Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz klasy D ?

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, toptwenty napisał:

Tu jest oznaczony jako PA.

Patrz co jest w środku a nie na oznaczenie, potem zapoznaj się z kartą katalogową f-my Hypex, która pozycjonuje te moduły zarówno jako PA jak i jako High End w co trudno jest uwierzyć ludziom mającym ukierunkowane marketingiem horyzonty. Oczywiście osprzęt w tych konstrukcjach jest bardziej "PA" niż High End, ale jak ktoś nie ma uprzedzeń do takiego osprzętu to ten osprzęt działa bez zarzutu, choć może sprawiać w trakcie eksploatacji więcej problemów niż osprzęt z klasy High-End. 

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Może też taki podzial ? , na PA I domowe  przez zastosowanie np wentylatorków gdzie sprzęt PA gra na często na max mozliwości z wysokim napięciem zasilacza /przetwornicy  a te same moduły w sprzętach domowych nawet się nie spocą  przy zwykłej wentylacji , popatrz sobie na 400-800 D monacora , są tam wentylatorki i całkiem przyzwoite radiatory , w sprzęcie kiasy D domowym nawet radiator jest szczątkowy albo wcale go nie ma ? 

Edytowane przez jarekb
34 minuty temu, jarekb napisał:

popatrz sobie na 400-800 D monacora , są tam wentylatorki i całkiem przyzwoite radiatory

I do tego wentylatorki są sterowane temperaturowo, więc nie kręcą się cały czas tylko stopniowo w miarę wzrostu temperatury. Układ poziomy chłodzenia, taki jak w tym przypadku świetnie sprawdza się przy kilku końcówkach stojących jedna na drugiej, np. w systemach aktywnych. Nawet na pełnym biegu wentylatorki są ciche i nie powodują irytacji, oczywiście o ile je się usłyszy w przerwach miedzy nagraniami lub cichych fragmentach. U mnie stoją 3 szt. jedna na drugiej i tylko latem przy skrajnie wysokich temperaturach i dosyć głośnym graniu zdarzało się że środkowa końcówka włączyła wentylatory na bieg przy którym były one już słyszalne w przerwach pomiędzy nagraniami. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

5 godzin temu, Lech36 napisał:

Patrz co jest w środku a nie na oznaczenie, potem zapoznaj się z kartą katalogową f-my Hypex, która pozycjonuje te moduły zarówno jako PA jak i jako High End w co trudno jest uwierzyć ludziom mającym ukierunkowane marketingiem horyzonty. Oczywiście osprzęt w tych konstrukcjach jest bardziej "PA" niż High End, ale jak ktoś nie ma uprzedzeń do takiego osprzętu to ten osprzęt działa bez zarzutu, choć może sprawiać w trakcie eksploatacji więcej problemów niż osprzęt z klasy High-End. 

Dlaczego "bronisz" tego Monacora? Sam Hypex uznaje go również za PA - więc o co chodzi? 

5 minut temu, toptwenty napisał:

Dlaczego "bronisz" tego Monacora? Sam Hypex uznaje go również za PA - więc o co chodzi? 

Generalnie zastosowania pa stawiają większe wymagania, jak choćby pracę z mocą nominalna przez dłuższy czas. Czyli radiatory i wentylatory, do tego inne gniazda we i wy. Wzmacniacz domowy o identycznych papierowych parametrach w warunkach pa pójdzie z dymem po 10 minutach, odwrotnie - najwyżej nie włączy się wentylator, bo nie będzie musiał 😉 Te monacory mają nawet odkręcane uszy, więc z tym pa to tak na 80%...

nagrywamy.com

5 minut temu, toptwenty napisał:

Zapomnij o Monacorze, nie jest dla Ciebie, Hypex z Monacorem nie ma nic wspólnego, najwyżej z firmą IMG i też nie wiadomo jak bezpośrednio. Liczy się tylko zastosowanie w konstrukcji firmy IMG/Monacor modułów doświadczonego producenta z Holandii, który wie jak je zrobić dobrze i to wie na pewno. W rekomendacji zastosowania jest jedna z pozycji w której pisze:
"audiophile power amplifiers for professional and consumers use". 
Oczywiście może to być firmowa ściema, ale nie na pewno 😉

11 minut temu, przemak napisał:

Te monacory mają nawet odkręcane uszy, więc z tym pa to tak na 80%...

I bardzo dobrze, dzięki temu zmieściły się do szafki sprzętowej w której stoją, choć z uszami zdaje się też się mieściły ale bardzo na styk.  

16 minut temu, przemak napisał:

Wzmacniacz domowy o identycznych papierowych parametrach w warunkach pa pójdzie z dymem po 10 minutach

To fakt, niektóre prostsze konstrukcje tak mogą się zachować, spotkałem się z tym.

3 godziny temu, Lech36 napisał:

Zapomnij o Monacorze

Dlaczego? Nie jako go tutaj przywołałem i nie ja go zalecałem. 

Przerzuciłem mnóstwo wzmacniaczy class-d za ułamek ceny tego Monacora, kolumny mam 84dB, żaden wzmacniacz się spalił. L25D,  L15D, Sure 2x250, różne TPA 749X itd. 

Sure 2x250/8

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 16.12.2021 o 12:46, mojomad napisał:

Według mnie w takiej kolejności:

IRS2092 (mam w kilku wzmacniaczach i jestem tym układem zachwycony)

tpa3255 (mam w dual mono nie mam do niego uwag)

tpa3116 (gra nawet przyzwolicie ale raczej się nadaje do napędzania małych głośników)

tda7498 (mam TDA8954TH i chętnie się pozbędę)

13 godzin temu, cruz napisał:

Według mnie w takiej kolejności:

IRS2092 (mam w kilku wzmacniaczach i jestem tym układem zachwycony)

tpa3255 (mam w dual mono nie mam do niego uwag)

tpa3116 (gra nawet przyzwolicie ale raczej się nadaje do napędzania małych głośników)

tda7498 (mam TDA8954TH i chętnie się pozbędę)

Jak duże znaczenie ma od jakiego dostawcy pochodzą te moduły ? Czy te powszechnie dostępne zagrają dużo gorzej ?

1 hour ago, mojomad said:

Jak duże znaczenie ma od jakiego dostawcy pochodzą te moduły ? Czy te powszechnie dostępne zagrają dużo gorzej ?

Np. takie pudełko: US $368.99  10%OFF | High power 1000W stereo IRS2092+IRFB4227 Class D Digital Stage Power amplifier With RCA/XLR input

Ukryta Zawartość

Jest coś warte? 

@cruz napiszesz coś więcej o IRS2092? Skąd Twój zachwyt? 

Ukryta Zawartość

To był mój pierwszy (notabene przeleżał prawie rok zanim go podłączyłem i  po podpięciu odstawił mojego rotela na bok)

Ukryta Zawartość

Ten mam i chwale:

Ukryta Zawartość

Ten mam nie chce chwalić na razie bo nie do końca przetrawestowany:

Ukryta Zawartość

Pracują tylko z toroidy,pl w wersji audio, oprócz tego ostatniego bo specyfikacja napięcia zasilania jest za wysoka i się układ grzeje. Wiec napędza go jakiś japoński używany trafo 2x31v.

prostowniki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TPA3255 zasilana jakoś impulsuwką (chyba nawet polecaną na tym forum) jednak według mnie koniecznie trzeba wymienić opampy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tpa3116:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez cruz
15 godzin temu, toptwenty napisał:

Dlaczego? Nie jako go tutaj przywołałem i nie ja go zalecałem. 

Przerzuciłem mnóstwo wzmacniaczy class-d za ułamek ceny tego Monacora, kolumny mam 84dB, żaden wzmacniacz się spalił. L25D,  L15D, Sure 2x250, różne TPA 749X itd. 

Sure 2x250/8

Ukryta Zawartość

Hypexy nie mają tej górki w górnej części charakterystyki.

15 godzin temu, toptwenty napisał:

Dlaczego?

To był żart, zapomniałem dodać oznaczenie 😉

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, santa napisał:

Np. takie pudełko: US $368.99  10%OFF | High power 1000W stereo IRS2092+IRFB4227 Class D Digital Stage Power amplifier With RCA/XLR input

Ukryta Zawartość

Jest coś warte? 

mam jeszcze takie coś:

Ukryta Zawartość

koncepcja podobna do Twojego linka, jednak nie testowałem. Leży i czeka na podpięcie do suba. Nigdy też nie testowałem IRSa na impulsowym zasilaczu. Notabene cały czas nie wiem po co tego suba robię 😉

A zachwyt... podpoiłem bez go bez specjalnego podekscytowanie jako kolejną zabawkę z chin. Podpoiłem i jak zacząłem słuchać to już tak zostało. Gdzieś na jakimś francuskim forum czytałem że zalatuje lampą, nie mam porównania bo dopiero lampę robię. Stąd moja bytność na tym forum. Dla porównania TPA3255 uważam za pożądany wzmacniacz  jednak się nim nie zachwycam.

IRS ma nieco więcej basu, ale nie nachalnego, jest też bardzo szczegółowy. Reszta to tak jak w normalnym porządnym wzmacniaczu. Niesamowicie mi jego dźwięk leży. Mój były podstawowy wzmacniacz Rotel RA-971 obecnie robi za podstawkę po niego.

Żeby nie było że chwale chińczyków to mam też parę totalnych zakupowych porażek wzmaczniaczowych z Państwa Środka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, Lech36 napisał:

Hypexy nie mają tej górki w górnej części charakterystyki.

Naprawdę? Pokaż pomiary.

A jeśli nawet: 1 dB górki przy 20kHz przy maksymalnej mocy za jedną piątą ceny. 

Edytowane przez toptwenty
7 minut temu, toptwenty napisał:

Naprawdę? Pokaż pomiary.

Są na stronie Hypexa, możliwe że coś znajdziesz na ASR, trzeba pogrzebać w ich archiwum na pewno są tam pomiary konstrukcji z modułami NCore. Ja mierzyłem, ale wersji wydawniczej nie mam, więc musisz posiłkować się innymi źródłami. 

Edytowane przez Lech36

10 godzin temu, santa napisał:

Jest coś warte? 

Zapytaj go o impedancję wejściową jego IRS20292 - czyli jaki ma preamp lub bufor. 

Gdyby tam dać sam potencjometr 50k, to będzie kicha.

1 minutę temu, Lech36 napisał:

Ja mierzyłem

Ja też, nie posługuję się pomiarem sprzedawcy. A swoich pomiarów nie wyrzucam...

8 minut temu, toptwenty napisał:

A jeśli nawet: 1 dB górki przy 20kHz przy maksymalnej mocy za jedną piątą ceny. 

Takie odchyłki jak podajesz wyżej to często cecha modułów z firmy B&O, ale nie na wszystkich obciążeniach, są bez znaczenia.

2 minuty temu, Lech36 napisał:

Takie odchyłki jak podajesz wyżej to często cecha modułów z firmy B&O, ale nie na wszystkich obciążeniach, są bez znaczenia.

No właśnie. Thanks.

2 minuty temu, toptwenty napisał:

Ja też, nie posługuję się pomiarem sprzedawcy.

To najlepiej pogrzebać na ASR, z tym że skoro na ASR pomiary NCore zgadzają się z pomiarami producenta to chyba dla tych UcD też będą się zgadzać.  

Teraz, Lech36 napisał:

To najlepiej pogrzebać na ASR, z tym że skoro na ASR pomiary NCore zgadzają się z pomiarami producenta to chyba dla tych UcD też będą się zgadzać.  

Nie miałem Hypexów, Monacorów ani Ncore class-d, więc mnie to nie interesuje. Za drogie.

Miałem tylko to, o czym napisałem w class-d DIY, w tym trzy różne oparte na IRS20292 + bufor i kilka TDA. Każdy gra znakomicie, lepiej niż wielokrotnie droższe, fabryczne, w klasach A i B, a przerzuciłem ich sporo.  

Pozdrawiam.

P.S. Na rynku PRO raczej potrzebna jest rzetelność w podawaniu parametrów, dlatego w pomiary fabryczne można wierzyć, oczywiście z uwzględnieniem tolerancji. Brak rzetelności wykryty w testach mocno pogarsza marketing wyrobu.

Pamiętasz fabryczne parametry Technicsa, Pioneera i Hitachi w latach 70/80?

Zniekształcenia 0,0001, damping factor = 100 - a nie szło tego słuchać - i konkurencja też była duża.

Wystarczy oznaczenie PA, żeby tego nie kupować do domu. 

Teraz, toptwenty napisał:

a nie szło tego słuchać

Chyba trochę przesadzasz, ale można sobie wyobrazić sytuację że ktoś podłączy do wzmacniacza coś dziwnego albo będzie próbować słuchać z mocą której jakiś wzmacniacz nie jest w stanie "udźwignąć". Spotkałem się z taką sytuacją.

4 minuty temu, toptwenty napisał:

Wystarczy oznaczenie PA, żeby tego nie kupować do domu. 

Nikt nikomu nie każe kupować. Ja nie lubię przepłacać za audio marketing i piękną masywną obudowę, choć oczywiście to nic złego.

koledzy polecam skracanie linków np

Ukryta Zawartość

zamiast

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ma_ki
9 godzin temu, MateuszZ napisał:

No ale zawsze taki ROKSAN Oxygene za 19 tysi daje lepsze samopoczucie niż "PA" STA-800D za tysiaka, pomimo że jeden i drugi jest na UCD400

U części kupujących da lepsze samopoczucie a u innych gorsze, wysokość ceny nie zawsze poprawia samopoczucie, ale jak ktoś wierzy że za duże pieniądze dostaje coś unikalnego i wybitnego to oczywiście poprawi mu samopoczucie.

Oczywiście pisałem delikatnie żartując i nie chciałem nikogo urazić. Po prostu według mnie , szczególnie w dziale DIY, nie ma co bać się konstrukcji "PA", szczególnie że taki 1200AS2 czy NC500 były projektowane z myślą o tym rynku, jakby ich nie opakować.

On 12/30/2021 at 5:58 PM, frobek said:

Monacor STA-800D na modułach HYPEX.

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Właśnie zamówiłem. Zobaczymy co z tego wyjdzie :).

W ostatniej chwili spoglądałem jeszcze na sugestie z innego wątku, czyli pudełka od

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Pre na 4558 w dziwniej obudowie, ale 100% ori, a nie malowanka z TL072

@MateuszZ rozwiniesz? 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez santa
4 godziny temu, MateuszZ napisał:

Po prostu według mnie , szczególnie w dziale DIY, nie ma co bać się konstrukcji "PA",

Najlepiej najpierw spróbować przeanalizować czym technicznie różnią się wzmacniacze z tych dwóch w/w grup, poza oczywiście różnicą w samym wykonaniu zewnętrznym, który dla grupy PA nie jest atrakcyjny. Uważni obserwatorzy zauważą że te różnice w rozwiązaniach układowych praktycznie nie istnieją. I nie dotyczy to tylko wzmacniaczy pracujących w klasie D. Pewnie dlatego moduły niektórych firm mają rekomendację do jednej i drugiej grupy celowej. 

9 minut temu, santa napisał:

Zobaczymy co z tego wyjdzie :).

Przy pozytywnym podejściu opartym o wiedzę o technice i przeglądzie testów, np. z ASR, będzie O.K. Przy negatywnym podejściu może być różnie 😉.

Edytowane przez Lech36

• Pokaż nowe odpowiedzi