Skocz do zawartości
IGNORED

Cardas 101 czy Cardas Crosslink - brzmienie

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, mrb napisał:

Z naimem (XS2 oraz Uniti star) był trochę chudy, bez wypełnienia w średnicy (co dla Naima jest potwarzą 😉 ), natomiast był neutralny, dźwięczny ze wzmakami Atoll

Dzięki za informację. Czyli odpada 😈

On 11/25/2021 at 1:16 PM, muda44 said:

Cardas i Nordost mają swoje brzmienie z ich zaletami i wadami.

Ja mam Cardasem 101 okablowane w środku kolumny bo potrzebowałem 9m kabla i to jeszcze była na ten cel rozsądna cena i miał spełniać pewne założenia brzmieniowe które spełnił.

Miałem różne Cardasy do serii Golden Reference RCA i z obecnej   Clear Reflection . Wraz z ceną jest trochę lepiej i w założeniu firmowej szkoły.

To samo Nordost.

Bardzo fajne na podobieństwo Cardasa czy VDH są Luna Cables Gris łączące zalety ciepłych kabli bez ich wad na tym poziomie cenowym. Warto wypożyczyć 101 i Grisy do porównania.

Hey 

Znasz może Golden cross(głośnikowe)???

14 godzin temu, jsp napisał:

Czy ktos kto mial do czynienia z obydwoma moze sie wypowiedziec chord clearway vs cardas 101?

Mam teraz obydwa, szukam kabla którym okabluje nowe kolumny w środku i któreś wybiorę.  Przypomnij mi za 2 tygodnie. 

10 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Hey 

Znasz może Golden cross(głośnikowe)???

Golden Cross miałem zasilający tylko. Z opinii wynika że RCA GC jak i ten miał ogromny bas a reszta stłumiona. 

Głośnikowe tej firmy to tylko 101 ( teraz go testuję ), Clear Sky i Clear Reflection miałem. 

Zależy czego oczekujesz. Cardasy to plastyka, dynamika, barwa ale bez ostrości, złagodzone, zaokrąglone.

1 hour ago, muda44 said:

Mam teraz obydwa, szukam kabla którym okabluje nowe kolumny w środku i któreś wybiorę.  Przypomnij mi za 2 tygodnie. 

Golden Cross miałem zasilający tylko. Z opinii wynika że RCA GC jak i ten miał ogromny bas a reszta stłumiona. 

Głośnikowe tej firmy to tylko 101 ( teraz go testuję ), Clear Sky i Clear Reflection miałem. 

Zależy czego oczekujesz. Cardasy to plastyka, dynamika, barwa ale bez ostrości, złagodzone, zaokrąglone.

Obecnie mam pożyczone aq88 które mi pasują ale za nie długo muszę je oddać.I tak się zastanawiam czy  można więcej wyciągnąć  z mojego systemu. Prócz  Cardasa  mam na oku Kimber 12tc,8tc ,aq castle rock.Z tego co napisałeś wyżej  cardas  pasował by idealnie 

13 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Obecnie mam pożyczone aq88 które mi pasują ale za nie długo muszę je oddać.I tak się zastanawiam czy  można więcej wyciągnąć  z mojego systemu. Prócz  Cardasa  mam na oku Kimber 12tc,8tc ,aq castle rock.Z tego co napisałeś wyżej  cardas  pasował by idealnie 

Wypożycz Luna Cables Gris. Moim zdaniem łączą piękną barwę,  dociążenie z dobrą rozdzielczością,  większą od Clearway.

Kimber w tych tanich nie gra jak Cardas czy Luna. 

101 dopiero dzisiaj wpiąłem więc nie ma co teraz szukać różnić.

Luna Cables Gris mialem, potwierdzam, ze sa dobre. Natomiast ja tak jak muda szukam czegos do okablowania kolumn w srodku, wiec cena za metr musi byc w granicach rozsadku. Rozwazam jeszcze Ricable ze szpuli, ponoc tez zasluguja na uwage.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dynaudio Confidence 50 . Cena głośników 120 tys. Okablowanie wewnętrzne jak widać na zdjęciu - VdH Snowline. 36 zł za metr. Zdjęcie ze strony:

Ukryta Zawartość

Jeśli się nie mylę, te same kable wykorzystuje Focal w swoich głośnikach i ELAC

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, piotrek7 napisał:

Ukryta Zawartość

Dynaudio Confidence 50 . Cena głośników 120 tys. Okablowanie wewnętrzne jak widać na zdjęciu - VdH Snowline. 36 zł za metr. Zdjęcie ze strony:

Ukryta Zawartość

Jeśli się nie mylę, te same kable wykorzystuje Focal w swoich głośnikach i ELAC

Tak to są te kable. Ktoś ich słuchał ?

image.thumb.png.d6f4df0c9fd1da013918f03d1ee721a7.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
7 minut temu, jsp napisał:

@muda44 Masz juz jakies wnioski nt. chord clearway vs cardas 101?

Jeszcze nie,  może w przyszły weekend porównam.

• 2 tygodnie później...

Cardas jak to Cardas. Więcej basu zwłaszcza średniego. Większa dynamika, plastyka, dobarwia brzmienie kosztem powietrza. 

Ale jest jeszcze inny ciekawy kabel który teraz testuję.  Tellurium Q Blue 2. Brzmienie bardzo podobne do Luna Gris i te dam do okablowania kolumn - tweeter i średnica a na bas jeszcze się waham czy Blue 2 czy 101.

7 godzin temu, jsp napisał:

@muda44 mozesz sprawdzic jeszcze ricable u40. Nie mialem u siebie tellurium, ale ten ricable ma na pewno lepszy bas niz cardas i do tego jest polowe tanszy.

Co według Ciebie oznacza lepszy bas?

Co z resztą?

Przepraszam wyrazilem sie malo precyzyjnie. Wiadomo lepszy rzecz wzgledna. Natomiast moim zdaniem bas w ricable ma wiecej dynamiki, sprezystosci i dociazenia.

Ogolnie kabel odbieram jako krok w podobna strone co cardas, ale nieco dalej ta droga. Cardas jest bardziej szczegolowy.

18 godzin temu, jsp napisał:

@muda44 mozesz sprawdzic jeszcze ricable u40. Nie mialem u siebie tellurium, ale ten ricable ma na pewno lepszy bas niz cardas i do tego jest polowe tanszy.

Mógłbyś doprecyzować,o które Ricable chodzi.

Polecam zapoznać się z przewodami rca tara labs apollo extreme i głośnikowymi chord clearway x u mnie zastąpiły wysłużone qed qunex silver spiral reference i jantzena solid core bi-wir, taakie combo tary i chorda to przede wszystkim piękne barwy, średnica!! nasycenie kapitalny bas bez utraty tła i szczegółów na górze.

• 2 lata później...
W dniu 25.11.2021 o 10:56, Czlowiek97 napisał:

Osobiście "słuchałem" tylko Cardas 101. W zasadzie po przyłożeniu ucha do kabla nic nie usłyszałem. Natomiast muzyka jaka wydobywała się z głośników po włączeniu wzmacniacza była identyczna z Cardasem 101 jak i z ulubionym Chord Clearway za połowę ceny.

chord gra jak cardas 101 hahahahaha a to dobre:)

2 godziny temu, rufi80 napisał:

chord gra jak cardas 101 hahahahaha a to dobre:)

Pewnie, że "hahahahaha", bo ani jeden ani drugi, ani żaden kabel z zasady NIE GRA. 

... Choć nie chciałbym wchodzić w polemikę ze słuchaczem kabli. Ja słucham bardziej muzyki wydobywającej się z kolumn za pomocą źródła oraz wzmacniacza.

Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy

No to w takim razie dokładnie uściślijmy temat. 

Cały system który gra na kablu cardas 101 brzmi inaczej od tego na clearway.

I z tym także się zgadzam. 

Nie polonizuje tutaj I wcale nie wmawiam iż kolega ma za słaby system aby odczuć różnicę pomiędzy kablami. 

Może wręcz przeciwnie jego system jest tak dobrze dobrany iż kable głośnikowe wynoszą bardzo mało ze swojej strony.

• Pokaż nowe odpowiedzi