jaki jest przybliżony koszt? Czy przewidujesz udostępnić projekt na forum lub komercyjnie?

Dziękuję,

Tak, posiadam pomiary, oto one:

Ukryta Zawartość

72235981_2418894898375878_8639236139338694656_n.thumb.png.e6d58109deb1926322b8e569a1de075c.png

72732388_1240424796142229_2884207441346560000_n.thumb.png.b8670c1fad704e4d10e96c523197e433.png

Jeżeli zebrałoby się grono chętnych osób, to nie widzę przeciwwskazań 🙂

Najlepiej byłoby od razu zorganizować całe gotowe moduły, żeby grał wzmacniacz tak jak było to w założeniach. Krzemu jest znacznie mniej jak w P7100, transformatory są dwa mniejsze i gabarytowo całość również wychodzi fajnie.

Nie pamiętam dokładnych kosztów, ale z tego co odkopałem na tamtejszy czas transformatory były w okolicach 800 zł już za dwie sztuki. Zasilacz mocy na wyczynowym mostku prostowniczym i świetnych kondensatorach Vishaya BCC wyszedł by w granicach 800 zł, jednak te elementy dostałem od kolegi za pomoc więc odpadły te koszta.  Rezystory i drobnica domyślam się, że koło 1000 zł już na wyczynowych częściach. Do całości jeszcze doszedł koszt sterownika, obudowy i płytek. Tak na tamten czas to wyglądało, czyli nie tak źle za bardzo fajne granie 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez protagoras
W tej konstrukcji nie ma dodatkowego wyzszego napięcia na VAS?

Jest,
Są trzy napięcia zasilania, stopień mocy, napięciowy, wejściowy :).

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Witajcie,

Jestem po rozmowie z protagorasem otwieramy listę na płytki oraz komplet części.
Minimalną liczba chętnych przy których może wystartować zamówienie PCB to 3 komplety.
Kompletacją elementów zajmę się ja jeśli to będzie powiedzmy do 5-6 osób chętnych.

1. Baxteros - 1 komplet PCB, 1 komplet elementów.

Dla chętnych płytki w wykonaniu:
-laminat 2 mm (standardowo jest 1,6 mm)
-podwójna miedź - 2 oz
-pozłacanie chemiczne
-wymiary 100 x 275 mm

25 minut temu, McGyver napisał:

Jakie są minimalne wymiary radiatora? 

Płytka była projektowana z myślą o umieszczeniu leżąco na radiatorze 165 x 300 mm.

To wyklucza obudowę 3U, musi być 4U. Szkoda. 

Wymagało by to raczej sporo gimnastyki, żeby weszło do 3U.

Jak już będzie mniej więcej wiadomo jaka byłaby łączna kwota za elementy (i jakie) to fajnie by było umieścić tutaj taka informację

14 godzin temu, Ariel616 napisał:

Jak już będzie mniej więcej wiadomo jaka byłaby łączna kwota za elementy (i jakie) to fajnie by było umieścić tutaj taka informację

Przed rozpoczęciem zabrakło najistotniejszych informacji:
-2x PCB końcówki mocy plus dwie szyny miedziane - 300 zł (laminat 2mm, złocenie, podwójna miedź czyli na tak zwanym wypasie)

-Cena elementów jeszcze do rozeznanie, wstępnie zasilacz mocy (8 elektrolitów, 2x mostki postownicze około 1000 zł), reszta części 1500-2000 zł maksymalnie licząc ceny jednostkowe.

Także proszę jeszcze raz o wypowiedź osób, które wpisały się na listę 🙂 

Projekt nie powstał w celach zarobkowych, cena PCB obejmuje koszty wytworzenia, mostki miedziane plus na dobrą flaszkę za robotę i poświęcone mnóstwo godzin pracy.

2. Darodff - 1 komplet PCB.

3. Protagoras - 1 komplet PCB, 1 komplet elementów.

4. Muzg - 1 komplet PCB z mostkami miedzianymi

5. Dla kolegi 1 komplet PCB

Zapisy zbieram do końca listopada, będzie można najprawdopodobniej zapisać się również na sam krzem.

2. Darodff - 1 komplet PCB z (mostkami miedzianymi)

2. Darodff - 1 komplet PCB z (mostkami miedzianymi)

Mostek jest w komplecie z PCB :)

9 godzin temu, arczar napisał:

Jakie są zalecenia co do mocy i napięć traf/a?

Wzmacniacz potrzebuje dwa transformatory ponieważ jest to konstrukcja Dual Mono 🙂

Transformatory jakie stosowałem miały po 500 VA mocy każdy, a napięcia o ile dobrze pamiętam wynosiły 38, 44 i 18 V symetrycznie każde. Dokładna specyfikacja co do elementów i transformatorów zostanie dostarczona do PCB. 

Bardzo mnie kusiło złożyć ten projekt, ale muszę obejść się smakiem. Postaram się jednak zrobić dobry uczynek, a może dzięki temupoprawić sobie humor. Wrzucam link do ogłoszenia z radiatorami idealnie pasującymi do takiej konstrukcji. Cena bardzo dobra. Jest więcej sztuk:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, arczar napisał:

Bardzo mnie kusiło złożyć ten projekt, ale muszę obejść się smakiem. Postaram się jednak zrobić dobry uczynek, a może dzięki temupoprawić sobie humor. Wrzucam link do ogłoszenia z radiatorami idealnie pasującymi do takiej konstrukcji. Cena bardzo dobra. Jest więcej sztuk:
https://www.olx.pl/d/oferta/radiator-aluminiowy-chlodzenie-300x200x40-CID628-IDMmGWx.html

brakowało mi dokładnie 3 szt , a te pasują idealnie do pozostałych

szacun za udostępnienie ogłoszenia

dziękuję i pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi