Skocz do zawartości
IGNORED

Jung super regulator - alternatywa dla Salasa

Rekomendowane odpowiedzi

Szukałem ostatnio jakiejś alternatywy dla Salasa, bo skończyły mi się płytki a i dostępność elementów (2SK170) coraz gorsza i natrafiłem najpierw na porównanie różnych zasilaczy dla audio:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Potem na wątek na diyaudio.com (link jest blokowany, ale można znaleźć przez wyszukiwarkę "super regulator").

A na koniec na stronę:

Ukryta Zawartość

Gdzie można poczytać o zasilaczu Jung/Didden.

Ten zasilacz wydaje się być dobrą alternatywą dla Salasa i dodatkowo daje ogromny "potencjał audiofilski" w postaci podmiany różnych opampów 🙂

I tu mam kilka pytań.

1. Czy ktoś maił fizycznie styczność z tym zasilaczem

2,. Czy chciałoby się komuś zrobić PCB, a potem poprowadzić grupowe zamówienie PCB jak to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

z tym, że dodatkowo z diodami i kondensatorem wejściowym.

Oczywiście można gdzieś w świecie kupić gotowe PCB ale cena 100PLN za gołą płytkę do zasilacza symetrycznego wydaje mi się nieco za duża.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez frobek
Literówki

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

3 minutes ago, frobek said:

Oczywiście można gdzieś w świecie kupić gotowe PCB ale cena 100PLN za gołą płytkę do zasilacza symetrycznego wydaje mi się nieco za duża.

no na diyaudiostore są po 19$ to chyba nie jest jakiś kosmos + tam wyżej w easyeda możesz zmienić zdaje się lub zamówić z tego linku co podałeś

Jak jest schemat to można zrobić płytkę w PL. 100 zł za malutką płytkę to jednak trochę jest. 

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, daris666 napisał:

Jak jest schemat to można zrobić płytkę w PL.

mam chęć zlecić

ale wymiary to ok 60cm/30 cm 2szt

do wzmacniacza wlasnej konstrukcji, tylko trzeba narysować ze schematu

wiesz kto może zrobić i jaki jest koszt?

W takim razie sam to przerobię 🙂

A tak z innej beczki, jakich zasilaczy używacie do DACy, preampów itp. ?

30 minutes ago, frobek said:

bynajmniej nie traktuj mnie jako wyznacznika bo ja to amator^2

w tda1541 mam teraz baterie lion od laptopa + lm7xxx od TI kupiony w mouser + dwa markowe elektrolity i 100n wima

w analogówce "wg. Lampizatora" na anodowym mam póki co mosfet ale planuję zrobić CRRCC

Edytowane przez Daniel_68412
53 minuty temu, frobek napisał:

W takim razie sam to przerobię 🙂

Głownie TT, Spencer, zasilacze Konrada.

TT w wersji uproszczonej Bodo_z i bardziej wypasionej Pkrecz.

Spencer to ogólnie ta sama idea, troche rózne pcb. To do analogu.

Zasilacze Konrada wykazują się uniwersalnością cyfra , analog - sprawdzają się.

Natomiast wyleczyłem się z shuntów. Zbyt ingerują w efekt końcowy jest tak, że zagrają genialnie, albo do dupy. Poza tym to kłopot , wieczny kłopot z odprowadzaniem ciepła, szczególnie już w obudowie.

Tak na marginesie. Zasilacz tytułowy przypomina TT. Są różnice, ale nie duże. Co mi się niepodoba w jednym ze schematów źródło napięcia odniesienia idzie z dzielnika, osobiście bym zmienił na źródełko prądowe, ale to tak na marginesie

• 2 tygodnie później...
W dniu 15.12.2021 o 18:14, slawek.xm napisał:

mam chęć zlecić

jeśli szukasz kogś kto zaprojektuje PCB to daj znać

W dniu 15.12.2021 o 17:14, slawek.xm napisał:

mam chęć zlecić

jesteś pewien wymiarów ? 🙂

Mam klona z Ali Junga super regulator. Bawię się nimi już prawie rok. Świetna zabawa. Płytkę zamówiłem z ali. Nie trzeba wyważać już otwartych drzwi. 

Ukryta Zawartość

Nie jest tani jak wstawimy tam wszystkie części przyzwoite, z dobrych źródeł. 

Ukryta Zawartość

A może regulator na scalakach LT3045, LT3094? Naprawdę bardzo dobre regulatory co prawda tylko do +/-15V ale parametry mają zacne i łatwe w aplikacji. 

9 godzin temu, gustwao napisał:

Mam klona z Ali Junga super regulator. Bawię się nimi już prawie rok. Świetna zabawa. Płytkę zamówiłem z ali. Nie trzeba wyważać już otwartych drzwi. 

Dzięki dobry człowieku 🙂 , jakoś to przeoczyłem.

LT-ki są teraz absolutnie niedostępne.

Godzinę temu, frobek napisał:

LT-ki są teraz absolutnie niedostępne.

Jung jest zaprojektowany pod tranzystory (regulatorów staramy się unikać) i dobre opa (u mnie śmiga ad797)

Tak czy inaczej nieco zarzuciłem temat. W międzyczasie pojawiła się koncepcja całkowicie cyfrowego toru ze wzmacniaczem w klasie D na końcu i to będę rozwijał. Tor wejście SPDiF/I2S + DSP ADU1446/ADU1452 + wzmacniacze MA12070P, na DSP zrobiona zwrotnica aktywna z korekcjami, regulacja głośności, wybór źródła itp.

22 minuty temu, gustwao napisał:

Jung jest zaprojektowany pod tranzystory (regulatorów staramy się unikać) i dobre opa (u mnie śmiga ad797)

To brzmi jaka urban legend... ale ok co kto lubi:) 

Ciekawą rzeczą jest to że w podlinkowanym artykule na początku tego wątku, gdzie analizowane są różne typy regulatorów. Autor opracowania zaczyna od pomiarów parametrów a dopiero gdzieś na końcu pojawiają się testy odsłuchowe. Na tym forum jest z goła inaczej. Mało kto mówi o parametrach za to większość ma złote ucho:) (bez obrazy dla nikogo ) 

Wracając do regulatorów w testach odsłuchowych najlepiej wypada ten o najlepszych parametrach. Moim zdaniem to nie jest przypadek:) Nowe LT'ki mają bezkompromisowe parametry, są niedrogie i łatwe w aplikacji. Są nawet moduły na tych układach zastępujące standardowe układy trój-nóżkowe.  Ale jeśli ktoś lubi stertę elementów najlepiej z poprzedniej epoki (bo lepiej brzmią) to czemu nie:)

57 minut temu, KrisNext napisał:

Nowe LT'ki mają bezkompromisowe parametry, są niedrogie i łatwe w aplikacji. Są nawet moduły na tych układach zastępujące standardowe układy trój-nóżkowe.  

Może jakiś link

tu link do dokumentacji regulatora dodatniego:

Ukryta Zawartość

a tu do ujemnego:

Ukryta Zawartość

Gdy się porówna parametry tych układów z parametrami stabilizatorów dyskretnych opisanych w artykule to pojawia się pytanie po co kombinować?:)

Kiedyś już była mowa o tych stabilizatorach. Prezentowałem nawet swoją wersję gotowego zamiennika stabilizatora trój-nóżkowego oraz ciekawe pomiary. Link poniżej 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, KrisNext napisał:

To brzmi jaka urban legend... ale ok co kto lubi:) 

A może najpierw warto sprawdzić taką "legendę" a dopiero potem wydać werdykt. Najdroższe DACi nie wykorzystują regulatorów, czysty przypadek 😉. Przecież zaprojektowanie zasilania na najnowszych regulatorach nie jest za drogie,  a tym bardziej skomplikowane.

Edytowane przez gustwao
14 minutes ago, gustwao said:

Najdroższe DACi nie wykorzystują regulatorów, czysty przypadek 😉.

kamienie akustyczne czy podstawki do kabli w ogóle nie mają krzemu - a jakie ceny!

taki rynek... co zrobisz, że producent dac'a się dostosował.

Godzinę temu, gustwao napisał:

A może najpierw warto sprawdzić taką "legendę" a dopiero potem wydać werdykt. Najdroższe DACi nie wykorzystują regulatorów

Bardzo chętnie bym sprawdził. Problem polega na sposobie sprawdzania. Jeśli to ma być na zasadzie "bo ja słyszę że jest lepiej" to ja sie w takie sprawdzania nie bawię bo to nie jest sprawdzanie. Faktem jest że gdy "Audiofilowi" pokażesz np. kolumny, które nie mają w środku jedynie słusznych złotych kondensatorów w zwrotnicy, to zanim jeszcze te kolumny zagrają to już ją na straconej pozycji. Podobnie jest z każdym innym urządzeniem. Jeśli rynek oczekuje dyskretnych wzmacniaczy operacyjnych to producent je wsadzi do urządzenia. Jeśli oczekuje lamp to będa lampy. Taka moda

Ocena słuchającego zostaje spolaryzowana a za tym idzie ocena odsłuchowa. I to dotyczy wszystkich słuchaczy bez wyjątku i każdego sprzętu z którego wydobywa się dźwięk. 

1 godzinę temu, gustwao napisał:

Najdroższe DACi nie wykorzystują regulatorów, (...)

To jak są zasilane? Napięciem niestabilizowanym?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Można, nie zrozumiałem, że chodzi o regulator jako taki, a nie o układ scalony.

Edytowane przez terminus

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Stabilizator napięcia zwany również regulatorem można wykonać na różne sposoby. Można na elementach dyskretnych a można pójść nieco na skróty i zastosować specjalnie do tego celu zaprojektowany gotowy układ scalony.

Układy TL3045 i LT3094 zostały zaprojektowane do najbardziej wymagających aplikacji jak technika radarowa, urządzenia pomiarowe, sonary... itp

We wszystkich tych aplikacjach istotne są szumy stabilizatora i wszystkie inne parametry które są również istotne w układach audio. 

Stabilizator w formie układu scalonego ma sporo zalet. Elementy wykonane na wspólnej płytce krzemu mają lepszą stabilność termiczną, krótsze połączenia między elementami składowymi a elementy wymagające wspólnego dopasowania jak np. rezystory można na etapie produkcji laserowo skorygować by uzyskać tolerancję setnych części procent. Uzyskanie czegoś takiego na elementach dyskretnych jest nierobialne a przynajmniej baaaardzo trudne. 

NIe rozumiem skąd taka nienawiść do układów scalonych 🙂

Dla mnie dobry sprzęt audio ma grać nie dodając nic od siebie, ma być przeźroczysty. Co czasem powoduje że danego nagranie nie da się słuchać bo jest źle zrealizowane. Ale wolę tak niż jak sprzęt odtwarza przykładowo skrzypce tak że brzmią lepiej (ładniej) niż oryginalny instrument. 

Edytowane przez KrisNext

Piękny wywód dla elektronicznych przedszkolaków.

TL3045 i LT3094 mam i używam, nawet z wyśmiewanym tu i ówdzie PCM2702.

Planuję też do TDA1541.

Edytowane przez terminus

• Pokaż nowe odpowiedzi