Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze kolejnego DAC'a do 2500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Po trzech przetwornikach cyfrowo-analogowych (Allo Boss 1.2v, XiangSheng 05B, Gustard x16) nadszedł czas na powrót do streamingu/plików. Obecny zestaw do Denon DCD1450AR-Atoll IN200SE-Xavian Perla Exclusiva. Zestaw ten jest bardzo muzykalny, ma świetną barwę, wysokie nie kłują, średnicy jest sporo ( może nawet za dużo? ), bas może troszkę rozlazły i mało zróżnicowany, ale jest gęsty, dociążony, nie ma mowy o jakimkolwiek odchudzeniu tego zakresu. Brakuje mi w tym systemie powietrza, wypełniania pomieszczenia dźwiękiem ( niby tylko 10m2 ) ale jednak brakuje takiego efekciarskiego grania, żywszego. Obecnie system gra trochę jakby z kocem.  Jaki DAC w budżecie do 2500zł ( używany ) doda w ten system powietrza, trochę żywszego, dynamiczniejszego dźwięku i ściągnie kocyk ?

Pod uwagę biorę Mytek DSD192, Audiolab M-DAC. Chciałbym wypróbować Atolla jako końcówkę mocy i wykorzystać przedwzmacniacz z DAC. Przedwzmacniacz traktuję jako dodatek, jeśli zagrałby lepiej od przedwzmacniacza w Atollu wówczas byłbym w stanie zmienić go na końcówkę mocy, Xaviany lubią prąd. Z góry dziękuję za porady i zapraszam do dyskusji.

Pozdrawiam,

soberowy

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

Zabetonowany jestem właśnie na taki neutralny, przejrzysty, szczególowy i dynamiczny sygnał ze źródła 😉 

Uparcie w kwocie 2-2,5 tyś będę polecał dac Hegla HD12 spokojnie spełniający opisane wymagania.

Mytek Stereo 192 DSD to również bardzo dobry dac z powodzeniem radzący sobie z Twoimi oczekiwaniami.

Audiolab'a odpuść.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Dziękuję za opinię. Przedwzmacniacze/regulacje głośności wbudowane w Dac'ach są poprawnej jakości czy raczej sobie odpuścić i szukać czysty przetwornik D/A ?

Powstrzymałbym się od szukania przetwornika pod kątem funkcji przedwzmacniacza.

Hegel i Mytek to w tej kwocie best buy.

Jeszcze poczytałem trochę o LKS DAC 003, który również jest na Sabre i według opinii użytkowników prezentuje okazałą przestrzeń i dużo powietrza w dźwięku. 

Ktoś jeszcze posiadał/posiada jakieś "hity" pod względem wyżej wymienionego efektu ?

W chińskiej filozofii dźwięku liderem zawsze będzie Audio GD wobec którego pozostałe chińskie marki to poklejone zabawki.

Niekonsekwetnie byłoby nie przywołać legendy w dziedzinie konwersji cyfrowej w której nowatorskie rozwiązania od lat opracowuje Wadia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jakie będziesz miał źródło do DACa? to też jest bardzo istotny element

obawiam się, że trochę za dużo wymagasz od zmiany przetwornika, zmiany będą raczej subtelne a widzę, że oczekujesz dużo, najlepiej wypożycz coś i sprawdź

...źródło do DACa?

Przetwornik D/A to źródło do którego podłącza się "transport" czyli streamer (odtwarzacz muzyki) nie konwertujący sygnału choć jest początkowym elementem toru.

Bezproblemowo można nabyć oba urządzenia w jednej obudowie wiąże się to jednak z obniżeniem jakości choć zdarzają się wyjątki od reguły jak choćby TEAC NT-504/505 czy Oppo Sonica DAC

Zmiany będą subtelne jeśli podłączy się kiepskie DAC'i które konwertują sygnał lepiej lub gorzej ale nigdy bardzo dobrze i choć faworyci w założonym budżecie zostali już zaznaczeni to @soberowy rozciągnął pułap cenowy przywołując LKS'a. Zatem mając już do dyspozycji 3,5 tyś. oraz znając szkołę brzmienia Barletty proponuję topowy przetwornik marki NAD M51 bardzo ale to bardzo korzystnie zgrywający się z Xavianami. Idąc jeszcze dalej za 3,5 tyś trafić czasami można Hegla HD25 na którym w sumie można byłoby poprzestać bo co najmniej raz jeszcze tyle trzeba by wyłożyć aby go przeskoczyć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tal

Nie miałem zbyt wielu możliwości testowania zewnętrznych przetworników D/A. W zasadzie raptem dwa. Natomiast w Rotelu RA 1572 nie był wiele gorszy niż Mytek 192. Blu ray Oppo 103 natomiast mocno od Myteka odstaje. Mytek z resztą cały czas jest wpięty w mój system.

Nie posłuchasz, nie znajdziesz odpowiedzi na to, czego szukasz.

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

2 godziny temu, krolewicz napisał:

jakie będziesz miał źródło do DACa? to też jest bardzo istotny element

obawiam się, że trochę za dużo wymagasz od zmiany przetwornika, zmiany będą raczej subtelne a widzę, że oczekujesz dużo, najlepiej wypożycz coś i sprawdź

Na początek będzie to laptop. Byłem w posiadaniu Rpi4 z płatnym volumio i w porównaniu z laptopem grało tak samo. Byc może w przyszłości się skuszę na powrót do Maliny z nakładką, jednak będzie to zależne również od daca, którego kupię. Jeśli w dacu np wejście coaxial byłoby lepsze od USB.

Czy dużo oczekuje hmm ? Wydaje mi się, że nie. Chce aby dac w tym budżecie miał wybitnie napompowany dźwięk, grał efekciarsko. To czy będzie troszkę bardziej suchy, mniej muzykalny, miał gorszą barwę mi nie przeszkadza. Oczekuję wyłącznie dynamiki i powietrza.

41 minut temu, soberowy napisał:

Oczekuję wyłącznie dynamiki i powietrza.

Rme Adi 2FS tak właśnie gra, jest jaśniejszy i bardziej przestrzenny od Toppinga D90. Zawsze też możesz wykorzystać wbudowane DSP. U mnie ma dożywocie. Stare dace i agd grają fatalnie po Usb. 

U mnie malina gra trochę inaczej niż laptok

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

9 godzin temu, soberowy napisał:

Oczekuję wyłącznie dynamiki i powietrza.

To akurat są zalety i powody za które cenię DAC'i Hegla.

8 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Stare dace i agd grają fatalnie po Usb.

"Znafca" ogłosił myśl która przyszła albo pod wpływem żalu że skoro nowe DAC'i są nowe to muszą brzmieć lepiej zwłaszcza po USB albo po prostu jest milionerem zainspirowany rozkapryszoną chęcią racji którą dumnie promuje z powodu testowania przetworników D/A które od początku ich afirmacji wyprodukowano.

Ponownie zachęcam panie Kaziu przypomnieć sobie Hegla HD20 z izosynchronicznym USB z roku 2012 i razy dwa zastanowić się zanim oznajmisz demagogię jak powyżej.

11 godzin temu, soberowy napisał:

Na początek będzie to laptop. Byłem w posiadaniu Rpi4 z płatnym volumio i w porównaniu z laptopem grało tak samo. Byc może w przyszłości się skuszę na powrót do Maliny z nakładką, jednak będzie to zależne również od daca, którego kupię. Jeśli w dacu np wejście coaxial byłoby lepsze od USB.

Czy dużo oczekuje hmm ? Wydaje mi się, że nie. Chce aby dac w tym budżecie miał wybitnie napompowany dźwięk, grał efekciarsko. To czy będzie troszkę bardziej suchy, mniej muzykalny, miał gorszą barwę mi nie przeszkadza. Oczekuję wyłącznie dynamiki i powietrza.

u mnie malina po dołożeniu allo digione zagrała dużo lepiej niż po usb, to byłby mój pierwszy upgrade

7 godzin temu, Tal napisał:

To

Czołem.

Dalej grasz na Xavianach czy  zmieniłeś paczki? 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

W dniu 12.12.2021 o 15:27, soberowy napisał:

Dziękuję za opinię. Przedwzmacniacze/regulacje głośności wbudowane w Dac'ach są poprawnej jakości czy raczej sobie odpuścić i szukać czysty przetwornik D/A ?

Przedwzmacniacz i sluchawkowy w Mytku jest studyjnej, bardzo dobrej jakosci. 192DSD to 3 bardzo dobre urzadzenia w jednym - nie ma chyba drugiego dac'a, pre i sluchawkowego w jednym urzadzeniu i wszystkie na wysokim poziomie. Ten dac nie ma slabych punktow.

Ps. Swojego jednak nie bede sprzedawal. Wlasnie przez to doskonale 3w1.

38 minut temu, Adam 38 napisał:

Czołem.

Dalej grasz na Xavianach czy  zmieniłeś paczki?

Witka

Zdecydowałem świadomie zaniżyć poziom i wysprzedałem Xaviany, Supernaita i Primare zachowując tylko SOtM'a

Za kilka dni zagości skromniejszy zestaw jednak oferujący nie mniej przyjemności o której na pewno napiszę.

Edytowane przez Tal

Może głupie pytanie, ale czy segmenty mają połączenia transparentnymi kablami ?

Czasem nikt nie potrafi odpowiedzieć, bo uważa, że temat nie ten, podobnie jak

z samochodem na pytanie - czy osiąga 100 km/h na dwójce 😉 

Ja uważam, że jeśli chodzi o różne "kocyki" tu jest klucz, a nie u dozorcy 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

10 minut temu, lete napisał:

i sluchawkowy w Mytku jest studyjnej, bardzo dobrej jakosci

Bez żartów proszę. Zwykły opamp za parę groszy tam siedzi w roli słuchawkowca. Nic szczególnego a wręcz zwykła zwykłość.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

23 minuty temu, yayacek napisał:

Bez żartów proszę. Zwykły opamp za parę groszy tam siedzi w roli słuchawkowca. Nic szczególnego a wręcz zwykła zwykłość.

Słuchałeś? Miałeś? Jakie słuchawki podpinałeś? Czy Piotr Ryka jest głuchy, jak pień? Poczytaj, co pisze o tym Mytku fachowiec.  

10 minut temu, lete napisał:

Piotr Ryka

Nie znam człowieka.
Wiem co siedzi w środku Myteka. Swoją drogą brzydko się zachowuje producent ścierając oznaczenia fabryczne z opampa w torze słuchawkowym, jakby się wstydził czipa za kilka centów w hurcie.
Brzmi jak brzmi, ale na pewno nie można nazwać tego dobrym wzmacniaczem słuchawkowym - ot wyjście słuchawkowe jakości zwykłej.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

5 minut temu, yayacek napisał:

Nie znam człowieka.
Wiem co siedzi w środku Myteka. Swoją drogą brzydko się zachowuje producent ścierając oznaczenia fabryczne z opampa w torze słuchawkowym, jakby się wstydził czipa za kilka centów w hurcie.
Brzmi jak brzmi, ale na pewno nie można nazwać tego dobrym wzmacniaczem słuchawkowym - ot wyjście słuchawkowe jakości zwykłej.

Nie słyszałeś, nie znasz Piotra Ryki, nie wiesz, "co za opamp siedzi, bo zatarte oznaczenia", ale swoje wiesz, bo cos tam widziałeś na fotkach i na tej podstawie oceniasz 🙂

Swoja droga, mieszasz ludziom w głowach.

9 godzin temu, Tal napisał:

Znafca" ogłosił myśl która przyszła albo pod wpływem żalu że skoro nowe DAC'i są nowe to muszą brzmieć lepiej zwłaszcza po USB albo po prostu jest milionerem zainspirowany rozkapryszoną chęcią racji którą dumnie promuje z powodu testowania przetworników D/A które od początku ich afirmacji wyprodukowano.

Ponownie zachęcam panie Kaziu przypomnieć sobie Hegla HD20 z izosynchronicznym USB z roku 2012 i razy dwa zastanowić się zanim oznajmisz demagogię jak powyżej.

Tak, hegel szczególnie w dacach jest wybitny znafco i kultury się Kaziu naucz

31 minut temu, marcinmarcin napisał:

Tak, hegel szczególnie w dacach jest wybitny znafco i kultury się Kaziu naucz

Rysiu wyspowiadaj się teraz jakie daci Hegla słuchałeś?

Edytowane przez Tal

2 minuty temu, Tal napisał:

Rysiu wyspowiadaj się teraz jakie daci Hegla sluchałeś?

Spowiadać to ja się  Misiu przed moją WAŻ mogę jak za bardzo narozrabiam 😋 słuchałem paru wbudowanych we wzmacniacze i któregoś z tych tańszych, poniżej 2k w uzywce. Bardzo to kiepściutkie było wszystko 🙄

Na forum też była dyskusja jak topping d30 z H25 wygrał w systemie któregoś uzytkownika, a topping d30 to zwykły, w miarę przyzwoity dac za 450pln

2 godziny temu, lete napisał:

Przedwzmacniacz i sluchawkowy w Mytku jest studyjnej, bardzo dobrej jakosci. 192DSD to 3 bardzo dobre urzadzenia w jednym - nie ma chyba drugiego dac'a, pre i sluchawkowego w jednym urzadzeniu i wszystkie na wysokim poziomie. Ten dac nie ma slabych punktow.

Ps. Swojego jednak nie bede sprzedawal. Wlasnie przez to doskonale 3w1.

A jest/był gdzieś wystawiony ?:)

Co do wzmacniacza słuchawkowego akurat na tym mi w ogóle nie zależy. 

Szukam LKS 003, jest jeden, który jest wystawiony akurat poza zaplanowanym budżetem. Czytam jeszcze o Audio-gd NFB-27 oraz o wyżej wymienionym Mytek 192DSD. 

@lete miałeś może XiangSheng ? Jeśli tak proszę o różnice tych obu dac.

Pozdrawiam,

soberowy

Szczytem duraczenia to jest dopiero rozgłaszać że chiński bubel za 4 stówy pogonił Hegla który jako nowy kosztował 9 tyś.

22 minuty temu, soberowy napisał:

A jest/był gdzieś wystawiony ?:)

Co do wzmacniacza słuchawkowego akurat na tym mi w ogóle nie zależy. 

Szukam LKS 003, jest jeden, który jest wystawiony akurat poza zaplanowanym budżetem. Czytam jeszcze o Audio-gd NFB-27 oraz o wyżej wymienionym Mytek 192DSD. 

@lete miałeś może XiangSheng ? Jeśli tak proszę o różnice tych obu dac.

Pozdrawiam,

soberowy

Troche poza budzetem, ale za 3300 zl pewnie do wziecia

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) html

Mojego 192DSD z zegarem Crystek wystawilem, ale na razie nie bede sprzedawal - nic w tej cenie nie widze, co byloby warto wziac.

Zaluje, ze jakis czas temu sprzedalem mocno tuningowanego przez siebie Xindaka DAC-9 - brzmial bardzo gladko, analogowo. Lepiej od Myteka, jezeli chodzi o zwykle 44,1kHz i CD...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi