Skocz do zawartości
IGNORED

Małe kolumny na mały pokój (12 m2) i na mały budżet (2-2.5k). Nowe / używane.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forum ponownie,

wyedytowałem ostatni post, zmian jest dużo, więc piszę w zupełnie nowym wątku.

Posiadam wzmacniacz Yamaha A-S1000, do którego szukam (niestety) .... tanich kolumn (miałem apetyt na coś lepszego, ale nieprzewidziane wydatki wszystko popsuły i zamiast podnieść budżet na kolumny, obniżam go 😞 ). Interesują mnie tylko monitory/podstawkowe ze względu na to, że pokój ma zaledwie 12 m.kw (prostokąt). Źródłem jest laptop (Tidal, Spotify, pliki FLAC), który przez DAC będzie podłączony z Yamaszką. Muzyka - bardzo zróżnicowana (POP / chillout / club / house / rock / jazz / instrumentalna, czasem też inne).

Szukam czegoś w przedziale ok. 2000 do 2500 zł. Nowe i używane.

Spodobały się:
- nowe KEF Q350 - 2000 zł - za te pieniądze są też R100, ale chyba są trochę za małe (??)

- nowe Bowers & Wilkins 607 S2 AE - 2220 zł - czy grają dużo gorzej od 606 S2 AE?

- używane Monitor Audio Silver 50 6G / 7G - dużo gorsze od "setek"?

- używane Focal Chora 806 - bardzo odstają od 906?
- używane Dynaudio Emit 10 - czy są znacznie gorsze od Emit 20?

Zależy mi na:....jak wszystkim, na dobrym brzmieniu. Oczekuję, w miarę możliwości dobrego detalu, wierności odtwarzania, najlepiej bez ubarwiania. Nie zależy mi na mocnym basie. Chciałbym aby wokale wypadały możliwie dobrze. Kolumienki będą stać na szafkach - dość blisko ścian (prawie w narożnikach pomieszczenia). Będę starał się je trochę odsunąć.

Dzięki za porady i rekomendacje!

Jak blisko ścian i rogu pokoju BR z tyłu jest słabym pomysłem i raczej szukałbym

czegoś jak te Ushery - nowe z gwarancją i prawem zwrotu - poszukaj opinii:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale poczekaj na mnóstwo lepszych pomysłów 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

O tajwańskich Usherach trochę słyszałem, wiem że komputerowcy je często wybierają. Membrana polipropylenowa - podobno dobre rozwiązanie. Nie wiem jak one wypadają na tle innych, dla mnie to wielka niewiadoma.

Focale mają z przodu BR, co o nich sądzisz?

Edytowane przez Tweeter2016

Ja polecam wspomniane wyżej Ushery. Mam A-S110 wraz  z wieķszymi V-601 i to połączenie jest wyborne. Ja bym się już nie zastanawiał.

10 minut temu, KALIBER napisał:

Moim zdaniem Ushery 520 bez dobrego subika  to bida .

Mnie nie zależy na basie, tak jak pisałem w 1. poście.

A macie jakieś porównanie Usherów 520, z którymikolwiek z tych co wymieniłem, albo z czymś znanym / popularnym?

1 minutę temu, Tweeter2016 napisał:

Małe składy Jazzowe , muzyka instrumentalna bez prądu tak ale ,

muzyka klubowa - house - pop - rock , nie da rady .

Mnie bardziej podobało się granie z AE-Aegis One i Infinity Beta 20 .

KALIBER vel rydz .

27 minut temu, Mathia74 napisał:

Ja polecam wspomniane wyżej Ushery. Mam A-S110 wraz  z wieķszymi V-601 i to połączenie jest wyborne. Ja bym się już nie zastanawiał.

A możesz napisać co zdecydowało, że wybrałeś Ushery? I z czym je porównywałeś? Masz fajną Yamaszkę z wycieraczkami i trochę mnie zaskakuje dobór kolumn, ale może to wynikać z mojego braku doświadczenia.

30 minut temu, Mathia74 napisał:

V 601 to dobry wybór tylko co na to budżet?

De gustibus non est disputandum

8 minut temu, Tweeter2016 napisał:

A możesz napisać co zdecydowało, że wybrałeś Ushery? I z czym je porównywałeś? Masz fajną Yamaszkę z wycieraczkami i trochę mnie zaskakuje dobór kolumn, ale może to wynikać z mojego braku doświadczenia.

Dobra podstawa basowa, ciepłe brzmienie tonujące zapędy Yamahy, niezła mikrodynamika. Jednak umiarkowana głębia i stereofonia to z minusów. Jednak więcej dla mnie jest plusów  Można słuchać godzinami. Miałem wcześniej Dali Rubicon 2 ale jednak V601 bardziej mi się podobały.

Edytowane przez Mathia74
23 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

A macie jakieś porównanie Usherów 520, z którymikolwiek z tych co wymieniłem, albo z czymś znanym / popularnym?

Te "uszatki" są fajne ale dużo fajniejsze są kultowe Dynaudio Audience 42 które Ci polecam.

Z Twoją Yamahą to może być fajny duet a i w kieszeni Ci zostanie.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Audience to też BR na tylnej ściance ...

Co do Focali to musisz posłuchać, ale są też Triangle Borea 03 i gdyby była możliwość

porównania najlepiej w jednym sklepie to byłoby dużo łatwiej wybrać.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Skoro kategorycznie odradzacie kolumn z BR z tyłu, to muszę skreślić większość modeli z listy. Szkoda, bo teraz są ciekawe promocje na nie.

Przyjrzę się Triangle Comete 902 i Triangle Borea 03, Focal Chora 806 i pewnie paru innym. Usherom 520 też dam szansę, skoro tyle osób je poleca.

Czy Focal Chora 806 bardzo odstają brzmieniowo od Focal Aria 906?? Bo w testach Aria 906 (niektórzy) pieją z zachwytu, a 806 raczej nie słyszałem jakiś super opinii. Inna sprawa, ze dużo nie czytałem na ich temat. Pytam się o Arie 906, bo mogę je kupić używane w dobrej cenie.

Kolumn Triangle nie znam, coś tam kiedyś słyszałem, ale wiem o nich tyle co nic.

Usher, chyba je "wypożyczę" (te powystawowe) na Allegro, skoro tyle osób o nich wyraża się pozytywnie.

Gość Kw202

(Konto usunięte)

Nie skreślaj tylnego br, też się go bałem a okazało się że całkiem niepotrzebnie. Do każdych kolumn masz manual, przeczytaj jakie mają wymagania przy ustawianiu 

Ukryta Zawartość

bardzo fajne kolumny...

Co do bass reflexu z tyłu - nie wyobrażam sobie aktualnie chyba zakupu kolumn z BR z przodu... mają coś co mnie irytuje - być może dźwięk pompowanego do przodu powietrza, bo to samo odczucie mam jak stanę za moimi kolumnami...

Ukryta Zawartość

(doczytałem teraz) jak postawisz za blisko to faktycznie może być za dużo basu.. u mnie większe M35 stoją 32-33cm od ściany i jest optymalnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość Kw202

(Konto usunięte)
6 minut temu, marcinmarcin napisał:

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-quadral-platinum-m20-CID99-IDuyp8f.html#1cfb7d202e

bardzo fajne kolumny...

Co do bass reflexu z tyłu - nie wyobrażam sobie aktualnie chyba zakupu kolumn z BR z przodu... mają coś co mnie irytuje - być może dźwięk pompowanego do przodu powietrza, bo to samo odczucie mam jak stanę za moimi kolumnami...

https://www.fairaudio.de/test/quadral-platinum-20-lautsprecher-box-test-1-dwt/quadral-platinum-20-lautsprecher-box-test-4-dwt/

ale jak postawisz za blisko to faktycznie może być dużo basu.. u mnie większe M35 stoją 32-33cm od ściany i jest optymalnie

Nie jestem pewien ale w większości kolumn z BR z tyłu zalecają min 20 cm od tylnej ściany. Przynajmniej w podlogówkach tak jest. 

@marcinmarcin Widzę, że jesteś w klubie BMN. Znasz może: BMN M1 II ?? Może dać szansę polskim firmom? Jest na głośnikach SB Acoustics i Monacor. Nie wiem ile są warte? Droższy model ma już SEAS, ale trochę za drogi dla mnie.

22 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

@marcinmarcin Widzę, że jesteś w klubie BMN. Znasz może: BMN M1 II ?? Może dać szansę polskim firmom? Jest na głośnikach SB Acoustics i Monacor. Nie wiem ile są warte? Droższy model ma już SEAS, ale trochę za drogi dla mnie.

Pytaj @dedal75 ja jestem w klubie bo jestem zainteresowany 😉

Możesz też w klubie zapytać 

OK, zajrzę do klubu BMN.

Orientujecie się, jakich producentów kolumny, dobrze zgrywają się / lubią się / dobrze dogadują się z Yamaszkami ? 🙂  Bo np. na innym forum odradzono mi połączenie Yamahy z Focalami.

2 minuty temu, Tweeter2016 napisał:

np. na innym forum odradzono mi połączenie Yamahy z Focalami

Bo jedno i drugie gra dość ofensywnie z wysoką ilością sybilantów. Może coś spokojnego na górze? Chario, Vienna Acoustic? starsze Dynaudio? 

VA słyszałem, że dobrze współgrają. Ale to raczej kosztowna impreza. Chario nie znam, a Dynaudio chętnie, ale wolałbym ...nowe. A jeszcze coś?

Godzinę temu, Tweeter2016 napisał:

OK, zajrzę do klubu BMN.

Orientujecie się, jakich producentów kolumny, dobrze zgrywają się / lubią się / dobrze dogadują się z Yamaszkami ? 🙂  Bo np. na innym forum odradzono mi połączenie Yamahy z Focalami.

VA.

I dobrze doradzili 

OK, VA to już wiem, ale chciałbym mieć znacznie szerszy wybór niż te zaledwie kilka marek.

W dniu 14.11.2021 o 22:58, Tal napisał:

Te "uszatki" są fajne ale dużo fajniejsze są kultowe Dynaudio Audience 42 które Ci polecam.

Z Twoją Yamahą to może być fajny duet a i w kieszeni Ci zostanie.

Dobra sugestia.

De gustibus non est disputandum

Może i dobra, ale ale te Audience 42 "na oko" wyglądają jak Emit M20 (może się mylę porównując je).  A wolę coś bardziej współczesnego i nowszego niż Audience. Emity M20 często schodzą poniżej 2k zł, więc nie widzę dużych oszczędności.

A jeszcze zapytam o Magnaty 503 Signature, które w sąsiednim wątku są omawiane...

Wielkim błędem byłby ich zakup?? Tylko nie patrzcie na cenę! 😉

Specyfikacja techniczna:
- Pasmo przenoszenia 32 - 53000 Hz
- Kolumna podstawkowa, 3-drożny, bass reflex
- Super głośnik wysokotonowy 0,75 cala
- Kopułkowy głośnik wysokotonowy 1,2 cala
- 1 x 170 mm głośnik niskotonowy
- Moc (RMS/maks) 100/170 watów
- Impedancja 4 - 8 omów
- Podział zwrotnicy 2800 Hz / 17500 Hz
- Zalecana moc wzmacniacza > 20 watów
- Czułość 2.8V/1M 91 dB
- Wymiary (WXHXD) 205 x 365 x 282 mm
- Waga 6,1 kg

W dniu 14.11.2021 o 22:43, KALIBER napisał:

muzyka klubowa - house - pop - rock , nie da rady .

Mnie bardziej podobało się granie z AE-Aegis One i Infinity Beta 20 .

Brałbym Altusy 😁

W dniu 14.11.2021 o 22:31, Tweeter2016 napisał:

Naprawdę myślisz, że ktoś odpisze, że u niego sprawdziły się inne, albo co, to u Ciebie tak samo się sprawdzi? 😛

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Kolega tweeter zamiast podejmowania dojrzałych decyzji lubi pogawędzić sobie na forach...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez quatross

Dane techniczne niewiele znaczą, a i wielkość woofera ma drugorzędne znaczenie,

bo jeden drugiemu nierówny. BR'sy z tyłu co zawsze wymusza dystans od ściany.

Nie wiem, czy był wymieniany też budżetowy Elac Debut 2.0 B5.2 i spróbuj też

jego posłuchać. 3 głośniki to w przypadku Magnata jednak gadżet bo podział

i ich możliwości zaczynają się tam, "gdzie słuch nie sięga" 😉 chociaż firma

jest mocno tu niedoceniana i te 503 Signature mogą być naprawdę dobre.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
  • Pokaż nowe odpowiedzi