Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz stereo do 5000 zł zamiast NAD c356bee?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Temat wydaje się typowy i zapewne dla większości nudny ale chciałbym poznać opinie tych, którzy mają już doświadczenie i osłuchali tego i owego.

Mianowicie obecnie mam NAD C356bee + kolumny Castle Knight 5. Szukam wzmacniacza, który będzie miał zdecydowanie większą szczegółowość, otwartość, lepszą scenę i pokaże więcej detali. NAD nie jest złym wzmacniaczem, jest na prawdę dynamiczny i ma konkretny bas i czuć, "że gra". Ale to czego mi w nim brakuje to zdecydowanie większej szczegółowości w przekazie jeśli chodzi o oddanie detali i przestrzeni, góra jest w nim dla mnie zbyt ciasna, mało otwarta. 

Czego słucham? Na pewno nie słucham typowego popu, disco i czegoś co generuje głęboki bas, to nie moja bajka. Ostatnio również słucham zdecydowanie mniej rocka niż kiedyś. 

Najwięcej obecnie słucham muzyki instrumentalnej, jazzu, bluesa, fajnych damskich wokali, w wolnych chwilach jakiś chill. Zależy mi głównie na oddaniu zdecydowanie lepszej sceny i pokazaniu więcej szczegółów niż robi to NAD.  

Poczytałem trochę i pogrzebałem. Na tą chwilę z używanych ciekawym wzmacniaczem może być Creek Destiny 2, jakiś przyzwoity Hegel lub ... ?  I tu potrzebuję pomocy, ciekawych propozycji. Zależy mi też na tym aby to był muzykalny wzmacniacz a nie taki jak to się mówi sterylny i suchy. 

Kolumny Castle nie grają zbyt jasną górą, górę mają raczej stonowaną, bas również niezbyt rozległy więc zależy mi też na tym aby wzmacniacz nie stracił zbytnio na dynamice i basie w stosunku do NAD-a.

Na razie szacuję budżet na poziomie 5k, rozważam zarówno nowe jak i używane wzmacniacze. 

Z góry dziękuję za propozycje. 

Jest w używanych np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

albo nowy:

Ukryta Zawartość

jednak chyba wybrał bym nowego Rotela A12 bo poza porównywalnym dźwiękiem

ma zarówno DAC'a jak BT czy USB. Dla osiągnięcia jak piszesz "lepszej szczegółowości czy

otwarcia dźwięku" w systemie potrzebne są transparentne kable np. Nordost i to nie tylko

jako głośnikowe, ale również IC. Ale pewnie już są 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Idż w lampe na EL34 tung solach lub RFT.

Ja zaproponuje bezkompromisowo, Yaqin MC10L, wysłać na tuning zmiany lamp sterujących oraz kondy na Jentzena Superiory. Tylko w ten sposób przeskoczysz kilka oczek do góry, inne tranzystorowce do 5 tyś. zagrają kapkę lepiej od 356 ale ja bym to nazwał inaczej podane menu.  Dopiero przedziały wyższe 🤑 dały by duży plus.  Jest na allegro attol in 100 lub moon 240i. Ale jak zaakceptujesz wygląd janka, to nie ma ,że dupa boli, zagra koncertowo.

Sięgając wyżej, to tylko LEBEN lub Dziubczyński z Konina, ale u niego ostatnio ceny też ponoć poszły do góry.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Godzinę temu, sapfico napisał:

Witam,

Temat wydaje się typowy i zapewne dla większości nudny ale chciałbym poznać opinie tych, którzy mają już doświadczenie i osłuchali tego i owego.

Mianowicie obecnie mam NAD C356bee + kolumny Castle Knight 5. Szukam wzmacniacza, który będzie miał zdecydowanie większą szczegółowość, otwartość, lepszą scenę i pokaże więcej detali. NAD nie jest złym wzmacniaczem, jest na prawdę dynamiczny i ma konkretny bas i czuć, "że gra". Ale to czego mi w nim brakuje to zdecydowanie większej szczegółowości w przekazie jeśli chodzi o oddanie detali i przestrzeni, góra jest w nim dla mnie zbyt ciasna, mało otwarta. 

Czego słucham? Na pewno nie słucham typowego popu, disco i czegoś co generuje głęboki bas, to nie moja bajka. Ostatnio również słucham zdecydowanie mniej rocka niż kiedyś. 

Najwięcej obecnie słucham muzyki instrumentalnej, jazzu, bluesa, fajnych damskich wokali, w wolnych chwilach jakiś chill. Zależy mi głównie na oddaniu zdecydowanie lepszej sceny i pokazaniu więcej szczegółów niż robi to NAD.  

Poczytałem trochę i pogrzebałem. Na tą chwilę z używanych ciekawym wzmacniaczem może być Creek Destiny 2, jakiś przyzwoity Hegel lub ... ?  I tu potrzebuję pomocy, ciekawych propozycji. Zależy mi też na tym aby to był muzykalny wzmacniacz a nie taki jak to się mówi sterylny i suchy. 

Kolumny Castle nie grają zbyt jasną górą, górę mają raczej stonowaną, bas również niezbyt rozległy więc zależy mi też na tym aby wzmacniacz nie stracił zbytnio na dynamice i basie w stosunku do NAD-a.

Na razie szacuję budżet na poziomie 5k, rozważam zarówno nowe jak i używane wzmacniacze. 

Z góry dziękuję za propozycje. 

Poddaj go modyfikacji u "Muda44" to będziesz miał czeho chcesz.

Tam jest jeszcze - oczywiście drobnym drukiem 😉 - że po tej modyfikacji pozostaje

chyba tylko głośność z dostępnych regulacji ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Teraz, audioburak napisał:

Tam jest jeszcze - oczywiście drobnym drukiem 😉 - że po tej modyfikacji pozostaje

chyba tylko głośność z dostępnych regulacji ...

Tak to prawda.

Wiesz jak masz dobrze dopasowanie kolumny, to nie potrzeba regulacji. 

13 minut temu, Bukaj napisał:

A planujesz taką odsprzedaż? 

Musiałbym posłuchać tego moda, a dlaczego mnie pytasz? Ja na razie nie planuje moda mudy44.

Chociaż kto wie co będzie. Z doświadczenia wiem, że różne kondy w sekcji audio potrafią zagrać imponująco. Np. czerwone jantzeny superiory w yanku to jest mistrzostwo świata, takiej góry nie znajdziesz w firmowych klockach.

Jeżeli mod mudy, zostawia charakter grania 356-tki a niweluje tak zwane granie matowe, co sam odczułem po czasie obcowania z tym wzmakiem. To jest to decyzja trafiona w 10. 

3 minuty temu, cygaret napisał:

Musiałbym posłuchać tego moda, a dlaczego mnie pytasz? Ja na razie nie planuje moda mudy44.

Chociaż kto wie co będzie. Z doświadczenia wiem, że różne kondy w sekcji audio potrafią zagrać imponująco. Np. czerwone jantzeny superiory w yanku to jest mistrzostwo świata, takiej góry nie znajdziesz w firmowych klockach.

Jeżeli mod mudy, zostawia charakter grania 356-tki a niweluje tak zwane granie matowe, co sam odczułem po czasie obcowania z tym wzmakiem. To jest to decyzja trafiona w 10. 

Ja bym go zmodyfikował. Też mam zmodyfikowanego wzmaka i jest rewelacja. Detale, szczególowość , nie ma tego koca tego matowego grania. Na prawdę jest dobrze 

Edytowane przez Bukaj

No widzę, że stajesz rękoma i nogami za modyfikacją. Coś jest na rzeczy. 

Nad 356 bez tego zamulenia, byłby bezkonkurencyjny. Skoro to prawda to chyba też spróbuje, niech no mi tylko muda zdradzi jakiego konda tam chce zaaplikować😜

3 minuty temu, cygaret napisał:

No widzę, że stajesz rękoma i nogami za modyfikacją. Coś jest na rzeczy. 

Nad 356 bez tego zamulenia, byłby bezkonkurencyjny. Skoro to prawda to chyba też spróbuje, niech no mi tylko muda zdradzi jakiego konda tam chce zaaplikować😜

Użytkownik ketchapp chyba się nazywa. On tez używa takiego wzmaka jak Ty, ale po modyfikacji u Muda44.

Możesz też jego pytać

Edytowane przez Bukaj

Kejup😄 Stary ziom, za dużo nie ma co gadać, trzeba odsłuchać. Może jest ktoś z wlkp

52 minuty temu, cygaret napisał:

Sięgając wyżej, to tylko LEBEN lub Dziubczyński z Konina, ale u niego ostatnio ceny też ponoć poszły do góry

Znasz kogoś kto ma lampę od Pana z Konina? Nie słyszałem o nim... Tak z ciekawości pytam.

11 minut temu, cygaret napisał:

Kejup😄 Stary ziom, za dużo nie ma co gadać, trzeba odsłuchać. Może jest ktoś z wlkp

Jak postawisz 6 paka, to Ci pozwolą wejść do domu i odsłuchać 😄

3 minuty temu, obcymars napisał:

Znasz kogoś kto ma lampę od Pana z Konina? Nie słyszałem o nim... Tak z ciekawości pytam.

Kolega z Wrześni 62-300 a jedną ma u Siebie na warsztacie. Wiem, że wysyła bez obudowy chasis do jułesej.

Ja Ci powiem tak, sam nie kupie bo mi szkoda wydać na wzmaka 8-10 tyś. tak na prawdę no-name i nie mam gdzie go postawić, małe dzieci itepe. Brak dedykowanego pokoju, dyskwalifikuje na razie sprawę.

Ale no właśnie, jest jedno ale. Dźwięk wzorowany jest na Lebenie, ja osobiście lepiej grającej lampy nie słyszałem jak Dziubczyńskiego. A trochę już mam stażu... Wiem, że może przyjechać posłuchać i wystroić wzmacniacz pod indywidualne potrzeby, dużo muzyków korzysta z Jego usług. Ja bym je nazwał ostatnim krokiem hi-end. Tylko czy pasują Ci miedź marmury itepe?

13 minut temu, Bukaj napisał:

Jak postawisz 6 paka, to Ci pozwolą wejść do domu i odsłuchać 😄

Propozycja nie do odrzucenia, tylko muszę kompana znaleźć za drivera 😅

5 minut temu, cygaret napisał:

Kolega z Wrześni 62-300 a jedną ma u Siebie na warsztacie. Wiem, że wysyła bez obudowy chasis do jułesej.

Ja Ci powiem tak, sam nie kupie bo mi szkoda wydać na wzmaka 8-10 tyś. tak na prawdę no-name i nie mam gdzie go postawić, małe dzieci itepe. Brak dedykowanego pokoju, dyskwalifikuje na razie sprawę.

Ale no właśnie, jest jedno ale. Dźwięk wzorowany jest na Lebenie, ja osobiście lepiej grającej lampy nie słyszałem jak Dziubczyńskiego. A trochę już mam stażu... Wiem, że może przyjechać posłuchać i wystroić wzmacniacz pod indywidualne potrzeby, dużo muzyków korzysta z Jego usług. Ja bym je nazwał ostatnim krokiem hi-end. Tylko czy pasują Ci miedź marmury itepe?

Propozycja nie do odrzucenia, tylko muszę kompana znaleźć za drivera 😅

Na cygareta ich zaproś 😁

12 minut temu, cygaret napisał:

Aktualnie nie rozważam też zakupu, lecz zaciekawiłeś mnie nim, bo mam z 35km do konina. A marmur, to mi się nie bardzo podoba.

2 godziny temu, sapfico napisał:

spróbuj wzmacniacz lampowy, jakieś dwa lata temu byłem na odsłuchach w salonie audio, przesłuchałem wszystko co mieli do około 5k (marantz, cambridge, atoll, cos tam jeszcze) i generalnie szału nie było, wyszedłem z fezz silver luna

nie jest to wzmacniacz idealny, ale do takiego repertuaru warto spróbować

16 minut temu, obcymars napisał:

Aktualnie nie rozważam też zakupu, lecz zaciekawiłeś mnie nim, bo mam z 35km do konina. A marmur, to mi się nie bardzo podoba.

Podjedź pogadaj, bardzo sympatyczny człowiek. Cenie takich ludzi co nie przedkładają jakieś fajerwerki ponad normalne życie. On nie goni za sławą. 

Ciężko o lepiej grający nowy wzmacniacz poniżej powiedzmy 7000 od modyfikowanego C356BEE. Wzmacniacz i kolumny to nie wszystko. Jest jeszcze źródło i okablowanie a to razem daje to co słyszymy. 

Zakładając że źródło, kable i kolumny są ok a mamy 5000 na używany wzmacniacz to w tej cenie mogę polecić. 

Musical M6i - potężna moc, dynamika, dobre brzmienie ale może wystąpić problem z burczącym trafem. 

Accuphase E-210 - mniejsza moc, lepsze brzmienie ale ciężko trafić na dobrą sztukę. 

Union Simply Italy- według mnie najlepsze brzmienie poniżej 10 000, ALE malutka moc, zagra tylko z wybranymi kolumnami a świetnie napędza Heco Aurora 1000.

No i lampy czyli koszty i totolotek ile pograją kolejne NOSy...

Dziękuje za różne propozycje. Lampowego w zasadzie nie zakładałem, głównie z powodu obaw o "zabawę z lampami". Ale poczytałem trochę i chwalą co niektórzy Cayin A-55 TP.  Tak już abstrahując od konkretnego modelu i producenta lampiaków, czytałem też opinie, że lampowe miewają węższą scenę, grają ciepło ale mniej rozdzielczo niż tranzystory?

Nie wiem ile w tym prawdy.

23 minuty temu, sapfico napisał:

Tak już abstrahując od konkretnego modelu i producenta lampiaków, czytałem też opinie, że lampowe miewają węższą scenę, grają ciepło ale mniej rozdzielczo niż tranzystory?

Bzdury.

Jeżeli nie miałeś nigdy lampy to wypożycz, choćby na początek polecanego tutaj małego Unisona w SE i porównaj do swojego NAD'a i sam oceń. 

18 godzin temu, sapfico napisał:

Jak szukasz bardziej detalicznej góry, z przyjemną, lekko ocieploną średnicą, to polecam sprawdzenie wzmacniacza Cambridge Audio CXA81. Myślę, że to zestawienie z CA znacznie poprawi górę w Twoich Castlach.

Zapraszam do naszego salonu na odsłuch i kontaktu z naszym sklepem, dla forumowiczów mamy upusty.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

W dniu 9.11.2021 o 08:46, sapfico napisał:

Dziękuje za różne propozycje. Lampowego w zasadzie nie zakładałem, głównie z powodu obaw o "zabawę z lampami". Ale poczytałem trochę i chwalą co niektórzy Cayin A-55 TP.  Tak już abstrahując od konkretnego modelu i producenta lampiaków, czytałem też opinie, że lampowe miewają węższą scenę, grają ciepło ale mniej rozdzielczo niż tranzystory?

Są bardzo dobre i źle grające zarówno wzmacniacze lampowe i tranzystorowe co nie zmienia faktu że przeważnie wzmacniacze tranzystorowe są mniej upierdliwe w eksploatacji i lepiej sobie radzą z napędzaniem różnych kolumn.

Jak zwykle to kwestia pieniędzy. 

• 5 tygodni później...

Dziękuję wszystkim za wszelkie rady. Bardzo mocno rozważałem modyfikację NAD-a  ale finalnie skończyło się na zamianie na Musical Fidelity A5. Dla mnie jest to przeskok zdecydowanie zauważalny w jakości brzmienia, inne granie. Bardzo polecam MF A5, tego wzmaka można słuchać całymi godzinami, ma coś w sobie to brzmienie.

W dniu 8.11.2021 o 17:21, cygaret napisał:

Sięgając wyżej, to tylko LEBEN lub Dziubczyński z Konina, ale u niego ostatnio ceny też ponoć poszły do góry.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi