Skocz do zawartości
IGNORED

Rock jazz awangarda free jazz lata 60/70

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, soundchaser napisał:

Pozostałe też "od czapy". 

Może i tak, ale Ty nic nie zapodałeś 😉 

Zresztą, coś czuję, że te free jazzowe odjazdy, o których pisał autor, to lekka przesada, skoro wymienił Traffic. A Colosseum? Oni mieli takie "jazdy"? Też wątpię. Pewnie ten zespół zagadka grał około jazz-rockowo na koncertach, i tyle.

Edytowane przez Adi777
9 minut temu, soundchaser napisał:

Autor wątku wykluczył Traffic i Colosseum.

Wiem, ale zdziwiło mnie to, że w ogóle o nich napisał, tak, jakby uważał, że tak grali, ale to jednak nie te zespoły.

Ja się poddaję.

W ogóle do opisu stylu grania (rock, blues, z elementami free-jazz) lata 60/70 i jedno-członowej nazwy nic mi nie pasuje.

Chase? Raczej nie.

A może włoska Area? Ale oni śpiewali po włosku, więc chyba by padła taka podpowiedź.

T2?

8 minut temu, soundchaser napisał:

A może włoska Area?

Też o nich pomyślałem, ale zastanawiałem się, czy to aby dobry trop. Raczej nie blues rockowy zespół.

Niemieckie Embryo, albo Frumpy?

1 minutę temu, Adi777 napisał:

Raczej nie blues rockowy zespół.

No raczej nie. 

Wczesny Grobschnitt?(też niemiecki).

Jak na razie, to mamy kilka 'wiadomych' w tym równaniu - czyli co? Mamy blues & rock, jam, free improwizację, jeden wyraz jako nazwa zespołu i kontynent, czyli Europę. Aż cztery wiadome i tylko dwie niewiadome!

Blues & Rock + jam + free impro + Y + Europa = X

... i zależność X = Y

Parker's Mood

Połączenie bluesa, rocka i free-jazzu - bardzo ciężko znaleźć taką kapelę. Ale może Kolega jarrro trochę źle sprecyzował styl.

Zostaje brytyjski Splinters, ale to jazz i oktet, więc nie wiem...??? A zagadałem o 'Splinters', bo właśnie wybieram się do sklepu odebrać box kupiony dziś o 6 rano 😀

R-19905073-1629299354-4535.jpeg.jpg R-19905073-1636544546-5117.jpeg.jpg R-19905073-1636544546-3570.jpeg.jpg

Jeszcze jedna rzecz, chyba bardzo ważna - nie każdy słuchacz rozumie co to jest 'granie free'. Free improwizacja i free-jazz nie musi być tym samym i zwykle nie jest - free improwizacja może wystąpić nawet w najbardziej strukturalnym i tradycyjnym graniu i zwykle występuje w formie w sekcji B, o ile oczywiście w ogóle się pojawia.

Parker's Mood

19 minut temu, Chicago napisał:

Zostaje brytyjski Splinters, ale to jazz i oktet

Pomyłka - oczywiście septet.

Z jamowych zespołów blues-rockowych w tamtym czasie to kto? ABB, Jimi Hendrix, Traffic, Fleetwood Mac, The Nice, Derek & The Dominos, Paul Butterfield Blues Band, Ten Years After, Grateful Dead, John Mayall i jego jazzowo-bluesowy fusion band...??? Kto jeszcze?

Parker's Mood

Wskazówką może być "zespół koncertowy" - czyli znany pewnie z jakichś koncertów, na których jamował i improwizował.

To może Cactus?

Po konsultacji z kolegą

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) wychodzi, że chodzi o zespół Milano. Koncertuje, free od dobrego gustu, kraj pochodzenia to Polska, a to jeszcze Europa.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
10 godzin temu, toptwenty napisał:

Miał być jednowyrazowy.

Focus

Kiss

The Jam

Mud

Slik

Sweet

Queen

Zapomniałeś jeszcze o Slade, Smokie i Rubettes. 😆

Gdyby Kolega jarrro w tym wątku rozszerzył zakres wiedzy na temat brzmienia poszukiwanej kapeli, tak jak to uczynił w sąsiednim wątku "Fascynacje jazzowe" (dopiero teraz na te treści trafiłem) to nie umieściłbym tutaj wielu zespołów, bo zwyczajnie nie pasują do tego opisu.
Swoją drogą ciekawe czy ktoś w końcu wpadnie na właściwy trop.

W dniu 6.12.2021 o 15:43, jarrro napisał:

Szukam nazwy zespołu koncertowego grającego rock z elementami bluesa, we fragmentach improwizowanych ocierającego się o free jazz. To nie jest Colosseum ani Traffic. Pamiętam, że nazwa składa się z jednego wyrazu.

Pytanie zasadnicze czy w ogóle takowy zespół istnieje Tak poważnie gdzieś musiałeś zasięgnąć informacji na temat tego zespołu, ponieważ wiesz ze zespół gra jazz z elementami bluesa Przypomnij Sobie gdzie, kiedy to było a zagadka zostanie rozwiązana  👌😊

Edytowane przez mdavis
53 minuty temu, mdavis napisał:

ponieważ wiesz ze zespół gra jazz z elementami bluesa

'Blues' jest elementem jazzu i zaraz obok swingu, improwizacji, aranżacji, frazy, harmoniki... itd, jest jego istotnym składnikiem. Bez bluesa, nie byłoby jazzu. Blues w jazzie siedzi od początku i występuje często zarówno w formie strukturalnej jak i gatunkowej.

Parker's Mood

... i to było czepialstwo, za które przepraszam. Często poraża mnie jakiś impuls do napisania rzeczy natychmiast, bez przemyślenia i jakiejś wstępnej analizy, i stąd bierze się póżniej wiele nieporozumień - bez względu czy mam rację, czy jej nie mam, to jednak jakiś poziom trzeba trzymać, tak jak w muzyce - też nie powinno się dopuszczać do tego, żeby instrument dominował nad instrumentalistą 😀

P.S. Oczywiście nie chodzi o blues i jazz i zawartość cukru w cukrze, bo akurat blues jest mocno istotnym elementem jazzu.

Parker's Mood

strzelam - Lounge Lizards. Amerykański ale koncert w Berlinie, awangarda, blues i free się znajdzie, z rockiem gorzej ale może? Gdy szybko wymawiasz nazwę to brzmi jak jeden wyraz 🙂

4 minuty temu, rasputin napisał:

Lounge Lizards

Świetny zespół🎶 To do kompletu Ponga, Vandermark, starlicker i Sex Mob…ale to nie te lata😉

1 minutę temu, rasputin napisał:

w tym zapytaniu kolegi nic się nie zgadza. chyba trzeba się poddać 🙂

Ja zaczynam wątpić czy ten band w ogóle istnieje😂

18 godzin temu, tied napisał:

To do kompletu Ponga

świetne, dzięki, nie znałem. mimo że ten wątek ryje beret to było warto 😉

Edytowane przez rasputin
  • Pokaż nowe odpowiedzi