Skocz do zawartości
IGNORED

Nowa oferta TIDAL: HiFi oraz HiFi PLUS

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, bolo_senor napisał:

może nie wiesz ale mqa ma też funkcję nazwijmy to uwierzytelnia - czyli autor uwierzytelnia , że tak to ma brzmieć i żadnych zmian eq nie zrobisz , bo tracisz format mqa.

Dziwi mnie to , że winą obarczacie format , który miał zapewnić właśnie oryginalność z tym co zażyczył sobie artysta. 

Miał zapewnić oryginalność? A czym jest PCM 16/44,1? 

1 minutę temu, Milton napisał:

Miał zapewnić oryginalność? A czym jest PCM 16/44,1? 

pcm możesz edytować , mqa jest nie edytowany w (w formie cyfrowej)

7 minut temu, bolo_senor napisał:

może nie wiesz ale mqa ma też funkcję nazwijmy to uwierzytelnia - czyli autor uwierzytelnia , że tak to ma brzmieć i żadnych zmian eq nie zrobisz , bo tracisz format mqa.

Dziwi mnie to , że winą obarczacie format , który miał zapewnić właśnie oryginalność z tym co zażyczył sobie artysta. 

po pełnym passthrough bez udziału aplikacji też niema.

jak aplikacja robi pierwsze rozwinięcie już jest.

Ja mówię ogólnie nie skupiam sie tutaj na mqa tylko cały tidal tak gra zarówno mqa czy flac na natywnej .Nie mam dac z mqa bo świadomie takowego nie chciałem .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Ciekawe ktory audiofil, fanatyk "gestych" plikow, trybow pure direct itd jest w stanie z powodzeniem "zdac" ten test powtarzalnie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Teraz, bolo_senor napisał:

pcm możesz edytować , mqa jest nie edytowany w (w formie cyfrowej)

Czyli jeszcze gorzej. Już nic się nie da poprawić w skopanym formacie 😉

Teraz, Milton napisał:

Czyli jeszcze gorzej. Już nic się nie da poprawić w skopanym formacie 😉

tak , ale autor to autoryzował to chyba wiedział jak to gra ?

11 minut temu, rochu napisał:

Istnieje wiele wydań CD koncertu skrzypcowego Brahmsa w wykonaniu Szerynga. To samo z Mutterową

1. Na Tidal jest tylko jedno archiwalne nagranie Szerynga w wersji Master  a nie ma żadnego w wykonaniu Mutter - stąd ta para do porównania jako przykładowa.

Na przyszłość - gdy człowieka obrazisz to nie próbuj potem  łasić się jak kundelek bo to dopiero jest śmieszne.

tak , ale autor to autoryzował to chyba wiedział jak to gra ?

Autor książek również może napisać bardzo ciekawą powieść. Gorzej może być np. ze składnią, gramatyką, interpunkcją, bo nie jest polonistą. Jeśli zastrzeże jakiekolwiek poprawki przez wydawcę, książka może okazać się klapą. Tutaj niech sobie autor zastrzega autoryzację, tylko czy sprzedaż z tym związana będzie wysoka? No, ale ma do tego prawo. 

5 minut temu, Milton napisał:

Jeśli zastrzeże jakiekolwiek poprawki przez wydawcę, książka może okazać się klapą.

ja zamiast spekulacji i domniemanych przykładów , wolę suche fakty.

Skoro mi zapala się mqa to teoretycznie autor się pod tym podpisał. 

13 minut temu, bolo_senor napisał:

I tak właśnie działa marketing 😉.

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

Spoko. Przecież nic mi do tego kto i jak postrzega ten format i czy jest to dla kogoś istotne, że nikt nie pchał paluchów do wydania zgodnego z projektem autora. Z pewnością w bardzo wielu przypadkach pozostawienie wersji autorskiej, może podobać się bardziej, niż to zmiksowane przez jakiegoś realizatora.

37 minut temu, degusto napisał:

1. Na Tidal jest tylko jedno archiwalne nagranie Szerynga w wersji Master  a nie ma żadnego w wykonaniu Mutter - stąd ta para do porównania jako przykładowa.

A płyty CD? Co, parzą, boisz się dostknąć?

38 minut temu, degusto napisał:

Na przyszłość - gdy człowieka obrazisz to nie próbuj potem  łasić się jak kundelek bo to dopiero jest śmieszne.

Nie wiedziałem, że jesteś taki delikatny.

Tak czy inaczej - nie pouczaj mnie.

Nie ta liga amigo.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

22 minuty temu, bolo_senor napisał:

22 minuty temu, bolo_senor napisał:

A tak w ogóle czego chcesz dowieść? Tego, że MQA to format wbrew wielu opiniom jest bez zastrzeżeń, bo nawet autor się pod nim podpisał? 

1 minutę temu, Milton napisał:

A tak w ogóle czego chcesz dowieść? Tego, że MQA to format wbrew wielu opiniom jest bez zastrzeżeń, bo nawet autor się pod nim podpisał? 

nie , padły zarzuty wcześniej , że zmienia materiał źródłowy , to jak zmienia to autor godzi się na to , skoro autoryzuje.

9 minut temu, bolo_senor napisał:

nie , padły zarzuty wcześniej , że zmienia materiał źródłowy , to jak zmienia to autor godzi się na to , skoro autoryzuje.

Zmienia materiał źródłowy w sensie jakości brzmienia, czy ewentualnych przeróbek? Godziłby się na gorszą jakość, bo za taki uważany jest przez wielu MQA, kosztem obaw o zmiany w jego projekcie? 
Wybacz, ale jakoś trudno mi zrozumieć co dokładnie masz na myśli 🙂

Edytowane przez Milton
5 minut temu, Milton napisał:

Zmienia materiał źródłowy w sensie jakości brzmienia, czy ewentualnych przeróbek? Godziłby się na gorszą jakość, bo za taki uważany jest przez wielu MQA, kosztem obaw o zmiany w jego projekcie?

nie wiem , to pytanie chyba raczej do artystów

Edytowane przez bolo_senor
Godzinę temu, bolo_senor napisał:

To znaczy że plik jest skompresowany mqa i jest zgodny z tym w kilkudziesięciu procentach 😂

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Tak z innej beczki a wciąż w temacie: czekając na nowy transport/streamer zapuściłem sobie Tidala w wersji podobno z plusem 😉 z apki iEast-a oraz z Samsunga TV po optyku podpiętego do wzmaka. Poleciało Dire Straits kilka utworów i kestem w szoku. Z Tvika zagrało o niebo lepiej. Jak z dobrego cdka co najmniej. Zapuściłem 2 plyty z cd i 1pressy po analogu i.... moje stare ucho wybrało Tidala z Samsung TV... uffff świat się kończy ..... albo słuch 🤣

Edytowane przez mister22
1 minutę temu, mister22 napisał:

z apki iEast-a oraz z Samsunga TV po optyku podpiętego do wzmaka. Poleciało Dire Straits kilka utworów i kestem w szoku. Z Tvika zagrało o niebo lepiej.

Nic dziwnego, mój tv tcl 😁 gra z Deezerem o włos gorzej niż aldiofylska malina (usbridge sig). A i East to g... 

5 minut temu, marcinmarcin napisał:

Nic dziwnego, mój tv tcl 😁 gra z Deezerem o włos gorzej niż aldiofylska malina (usbridge sig). A i East to g... 

Zobaczymy jak zagra przez nuca z volumio 😉 szczególnie że przez audio usb. Wtedy to będzie realne porównanie. A iEast jest póki co i do radia się przydaje 😉

Godzinę temu, bolo_senor napisał:

Spróbował by nie ;)))

1 godzinę temu, bolo_senor napisał:

jaki marketing ?

Taki, który każe wierzyć Ci, że to zamysł autora.

Ja słyszę podbicie pasm 100 Hz i 10 kHz. Tak, żeby na budżetowym sprzęcie była radocha 🙂.

Jeżeli oszczędzasz na coś przez pięć lat, to znaczy, że Cię na to nie stać.

1 godzinę temu, Franz-007 napisał:

Taki, który każe wierzyć Ci, że to zamysł autora.

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

To znaczy że plik jest skompresowany mqa i jest zgodny z tym w kilkudziesięciu procentach 😂

Panowie , bądźmy poważni , jak chcecie dyskutować to minimum wiedzy wypadało by posiąść.

9 godzin temu, bolo_senor napisał:

Panowie , bądźmy poważni , jak chcecie dyskutować to minimum wiedzy wypadało by posiąść.

Dlatego pora doczytać co znaczy że pali się niebieska diodka i wrócić do tematu jak minimum wiedzy posiądziesz 👍 masz parę filmików na YT na temat MQA

MQA to kolejny Święty Graal budżetowego audiofillizmu.

Nie pierwszy i nie ostatni.

"Audiophiles are dying off and not being replaced."  - z pewnego wątku na hifikabin.me.uk

21 minut temu, marcinmarcin napisał:

Dlatego pora doczytać co znaczy że pali się niebieska diodka i wrócić do tematu jak minimum wiedzy posiądziesz 👍 masz parę filmików na YT na temat MQA

Pojawia się również zielona kropka, więc temat MQA domaga się bardziej wnikliwej analizy i zrozumienia tego rewolucyjnego formatu, śmiem przypuszczać 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi