Skocz do zawartości
IGNORED

Nadchodzą złe czasy dla DIYerów

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Grzegorz7 napisał:

Jak często się psują to żadna to średnia jakość tylko bubel.

Użyłem ich kilkanaście w ostatnim roku. Póki co działają bez zarzutu.

Widocznie masz duże wymagania. Zdradzisz jakież to?  Oprócz psucia się rzecz jasna bo jak mówię psujący to bubel.

Nie mam dużych wymagań, mają działać, nie przerywać i być przewidywalne. 

Teraz, slawek.xm napisał:

jak chcesz wejść na rynek z wlasnym produktem to rzeczywiście ma znaczenie 🙂

Nie, ma znaczenie dla mojego bezpieczeństwa, to jest najważniejsze. 

Wszędzie można ciąć koszty, zamiast Kemeta czy Nichicona kupić Lelona  🙂

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, daris666 napisał:

Nie mam dużych wymagań, mają działać, nie przerywać i być przewidywalne. 

Nie, ma znaczenie dla mojego bezpieczeństwa, to jest najważniejsze. 

Wszędzie można ciąć koszty, zamiast Kemeta czy Nichicona kupić Lelona  🙂

chodzi mi o to , że tak jak w Twoim przypadku, robisz układy topowe , to realna wartość konstrukcji jest o rzędy wielkości większa niż koszt użytych części

nawet robiąc dla siebie czy dla znajomych to raptem kilka sztuk

Jesli chcesz prowadzić działalność w dziedzinie audio to ok zgodze się ,ze zapewnienie dostaw elmentów moze byc obecnie problemem ale nie dla diy

Robiąc dla siebie tor analogowy do DACa nie mogłem skompletować rezystorów, kondensatorów a półprzewodniki kupowałem z aliexpress. I teraz jaką mam pewność, że kupiłem oryginalne. Żadną. Oczywiście w TME pojawią się w 2022 podobno, może na Zająca 🙂

Wszystko jest pięknie ładnie ale jednak tak jakby mniej ładnie niż wcześniej 🙂 🙂

18 minut temu, daris666 napisał:

mają działać, nie przerywać i być przewidywalne.

Jutro przyjrzę się tym, które mam na stanie.

Wydaje mi się, że to jest ścieżka rezystywna plastikowa a nie drut.

Nie przerywały ale miały inne przywary; niestabilną rezystancję szczególnie w krańcowych położeniach. Wówczas niestety tylko drutowe i rzeczywiście markowe. No ale za jedne dawałem kilkaset złotych za sztukę bo takież były wymagania.

4 minuty temu, daris666 napisał:

Oczywiście w TME pojawią się w 2022 podobno

TME to słabiutki sklep. Spróbuj kupić tam rezystory precyzyjne... Natomiast np. Mouser już ma ich sporo.

2 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Jutro przyjrzę się tym, które mam na stanie.

Wydaje mi się, że to jest ścieżka rezystywna plastikowa a nie drut.

Nie przerywały ale miały inne przywary; niestabilną rezystancję szczególnie w krańcowych położeniach. Wówczas niestety tylko drutowe i rzeczywiście markowe. No ale za jedne dawałem kilkaset złotych za sztukę bo takież były wymagania.

Spectrole są na pewno drutowe bo czuć to dość dobrze za to te niebieskie niektóre partie pracują z oporem, niektóre bardzo luźno. Mam gdzieś uszkodzone, przy okazji rozbiorę.  

13 minut temu, daris666 napisał:

półprzewodniki kupowałem z aliexpress. I teraz jaką mam pewność, że kupiłem oryginalne. Żadną.

Tak myślę, że raczej masz pewność, że są nieoryginalne. Też niektóre rzeczy kupuję na Ali, niestety półprzewodniki to tragedia. W moim przypadku nawet tl071 trafiają się po prostu niedziałające. Wspomnianych 2sk170 kupowałem trzy partie, dwie to faktycznie tranzystory polowe ale ch... wie jakie, a trzecią partię miernik rozpoznaje jako tranzystor npn 😉 Ja trochę tego zużywam, więc muszę mieć "ciągłość dostaw" czyli po prostu odpowiedni zapas. A w moim przypadku to są podstawowe elementy, żadnych audiofilskich. Elektrolity smd z Ali są na przykład ok, nie trafiłem na buble, zwykle elektrolity też mogą być, ale oczywiście są zwykłe. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

LT3015 w to220 też zamówiłem z alli bo nigdzie nie było ale przyszły jakby oryginalne i działają 🙂

5 minut temu, daris666 napisał:

przyszły jakby oryginalne i działają 🙂

No tak, kupowałem 2134 i działają, ale skąd wiadomo, że to nie 072 czy wręcz 4558? 😉

nagrywamy.com

Wkurzające to jest. Skośnookie skubańce wcale się nie pierniczą w tańcu, wszystko podrobią 🙂

7 godzin temu, przemak napisał:

No tak, kupowałem 2134 i działają, ale skąd wiadomo, że to nie 072 czy wręcz 4558? 😉

Jedyne opampy jakich używam to wyluty z oryginalnego sprzętu. 

Praktycznie nic nie kupuję. 

A z wylutami jest tak że nawet Jrc2068 gra jak szalony. 

Edytowane przez krzysieks_2007

Acccuphase 

9 hours ago, daris666 said:

Wkurzające to jest. Skośnookie skubańce wcale się nie pierniczą w tańcu, wszystko podrobią

No trudno nie mają - cała technologia u nich stoi.

Między innymi z tego wynika obecna wojna handlowa - IBM nowego procesu technologicznego nie będzie u nich produkował. Dużo osób twierdzi, że to się skończy jak na początku XXw czyli głębokim kryzysem i olbrzymią deflacja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

• 2 tygodnie później...

Niestety na alli to jest sporo podróbek 🙂 Wolę już ebay 

Godzinę temu, aka63 napisał:

Normalnie zamawiam i przychodzi (niekoniecznie przez Pocztę). Cena na Alliexpress jest już z Vatem

A mi frańce przejeły i też było z watem no i co ? kazali oclić tylko że koszty oclenia w agencji celnej na dzień dzisiejszy to 137 zł plus cło lub podatek polski Wiem bo zamawiałem częsci elektroniczne z LCSC ELECTRONICS do tej pory się bujam z pocztą polską celną. Zeby było śmieszniej przesyłka została nadana z Belgii 

On 12/4/2021 at 10:43 AM, krzysieks_2007 said:

Jedyne opampy jakich używam to wyluty z oryginalnego sprzętu. 

Praktycznie nic nie kupuję. 

A z wylutami jest tak że nawet Jrc2068 gra jak szalony. 

Zgadza sie. Ebay choc gwarantuje zwrot jest on czesto nieoplacalny: Kol. Przemak pisal o 2134; mi sie zdarzylo kupic podroby od niby dobrego sprzedawcy ebejowego z Chin. Porownanie z kosciami 2134 kupionymi w mouser.com rozwialo watpliwosci - na ebay kupilem podrobione, ktore na ucho tez oceniam jako maksymalnie 4558 😕

• Pokaż nowe odpowiedzi