Skocz do zawartości
IGNORED

Małe podłogowe do RN803D

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy jakieś niewielkie podłogowe do tej Yamahy Muzyka różna z przewagą rock. Myślałem o elac debiut reference f5 albo tringale borea 07 ? Zależy mi na dobrze kontrolowanym basie i przyjemnej gorze nie meczacej obecnie mam oberon 3 bardzo mi się podobaja a te chce do drugiego zestawu. Mialem kiedyś oberon 5 ale te u mnie się wzbudzały

https://www.audiostereo.pl/topic/157321-ma%C5%82e-pod%C5%82ogowe-do-rn803d/

Zerknij na ofertę polskiej firmy Pylon, która ma naprawdę dobrze grające kolumny z serii Diamond 25. To niewielkie gabarytowo kolumny, które wpisują się w twoje wymogi. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dobry kierunek, ale można też brać pod uwagę Indiana Line również

z miękką kopułką i BR na froncie np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Pylony też bym brał pod uwagę, ale np. Ruby 20 ze względu na BR.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Q21 telefonowałem do was rok temu przy kupnie oberon odradzaliscie mi pylony do yamachy ze będzie u góry za ostro , co do propozycji kolegi audiobursk te tesei też rozważam bardzo mi się podobają z wyglądu ale słyszałem je w saturnie wydawalo mi się że są przebasowione chciałbym by coś grało jak Oberon 3 ale było podłogowe i nie buczało a co o tych elacach sądzicie? A może indiany diva 552 ? Ale nikt ich nie ma by posłuchać w pobliżu

21 godzin temu, Zenekg napisał:

tringale borea 07

Przede wszystkim ma tutaj znaczenie jakiej wielkości masz pomieszczenie do nagłośnienia?

Co do serii Borea, najmocniejszy punkt tych kolumn to średnica, która jest odtwarzana bardzo naturalnie.Wysokich tonów nie brakuje, nie ma tu mowy o ich wycofaniu, a przy tym mają przyjemny charakter. Niskie tony nie są bardzo twarde, bardziej bym je określił jako sprężyste. Seria ta nie ma problemów z kreowaniem przestrzeni, kopułki te zapewniają też przyzwoitą separację dźwięków. Całościowo określiłbym granie jako neutralne, z lekko podkreśloną górą pasma.

Zapraszamy na odsłuch do naszego salonu, na miejscu posiadamy całą serię Borea do odsłuchu, z wypożyczeniem do domu w celu sprawdzenia oczywiście też nie ma problemu.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

1 godzinę temu, Sklep.RMS.pl napisał:

Przede wszystkim ma tutaj znaczenie jakiej wielkości masz pomieszczenie do nagłośnienia?

Co do serii Borea, najmocniejszy punkt tych kolumn to średnica, która jest odtwarzana bardzo naturalnie.Wysokich tonów nie brakuje, nie ma tu mowy o ich wycofaniu, a przy tym mają przyjemny charakter. Niskie tony nie są bardzo twarde, bardziej bym je określił jako sprężyste. Seria ta nie ma problemów z kreowaniem przestrzeni, kopułki te zapewniają też przyzwoitą separację dźwięków. Całościowo określiłbym granie jako neutralne, z lekko podkreśloną górą pasma.

Zapraszamy na odsłuch do naszego salonu, na miejscu posiadamy całą serię Borea do odsłuchu, z wypożyczeniem do domu w celu sprawdzenia oczywiście też nie ma problemu.

No właśnie tej góry się obawiam by nie było jej trochę za dużo z Yamaha , czy jest jej więcej niż w obronach ?

Bas miękki a jak z jego kontrola wygaszaniem nie chciałbym by buczało. A są u was jeszcze jakiś inny model który by grał bardziej ciepło ?

1 godzinę temu, Zenekg napisał:

No właśnie tej góry się obawiam by nie było jej trochę za dużo z Yamaha , czy jest jej więcej niż w obronach ?

Jak porównywaliśmy te serie to wysokich tonów w serii Borea jest mniej i są łagodniej podane.

1 godzinę temu, Zenekg napisał:

Bas miękki a jak z jego kontrola wygaszaniem nie chciałbym by buczało. A są u was jeszcze jakiś inny model który by grał bardziej ciepło ?

Źle mnie zrozumiałeś, ale może i trochę niejasno napisałem🙂. Borea ma bas dość szybki, który się nie ciągnie i nie ma problemów z oddaniem jego zróżnicowania, przy tym nie są to też bardzo twarde uderzenia, z bardzo dobrze zaznaczonymi konturami. Co do buczenia, to zazwyczaj występuje w pomieszczeniach o słabej akustyce, przy złym ustawieniu kolumn i zależy od miejsca odsłuchowego. Od strony sprzętowej, to wiadomo, ryzyko wystąpię buczenia wzrasta, gdy masz za duże kolumny w stosunku do pomieszczenia, czy też takie które mają niskie tony jak to napisałeś miękkie.

Bardziej ciepło zagrają Polk RtiA5 czy 7, tyle że jest to styl grania typu V, czyli podkreślone są skraje pasma. Zapraszam do nas do salonu, to porównasz na swoim wzmacniaczu, w identycznych warunkach, które granie Ci pasuje. Jeżeli któreś kolumny zagrają tak jak tego oczekujesz, nie ma też problemu z wypożyczeniem i będziesz też mógł sprawdzić jak się odnajdą w Twoim pomieszczeniu.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Każde można przyrządzić "na ciepło" i nie ma z tym problemu nikt, kto umie się trzymać

lutownicy albo jak nie umie, to kupuje z podwójnymi zaciskami i po kłopocie.

Dlatego czasem najlepszym wyjściem jest zakup lokalnie gratów do rozkręcenia,

bo o żadnej poważnej robocie nie ma mowy 😉 

Tym bardziej, że nowych sprzętów jest coraz mniej a ceny są nie do przyjęcia ...

A tu masz przypadkowy wybór i reakcję kolegi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez audioburak

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W dniu 8.12.2021 o 16:49, Sklep.RMS.pl napisał:

Jak porównywaliśmy te serie to wysokich tonów w serii Borea jest mniej i są łagodniej podane.

Źle mnie zrozumiałeś, ale może i trochę niejasno napisałem🙂. Borea ma bas dość szybki, który się nie ciągnie i nie ma problemów z oddaniem jego zróżnicowania, przy tym nie są to też bardzo twarde uderzenia, z bardzo dobrze zaznaczonymi konturami. Co do buczenia, to zazwyczaj występuje w pomieszczeniach o słabej akustyce, przy złym ustawieniu kolumn i zależy od miejsca odsłuchowego. Od strony sprzętowej, to wiadomo, ryzyko wystąpię buczenia wzrasta, gdy masz za duże kolumny w stosunku do pomieszczenia, czy też takie które mają niskie tony jak to napisałeś miękkie.

Bardziej ciepło zagrają Polk RtiA5 czy 7, tyle że jest to styl grania typu V, czyli podkreślone są skraje pasma. Zapraszam do nas do salonu, to porównasz na swoim wzmacniaczu, w identycznych warunkach, które granie Ci pasuje. Jeżeli któreś kolumny zagrają tak jak tego oczekujesz, nie ma też problemu z wypożyczeniem i będziesz też mógł sprawdzić jak się odnajdą w Twoim pomieszczeniu.

Polk seria rti tak. Jakie gabaryty pomieszczenia?

W dniu 8.12.2021 o 16:49, Sklep.RMS.pl napisał:

8 godzin temu, mister22 napisał:

Długość pokroju 4m odległość od sluchacza 2,5 do 3

W dniu 7.12.2021 o 17:32, Q21 napisał:

Zerknij na ofertę polskiej firmy Pylon, która ma naprawdę dobrze grające kolumny z serii Diamond 25. To niewielkie gabarytowo kolumny, które wpisują się w twoje wymogi. 

Ma być kontrolowany bas. Diamond 25 grają obficie w tym zakresie 

Chyba, że się je odsunie mocno od ściany - BR ...

Jeśli ma być to smukła podłogówka, ale żeby też zagrało. To ja bym posłuchał tych Debut Reference podłogowych. To spójne głośniki, nie są jaskrawe, z Yamahą powinno być dobrze. Umów się na jakąś prezentację.

Nie rozumiem.
Co to ma wspolnego z srednimi -> jaka jest czestotliwosc strojenia BR?
Nawet topowe zestawy za multikiloeuro uzywaja BR i jakos sobie radza z ta kontrola
Wystarczy kilkanascie centymetrow odstepu

45 minut temu, xajas napisał:

Nie rozumiem.
Co to ma wspolnego z srednimi -> jaka jest czestotliwosc strojenia BR?
Nawet topowe zestawy za multikiloeuro uzywaja BR i jakos sobie radza z ta kontrola

Ukryta Zawartość

Wystarczy kilkanascie centymetrow odstepu

Dzięki zatkaniu czyli zminimalizowaniu szumów tunelu BR , średnica daję lepsza jakość dźwięku, przynajmniej takie się ma wrażenie... 

Zatkanie też sprawia, że bas jest bardziej konturowy i się nie rozlewa, ma się większą kontrolę nad nim. 

Ukryta Zawartość

To takie domniemania“ rozpowszechniane na polskich forach

Söyszysz te szumy
Skad ta lepsza jakosc srednicy (nie odpowiedziales na pytanie w jakim zakresie dziala port BR)

Co to znaczy „bas sie rozlewa“

2 godziny temu, xajas napisał:

To takie domniemania“

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rozpowszechniane na polskich forach

Söyszysz te szumy
Skad ta lepsza jakosc srednicy (nie odpowiedziales na pytanie w jakim zakresie dziala port BR)

Co to znaczy „bas sie rozlewa“

Może dlatego,że miało się wrażenie że bas nachodził na średnicę, a teraz się to uspokoiło. Średnica wyszła do przodu.  

Ukryta Zawartość

Srednica wyszla do przodu bo po zatkaniu BR bas jest cichszy. Ja bym tego nie nazywal „poprawa jakosci srednich tonow“, ja bym to nazwal „brak basu“

13 godzin temu, Urbanator napisał:

Spróbuj połączyć Yamahę z Castle’ami Knight 4 mniejsze lub 5 trochę większe, ciepłe granie, super średnica i „dmuchają” w podłogę.

Castle słyszałem i biorę je również pod uwagę graja pięknie ale przy ostrym rocku trochę dziwne

23 godziny temu, Tonnii99 napisał:

Jeśli ma być to smukła podłogówka, ale żeby też zagrało. To ja bym posłuchał tych Debut Reference podłogowych. To spójne głośniki, nie są jaskrawe, z Yamahą powinno być dobrze. Umów się na jakąś prezentację.

Są u mnie mocnym kandydatem boję się tylko by nie było buczenia jak z Oberon 5 bo też br z tylu 

Jestem przeciwko zatykaniu tuneli BR w kolumnach, nie po to zostały tak zaprojektowane, aby na siłę robić z nich OZ. Przecież są na rynku konstrukcje z obudową zamkniętą.

16 godzin temu, Zenekg napisał:

Castle słyszałem i biorę je również pod uwagę graja pięknie ale przy ostrym rocku trochę dziwne

Są u mnie mocnym kandydatem boję się tylko by nie było buczenia jak z Oberon 5 bo też br z tylu 

Sadzę, że Oberon to jednak jedna półka niżej a niż Debut. Wszystko jest kwestią konstrukcyjną oraz wyprofilowania tunelu bas reflex.

Godzinę temu, xajas napisał:

Buczenie to kwestia modow pomieszczenia a nie ksztaltu BR

Ukryta Zawartość

No tak ale nie wszystkie kolumny u e buczą

Ukryta Zawartość

Castle Knight to prawie linia transmisyjna i może grać "dziwnie" ...

Co do niedużych to szukał bym podobnych do:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

90 cm i BR na froncie- gdzie wspomina o punktowym basie, co rodzi pewne nadzieje 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi