Skocz do zawartości
IGNORED

Boże Narodzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie, jak wszystko schodzi na psy! 😞 Siedzę i zawijam te prezenty. Pies mi przeszkadza, wszędzie wtyka nos, ale OK, nie mam pretensji, taką ma pracę. A o co mi chodzi? Chodzi mi o papier.

Badziewny papier z motywami świątecznymi do zawijania prezentów. Przecież pół wieku to robię a takiej wujni w życiu nie widziałem. To już nie jest papier! 😞 To jakiś papierek! Jakaś chędożona bibułka! 😞 Drze się toto przy dotknięciu! 😞 To się drze od patrzenia! Masakra! 😞

Zdrowych i Wesołych Świąt wszystkim.

Moje będą słabe. Nie, nie pracuję ale to nie będzie najlepsze Boże Narodzenie w moim życiu. Córka wyjechała do Polski i sami siedzimy.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 godziny temu, il Dottore napisał:

Zdrowych i Wesołych Świąt wszystkim.

Tobie również Doktorku!
Zdrowych,Spokojnych,jesli nie wesołych to pełnych optymizmu.
Będzie dobrze!
Wszystkiego najlepszego!

W dniu 20.12.2024 o 10:23, Neon47 napisał:

Wszystkim forumowiczom życzę zdrowych, spokojnych, rodzinnych, wesołych Świąt Bożego Narodzenia.🙂

I nawzajem!

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

32 minuty temu, Piotr_1 napisał:

A Jezus urodził się 25 grudnia że obchodzi się takie urodziny?

Tak. W Częstochowie.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 minuty temu, costa brava napisał:

Wg jasnowidza Jackowskiego przeklęty 

Zapeszasz. Nowy rok to wyjątkowe święto. Nigdy nie było niczego co by było przeklęte dla wszystkich, albo błogosławione dla wszystkich. Niezmienne prawa przyrody.

W dniu 26.12.2024 o 21:45, costa brava napisał:

A on w ogóle przewidział cokolwiek skutecznie? Ja za to w ciemno widzę, że to wyższa siła diaboliczna.

W dniu 26.12.2024 o 20:51, Piotr_1 napisał:

Nigdy nie było niczego co by było przeklęte dla wszystkich, albo błogosławione dla wszystkich.

Dokładnie. Niektórzy patrzą w 2025 z optymizmem a wręcz nadzieją! 😄 

-1x-1.webp

Emperor_RotJ.png

W dniu 26.12.2024 o 00:56, Piotr_1 napisał:

A Jezus urodził się 25 grudnia że obchodzi się takie urodziny?

W Biblii nie ma żadnej wzmianki o tym, że Jezus obchodził własne lub w ogóle czyjekolwiek urodziny. Polecił natomiast swym naśladowcom, by upamiętniali jego śmierć , ale przecież nie dla wszystkich słowa Mesjasza są wiążące 😉

PS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Piotr

W dniu 26.12.2024 o 21:45, costa brava napisał:

Obecna sytuacja polityczno- ekonomiczna na świecie nie napawa optymizmem , ale o tym wiemy i bez Nostradamusa z Człuchowa .

W dniu 26.12.2024 o 21:51, Piotr_1 napisał:

Zapeszasz. Nowy rok to wyjątkowe święto. Nigdy nie było niczego co by było przeklęte dla wszystkich, albo błogosławione dla wszystkich. Niezmienne prawa przyrody.

Choroby oraz śmierć jest  przekleństwem dla nas  wszystkich, ale to właśnie  dzięki Jezusowi Chrystusowi przekleństwo śmierci może stać się naszym błogosławieństwem.  - Najlepszego 😉

Piotr

54 minuty temu, 23031970 napisał:

W Biblii nie ma żadnej wzmianki o tym, że Jezus obchodził własne lub w ogóle czyjekolwiek urodziny

Ale urodził się pewnego konkretnego dnia roku, tak jak każdy. Po prostu nie wiadomo którego. Wiadomo którego umarł.

6 godzin temu, Piotr_1 napisał:

Ale urodził się pewnego konkretnego dnia roku, tak jak każdy. Po prostu nie wiadomo którego. Wiadomo którego umarł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Godzinę temu, Piotr_1 napisał:

Ukryta Zawartość

"Polmarkus sp. z o.o. zajmuje się zaopatrzeniem i kompleksową obsługą zakładów cukierniczych, piekarskich, lodziarni oraz gastronomii.

Szczycimy się wieloletnim doświadczeniem i zdobytą wiedzą. Oferujemy surowce, dekoracje, opakowania, środki czystości, sprzęt i urządzenia. Zapewniamy pełne wsparcie technologiczne w zakresie nowych rozwiązań i technologii."

Niezły autorytet badawczy 🙂

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Piotr_1 napisał:

Co? Brakuje zakładki ze sklepikiem www z dewocjonaliami jak na stronach katolickich?

Profesor biblista Marcin Majewski, spory wywiad i dużo wiadomości

ale sporo też jest o metodach odkrywania czasu Bożego Narodzenia , o gwieździe i 3 królach itd.

Wiadomości z Biblii i apokryfów ...jak powstawały i dlaczego , źródła żydowskie oraz arabskie

Polecam ponieważ nie ma tu żadnej indoktrynacji czy innego ukierunkowania na konkretną wiarę

Jeśli znajdziesz czas i ochotę na obejrzenie zrozumiesz, że nie chodziło mi o dewocjonalia

Edytowane przez expert
11 godzin temu, 23031970 napisał:

W Biblii nie ma żadnej wzmianki o tym, że Jezus obchodził własne lub w ogóle czyjekolwiek urodziny. Polecił natomiast swym naśladowcom, by upamiętniali jego śmierć , ale przecież nie dla wszystkich słowa Mesjasza są wiążące 😉

Za to wazniejsze sa tradycje poganskie,  scisle zwiazane z tym (i nie tylko tym) wyimagowanym swietem, nie majacym zadnych podstaw biblinych, wiec czy chrzescijanie powinni obchodzic jakiekolwiek swieta, ktorych Bog nie nakazal obchodzic ?

Nienawidzę, brzydzę się waszymi świętami.
Nie będę miał upodobania w waszych uroczystych zebraniach
. "  - Ksiega Amosa 5 : 21 - Biblia Tysiaclecia                                      

13 " Przestańcie składania czczych ofiar!
Obrzydłe Mi jest wznoszenie dymu;
święta nowiu, szabaty, zwoływanie świętych zebrań...
Nie mogę ścierpieć świąt i uroczystości.

14 Nienawidzę całą duszą
waszych świąt
nowiu i obchodów;
stały Mi się ciężarem;
sprzykrzyło Mi się je znosić!
15 Gdy wyciągniecie ręce,
odwrócę od was me oczy.
Choćbyście nawet mnożyli modlitwy,
Ja nie wysłucham. " 
-   Ksiega Izajasza 1 : 13,14,15  - Biblia Tysiaclecia

cytat

"

W czasach Jezusa w Palestynie funkcjonował kalendarz księżycowy, wprowadzony w okresie niewoli babilońskiej. Miesiące liczono w nim według faz Księżyca, a lata na podstawie miesięcy księżycowych. W niektórych pismach żydowskich (teksty z Qumran, Księga Henocha, Księga Jubileuszów) istnieją świadectwa wskazujące także na stosowanie kalendarza słonecznego w obrębie judaizmu.

W rachubie kalendarzowej istotną rolę odgrywały: doba, miesiąc i rok, uwarunkowane przez zjawiska przyrodnicze. Niezależnie od nich stworzono pojęcie tygodnia jako okresu siedmiu dni, który związany był z dziełem stworzenia świata przez Boga (por. Rz 1,1-2,4a). Dobę podzielono na 24 godziny. Zaczynała się ona i kończyła o zachodzie słońca, zgodnie z biblijnym opisem stworzenia świata, w którym poszczególne dni stworzenia są liczone od wieczora. System ten został zaczerpnięty od Babilończyków, którzy liczyli dobę od wieczora do wieczora. W ten sposób, zarówno w czasach Jezusa, jak i obecnie, Żydzi rozpoczynają szabat w piątek wieczorem i trwa on do soboty wieczór. Podobna rachuba dotyczy innych świąt żydowskich. Dobę dzielono na noc i dzień, które trwały po 12 godzin. Taki podział potwierdza wypowiedź Jezusa w Ewangelii Janowej: „Czyż dzień nie liczy dwunastu godzin?"

45 minut temu, expert napisał:

W czasach Jezusa w Palestynie funkcjonował kalendarz księżycowy, wprowadzony w okresie niewoli babilońskiej. Miesiące liczono w nim według faz Księżyca, a lata na podstawie miesięcy księżycowych. W niektórych pismach żydowskich (teksty z Qumran, Księga Henocha, Księga Jubileuszów) istnieją świadectwa wskazujące także na stosowanie kalendarza słonecznego w obrębie judaizmu.

Nie wiem jaki ma to związek z tematem? W państwie rzymskim kalendarz juliański obowiązuje od 45rpne. Na początku nowej ery był on jeszcze zgodny z naszym, gregoriańskim, ponieważ minęło wtedy jeszcze za mało czasu aby wystąpiło przesunięcie o jedną dobę na rok.  Nadal jest więc zgodny, ponieważ w 1582 nastąpiła korekta opóźnienia. Kalendarz żydowski to inna kwestia. I tak nie ma daty narodzenia Chrystusa w kronice żydowskiej, więc co to za różnica.

52 minuty temu, expert napisał:

dni stworzenia są liczone od wieczora

Podobno od zachodu słońca. To by było bardziej precyzyjne określenie, ponieważ u nas północ też jest precyzyjnym określeniem.

53 minuty temu, expert napisał:

Dobę dzielono na noc i dzień, które trwały po 12 godzin.

To były inne godziny niż nasze, ponieważ skracały się np. jak dzień był krótszy. W konsekwencji godzina hebrajska trwa nie 60 minut, ale 1/12 część czasu, jaki upływa pomiędzy wschodem słońca a jego zachodem, czyli raczej 'godziny żydowskie'. Podobnie inaczej 'lunarny miesiąc żydowski'. Ale dziś wiemy że obroty Ziemi wokół własnej osi i ruch księżyca nie jest zsynchronizowany z rocznymi obrotami ziemi wokół słońca (więc miesiące sobie, a lata sobie). Ogólnie można to korygować w różny sposób i my to także korygujemy w kalendarzu gregoriańskim. 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.